En İyi Sid Meier Oyunları

En İyi Sid Meier Oyunları

En İyi Sid Meier Oyunları

Deneyimli tasarımcı Sid Meier yıllar geçtikçe, çağımızın en güzel oyunlarının bir kısmının arkasında  (ya da en azından adında) yer aldı. Bunlardan bazıları, Civilization gibi, çok aşina olduğunuz oyunlar. Diğerleri belki çıkış yılları, belki de kasvetli tarzlarından dolayı aklınızda yer etmemiş olabilir.

Meier’in hikayesi, geçmişi ve iş dünyasındaki yolu ile 80’lerin çılgın PC manzarasında gördüğünüz türden harika bir hikayedir. Belki de bu oyunların neden bu kadar geriye dayandığını açıklar.

Meier’in tasarımlarının en önemli ilkelerinden birisi, oyunlarının genellikle, 80’li ve 90’lı yılların oyunlarının, serbest bırakıldıklarında bugünkü gibi hissetmelerine yardımcı olan basit, zamansız mekaniğin etrafında inşa edilmesidir. Birazdan göreceğiniz gibi…

Meier, 80’li yılların uçuş sims ve denizaltı oyunlarından, bugünün mobil oyunlarına kadar onlarca oyuna imzasını atmış olsa da, aşağıdaki beş eseri ”en iyi” olarak tanımlanmakta.

En İyi Sid Meier Oyunları

1-Sid Meier’s Civilization

Oyunun isminde Sid Meier yazması bile onun Civilization serisinin gelişiminde çok büyük rol oynadığının göstergesidir. Bu oyun öylesine güzel dizayn edilmiştir ki bağımlı olmamak elde değil. Şuan bile bilgisayar strateji oyunlarının temel taşını oluşturan bir oyun olarak anılmakta.

Elbette, Brian Reynolds’dan Jeff Briggs’e, Soren Johnson’dan Jon Shafer’e kadar olan diğer tasarımcılar oyuna dahil olup kendi formüllerini eklediler ancak Meier ve Bruce Shelley’nin ortaya çıkardığı temel oyun 1990 yılından bu yana değişmeden kaldı. Bir tasarımcı başka ne isteyebilirdi ki?

2-Sid Meier’s Pirates!

Dürüst olmak gerekirse, bu oyun çıkana kadar bu türde bir video oyunu oynamadım. Orijinal Korsanlar! 1987’de piyasaya çıktı ve iki kez yeniden düzenlendi (yukarıdaki 1993’te çıkmış olan Pirates! Gold gibi), her iki yükseltme de tamamen grafiklerle ilgiliydi. Bu harika macera oyunu ve deniz muharebe simülatörü – bugün de yirmi yıl önce olduğu gibi yenilikçi ve kaya gibi sağlam duruyor.

3-Sid Meier’s Colonization

Birçok oyuncu tarafından Civilization’un küçük versiyonu gibi görülse de biz onu Meier ve Brian Reynolds’un (Civ II, Alpha Centauri) belki de serinin en iyisi olması için çalışarak yaptıklarını düşünüyoruz.

Colonization, sadece Civilization’un temel ilkelerinin ne kadar etkili olabileceğinin göze çarpan bir örneği değil aynı zamanda etkili bir tarihi video oyununun ta kendisidir. Avrupalıların Amerika’ya yapmış olduğu göç bir video oyununu için karmaşık politik ve tarihsel kaynaktır, ancak Colonization’un kendine güveni ve tarzı, soykırım ve devrim gibi konuları hak ettikleri ağırlık ile anlatarak diğer oyunların bir önüne geçiriyor.

4-Sid Meier’s Railroad Tycoon

Strateji oyunlarıyla ilgili en iyi şeylerden biri, kurgu ve çevre güzel olduğu taktirde küçük şeyleri bile size eğlenceli bir deneyimmiş gibi yansıtmalarıdır. Buna örnek olarak Railroad Tycoon’u verebiliriz.

Oyunun amacı, bir demiryolu şirketi kurmak, demiryolları inşa etmek, trenler satın almak ve trenleri işletmektir. Civlization’da yaptığı gibi Meier ve Shelley, oyuncak benzeri görseller, rekabet ve hemen hemen tahta üstünde oynanan bir oyun tasarımı ile daha genel olarak çekici bir tarihsel ilgi uyandırdı.

5-Sid Meier’s Gettysburg!

Bilgisayarda gerçek zamanlı strateji oyununun kökeni karmaşıktır. Önce Dune 2 sonra Command & Conquer çıkmıştır. Türün soy ağacı, 1990’larda RTS türünde yapılan oyun çatışmalarına benzer şekilde daha küçük dallarla doludur. 

StarCraft çıktı ardından Fields of Glory, Red Alert çıktı ardından Sid Meier’s Gettysburg çıktı. Günümüzde Total War gibi oyunlara taşa takılırcasına takılıp düşse de, gerçek zamanlı strateji heyecanıyla donatılan ilk oyunlardan biri olan Gettysburg o zamanlar gündeme bomba gibi düşmüştü.