Bilgisayar Oyunları Hakkında Ebeveyn Rehberi (Çocuklar İçin 15 Oyun Önerisi)

Bilgisayar Oyunları Hakkında Ebeveyn Rehberi (Çocuklar İçin 15 Oyun Önerisi)

Bilgisayar Oyunları Hakkında Ebeveyn Rehberi

Bir ebeveyn olarak, hangi oyunların çocuklara uygun olduğunu sorgulamak çok önemlidir. Ancak, oyunlar sadece eğlence değildir,  aynı zamanda çocukların büyümesine yardımcı da olurlar. Bu konuda yardımcı olabilecek bilgisayar oyunları öze yönelimli oyunlar, yaratıcılık yeteneğini geliştiren oyunlar ve karmaşık sistemleri öğreten oyunlardır. Oyunlar genellikle sosyal içeriğe sahip olduklarından, doğal olarak ekip çalışmasını da içerir.

Günümüzde yetişen çoğu çocuk oyunların etkisinde büyümekte ve iyiyi, doğruyu, dürüstlüğü oyunlardan öğrenerek topluma karışmakta. Ancak, gelecek nesillere erdemli davranışları aktaran oyunlardan nasıl emin olacağız? Modern bilgisayar oyunlarındaki tuzaklar ve tehlikeler nelerdir? Bir ebeveyn olarak oyunları nasıl iyi yönde kullanabiliriz?

Ebeveynler için hazırladığımız bu rehberde, bilgisayar oyunları aracılığı ile çocuk yetiştirme konusunu işleyeceğiz. Ayrıca günümüzde çocuklarınıza oynatabileceğiniz en iyi bilgisayar oyunlarının bir listesini de sizinle paylaşacağız.

Ebeveyn Olarak Rolünüz

Modern bilgisayar oyun alanı, şu anki anne-babaların küçükken yaşadıklarından çok farklı deneyimler sunmakta. Günümüzde oyunlar, oyuncuların dikkatini çekmekte çok başarılılar. Sürekli onlara ekstra özellikler satmakta ve sürekli oyuna çağıran bildirimler göndermekteler. Pek çok oyuncu, çevrimiçi ortamda diğer oyuncuların kötü davranışlarına ve inançlarına da maruz kalabilir. Oyunlarla içli dışlı bile olsanız, çocuklarınızın oynadığı oyunlara aşina olmayabilirsiniz. Ancak, çocuğunuzun bilgisayar oyunlarını öğrenmesine ve keyfini çıkarmasına yardımcı olmanız için size verebileceğimiz en büyük tavsiye, onların ilgi alanlarını çok iyi bilmenizdir. Çocuklarınızın sevdiği oyunları öğrenin ve aktif olarak da oynayın. Belki de birlikte oynayabileceğiniz bir oyundur? Bir oyun ne kadar aile ile geçen zamanının parçasıysa, kişisel yaşamlar ve gelişimler içinde o kadar sağlıklı bir alan haline gelir.

Hızlı Kontrol

Her zaman doğrudan çocuğunuzun ilgilendiği bir oyunu oynayamaya vakit bulamayabilirsiniz veya sizinle oynamak istemeyebilirler bu oyunların ne hakkında olduğu hakkında hızlı bir fikir edinmenin bir yolu da resmi sosyal medya hesaplarını ziyaret etmek ve taramaktır. Genel olarak olumlu bir havası varsa, çocuğunuz için sağlıklı olan iyi bir genel topluluğun işareti olabilir. Çocuğunuz bazı toplumlarda diğer oyuncuların aşırı derece olumsuz davranışlarını da örnek alabilir.

Yasaklamak Çare Mi?

Ne olursa olsun, çocuklarınız doğal olarak arkadaşlarının da oynadığı o rekorlar kıran yeni oyunu oynamak isteyeceklerdir. Fakat eğer oyunun görünüşünden hoşlanmıyorsanız, çocuklarınızın arkadaş grubundan dışlanacaklarını düşündüğünüzde yasaklamak iyi bir fikir olmayabilir. Çocuğunuzun arkadaşlarından soyutlanması da elbette kötü bir durumdur.

İletişim Kurun

Çocuğunuzun, iyi ya da kötü olsun, oyun oynarken yaşadıkları şeyler hakkında sizinle her zaman konuşabileceklerini bilmelerini sağlayın. Oyunlar, yaşamlarında anlamaları gereken konuları ortaya çıkarabilir, bu yüzden onların yanında olduğunuzu hissettirmeniz önemli. Onları her şeyden koruyamazsınız, ama kesinlikle yüzleşmelerine yardımcı olabilirsiniz. Ve ayrıca iyi şeyler hakkında konuşun! Örneğin; Fortnite oyunu hakkındaki hikayeler genellikle çok sıkıcıdır, ancak çocuğunuzun deneyimlerini paylaşma konusundaki istekliliğine ilgi göstermek, sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur.

Bilgisayar Oyunları Hakkında Ebeveyn Rehberi

Peki Ya Ebeveyn Denetimleri?

