APU, CPU ve GPU Arasındaki Fark Nedir?

APU, CPU ve GPU Arasındaki Fark Nedir?

Bu üç teknoloji genellikle ortak gruplandırılır ancak ayrı roller üstlenir. Her birinin işlevini ve buna ihtiyacınız olup olmadığını bilmek çok önemlidir.

Peki APU, CPU ve GPU arasındaki fark tam olarak nedir?

Central Processing Unit (CPU)

Central Processing Unit (Merkezi İşlem Birimi) veya kısaca CPU olarak adlandırdığımız şey bilgisayarın ana beynidir. İlk üretilen bilgisayarlarda, CPU birden çok yongaya yayılmıştı. Ancak verimliliği artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak için, CPU artık tek bir yonga üzerinde yer alıyor. Bu daha küçük CPU'lara mikroişlemciler de denir.

CPU'nun kapladığı alanı azaltmak da daha küçük, daha kompakt cihazlar tasarlamamızı ve üretmemizi sağlar. Örneğin masaüstü bilgisayarlar tek parça aygıtlar olarak gelişiyor. Dizüstü bilgisayarlar da incelse de daha donanımlı olmaya devam ediyor ve bazı akıllı telefonlar artık daha güçlü.

CPU, bilgisayarınız için temel bilgi işlem süreçlerini gerçekleştirir. Cihazınızın RAM'inde saklanan işlemleri yürütmek için CPU'ya gönderilir. Getirme, Kod Çözme ve Yürütme aşamalarından oluşan üç bölümlü bir sistemden oluşur. Genel olarak girdileri almak, ne olduklarını anlamak ve istenen çıktıyı yaratmaya yarar.

Bu sistemi kullanan CPU'nuz işletim sisteminizi yüklemek, programları açmak ve hatta elektronik tablo hesaplamaları yapmaya kadar her şeye yardımcı olur. Video oyunları gibi yoğun işlemler CPU'nuza önemli ölçüde yük bindirir. Kıyaslama testleri genellikle oyun standartlarına göre yapılır.

CPU'lar, enerji tasarruflu tek çekirdekli yongalardan en iyi performanslı sekiz çekirdeklilere kadar birçok varyanta sahiptir. Intel, Hyper-Threading teknolojisini dört çekirdekli bir CPU'nun sekiz çekirdekli gibi davranmasını sağlamak için kullanıyor. Bu da CPU'nuzu en yüksek güçte ve verimlilikte kullanmanıza yardımcı olur.

İlgili Haber: Termal Macun Nedir ve İşlemcinizi Nasıl Serin Tutar?

  

Graphics Processing Unit (GPU)

CPU'lar ile yapılan tüm gelişmelerde hala eksiklikler var. Bunlar grafik ile ilgilidir. CPU'lar girdi alır ve lineer adımlarla çalışır. Ancak, grafik işleme aynı anda birden fazla verinin işlenmesini gerektirir. Grafik İşlem Birimi (GPU), CPU üzerindeki yükü azaltır ve video performansınızı artırır.

Çoğu bilgisayar ve dizüstü bilgisayar CPU ve GPU ile donatılmıştır, ancak durum her zaman böyle değildir. Bazen, özellikle daha düşük fiyat aralıklarında, bilgisayarınız özel bir GPU yerine entegre grafiklerle gelir.

Hem GPU hem de CPU benzer işlevleri yerine getirir, ancak farklı şekilde çalışırlar. GPU'nun paralel yapısı, amacına özel olarak uyarlanmıştır. GPU, ünitenin oyun ve video oynatımı için gereken saniyede milyarlarca hesaplamaya ulaşmasına yardımcı olur. GPU genellikle kendi RAM'i olan ayrı bir grafik kartında bulunur.

Ayrıca kartın oluşturduğu verileri depolamasını sağlar. Dahili RAM sayesinde GPU, arabellek oluşturabilir ve tamamlanmış görüntüleri saklayabilir. Özellikle video izlerken özellikle kullanışlıdır.

Bu kartlar kolayca değiştirildiğinden, genellikle bilgisayarınızda yapabileceğiniz en iyi yükseltmelerden biri olarak görülür. Yüksek performanslı grafik kartlarında genellikle fiyat etiketi bulunur. Bununla birlikte, her bütçeye uygun bir seçenek sunan ucuz, oyun için ekran kartları dar vardır.

 

Accelerated Processing Unit (APU)

Fiziksel büyüklük ve üretim maliyetlerini azaltmak için, üreticiler elektronik bileşenleri tek yongalarda birleştirmenin yollarını buldular. Bu teknolojiyi kullananlar aygıtlar System-on-a-Chip (SoC) aygıtlarıdır. Bu tasarımda, tüm ana elektronikler tek bir kalıpta birleştirilir. Düşük maliyetli bilgi işlem cihazlarının ve akıllı telefonların büyümesini sağlamıştır.

Ancak SoC’ye öncülük edenler Hızlandırılmış İşleme Birimleri, yani APU’lardır. Bu birimler CPU ve GPU'yu tek bir yonga üzerinde birleştirerek birleştirilmiş bir işleme birimi oluşturur. Bu sayede sadece maliyet düşmekle kalmaz, aynı zamanda verimlilik de artar. Bu ikisi arasındaki fiziksel mesafeyi en aza indirmek, daha hızlı veri aktarımı ve daha yüksek performans sağlar.

GPU'lar daha yüksek hesaplama hızları için optimize edildiğinden, CPU bazı işleri GPU'ya yükleyebilir. Ayrı bir kurulumda, bu yük paylaşımından elde edilen verimlilik kazanımları, ikisi arasındaki fiziksel mesafe ve veri aktarım hızları ile zayıflatılacaktır. Ancak, birleşik APU bu kazanımları mümkün kılar.

Buna rağmen, bir APU özel bir CPU ve GPU ile aynı performansı vermez. Bunun yerine, en iyi şekilde entegre grafiklerden bir adım olarak görülürler. APU’lar bilgisayarlarını güncellemek isteyenler için uygun fiyatlı bir yükseltme sağlar.

APU'yu ilk kez işlemci üreticisi AMD geliştirdi. İşlemcileri bu şekilde birleştiren tek firma AMD değil. Intel de CPU ve GPU'yu entegre etmeye başladı. Tek fark AMD'nin özel bir APU serisi yayınlamasıydı. Oysa Intel ve diğer şirketler bunları ürün gruplarıyla birleştirdi.

Sonuç

Bu konumuzda ana işlem birimlerini ele aldık. Gördüğünüz gibi bilgisayarınız için birçok seçenek var. Ayrı bir CPU ve GPU seçerseniz, muhtemelen daha fazla para harcarsınız, ancak daha fazla performans kazanırsınız.

APU tercih etmek bütçe ve performans bağlantısını beraberinde getirir. Halihazırda entegre grafiklerle çalışıyorsanız, APU bütçenizi zorlamayacak değerli bir yükseltme olacaktır.