2019’un En İyi Oyuncu Fareleri

2019’un En İyi Oyuncu Fareleri

E-sporun bir meslek dalı hâline geldiği günümüzde her meslekte olduğu gibi e-sporda da bazı ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Bu ekipmanların başında ise kulaklık, klavye ve fare geliyor. Diğer ekipmanları daha önceden incelemiştik. Bu yazımızda ise en iyi oyuncu farelerine değineceğiz.

 2019’un En İyi Oyuncu Kulaklıkları

2019’un En İyi Kablosuz Oyuncu Kulaklıkları

2019’un En İyi Oyun Monitörleri

2019’un En İyi Mekanik Klavyeleri

En iyi oyuncu faresine sahip olmak neden bu kadar önemli? En sevdiğiniz çevrimiçi FPS oyunları oynarken rahat, dayanıklı ve oyununuzu deneyiminizi arttıracak bir oyun faresi istemez miydiniz? 2019 yılı boyunca birçok oyun faresi test ettik ve en sevdiklerimizi seçtik. Bulabileceğiniz en iyi donanıma sahip muhteşem ve yüksek kaliteli bir bilgisayar topladıysanız, neden donanımlarınızı herhangi bir fare yerine harika bir oyuncu faresi ile tamamlamıyorsunuz?

Peki, iyi bir oyuncu faresinde ne özellikler bulunmalı? Görünüş ve hissiyat temel özelliklerdendir. Oyuncular mümkün olduğunca iyi bir oyun faresine ihtiyaç duyacaktır. Oyuncu faresi dediğinizde akla gelen ilk görüntü çok sayıda –tercihen ayarlanabilir- tuş, birbirine kontrast oluşturacak agresif bir renk şeması ve RGB aydınlatma olacaktır. 

Kabul etmek gerekir ki “oyuncu faresi” dediğimiz şey artık çok genel bir tanım haline geldi. MOBA oyunları için farklı fareler, FPS oyunları için optimize edilmiş diğerleri ve her şeyi bir arada yapmaya çalışan mutlu azınlık. Bu durumda iyi bir MMO veya MOBA oyuncusuysanız, bazı ekstra programlanabilir tuşlar sizin için büyük bir öncelik olabilir. Ya da yüksek pil ömrüne sahip kablosuz bir fare kullanmak isteyebilirsiniz. Seçimiz hangisinden yana olursa olsun, biz listemizde hemen hemen her tür oyuncu faresini tanıtmaya özen gösterdik. Hazırsanız incelemelerimize başlayalım.

1. Logitech G502 Lightspeed Wireless

Bütçesi geniş olanlar için en iyi oyuncu faresi

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB / 2.4GHz kablosuz | Tuş sayısı: 11 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 114 g 

Logitech’in kablosuz şarj pedi ve aynı zamanda bir mousepad olan PowerPlay’e uygun olarak geliştirilen G502 Lightspeed, yüksek teknolojileri içerisinde barındırıyor. Bu doğrultuda Logitech, yeni G502 oyuncu faresinde kablosuz şarj teknolojisini kullanarak, PowerPlay ile kullanıldığında hiç bitmeyen batarya ömrüne sahip bir ürün ortaya koyuyor.

Farenin ışıklarının açık olduğu kullanım şeklinde tek şarjda 48 saat kullanım ömrü olan Logitech G502 Lightspeed’in ışıkları kapalı olduğunda kullanım ömrü %25 oranında artarak 60 saate çıkıyor. Kablolu versiyonu ile aynı Hero 16K sensörüne sahip olan yeni oyuncu faresi G502 Lightspeed, 16.000 DPI’a kadar hassasiyet ayarını barındırıyor.

Logitech’in G Hub yazılımını destekleyen oyuncu ekipmanı, 11 programlanabilir tuşuyla ve sadece 114 gramlık ağırlığıyla (16 grama kadar ağrılık kullanıcı tarafından eklenebilir.) oyuncular tam da isteyeceği bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

1. Logitech G502 Lightspeed Wireless

2. Razer Deathadder Elite

Nişancılık oyunları için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 6 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 105 g

Razer Deathadder Elite baştan tasarlanmış bir ürün değil, Deathadder’ın donanımsal anlamda güncellenmiş versiyonu, lakin öyle bir güncellenmiş ki sadece Razer içerisinde değil oyuncu faresi sektöründe başı çekebilecek hale gelmiş.