Çocuklarınızın erişebileceklerini kontrol etmeye yönelik genel bir yaklaşım olarak, bilgisayardaki bazı platformlarda ebeveyn denetimleri vardır. Örneğin; Steam’in Aile Görünümü, çocukların bazı oyunları, arkadaşlarını, sohbet özelliklerini, kullanıcıların ürettiği içerikleri ve herkese açık olan profilleri görmesini kısıtlayan bir ebeveyn denetimi özelliğidir. Benzer şekilde, Microsoft, Microsoft Mağazası tarafından satın alınan oyunlarda da Ebeveyn Denetimi özelliği bulunmaktadır. Ancak, oynadıklarını kontrol etme konusunda daha az ve oynadıklarının bir parçası olma konusunda daha fazla durmanızı öneririz.

İçerik

Oyunlardaki en büyük ebeveyn kaygılarından ikisi şiddet ve cinsel içeriklerdir. Çocuklarınızı uzun vadede olumsuz etkiler mi bilemeyiz fakat günümüzde birçok oyun onları derinden sarsacak içeriklere sahip olabilmekte. İçerikleri test etmek için her oyunu oynamanız akıllıca olmayabilir. Günümüzde çoğu oyunun açılışında hangi içerikleri barındırdıkları bazı evrensel ibarelerle gösterilmekte. Ayrıca bu konuda fikir alabileceğiniz birçok rehber site vardır.

En İyi Rehber Sitesi

Belirli bir oyun, uygulama veya hizmetle ilgili bilgi almak için en iyi site, Common Sense Media adında bir sitedir. Sitede her oyunun, Kısa Mesajlar, Olumlu Mesajlar, Tüketime Özendirme ve Oyun Kolaylığı da dahil olmak üzere, umursayabileceğiniz farklı türlerde hassas içerik derecelendirmeleri bulunur. Dilerseniz oyun ve içeriği hakkında daha geniş bir bilgiye erişebilirsiniz, diğer kullanıcı tarafından gönderilen yorumları okuyabilirsiniz. İngilizce olarak anlamasanız bile bir çeviri sitesi yardımıyla kabaca bir fikir edinebilirsiniz.

Diğer Tavsiyeler

Resmi derecelendirme kaynaklarına gelince, ESRB web sitesi Kuzey Amerika’nın derecelendirme kurulu tarafından derecelendirilen oyunları listeliyor. Fakat çok ayrıntılı değil. Avrupa’nın işlettiği derecelendirme kurulu PEGI’nin benzer bir veri tabanı var, ancak yardımcı sitesi About About Games’in, Apex Legends gibi belli başlı ana oyunlara ilişkin bazı ayrıntılı kılavuzları bulunmakta.

Tüketime Özendirme Meselesi

Birçok ebeveynin haberi olmadan çocuklarının FIFA Ultimate Team gibi oyunlarda binlerce lira para harcadığını biliyoruz. Çocuğunuzun oynadığı oyunda ödemelerin nasıl yapıldığını veya kredi kartınızın kayıtlı olup olmadığını bilmenizde fayda var. Bu uğurda kesinlikle çok kişinin canı yandı. Bir diğer çözüm yolu da çocuğunuzu oyun oynarken en az bir kez izlemek ve neye dokunmamaları gerektiğini sebepleriyle açıklamaktır. Belki bu yolla çocuklarınız kayıplarınız hakkında bir fikir edinebilirler. Özellikle Steam’de satılan bazı oyunların yarı kumar sistemine sahip olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Sosyal Açıdan Bakış

Bilgisayar oyunlarının sosyal yanı onları daha özel kılmakta ve bugün oyuncular daha önce hiç olmadığı kadar birbiriyle etkileşim içinde. Elbette oyundan zevk alma konusunda iletişimin önemi çok büyük ancak, tacize, küfürlü, ırkçı ve cinsiyetçi konuşmaya ve diğer birçok olumsuz şeye sebebiyet gösterdiği de aşikar. Steam, Battle.net veya Twitch olsun, çoğu platform, çocukların oyunun sosyal yönlerini tecrübe etmeden oynayabilmesi veya izleyebilmesi için sosyal özellikleri kapatmanıza izin verdiğini unutmayınız.

Discord

Oyun içi topluluklar oluşturmak için harika bir yer olan Discord, çocuğa iyi veya kötü alışkanlıklar kazandırabilmekte. İyi yanı olarak çocuğunuzun sadece katıldıkları sunucularla etkileşim içinde olabilmesidir. Öte yandan, her kanal denetimsiz olarak kendi kendini yönetmektedir. Bazı ebeveyn kontrolleri de vardır elbette. Örneğin; +18 olarak işaretlenmiş kanallar daha küçük kullanıcılar için kilitlenir. Ancak çocuğunuzun Discord kullanmasına izin verdiğiniz takdirde (resmi olarak 13 yaş ve üstü gerektirir), katıldıkları sunuculara dikkat etmeyi unutmayın. Ayrıca, Discord’un varsayılan olarak kullanıcıların oyun kitaplıklarını taradığını ve profillerinde neler oynadıklarını rapor ettiğini unutmayın.

