En Çok Bilinen Kripto Paralar Bitcoin ve Ethereum Nedir?

En Çok Bilinen Kripto Paralar Bitcoin ve Ethereum Nedir?

Kripto para denildiğinde herkesin aklına ilk önce Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) geliyor. Bu iki coinin en değerli kripto para birimleri olduğu düşünülürse, sektöre dahil olan kullanıcıların ilk olarak BTC ve ETH ile tanışması şaşırtıcı değil.

Bugün BTC, 11 milyar doların üzerindeki piyasa değeri ile en değerli kripto para projesi konumunda. ETH ise 5 milyar doların üzerindeki piyasa değeri ile BTC’yi takip ediyor. Peki, Bitcoin (BTC) ile Ethereum (ETH) gerçekte ne kadar biliniyor? Gelin, kripto para dünyasının bu iki amiral gemisine yakından bakalım.

Bitcoin (BTC) Nedir?

2009’da kullanıma açılan Bitcoin (BTC), blok zincir teknolojisini kullanan ve merkeziyetsiz bir eşler arası ödeme ağıdır. BTC ise Bitcoin blok zincir ağının kripto para birimidir ve ağdaki işlemlerin doğrulanmasında görev alan Bitcoin madencilerine ödül olarak dağıtılır.

Bitcoin’in en önemli özelliği, merkeziyetsiz oluşudur. Bitcoin, blok zincir teknolojisini kullanarak eşler arası işlemlerin aracılar olmadan gerçekleşmesini sağlar. Blok zincirdeki işlemler madenci adı verilen doğrulayıcılar tarafından gerçekleştirilir ve doğrulanır. Doğrulanan her işlemde blok zincire yeni bir blok eklenir. Madenciler ise şifrelenmiş verileri çözerek işlemlerin gerçekleşmesini sağlamak için bilgisayarlarının hesaplama gücünü ağa adayan kullanıcılardır.

Biraz daha basit şekilde açıklarsak; Bitcoin blok zincirindeki işlemler, bir banka ya da devlet gibi merkezi bir otoritenin kontrolünde değil; dağıtık şekilde bulunan madencilerin kontrolündedir. Madenciler, işlemleri gerçekleştirip doğrulamaları karşılığında belirli miktarda BTC ile ödüllendirilir. Bu da madencilerin Bitcoin blok zincirindeki işlemleri gerçekleştirerek ağı kesintisiz şekilde sürdürmek için yarışmasını sağlar.

2022 itibarıyla madencilik ödülü 6,25 BTC’dir. Her 210 bin blokta bir ise BTC madencilik ödülleri yarı yarıya azaltılır. Bu, etkili bir deflasyonist politika olarak dikkat çekmektedir. Toplam BTC arzı ise 21 milyon ile sınırlıdır ve bu da BTC’nin iyi bir enflasyondan korunma aracı olmasını sağlamaktadır.

Bitcoin (BTC) blok zincirindeki tüm işlemler, herkes tarafından görülebilir; bu da ağı şeffaf kılar. İşlem yapan kullanıcıların ise kimlikleri anonimdir; bu ise ağdaki işlemleri izi sürülemez kılar, ve ağın kullanıcılarına yüksek gizlilik vadetmesini sağlar.

Sonuç olarak; Bitcoin’in en önemli avantajlarının şeffaflık, gizlilik ve merkeziyetsizlik olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Bitcoin ile sınır ötesi para transferi işlemleri geleneksel finans yöntemlerine göre çok daha hızlı gerçekleştirilebilir.

Diğer yandan, Bitcoin blok zincirinin bazı dezavantajları da vardır. Bunların başında ise ölçeklenebilirlik sorunu gelir. Bitcoin blok zincirindeki her bir bloğun boyutu 1 MB ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle blok zincirdeki işlem sayısı arttıkça, işlem ücretleri artar ve işlem hızı düşer. Ölçeklenebilirlik sorunundan dolayı bugün Bitcoin blok zincirinde, saniyede en fazla 4 ile 6 işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Ethereum (ETH) nedir?

Ethereum (ETH), Bitcoin’in açtığı yoldan ilerleyerek farklı hedeflere yönelen bir kripto para birimi ve blok zincir projesidir. 2014’te piyasaya çıkan Ethereum’un temel amacı, akıllı sözleşmeler aracılığıyla blok zincir üzerinde özgürce merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) oluşturulabilmesini sağlamaktır. Ethereum’un geliştiricilere sağladığı özgürlük alanı, merkeziyetsiz finans (DeFi), değiştirilemez token (NFT), GameFi gibi kavramları hayatımıza sokmuştur. Bugün Ethereum blok zinciri üzerinde faaliyet gösteren birçok altcoin ve merkeziyetsiz uygulama vardır.

Ethereum da tıpkı Bitcoin gibi merkeziyetsiz bir ağdır. Ancak Bitcoin blok zincirinde yapabilecekleriniz sınırlıyken, Ethereum geliştiricilere blok zincir üzerinde uygulamalar geliştirme ve kendi kripto para birimlerini yaratma imkanı tanır. Ayrıca, Ethereum blok zincirinde işlemlerin doğrulanma süresi, yani zincir yeni bir blok eklenmesi için geçen süre çok daha kısadır.

Ethereum blok zincirinde de işlemler madencilikle gerçekleştirilmekte ve doğrulanmaktadır. Ancak bunun yakın zamanda değişeceğini belirtelim. Ethereum 2.0 versiyonuna tamamen geçildiğinde Ethereum madenciliği bitecek. 2022 sonuna kadar tamamlanması beklenen Ethereum 2.0 geçiş sürecinin sonunda Ethereum madencilerinin yerini doğrulayıcılar alacak. Blok zincirdeki işlemler madenciler tarafından değil, doğrulayıcılar tarafından gerçekleştirilecek. Bu ise işlemlerin gerçekleştirilmesi için madencilerin bilgisayarlarının hesaplama gücünü ağa adaması gerekliliğini ortadan kaldıracak.

Ethereum’un ne olduğunu öğrendik ama bahsetmediğimiz önemli bir konu kaldı: Ethereum blok zincirinin kripto para birimi. Ether (ETH) adını taşıyan bu kripto para biriminin arzı, BTC arzının aksine bir üst limitle sınırlanmamıştır. Bununla beraber, Ethereum ağında 2021 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilen London Hard Fork güncellemesi pratikte ETH arzını sınırlayabilir. London Hard Fork güncellemesinin getirdiği yeni sistemin parçası olarak her işlemden sonra taban ücreti yakılacak. Böylece mevcut ETH arzından sürekli ETH eksilecek. Bu yapının “Ethereum’un enflasyona karşı korunma aracı olup olmayacağı” tartışmalarını artırdığını ekleyelim.

Sonuç olarak, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) farklı işlevlere sahip en büyük blok zincir ve kripto para projeleridir. İki proje sıklıkla karşılaştırılsa da aslında blok zincir dünyasında her ikisi de eşsiz bir öneme sahiptir.

Bitcoin ve Ethereum Nereden Alınır?

Günümüzde birçok kripto para sitesi ile karşılaşmaktayız. Yurt dışında daha çok seçenek olmasına karşı yapılacak düzenlemeler neticesinde bu cüzdanınızdaki coinlerin yurt içine çekilmesi de söz konusu. Bu nedenle direkt bir Türk borsası ile anlaşma yapmak daha avantajlı olacaktır. Kolay ve hızlı işlem yapabileceğiniz Bitcoin ve Ethereum alımlarınız için Bitlo kripto para platformunu ziyaret edebilirsiniz.