Razer Deathadder Elite’in tasarımını Deathadder’ı görenler, kullananlar biliyorlar aslında. 12.7cm uzunluğunda, 7.3cm eninde ve 4.3cm yükseklikteki fare kablosu hariç 96 gram ağırlığında. Bataryalı kardeşi Mamba 125g, Logitech G502 Proteus Spectrum 121, Corsair M65 Pro RGB ağırlıklarıyla 135, ağırlıkları olmadan 115 gram, Steelseries Rival 700 yine 135 gram ağırlığında, yani Deathadder Elite rakipleri arasında kuş tüyü gibi hafif.

Sağ sol kliğin altında Deathadder Elite’in rakiplerine karşı önemli kozlarından biri Omron marka anahtarlar var, Logitech G502 ve Corsair M65 Pro RGB’nin 20 milyon ve Steelseries Rival 700’ün 30 milyon tık ömrüne kıyasla Deathadder Elite 50 milyon tık ömrüne sahip, rakiplerine kıyasla ortalama iki katı diyebiliriz.

Alttaki ve üstteki genişçe pad’lerinin ortasında Razer’ın 5. nesil olarak belirlediği PixArt PWM3389-T3QU model numaralı bir optik sensör var. Gerçek 16.000DPI, ki benzeri değerlere interpolasyonla çıkanlarla karıştırmamak lazım ve dile kolay 450IPS, yani inç başına tarama hızına sahip, DPI’ı bir kenara koyuyorum zira bir oyuncu için belirleyici bir faktör değil ama 450IPS, işte profesyonel oyuncuların baktığı değer bu. %99.4 çözünürlük doğruluğu ile de yine alanında lider. Rakibi Logitech G502’nin PWM3366 sensörü 300, Steelseries Rival 700’ün PWM3360 sensörü yine 300, Corsair M65 Pro 250 ve Razer Mamba 210ips değerine sahip, geleneksel sensör kurulumuyla çalışan fareler arasındaki en yüksek tarama değerine sahip Deathadder Elite, bu değerin oyunlardaki yansıması daha doğru ve keskin nişan alabilme yetisi oluyor.

2. Razer Deathadder Elite

3. Logitech G203 Prodigy

Biraz para tasarruf etmek için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 8,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 6 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 85 g

Fare 4,9 x 2,7 x 1,7 inç boyutundadır ve sağlam ve kullanımı kolaydır.

Logitech G203 Prodigy, yalnızca altı düğme ile işleri basitleştirir: sağ düğme, sol düğme, tıklatılabilir bir kaydırma tekerleği, inç başına nokta sayısı (DPI) hassasiyet kaydırıcı ve iki başparmak düğmesidir.

Kullanıcılar, farenin DPI değerini (200 ila 8000 arasında) yazılımla ayarlayabilirler. Özellikle başparmak düğmeleri, Logitech’ in G Pro oyun faresinde pozitif olarak görkemli olanlardan sonra bir hayal kırıklığıydı.

İki ince plastik düğme çürük hissediyor ve gerçekten tatmin edici olandan ziyade omuz silkmeye değer bir tıklama sunuyor. Yine de birbirlerinden ayırt etmek kolay.

G203, diğer tüm modern Logitech oyun çevre birimleri gibi Logitech Gaming Software ile de çalışıyor. Logitech G203 Prodigy kablosuz oyuncu faresinin göze çarpan özelliklerinden biri renk. Tam bir RGB fare olduğundan renk ve uyumlu bir renk tasarımı için diğer Logitech öğeleri ile eşleşebilir.

Ayrıca, aydınlatmanın rengini değiştirebilir, profilleri tek tek oyunlara bağlayabilir ve G203’ün kablosuz sürümündeki pil ömrünü izleyebilir.

Piyasada bulunan rekabetçi alternatifleri ile karşılaştırıldığında, bu fare oldukça makul bir fiyata geliyor. Gecikme ve çok iyi bir performans olmadan, Logitech G203’ün Logitech farelere en iyi katkılardan biri olduğu kolayca söylenebilir. Fare çok iyi bir performansa sahip olsa da alıcıların bilmesi gereken bazı eksiklikler var.

3. Logitech G203 Prodigy

4. Corsair Ironclaw RGB

Büyük elleri olanlar için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 18,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 7 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 105 g

Ironclaw RGB teknik açıdan hiçbir sıkıntısı olmayan, son derece yetenekli bir oyuncu faresi. Eğer küçük elleriniz varsa belki sizi ürkütebilir lakin hafifliği ile bunu telafi ediyor.

