2019’un En İyi Mekanik Klavyeleri

2019’un En İyi Mekanik Klavyeleri

İlk başta, şunu açıklığa kavuşturalım: Mekanik klavyelerde, her klavye tuşuna ait bağımsız bir mekanik anahtar bulunmaktadır. Bu yüzden mekanik klavye adı verilir. 2000 ve daha önce yıllarda, klavyelerin hepsi mekanik anahtar bulunduruyordu. O daktilo sesi gibi ses çıkaran klavyeler, işte mekanik klavyelerdi. Üretim maliyeti yüksek olduğundan ve günlük kullanımda çok fazla gerek duyulmadığından, plastik ve zarlı bir yapı kullanılıp hem fiyattan düşürüldü hem de sahip olduğu önemli olan birkaç özelliğinden çıkarıldı. Mekanik klavyeler hem daha uzun ömürlüdür, hem daha tok bir hissiyat sunar, hem daha kuvvetli bir ses verir ve daha az olan tepkime süreleri sunar. Bu özelliklerden dolayı, oyuncular daha fazla tercih eder ve bu özellikler yüzünden, zarlı klavyelere göre daha pahalıdır.

Anahtar yapısından biraz bahsedelim. Piyasada, tek bir tane yapıya sahip anahtar çeşidi yok. Birçok farklı yapı da anahtar çeşidi mevcut. Ayrıca şunu da belirtelim, her mekanik klavye, her oyun türü için uygundur ama bazı anahtar çeşitleri, bazı oyun türlerine daha uygundur. Anahtarların yapısında, aktifleşme noktası ve aktifleşme kuvveti denen terimler vardır. Aktifleşme noktası, tuşa basma işlemi sırasında belli bir noktaya gelindiğinde, tuşa basılma sinyalinin bilgisayara gönderildiği noktadır. Aktifleşme kuvveti ise, tuşa basma işlemini yaparken, aktifleşme noktasına gelene kadar harcamanız gereken kuvvete denir.

Mekanik klavyelerin, tepkime süreleri düşük olduğu için, rekabetçi oyunlarda daha çok işe yarar. Anlık olarak tepkileri en çabuk şekilde algılayıp uygulayabilmeli ki rakibinizde bir adım önde olun. Evet, belki başta pahalı gelebilir ama siz o klavyeyi çok uzun yıllar boyunca kullanacaksınız. Ayrıca zarlı klavyelerin ömürleri, mekanik klavyelere göre çok daha azdır. Öyleyse ilk klavyemizi incelemeye başlayalım.

1. Razer Huntsman Elite

Razer’ın mükemmel opto-mekanik anahtarlı en iyi mekanik klavyesi

Anahtar: Razer Opto-mekanik | Boyut: Tam boyutlu | Işıklandırma: 16.8 milyon renk RGB | USB girişi: Yok | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Manyetik-çıkarılabilir

Opto-mekanik anahtarları ile ışık hızında oyun deneyimi sunan Razer Huntsman Elite, Razer’in yıllar süren araştırma ve geliştirme süreci sonrasında ortaya çıkarttığı ve mekanik klavyeler için bir devrim noktası haline gelen en yeni klavyesidir. Opto-mekanik anahtarların içerisine optik ışık sensörleri yerleştirilmiş, bu şekilde bir tuşa bastığınızda ışık sinyali ile bir alıcının etkinleştirilmesine izin veriyor ve anında tepki sağlıyor.

1.5 milimetre aktivasyon noktası bulunan anahtarların %30 daha hızlı olduğu söyleniyor. Aktivasyon gücü ise 45g gibi oldukça düşük bir seviyede. Anahtarların hissiyatı Razer’in yeşil anahtarlarına oldukça yakın. Tuşlar 100 milyon tık ömrüne sahip, neredeyse geleneksel mekanik klavyelerin 2 katı kadar bir ömre sahip.

Huntsman Elite, Razer’in Opto-mekanik anahtlarını kullanan ilk oyuncu klavyesi olarak karşımıza çıkıyor. Klavye alüminyum kasası, Chroma aydınlatmalı avuç içi desteği, dijital kadranı, medya tuşları, makro desteği, hibrit depolama özelliği, anti-ghosting ve Razer Chroma ile öne çıkıyor.