Twitch ve YouTube

Öncelikle ‘Oyunu oynamak yerine niçin boş boş izliyorsun?’ demeniz çok saçma olur. Çünkü canlı yayın veya oyun videoları kendine has çekiciliğe sahiptir ve Twitch ile YouTube’da bu konuda en fazla ziyaret edilen sitelerdendir. Yayını yapan kişiler çocukları kötüye yönlendirebileceği gibi ilham verici veya güzel davranışlarla da donatabilir.

Her iki platformda da çıplaklık ve cinsel içeriği yasaklayan kurallar var, ancak bu tür içerikler silinene kadar çocukların bunlara erişimi için çok kısa da olsa tehlikeli bir zaman dilimi var. Bu tür platformlarda şiddet meyli ve küfür gene ön planda olan korku ögeleri. Ayrıca dolandırıcı tiplerde bu sitelerde volta atmakta.

Çocuğunuz yayın yapmak veya video paylaşmak isteyebilir. Belki de buralardan para kazanabileceklerine inanırlar. Belki kazanırlar da! Ancak ünlü olmak yolunda veya ünlü olduktan sonraki sonuçları anlamalarına yardımcı olmanız faydalı olacaktır.

Reddit ve Diğer Oyun Forumları

İyi bir forum iyi yazarlardan oluşur. Yazarlarının içeriğini kontrol ettiğiniz takdirde forumlar faydalı bilgi ile dolu alanlardır. Reddit +18 ögelere daha çok yer verdiği için daha çok dikkat edilmesi gereken bir platformdur.

Son Olarak

Çocuğunuzla oyun konusunda zıtlaşmayın ve onu hayatının sağlıklı bir parçası haline getirin. Zihin, el ve göz koordinasyonunu geliştiren oyunlar tercih etmelerini sağlayın. Deneyimleri hakkında konuşun ve yeri geldiğinde oyunun bir parçası olun. Şimdi de sizlerle çocuklar için uygun oyunları paylaşacağız. İster tek oynasınlar, ister sizle.

Çocuklar İçin Uygun Olan En iyi 15 Bilgisayar Oyunu

1- Totally Accurate Battle Simulator

Bu kadar aşırı derecede şiddet içeren bir şey nasıl bu kadar çekici olabilir diyebilirsiniz fakat TABS, çocuklar için mükemmel bir savaş oyunudur. Oyunda Vikingler minotaurslara karşı savaşır.

2- Besiege

TABS’a benzerdir ancak biraz daha ölçülü, daha çok yaratıcılığı geliştiren bir problem çözme oyunudur.

3- The Sims 4

The Sims 4 Çocuğunuzun yaratıcılığının gelişmesi ve hayatı tanıması için hayatın içinden bir oyundur. Şiddetle tavsiye edilir.

4- Kerbal Space Program

Kerbal Uzay Programında, Kerbals olarak bilinen yabancı ırk için yapılan uzay programının sorumluluğunu üstlenin. Çocuğunuz gerçekçi aerodinamik ve yörüngesel fiziğe göre uçan tamamen işlevsel bir uzay aracını yönetirken onun nasıl bir roket bilimci olduğunu gururla izleyin.

5- Civilization 6  

Tarihi bir strateji oyunudur. Çeşitli ırkları seçip onları geliştirmeniz üzerine kuruludur. Zihin gelişimi için bire birdir.

6- Stardew Valley

Büyükbabasından miras kalan bir çitliği düzenleyip yaşanabilir hale getiren bir adamın öyküsü. Çocuklar için gayet uygundur.

7- Subnautica 

Deniz altındaki yaşamı keşfedeceğiniz bu oyun çocuklar için bulunmaz bir nimet.

8- Minecraft

Üretkenlik ve yaratıcılık tek bir oyunda birleşmiştir. Zaten popüler olan bu oyunu anlamanız hiçte zor değil.

9-Lego City Undercover

Ana karakterin polis olduğu bu oyun çocuğunuza gerçekten çok zevkli gelecek.

10- Overcooked 2

Klasik bir yemek pişirme oyunudur.

11- Scribblenauts Unlimited

Kelime bulmaca oyunudur. İngilizce kelimeler olduğu için yabancı dil gelişimine katkıda bulunabilir.

12- Rocket League 

Arabalarla oynanan bir futbol oyunudur.

13- Overwatch

Eğlenceli bir savaş oyunudur.

14- Apex Legends 

Apex Legends – Yaşça daha büyük çocuklar için uygundur. Apex takımları ve iletişimi Fortnite’den daha fazla işbirliğine teşvik eder ayrıca Fortnite’ın savaşçıl tonunu da azaltır.

15- Roblox

Bir çok faydalı oyunu içinde barındıran bir sitedir. Üye olarak ücretsiz oynayabilirsiniz.

Çocuklar İçin Uygun Olan En iyi 15 Bilgisayar Oyunu