En İyi 12 Roguelike Nişancı Oyunları

En İyi 12 Roguelike Nişancı Oyunları

Roguelike Nedir?

“Roguelike” terimi, 1980'de birkaç erken bilgisayarda piyasaya sürülen ve türünün ilk örneği olan Rogue oyunundan geliyor. Rogue, zindan seviyeleri boyunca savaşmanız, bir şeyler toplamanız ve rakiplerinizi yenmeniz gereken sıra tabanlı bir zindan oyunu.

Evrensel bir tanım olmamasına rağmen, bazı rogue fanatikleri belirli kuralları belirlemek için yola çıktılar. 2008'deki Uluslararası Roguelike Geliştirme Konferansı, bir roguelike'ın Berlin Yorumunu tanımladı. Roguelike bir oyun, bir dizi yüksek değerli ve düşük seviyeli özellikle tanımlanır. Permadeath (kalıcı ölüm) ve rastgele ortam oluşturma, roguelike'ın ne olduğunu tanımlayan iki temel unsurdur. Ancak, sıra tabanlı ve grid tabanlı oyunlar gibi özelliklerin yanı sıra ASCII harfleriyle temsil edilen evrenler görebilirsiniz.

Roguelike oyunlar, ilk büyük hitlerini arayan bağımsız yaratıcılar ve bir sonraki gişe rekorları kıran oyunlarına bir heyecan katmanı eklemek isteyen AAA stüdyoları arasında hala popüler bir seçim. Oldukça sık hale gelen ve popülaritesinde son zamanlarda bir artış gören bu tür klişelerden bir türlü kurtulamıyor.

Ancak, kalabalık bir sektörde öne çıkan birkaç roguelike nişancı oyunu var. Listemize AAA oyunlardan eski indie oyunlara kadar çeşitli alternatifler ekledik. Sonuç olarak ister küçük oyunları, ister büyük gişe rekorları kıran oyunları tercih edin, bu listede herkes için bir şeyler var.

Sonuç olarak roguelike'ların bir tür olarak neredeyse aynı derecede zor olduğunu bilin. Oyunculara üstesinden gelinmesi gereken zorlu sistemler vermek üzerine inşa edilmişlerdir ve hatalar cezalandırılacaktır.

 

12) Returnal

Returnal, yüksek dozda bilim kurgu ve korku öğeleri içeren, PlayStation'a özel bir roguelike nişancı oyunu. Kendilerini her ölümün yeniden doğuşu anlamına geldiği ve üzerinde bulduğunuz rahatsız edici gezegenleri geri almak için yeni bir şansın olduğu, üzücü bir kabus evreninde bulan bir karakter olarak oynuyorsunuz. Returnal, roguelike cazibesi ile hızlı tempolu bir nişancı-cehennem oyununun hissine ve oyununa sahip.

Returnal'in en çarpıcı özelliği, öfkeli üçüncü şahıs atış eylemini hafif keşifle kusursuz bir şekilde bütünleştirmesi. Her yeni ölüm, bu sefer belirli bir bossu nasıl yeneceğiniz veya özellikle güçlü bir silahı nasıl kullanacağınız bilgisi ile donanmış olarak bir kez daha savaşmanıza izin veriyor.

 

11) Neon Abyss

Neon Abyss, ürkütücü bir siberpunk ortamında giderek zorlaşan aşamaları ve rakipleri aşması gereken bir figürü kontrol ettiğiniz basit bir roguelike oyunu. Neon Abyss'te benzersiz silahlar ve öğeler bol miktarda bulunuyor; bunların çoğu, bir tür ilgi çekici yetenek, beceri veya yetenek veriyor. Buna ek olarak silahlar neonla mermi yağmurları, lazerler ve enerji topları ateşliyor.

Neon Abyss'te platform oluşturma eylemi, yakın dövüş ve çok sayıda silah bir araya geliyor. Oyunun yaratıcı bilimkurgu ve siberpunk esinli silahlarını kullanmak bir zevk veriyor. Her tur, denenecek yeni silahlar sunuyor. Yakın dövüş silahları etkili, ancak roguelike aksiyonu gerçekten harekete geçiren, kullanıma hazır silahlar.

 

10) Strafe

Strafe'nin kusurları olsa da, olmak istediği şey konusunda özür dilemeyecek kadar dürüst. Bu roguelike birinci şahıs nişancı oyunu, bizi 1990'ların nostaljisine götürüyor.

O zamanın “AŞIRI” yönü, döktüğünüz kan miktarıyla ölçülüyordu. Abartılı mı? Evet, ama böyle olması gerekiyor. Strafe, Doom veya Quake ile karşılaştırılabilir mi? Hayır, ama klasik olmayan biçimiyle ne olursa olsun harika zaman geçirtiyor.

 

9) Tower Of Guns

Tower of Guns, arka planı oluşturulmuş karakterlere sahip bir hikayeye sahip değil. Zaten amaç bu değil. Bu oyun, Terrible Posture Games tarafından rastgele oluşturulmuş yedi kata sahip şekilde tasarlandı.

İşlerin yolunda gitmemesi bir yana, birinci şahıs nişancı oyununda görülen en saçma ateşli silahlardan bazılarıyla sizi oradan oraya koşturuyor. Tower of Guns, tam da olmaya çalıştığı şeye dalıyor. Bir canavar bazen yaklaşık bir saat içinde yenilebilirken, bu roguelike nişancı, sınırsız tekrar oynanabilirlik vaadini yerine getiriyor.