Sağ elini kullanan ve avuç içi tutuşu tercih eden oyuncular için tasarlanmış olan Ironclaw, görünüş anlamında hayli iri bir oyuncu faresi. Malzeme kalitesi ise son derece yüksek. Diğer taraftan bu ilk izlenim oldukça aldatıcı zira farenin ağırlığı sadece 105 gram. Bu özelliğiyle FPS oyuncularının dikkatini üzerine çeken fare Pixart’ın en yeni optik sensörlerinden PMW3391’i kullanıyor ve 100-18.000 DPI arasına programlanabiliyor.

PMW3391 kağıt üstünde son derece etkileyici değerlere sahip bir sensör. 1000Hz polling rate, 50G hızlanma ve 400 IPS hız gibi sektörün zirvesine oynayabilecek rakamlarla geliyor ve oyunlardaki performansı da takdire şayan. Buna 50 milyon tıklama ömürlü Omron anahtarlar ve Kailh’in tekerlek hareket algılayıcısı da eklendiğinde karşımızda oldukça etkileyici bir paketin olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarıma geri dönersek, ürün 7 ayrı ayarlanabilir düğme ile geliyor ve iki bölgeli, çoğu zaman avucunuzun altında kalan bir RGB aydınlatmaya sahip. iCUE üzerinden bu aydınlatmaya müdahale edebildiğiniz gibi Corsair’in uygun mousepadini seçerek farenizi kalibre edebiliyorsunuz. Sol taraftaki düğmelere oldukça rahat erişilebiliyor ve bu kısımdaki pürüzlü deri kaplama sayesinde uzun kullanımlarda bile eliniz yorulmuyor. Bu açıdan MOBA ve MMORPG oyuncularının da beğenisini kazanacak bir ürün var karşımızda.

4. Corsair Ironclaw RGB

5. Razer Naga Trinity

MOBA ve MMO oyuncuları için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 19, 14, veya 9 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 120 g

Razer Naga Trinity, MOBA veya MMO türü oyun oynayan ve hatta bunların yanı sıra FPS’ye de ilgi alaka duyan oyuncular için çok keyifli bir fare. Sahip olduğu özellikler, oyun arenasında yeteneğinizi ve performansınızı geliştirmeniz için rahatlıkla kullanılabilir. Yan plakaların değiştirilebilmesi ve hatta Synapse yazılımı üzerinden özelleştirilebilmesi esneklik sağlarken, farenin ergonomik rahatlığı da uzun süreler oyundan kopmamanız anlamına geliyor.

Modüler tasarımdan dolayı akla gelen sorulardan biri kuşkusuz sağlamlık hissi olacaktır. Plakanın yerleştiği fare yüzeyinde mıknatıslı pinler yer alıyor. Bu pinler oldukça sağlam bir şekilde plakayı çekiyor. Kullandığımız uzun süre boyunca herhangi bir sıkıntı gözlemlemedik. Hatta plakayı yerinden çıkartmak, takmaya göre bir hayli güç. Yani oyun esnasında fare yüzeyinde pervasızca hareket edebilirsiniz.

Naga Trinity diğer oyun türleri için de gayet performanslı çalışan bir fare, bunu söylemek lazım. 16 bin DPI seviyesi ve 5G optik sensör ile hareketlerinizde yumuşak ve yüksek hız sunuyor. Fare yoklama oranının da 1000Hz ultrapolling seviyesinde olduğu da muhakkak. Bu anlamda farenin performans konusunda en ufak bir sorunu yok. Hazır modüler tasarım gözetilmişken keşke ufak da olsa değiştirilebilir ağırlık seçenekleri de eklenseymiş demeden geçemiyoruz.

5. Razer Naga Trinity

6. Steelseries Sensei 310

Her iki elini de çok iyi kullananlar için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 12,000 | Sensör: Optik | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 8 | Tasarım: Simetrik| Ağırlık: 92.1 g

Sensei 310 ambidextrous yani simetrik tasarım sayesinde sol ya da sağ el kullanımına eşit derecede uygun bir fare. Sensei 310 simetrik olduğu için sol yandaki 2 tuştan, sağ yanda da var, yani 8 tuşu var. Bu tuşlar simetri için gerekli. Farenin yanlarında elin daha iyi tutunmasını sağlayan silikon kaplamalar var. Bunlar eski nesillerde plastikti.

Oyuncu farelerinde önemli noktalardan biri de mekanik anahtarlar. Kullanılan Omron anahtarlar 50 milyon tıklamaya dayanıklı. Bunun esas önemi uzun vade kullanımda tıklama hissiyatının istikrarlı olması. Pek çok oyuncu için önemli bir nokta da fare tekerlerinin hassasiyeti. Son derece kullanışlı orta tekerler var. Tıklama güçleri orta sertlikte, kazayla tıklama oranı azalırken, basmak zor değil.

