Doğru, Bitcoin Yozlaşabilir. Ama Bankalar Zaten Öyle

Doğru, Bitcoin Yozlaşabilir. Ama Bankalar Zaten Öyle

2000’lerin sonlarında yaşanan ABD’deki finansal kriz, ülkeyi kırılma noktasına getirdi. Ekonomik felakette büyük bankalar büyük bir rol oynadı ve birçoğu 2008’deki kazaya neden olan koşulların kolaylaştırılması için para cezası verdi.

Bu nedenle, büyük bankacılık yöneticileri kripto para birimlerine “sahtekarlık” programlar çağrısında bulunmaya başlayınca, suçlamalar bazılarının kaşlarını yükselti. 

Geçen hafta, JP Morgan CEO‘su James Dimon, “gerçek bir şey değil” diyerek ve “sonunda kapatılacağını” iddia ederek, “dolandırıcılık” olarak nitelendirip orijinal kripto para birimi bitcoin konusunda birtakım eleştiriler yapmıştı. Dimon, kriptoyu eleştiren ilk kişi değil, ama kendi şirketinin geçmişteki ihlalleri nedeniyle özellikle dikkat çekicidir. 

Bitcoin Kripto Para Birimi

Bitcoin Kripto Para Birimi

JP Morgan sadece mali krizdeki rollerinden dolayı milyarlarca dolar para cezasıyla cezalandırılmış değil, hem daha önce hem de o zamandan beri bir dizi yolsuzluk ve yasa dışı uygulama cezasıyla cezalandırılmış bulunuyor. Banka, cinsiyet ve ırk temelinde ayrımcılığa bağlı olarak para cezaları, kilit faiz oranlarının manipüle edilmesi ve yozlaşmış iş bulma uygulamalarına karşı özellikle hassastır. 

JP Morgan da yanlış yapan tek banka değil. Business Insider‘a göre, 2012-2016 yılları arasında dünyanın en büyük 20 bankasına yaklaşık 354 milyar dolarlık suistimal suçlaması yapıldı. Bu, önceki beş yıla kıyasla neredeyse üçte bir artıştı. 

ABD’de bu konu artan bir endişe kaynağı haline geliyor çünkü mevcut yönetim, Dodd-Frank mali düzenleme yasasının tüketici korumalarını baltalamak için çalışıyor; bu, bir takım yeni kamu kurumlarının yanıt olarak kurulmasını sağlıyor. Bu kurumlar, yasanın bir dizi yönünü ve bunun yanında bankacılık sisteminin çeşitli yönlerini denetlemekle görevlidir.

Bankalar merkezileşmeye, güç ve otoritenin toplanmasına dayanır; bu da güç istismarını daha da endişe vericidir. Tersine, bitoin ve ether gibi kripto para birimleri merkezsizleştirilir, yani yetki ve güç bir yönetici (veya banka) elinde değildir. Bu yerinden yönetim, bazı ekonomistlerin, bitcoin ve etherin mevcut finansal sistemimizdeki bazı sorunlara uygun çözümler olabileceğine inanmalarına neden oldu. 

Finlandiya Merkez Bankası ekonomistleri tarafından hazırlanan bir rapora göre, merkezi olmayan Bitcoin ağı, doğası gereği zaten etkili bir şekilde kendini düzenliyor: “Bir sistemi düzenleme gereği duymuyor; çünkü bir sistem olarak, protokolü olduğu gibi taahhüt eder ve kullanıcıların ücretlendirdiği işlem ücretleri, madencilerin çabalarından bağımsız olarak kullanıcılar tarafından belirlenir” dedi.

Kripto para birimlerinin geleceği belirsiz olsa da, bankacılık yöneticileri tarafından kendilerine yapılan suçlamalar yöneticilere kriptoya kıyasla daha fazla şey söyleyebilir. Bu yöneticiler gerçekten söylediklerine inanıyor mu yoksa ekonomi üzerindeki (nispeten) özgür egemenlik döneminin bittiği konusunda çaresizce korkan vicdana aykırı bir endüstrinin üyeleri mi? 

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin geleceğini düşündüğümüzde, akılda tutulması gereken en önemli şey, bu sistemler sonunda yozlaşmış olabilir, ama buna rağmen onları eleştiren büyük bankaların birçoğu zaten yozlaşmış.

Kaynak: 1