 

8) Prey: Mooncrash

Prey: Mooncrash her şeyden önce daha fazla ilgiyi hak ediyor. Bethesda’nın oyunu Prey için piyasaya sürülen bu DLC, birinci şahıs nişancı roguelike'larına ilgi çekici bir bakış sunuyor. Ana mekanik, zaten mükemmel olan bu oyuna eklenen bu içerikle daha da mükemmel hale geliyor. Her bir çabanızda sorunları çözerken, hayal gücünüzde bir kıvılcım olduğunu fark edeceksiniz (ve her şeyi diğer oyunlardan daha iyi nasıl yaptığına hayret edeceksiniz).

Prey: Mooncrash'te seçilebilecek beş farklı sınıfı var ve “sonsuz tekrar oynanabilir bir macera” olma vaadini yerine getiriyor. Her tur için yapmanız gereken seçimler, stratejinize güçlü bir bağlılık duygusu veriyor.

 

7) Immortal Redneck

Immortal Redneck, oyunun öfkeli oynanışına ve keyifli görsellerine odaklanmak için hikayeden vazgeçiyor. Ama dürüst olalım, çoğu insan bir serseri mumya hakkında bir oyundan ödüllü bir hikaye beklemiyor.

Bu oyunlara yeni bir pakette eski tarz nişancı eğlencesi yaşamayı umarak başlıyoruz. Geleneksel akıcı ve keyifli oynanışa ek olarak, Immortal Redneck, Duke Nukem ve diğer FPS klasiklerine saygılarını sunuyor.

 

6) Ziggurat

Ziggurat, fantastik bir dünyada geçen roguelike bir nişancı oyunu. Ayrıca oyuncunun, Gandalf'ın şapkasını ters çevirecek kadar hızlı büyü yapmasına izin veriyor. Kısa da olsa ilginç bir tür. Öte yandan, akıcılığının ve tarzının gücü, sizi daha fazlası için geri dönmeye ikna edecek.

Bu oyun, karanlık bir fantezi birinci şahıs nişancı oyunundaki ilk denemelere bir övgü getiriyor. Bu nişancının zindanda gezinme özelliği, Diablo II'nin altın çağının anılarını bile geri getiriyor. Ziggurat, herhangi bir fantezi meraklısını saatlerce eğlendirecek gizli bir mücevher.

 

5) Void Bastards

Hücre gölgeli çizgi roman tarzında tasarlanan Void Bastards, birinci şahıs roguelike deneyimi sunuyor. Ayrıntılara gösterilen özen, karanlık ama eğlenceli bir bilimkurgu grafik romanına adım atmış gibi hissetmenizi sağlayacak. The Fifth Element, Alien ve XIII'ün bir kombinasyonuna benzetilebilir.

Haritadaki yolculuğunuzda ne tür bir mahkumla karşılaşacağınızı asla bilemiyorsunuz. Hayatta kalma şansınız hızla düşebileceğinden, bir sonraki hareketinizi planlamak çok önemli. Zorluk yüksek olsa da terk edildikten sonra uzayın sert soğuğunda yaşamak için mücadele eden bir çizgi roman kahramanı olarak da oynayabilirsiniz.

 

4) The Binding of Isaac

The Binding of Isaac fantastik, tuhaf ve ekstrem bir oyun. Bununla birlikte, ürkütücü görüntüsünün altında, çarpıcı bir tasarıma sahip twin-stick (vur ve hareket et) roguelike bir nişancı yatıyor.

Oyunun rastgele oluşan zindanlarını keşfettikçe mizahından ve konseptlerinden hoşlanacağınızdan eminiz. Bulunacak yüzlerce eşya var ve Isaac'in görünümü bir turdan diğerine büyük ölçüde değişiyor.

 

3) Mothergunship

Tower of Guns'ın bu devam oyunu, roguelike bir birinci şahıs nişancı ve kapsamlı bir silah yapma simülatörüyle tanışıyor. Grip Digital ve Terrible Posture Games, tekrar tekrar dönmek isteyeceğiniz bir bilim kurgu dünyası yaratmak için tüm bu bileşenleri bir araya getiriyor.

Ayrıca oyundaki silah kullanımı da oldukça fazla. Yukarıda listelenen tüm özelliklere sahip robotik bir uzaylı donanmasını yok etmek için silahlar yapmak kulağa eğlenceli geliyorsa, Mothergunship’e aşık olacaksınız.

 

2) Enter The Gungeon

Enter The Gungeon, silahları ve roguelike oynanışı mükemmel bir şekilde birleştiriyor. Ayrıca, türle ilgili yorucu argümanların her zaman geçerli olmadığına sizi ikna edecek. Rakipleri ve benzersiz bossları yenmek için birçok eğlenceli ve yaratıcı yöntem bulunuyor.

Diablo II'nin en parlak döneminde yaptığınız gibi zindanları keşfetmekten ve ilginç eşyaları yağmalamaktan hoşlanıyorsanız, bu oyundan da keyif alacaksınız. Twin-stick nişancı meraklıları bile oyunun yaratıcı silahları, rastgele lootları ve tuhaf mizahıyla tazelenmiş hissedecekler.

 

1) Risk of Rain 2

Bir rogluelike açısından değerlendirirsek, Risk of Rain 2'yi bir başyapıt olarak adlandırmak yanlış olmaz. Oyunun basit ama inanılmaz derecede tatmin edici roguelike oyun döngüsü, kesinti süresine karşı bariz isteksizlik, son derece sade grafik kalitesi ve tek kelimeyle harika film müziği buzdağının sadece görünen kısmı. Petrichor V'in dehşetiyle yüzleşmek için kilidini açabileceğiniz her bir kişi, sizi oyunun ana konseptlerinden tamamen uzaklaştırmadan benzersiz olmayı başarıyor ve deneyimi taze tutan aksiyona farklı bir boyut katıyor.

Beyninizin en bağımlılık yaratan sinapslarının tümünü doğru konumlarda etkinleştirecek bu oyuna  yeterince zaman verin, pişman olmayacaksınız.