Sensei 310, 125.1 mm uzunlukta. Önde 60.77mm, ortada 61.77mm, arkada 70.39 mm kalınlıkta ve 38.95 mm yükseklikte. Sensei hem kamera gözünden, hem de kullanıcı gözünden kalitesini belli eden bir fare. Baktığınızda, dokunduğunuzda, kullandığınızda kalite farkını bariz bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

SteelSeries’in bu modelind sunmadığı örgülü kablo koruması ve çok üst seviye bazı farelerde gördüğümüz ayarlanabilir ağırlıkların eksikliği haricinde mükemmel bir fare olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

6. Steelseries Sensei 310

7. Logitech G502 HERO

Yepyeni bir sensöre sahip bu beş yaşındaki fare hala en iyileriyle rekabet edebiliyor

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik HERO 16K | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 11 | Tasarım: Sağ el| Ağırlık: 121 g

Orijinal şeklini koruyan G502 HERO, günümüzdeki en yüksek performanslı ve hassas sensör olan Logitech G’nin yeni nesil HERO 16K sensörü (High Efficiency Rated Optical) de olmak üzere yeni teknolojilerle güncellendi. Dünyanın en çok satan oyuncu mouse’u G502, Logitech G’nin özel LIGHTSYNC RGB teknolojisi, programlanabilir 11 tuşu, isteğe bağlı 5 ağırlığı ve örgülü kablosuyla daha iyi performans sergiliyor.

Logitech G502 HERO, şimdiye kadar Logitech tarafından yapılan en yüksek performanslı ve en verimli oyun sensörü olan, hızlı, performanslı ve düşük tepki süreli HERO 16K sensörüne sahip olmasıyla göze çarpıyor. Yeni HERO sensör, güncellenmiş tarama algoritması sayesinde hızlanma, yumuşatma veya filtreleme olmadan tüm DPI seviyelerinde ultra hassas kontrol sağlıyor. Eskisine oranla daha gelişmiş bir performansa sahip HERO 16K, 400 IPS değerini aşabiliyor ve 16.000 DPI’lık yüksek hassasiyet sunuyor.

Hayranların favorisi olan orijinal G502’nin ilk çıkışından bu yana inanılmaz bir sensör teknolojisi geliştirdiklerini belirten Logitech G Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ujesh Desai, “HERO 16K sensörün G502’ye eklenmesi onu daha da harika kılıyor ve insanların bu birleşimi seveceğini düşünüyoruz.” dedi.

7. Logitech G502 HERO

8. Logitech MX Vertical

Bileklerinizi korumak için en iyi oyun faresi

Hassasiyet (DPI): 4,000 | Sensör: Lazer | Arayüz: Kablosuz veya USB | Tuş sayısı: 4 | Tasarım: Dikey, Sağ el | Ağırlık: 135.5 g

Çevre birimleri konusunda dünya devi olan Logitech‘in yeni faresi, diğer modelinden farklı bir tasarıma sahip. Biliyorsunuz standart birçok farede bilekler yüzeye paralel olarak duruyor. Bu da kısa vadede ciddi bilek ağrısı yaşanmasına neden oluyor. Bu ağrı, fareleri tuttuğumuz standart açının insan anatomisi ve bileğin doğal şekline uygun olmaması yüzünden meydana geliyor. Uzun vadede ise “karpal tünel” sorunu ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen bu sorun, kişilerin ellerinde ve parmaklarında uyuşma, karıncalanma hissi yaşatmaya başlıyor. İleride seviyede elde ciddi güç kaybı ve ağrı sorunları da görülüyor. Bunun arkasında da bilek kanalında meydana gelen daralma ve sinir sıkışması yer alıyor. İşte yeni Logitech MX Vertical, tüm bunları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu konuda alanda ilk olmayan firma, dikey faresiyle “ergonomi” konusunda diğerlerinden çok daha iddialı görünüyor.

Üzerinde üç farklı tuş yer alan MX Vertical, 4 kat daha az hareket gerektiren ve sınıfının en iyisi olarak geçen 4000 DPI yüksek hassasiyetli sensörle donatılmış durumda. USB-C üzerinden şarj edilebilen fare, kablosuz bağlantı noktasında Bluetooth kullanıyor. Burada 10 metre çalışma mesafesi bulunan cihaz, Windows yanında Mac bilgisayarlarda da kullanılabiliyor.