1. Razer Huntsman Elite

2. HyperX Alloy Elite

Mevcut en çok özelliğe sahip klavyelerden biri

Anahtar: Cherry MX Kırmızı, Kahverengi, veya Mavi| Boyut: Tam boyutlu | Işıklandırma: Tam RGB | USB girişi: Var | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Çıkarılabilir

Mekanik klavyeli, agresif ve performanslı bir klavye seti arıyorsanız, HyperX Alloy Elite size göre. HyperX Alloy Elite, tasarımıyla fazlasıyla zengin ve şık görünen bir oyuncu klavyesi. Tek renkli yapıda tasarlanan Alloy Elite, arka ışık olarak yalnızca kırmızı rengi bizlere sunuyor. 4 parlaklık seviyesine sahip olan klavye, mekanik tuş takımında yer alan anahtarlarıyla bize CHERRY MX’i sunuyor. Böylece oyuncuların istediği performansı sunan klavye, özellikle dokulu yüzey kaplamalı WASD ve 1, 2, 3, 4 numaralı tuşlarıyla da fark yaratıyor.

Tuşların altında yer alan çelik gövde, klavyenin esnemeye karşı dayanıklı olmasını sağlarken, alt kenarda uzayan avuç içi bölgesi de, uzun oyun seanslarında bileklerinizi rahat ettiriyor. Bu arada dileyen oyuncular, bu bilekliği çıkartabiliyorlar.

Toparlayacak olursak Alloy Elite, oyun içi süresinde olduğu gibi genel kullanım noktasında da çok rahat edeceğiniz bir klavye. CHERRY MX anahtarların zaten fazlasıyla başarılı olduğunu kabul etmek gerek. Öte yandan mekanik tuşlara sahip olmasıyla da, geri bildirim hızı gayet akıcı. Makro programlama tuşları sizin için önemliyse, bu klavyede bu özellik yok. Ayrıca özelleştirilebilir renk seçenekleri de istiyorsanız, yine farklı modeller bakmanız gerekecek.

2. HyperX Alloy Elite

3. Razer Huntsman Tournament Edition

Yazarlar ve oyuncular için mükemmel seçim

Anahtar: Razer opto-lineer| Boyut: Numpad’siz | Işıklandırma: 16.8 milyon renk RGB | USB girişi: Yok | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Yok

2014 yılında Razer, modern klavyelerde her zaman mevcut olan Cherry MX anahtarlarını kullanmak yerine kendi özel anahtarlarını üretmeye karar verdi. Ve şimdi, Razer, yeni klavyesi Razer Huntsman’i pürüzsüz hareket ve daha dayanıklı anahtar seti için lazer ışınlarıyla yükseltiyor. Onlara opto-mekanik anahtarlar diyorlar ve 100 milyon basış ömrüne sahipler.

Eğer sesli çıkaran klavyeleri seviyorsanız, Razer Huntsman favoriniz olabilir. Çünkü bu klavye oldukça sesli. Şimdiye kadar test ettiğimiz diğer klavyelerden çok daha yüksek sese sahip. HyperX gibi mekanik klavyelerde bulunan Cherry MX Blue anahtarlardan daha çok ses çıkartıyorlar. Huntsman masanızda fazla yer de kaplamıyor. Kompakt yapıdaki klavyede anahtarlar panodan yüksekte olduğundan dağınık yiyiciler, yiyecek parçalarını veya tozu kolayca temizleyebilir. Mat-siyah kaplama birkaç parmak iziyle sonuçlanıyor ve alt kısımdaki ayaklar iki farklı konuma çevrilebilir ve yazım için çeşitli seçenekler yaratıyor.

Geleneksel mekanik anahtarlardan ziyade Huntsman, Razer’ın yeni opto-lineer anahtarlarıyla birlikte geliyor. Her birinin içinde optik ışık sensörü var, yani bir tuşu aşağı çok itmenize gerek yok. Aslında, onlar basar basmaz sıfırlanıyor. 1.5 mm’lik harekete geçirme noktası sayesinde opto-lineer anahtarlar, standart mekanik anahtarlardan %30 daha yüksek tutarlılık gösteriyor. Razer Huntsman, temel klavye deneyimini geliştirerek, yazı yazma ve oyun oynamanızı daha neşeli hale getiriyor. Ve gösterişli ışıkları var. Stil sahibi olunca fiyatı da pek ucuz değil.

3. Razer Huntsman Tournament Edition

4. Corsair K95 RGB Platinum

Fiyatı yüksek Premium ve büyük klavye

Anahtar: Cherry MX Speed, Kahverengi| Boyut: Tam boyutlu | Işıklandırma: RGB | USB girişi: Var | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Çıkarılabilir

Alüminyum çerçeveli klavye, diğer CORSAIR mekanik klavyeleri gibi Cherry MX tuş anahtarları kullanıyor. Kullanıcıların hızlı geri bildirim için optimize edilmiş Cherry MX RGB Speed veya dengeli geri bildirim ve konfor sağlayan Cherry MX RGB kahverengi anahtarlar arasında seçim yapması mümkün.

