Cassini’nin En İyi Görüntüleri

Cassini’nin En İyi Görüntüleri

Satürn

Satürn

NASA‘nın Cassini uzay aracı misyonu sona erdi. 13 yıllık araştırmadan sonra, Satürn’ün ve çevresinin en dikkat çekici anılarını ve çok miktarda değerli veri toplayan Cassini, Satürn’ün atmosferine daldı ve alevli, meteor benzeri bir topa şeklinde parçalandı.

1997’de ilk kez başlatıldığında, birincil görevi, Dünya’dan yedi yıl uzaklıkta olan bir yolculuğa çıktıktan sonra Satürn’ün yörüngesine girmek ve sahip olduğu 12 aleti ile veri toplamaktı. Ayrıca, Satürn’ün en büyük ayı Titan‘a veri toplamak için gönderilen gelişmiş kabuklu deniz hayvanları şeklindeki prototip olan European Huygens sondasını da nakletti. Cassini, Satürn‘e gönderilen dördüncü uzay aracıydı fakat yörüngeye başarıyla giren ilk uzay aracı oldu. 

2010 yılında misyonu, bir dış gezegen sisteminin mevsimsel olarak tam bir değişimini incelemek için başarılı bir bilimsel verinin sağlanması sayesinde, yedi yıl daha uzatıldı.

Ancak şimdi, Venüs ve Jüpiter dahil olmak üzere bir avuç gezegene yaptığı alçak uçuş, 13 yıllık bilimsel veri ve bazı şaşırtıcı imgelerden sonra Cassini’nin yolculuğu sona erdi. Bu büyük finali kutlamak için bir bardak çay koyup, Güneş Sistemimizin geniş, uzak komşularından birinin en nefes kesici manzarasına bir göz atalım.

Satürn’ün Halkalarının Renkleri

Satürn'ün Halkalarının Renkleri

Bu görüntü, Satürn’ün yüzüklerinin gerçek renklerine en doğru görünümü gösterir. Bu özel bölüm, iç-merkez B Kirişinin (en büyük ve en parlak olan) bir parçasıdır ve Satürn’ün merkezinden yaklaşık 100,000 km (6,2137 mil) uzaklıktadır. (Not: görüntü spektral görüntüleme verileri kullanılarak renklendirilmiştir).

Dalga Yapıları

Dalga Yapıları

“Janus 2:1 spiral yoğunluk dalgaları” olarak bilinen bu dalgalanmalar, Satürn’ün dış halkalarının şeklini oluşturuyor ve kitle yığılmalarının bir sonucu olarak düşünülüyor. Cassini ekip üyesi Matthew Tiscareno, Scientific American’a şunları söylemektedir: “Bu spiral yoğunluk dalgası kendisini halka parçacıklarının Satürn’ün dolaştığı yere ayarlamaktadır.”

Satürn’ün Üst Kısmı

Satürn'ün Üst Kısmı

Bu spiral bulutlar Satürn’ün üst kutbunu oluşturuyor. Bu görüntü, bölgenin 267.000 km uzağından bir çok yıl (Dünya Yılı) karanlıkta kaldıktan sonra güneş ışığına maruz kaldığı 26 Nisan 2017’de çekilmiştir.

Partikül Halkalar

Partikül Halkalar

Satürn’ün halkalarını oluşturan parçacıkların boyutu, buzun küçük granüllerinden binlerce kilometreye uzanan parçalara kadar çılgınca bir şekilde değişir. Cassini, Saturn trade halkası parçacıklarını diğer uydularda da izleyebildi. 

Titan’ın Pusu

Titan’ın Pusu

Cassini, kendisini çevirip Satürn’ün uydusu Titan’ın tepe noktasını yakalamayı başardı. Çevresindeki sarı-mavimsi bulanıklık, Cassini kameralarının kırmızı, yeşil ve mavi spektral filtrelerini etkileyen farklı boyutlu parçacıkların bir sonucudur. Bu görüntü Titan’dan yaklaşık 2 milyon kilometreden (1,2 milyon mil) alındı.

Girdaplar

Girdaplar

Kuzey yarım kürenin yakınında bulunan bu renkli görüntü, Satürn’ün yarı küresinin bulutlarındaki şeritleri göstermektedir. Kırmızı, yeşil ve mavi spektral filtrelerle çekilen görüntüleri birleştirerek alındı.

F-Halkası

F-Halkası

Satürn’ün uydularından biri olan Prometheus, Satürn’ün en ince, dış F-Halkasının yakınında görülebilir. Sadece 86 kilometreden (53 mil) uzakta ve zayıf yer çekimi alanı, F-Halkasında küçük düğümler ve yaralar yaratıyor.

Güney Aurora’ları

Güney Aurora'ları

Bu görüntü dizisi Satürn’ün güney kutbuna yakın çekildi. Bu “güney ışıkları”, yüklü parçacıkların gezegenin üst atmosferinde ışıma yapan doğal bir olay.

Son Bir Bakış

Son Bir Bakış

Bu, Cassini’nin Satürn’ün 13 yıl evde kaldıktan sonra aldığı son bir görüntü. Bu 13 yıl; Satürn yılının yaklaşık yarısı.