8. Logitech MX Vertical

9. Logitech G Pro Wireless

En iyi kablosuz oyuncu faresi

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik HERO 16K | Pil ömrü: 40+ saat – yeniden şarj edilebilir | Arayüz: USB | Tuş sayısı: 8 | Tasarım: Simetrik | Ağırlık: 81 g

Logitech G PRO Wireless, çok başarılı izleme ve kablosuz performansı ile şaşırtırken, son derece hafif olmasıyla da beğenimizi topladı. Ayrıca uzun pil ömrü ve her iki el için kullanıma uygun olmasıyla da oyuncular için önemli bir model oluyor.

Logitech daha önce G703, G900 ve G903 modelleriyle bulunduğu üst sınıfta tamamen farklı bir şey denemiş. G PRO Wireless, hafta sonu oyuncularından profesyonellere kadar hayli geniş bir kesime hitap eden, birbirinden etkileyici teknolojiler barındıran bir ürün.

G PRO Wireless hayli sade, iddiasız bir görünüme sahip. Bu simetrik tasarım biraz daha yakından baktığınızda anlam kazanmaya başlıyor zira Logitech detayları ince ince işlemiş. Sağ veya sol elini kullanan oyuncular tarafından eşit rahatlıkta deneyim edilebilen ürünün yandaki fonksiyon tuşları kutuda gelen ekstra tuş takımı sayesinde değiştirilebiliyor. Böylece solak biri sol taraftaki tuşları iptal edip sağ taraftaki tuşları kullanabiliyor. Tüm bunların yanında kablosuz bir farenin sadece 80 gram gelmesi de takdire şayan. Batarya ömrü konusunda da Logitech tepeye oynuyor; tam şarjın ardından batarya ömrü aydınlatma ile 48 saat, aydınlatmasız olarak 60 saat.

Birinci sıkıntı dış kaplamanın kuvvetlendirilmiş olmasına rağmen yoğun kullanımda aşınmaya başlaması eksik yanlarından biri. Ayrıca ürünün fiyatı gerçekten yüksek.

9. Logitech G Pro Wireless

10. Logitech G604 Lightspeed

En uzun pil ömrüne sahip en iyi kablosuz fare

Hassasiyet (DPI): 16,000 | Sensör: Optik HERO 16K | Batarya: 240 saat | Arayüz: 2.4GHz kablosuz / Bluetooth | Tuş sayısı: 10 | Tasarım: Sağ el | Ağırlık: 135 g

Dikkat çekici bir pil ömrüne sahip yeni nesil kablosuz fare G604 LIGHTSPEED, oyun oynamayı seven ve aynı zamanda farklı ihtiyaçları için de çok yönlü bir cihaza ihtiyaç duyan oyuncular için tasarlanmış.

G604 LIGHTSPEED, başparmakla yönetilebilen 6 adet tuşa sahip olacak şekilde tasarlanmış. Bu sayede en performanslı şekilde oynayabilir, eylemler ve görevler arasında adeta bir kalp atış hızında geçiş yaparak tam kontrol sağlayabilirsiniz. Bunu LIGHTSPEED kablosuz teknolojimizle birleştirdiğinizde ise oyununuzu daha da ileri boyuta taşıyacak hareket özgürlüğü elde ediyorsunuz.

G604 LIGHTSPEED, Logitech G‘nin gecikmesiz bağlantı için özel LIGHTSPEED kablosuz teknolojisinin yanı sıra, sınıfının en iyisi yüksek verimli optik (HERO) 16K sensörüne sahip bulunuyor. Buna ek olarak, oyuncular LIGHTSPEED’den bir tuşa basarak Bluetooth bağlantısına geçebiliyor ve bir fare ile iki farklı bilgisayar arasında geçiş yapabiliyor. G604 bir AA pille LIGHTSPEED kablosuz teknolojisini kullanırken 240 saat, Bluetooth teknolojisini kullanırken ise 5.5 aya kadar yüksek performanslı kablosuz oyun deneyimi sunuyor. Özelleştirilebilir G604 fare, 15 programlanabilir kontrol, iki modlu aşırı hızlı kaydırma tekerleği ve 6 adet başparmak yönetimli tuş içeriyor.

G604 LIGHTSPEED, oyuncuların donanımlarından en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için Logitech’in G HUB oyun yazılımı kullanılarak programlanabiliyor. Basit ve modern bir ara yüze sahip olan gelişmiş oyun yazılımı, oyuncuların fare üzerindeki her tuş için komutları hızlı bir şekilde kişiselleştirmesini ve özelleştirmesini sağlıyor.

10. Logitech G604 Lightspeed