K95 aynı zamanda 8MB’lık dahili depolama alanı ile oyunculara profil kaydetme imkanı sunuyor. Sadece buton değil, ışık anlamında da farklılık sağlayan profillere harici yazılım olmadan erişilebiliyor. Kullanıcıların profil arası geçiş yapması, profil düzenlemesi gibi işlemler için ise CORSAIR Utility Engine’ı kullanabiliyor. Klavyede altı farklı makro tuşu bulunuyor. Bu tuşlar özel tasarımları sayesinde diğer tuşlardan kolayca ayırt edilebiliyor.

CORSAIR’in ilk olarak CES 2014’te tanıttığı RGB ışıklandırma teknolojisi K95’te de yer alıyor. Teknoloji, LightEdge ile her tuşa tek tek ışıklandırma atama, ışık dalgaları gibi seçeneklere sahip oluyor.

Klavye, çıkarılabilen çift taraflı yumuşak bilek korumaları ile oyun oynarken maksimum konforu amaçlarken, USB girişi ile fare veya USB belleğiniz için hızlı erişim sağlıyor. Cihazın üstünde kısayol olarak medya kontrol ve ses tuşlarıyla beraber Windows tuş kilitlemesi bulunuyor. K95’in FPS ve MOBA oyuncuları için tuş takımları da mevcut.

4. Corsair K95 RGB Platinum

5. Razer BlackWidow Elite

Şık tasarımıyla önemli ekstra özelliklere sahip ve rekabet için birebir

Anahtar: Razer yeşil, turuncu veya sarı| Boyut: Tam boyutlu | Işıklandırma: RGB | USB girişi: Var | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Var

BlackWidow Elite yüksek kaliteli bir plastikten yapılmış ve üst seviye Razer ürünlerinde bir türlü göremediğimiz kol dayama desteğini de pakete eklemiş. Bu kol dayama desteği Ornata Chroma’da gördüğümüzden farklı bir şekilde, daha zayıf bir mıknatısla klavyeye oturuyor ve yeterince de sağlam duruyor. Hafızalı köpükten yapılması ve uzun kullanımlarda bile terletmemesi de avantaj.

Ayrıca Razer bu yeni modelde 80 milyon tuş basım ömrü gibi gördüğümüz en yüksek rakamı vadediyor. 50 gramlık çalışma kuvvetine ve 1.9mm’lik aktivasyon aralığına sahip olan bu anahtarlar piyasadaki en hızlı anahtarlar değiller ve olmaları da gerekmiyor aslında.

Ürünün RGB profilleri de klavyenin içindeki bellekte saklanabiliyor ve yine Synapse 3 üzerinden ilmek ilmek işlenebiliyor. Razer bu modelde hayli yoğun bir aydınlatma kullanmış, klavyenin plastik yüzeyinden yansıyan bu aydınlatma göze hayli hoş gözüküyor. Razer bu modele aynı zamanda bir de USB 2.0 portu ilave etmiş. Bu yeni gördüğümüz bir şey değil ancak portun yanında bir de 3.5mm audio jack olması çok keyifli bir ayrıntı.

Razer BlackWidow Elite tıpkı adından anlaşılacağı gibi firmanın seneler boyunca edindiği tecrübelerin sonunda geliştirilen, en üstün BlackWidow modeli olmuş. Düşününce gerçek bir eksi bulmakta zorlandık diyebiliriz.

5. Razer BlackWidow Elite

6. Logitech K840

Romer-G anahtarlı mükemmel bir klavye

Anahtar: Logitech Romer-G| Boyut: Tam boyutlu | Işıklandırma: Yok | USB girişi: Yok | Medya kontrol tuşları: Var | Avuç içi desteği: Yok

Çevre birimi denildiği zaman akıllara gelen ilk isimlerden Logitech’in mekanik klavye modeli K840’ı listemize girdi. “Mekanik klavyeler artık sadece oyuncular için değil” mottosuyla lanse edilen Logitech K840, olabilecek en sade ancak alüminyum gövde ile sağlam kasalardan birine sahip. Tam boyutlu hazırlanan yani numerik tuş takımı bulunan ürün, şirketin özel Romer-G mekanik anahtarları ile etkili bir yazma deneyimi ve geri bildirim sağlıyor. Genel yapısıyla yazma hızı ve doğruluğu ciddi oranda arttırdığı söylenen klavye, özellikle sürekli yazı yazan gazeteci ya da programcılar için harika bir seçenek gibi görünüyor. 

Kablolu tasarlanan ve RGB LED arka aydınlatma gibi göz boyamaya yönelik süslü özelliklere sahip olmayan yeni Logitech K840, ofisinde kullanmak için mekanik klavye arayanlar için bulunmaz nimet.

6. Logitech K840