Dalgıçlar Dünyanın En Büyük Sualtı Mağarasını Buldu

Dalgıçlar Dünyanın En Büyük Sualtı Mağarasını Buldu

10 aylık yoğun araştırmadan sonra, Meksika‘daki bilim adamları dünyanın en büyük sualtı mağara sistemini keşfetti. Gerçekten su altındaki bir harikalar diyarı.

347 kilometrelik yer altı mağaralarını kapsayan bu inanılmaz labirent sadece doğal bir görünüm değil, aynı zamanda eski Maya uygarlığının kayıp sırlarını ortaya çıkarabilecek önemli bir arkeolojik buluntu.

Meksika’nın Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü‘nden su altı arkeolog Guillermo de Anda, “Bu muazzam mağara, dünyanın en önemli su altı arkeolojik alanını temsil ediyor” diyor.

“Yüz arkeolojik bağlamdan fazlası var, bunlar arasında ilk yerleşimcilerin Amerika’nın yanı sıra nesli tükenmekte olan fauna ve tabii ki Maya kültürünün kanıtı da var” dedi.

De Anda, Yucatan Yarımadası’nın Karayip kıyı şeridi üzerinde bulunan Meksika devletindeki Quintana Roo’da yıllardır sualtı mağaralarını araştıran bir proje olan Great Maya Aquifer Projesi’nin (GAM) başkanlığını yapıyor. 

Bölge, yüzeyin altında gizli 1.400 kilometrelik sualtı tatlısu tünellerini barındıran muhteşem  358 sualtı mağara sistemine ev sahipliği yapıyor.

Bu genişleyen ağ arasında geçen hafta yeni bir lider ortaya çıktı. Sac Actun System olarak adlandırılan bu devasa geçit o kadar büyüktü ki aslında iki farklı mağara sistemi olduğu düşünülüyordu.

Şimdiye kadar, 93 kilometreyi (57.8 mil) kapsayan Dos Ojos adlı bir başka sistem Sac Actun’dan farklı olarak düşünülmüştü, ancak 10 aylık bir su altı araştırması sonucunda ikisinin aslında dev bir sürekli boşluk olduğu kanıtlandı.

Meksika araştırma gazetesi El Pais’e göre GAM arama direktörü Robert Schmittner, “Birkaç kez gerçekten çok yaklaştık. Birkaç vesileyle,  iki büyük mağara sistemi arasında bağlantı kurmaktan yalnızca bir metre uzaktaydık “dedi. 

Vücuttaki damarları takip etmek gibi bir şeydi bu, bazen bir araya gelen ve bazen ayrılan yolların labirenti. Çok dikkatli olmak zorunda kaldık. “

Bu çaba ve mağaracılık kurallarına göre, Sac Actun şimdi 347 kilometre uzunluğundaki Dos Ojos‘u da kapsıyor. Sac Actun şimdi dünyanın bilinen en büyük sualtı mağarası.

Ancak arama henüz bitmedi. Sac Actun, daha fazla büyümeye devam ediyor; araştırmacılar, daha fazla dalışın mağaraları gerçekten birbirine bağlayabileceğini göstermesi koşuluyla, üç sualtı mağara sistemine bağlanabileceğini söylüyorlar.

Araştırmacıların video ve fotoğraflarındaki görüntüler korunmayan Maya eserleri ve insan kalıntıları, eşi görülmemiş bu mağara sisteminde keşfedilmeyi ve analiz edilmeyi beklemektedir.

Bilimsel sonuçlar mağaranın kendisi kadar büyük olabilir.

De Anda, Meksika medyasına “100’den fazla arkeolojik unsur kaydedildi: soyu tükenmiş faunalar, ilk insanlar, Maya arkeolojisi, seramik ve Maya mezarları” dedi.

”İnsanı 10.000 ila 12.000 yıl önce bir yere taşıyan bir tünel.”

Kaynak: 1