Bu Yıl İlk Kez Bir Kara Deliği Göreceğimiz Yıl Olabilir

Bu Yıl İlk Kez Bir Kara Deliği Göreceğimiz Yıl Olabilir

Astrofizikçiler önümüzdeki 12 ay içinde daha önce hiç yapılmamış bir şeyler yapabileceklerine inandılar ve evren anlayışımız için büyükı etkilere sahip olabilecek bir şeyler yapmaya başladılar.

Kara delikte yerçekimi o kadar güçlü ki ışığın bile dışarı çıkamayacağı bir nokta olarak biliniyor. Albert Einstein, genel görelilik teorisinde kara deliklerin varlığını öngörüyordu, fakat aslında var olduklarından emin değildi.

Ve şimdiye kadar hiç kimse yaptıklarına dair somut bir kanıt üretemedi.  Event Horizon Telescope (EHT) bunu değiştirebilir.

EHT, dünya çapında bir teleskop ağı olduğu için hafife alınacak bir teleskop değil. Uyum içinde çalışarak, bu cihazlar kara delikli bir görüntüyü yakalamak için gerekli tüm bileşenleri sağlayabilir.

EHT Direktörü Sheperd Doeleman, Futurizm’e “Önce, ultra yüksek büyütmeye ihtiyacımız var.” dedi.

Sonra, Doeleman, Samanyolu’ndaki gazı ve kara deliğin çevresindeki sıcak gazı görmenin bir yoluna ihtiyacınız olduğunu söyledi. Bunun için Dünya kadar büyük bir teleskop gerekir; burada EHT’ rol oynuyor.

Doheman, gezegende dağınık bireysel radyo şebekeleri ağı kullanarak EHT ekibi ile “sanal bir Dünya boyutunda teleskop” yarattı.

Bulguları senkronize ettiler, böylece uzaydaki aynı noktayı aynı anda gözlemleyecek şekilde tespit edilebildiler ve tespit ettikleri radyo dalgalarını sabit disklere kaydettiler.

Bu verileri daha sonra  birleştirerek EHT ekibi, tek bir Dünya ölçeğinde teleskop kullanılarak oluşturulmuş olanla benzer bir görüntü üretebilirdi.

Nisan 2017’de EHT ekibi teleskoplarını ilk kez teste soktu.

Güney Kutbu’ndaki teleskoptan gelen veriler, bölgedeki kargo uçuşlarının eksikliği nedeniyle Aralık ortasına kadar MIT Haystack Gözlemevine ulaşmadı.

Ekibin sekiz radyo tabakasındaki tüm verilere sahip olması nedeniyle, kara deliğin ilk görüntüsünün üretilmesi umuduyla analizlerine başlayabiliyorlar.

Yalnızca kara deliğin bir görüntüsü var olduğunu ispatlamakla kalmayacak, aynı zamanda evrene yepyeni bilgiler sunacaktır.

Doeleman, “Karadeliklerin evrene etkisi çok büyük” dedi.

“Şimdi, galaksilerin merkezinde yaşayan süper kara deliklerin ve yaşadıkları galaksilerin kozmik süreler boyunca birlikte geliştiğine inanılıyor, bu nedenle olay ufkunun yakınında gözlemlemek, evrenin daha büyük ölçeklerde anlaşılmasına yardımcı olacak.”

Gelecekte, araştırmacılar tek bir kara deliğin görüntülerini elde edebilirler.

Bu, Einstein’ın genel görelilik teorisinin kara delik sınırında gerçek olup olmadığını belirlemesine, ayrıca kara deliklerin nasıl büyüdüğünün ve emiliminin incelemesine olanak tanıyacak, dedi Doeleman.

“Tabii ki, göreceğimiz şey konusunda bir garantimiz yok ve doğa bizi yanıltabilir ancak yine de EHT artık çalışır durumda. Önümüzdeki birkaç yıl içinde  görseli görmek için çalışacağız.” dedi.

Ekip, daha önce hiç görülmemiş bir görüntü üretme ihtimalinden heyecan duysa da, Doeleman, verilere çok dikkatli  çalışılacağından emin olduklarını ve sonuçların ne zaman olacağına dair bir tarih belirlemediğini belirtti. 

Yine de, nihayetinde bir kara deliğin görüntüsünü yakalamaya her zamankinden daha yakın durumdayız ve EHT ekibinin 2018‘de bunu başaracağına inanıyoruz. 

Kaynak: 1