En İyi Hikaye Odaklı Oyunlar

En İyi Hikaye Odaklı Oyunlar

Oyunlar çeşitli nedenlerden ruhumuza işler. Belki bir oyunun ilerleme döngüsüne bağımlı olabilirsiniz; karakterinizi güçlendirmek, yeni teçhizatın kilidini açmak, seviye atlamak gibi. Belki de oyun sizi saatlerce bağlı tutacak kadar çeşitlilik ve heyecana sahiptir. Belki de bir oyunun geniş açık dünyasının her köşesini görmek istersiniz.

Pek çok oyuncu için, onları içine çeken şey ise hikaye. Bazı oyuncular sadece hikayeleri için oyun oynuyorlar. Bir parçası olabilecekleri ve onları gerçek dünyadan uzaklaştıracak etkileşimli bir anlatı istiyorlar. Bu liste için, sadece hikaye anlatımına sahip olan oyunlardan kaçındık ve bunun yerine mekanik açıdan güçlü ve iyi tasarlanmış deneyimler sunan, aynı zamanda mükemmel hikayelere sahip oyunlara odaklandık:

 

Detroit: Become Human

2019'da Detroit: Become Human, bir süredir PlayStation 4'e özel olarak piyasaya sürüldükten sonra PC’ye de çıktı. 2018'de çıkan en güçlü oyunlardan biri olarak, oyuncunun belirli seçimler yaparak aktif olarak etkileyebileceği sağlam hikayelere sahip oyunların saflarına büyük bir katkı sağladı.

DBH, oyuncuları, androidlerin insanlığın istediği her şeye hizmet ettiği yakın bir geleceğe götürüyor. Bununla birlikte aslında androidler, haklarını korumak ve efendilerine karşı savaşmak için yükseliyor. Oyuncu, her ana karakteri kontrol ederek androidlerin kaderine karar veriyor.

 

The Witcher 3: Wild Hunt

Popüler oyun ve kitap (ve Netflix) serisinin üçüncü bölümü olan The Witcher 3: Wild Hunt, son on yılda çıkan en iyi ve en ikonik ortaçağ fantezi RPG'lerinden biridir. Skyrim’e çok benzeyen oyun, oyuncuları çok daha karanlık ve uğursuz bir canavarlar ve sihir dünyasıyla tanıştırıyor.

Oyuncu, Yennefer'in izinde, Geralt olarak geniş açık dünyada geziniyor. Yolda sayısız görev, zorlu boss dövüşleri ve çeşitli ikincil hikayeler, bilgi ve hikayeye aç her oyuncunun içine dalmaktan mutluluk duyacağı zengin ve çeşitli bir dünya inşa etmeye yardımcı oluyor.

 

Life Is Strange 2

Life Is Strange 2'nin episodik (bölümlerden oluşan) oyunu, ağzına kadar aksiyonla dolu olmayabilir, ancak yine de inanılmaz bir sanat eseri ve hikaye anlatımına sahip. Oyun, oyuncunun yaptığı seçimlere odaklanır ve bu seçimler sonunda sonucu belirleyecektir.

Polisle olan yanlış anlaşılmanın ve garip bir patlamanın ardından iki kardeş Daniel ve Sean kaçmak zorunda kalır. Daniel, avları sırasında nesneleri hareket ettirmek için zihninin gücünü kullanabildiği özel bir yeteneği olduğunu keşfeder. Bulmaca çözme ve diyalog seçimleri bir yana, tek başına karakterler ve onların dokunaklı bağı, bu oyunu hikaye açısından bu kadar iyi yapan şey.

 

Undertale

Undertale, yüksek seviyeli grafiklerle uğraşmadan ilgi çekici bir hikaye anlatmanın harika bir örneğidir. Retro oyunlardan esinlenen bu oyunun görünümü ve kontrolleri eski elde taşınan konsol oyunlarını taklit ederken, yepyeni, son derece dokunaklı bir hikayeyi beraberinde getiriyor.

Undertale, dünyanın geri kalanından büyülü bir bariyerle korunan bir dağın içine düşen küçük bir çocuğun hikayesidir. Eve geri dönmek için çocuğun dağın sakinleri ile etkileşime girmesi gerekir, bunların hepsi çeşitli türden canavarlardır. Oyuncunun yaklaşımına bağlı olarak, oyunun sonucu önemli ölçüde değişmektedir.

 

Red Dead Redemption 2

Artık bilgisayardakiler Red Dead Redemption 2'nin hayali Vahşi Batı dünyasını deneyimlemekten zevk aldığına göre, kusursuz hikaye anlatımını övmek için daha iyi bir zaman olamaz. Özünde aksiyon dolu bir oyun olmasına rağmen, muhteşem dünya ve tüm zengin detayları, kimseyi soğuk bırakmayacak mükemmel hikayeler için ortam yaratıyor.

Oyuncular, John Marston ile birlikte Van der Linde çetesinde çalışan Arthur Morgan'ın yerine geçer. Hayatı, onu çoğu zaman diğer çeteler gibi dış güçlerle karşı karşıya getiren sayısız görev tarafından yönlendirilir. Yine, oyuncunun Arthur'un birçok seçimi üzerinde kontrolü var, bu da bu oyunu hikaye açısından bu kadar güzel kılıyor.

 

Mass Effect

Mass Effect, 30 yıl önce bir bilim kurgu dizisi olarak yazılmış olsaydı, çok sayıda ödül kazanacak türden bir hikaye sunmuş olurdu. Dünyası uçsuz bucaksız ama anlaşılması zor değil. Karakterlerinin ve ırklarının tümü, onları benzersiz kılmak ve keşfetmek, anlamak, zaman ayırmaya değer kılmak için benzersiz tasarımlara, düşüncelere, tarihe ve dine sahiptir. Konusu, insandan daha büyük olan bu döngüsel anlayışla, gerçekten destansı bir yere sahip.

 

Metal Gear Solid 3

Metal Gear Solid serisi tamamen hikaye odaklıdır. İlk oyunun 1987'deki ilk çıkışından önce gerçekten var olmayan bir türü tanımlamış, kötü niyetli kötü adamlardan ve politik paranoyadan oluşan karmaşık hikayesi ve oyunun geri kalanını yutan genişletilmiş ara sahneleriyle her zaman kötü bir şöhrete sahip olmuştur.

Ancak serideki üçüncü oyun şüphesiz tatlı bir noktayı vuruyor. Büyük Patron olacak adam ile eski akıl hocası The Boss arasındaki rekabet sürükleyicidir. Oyunun sıkı bir öyküsel anlayışa sahip olması gerçekten harika.

 

Yakuza 0

Yakuza serisi, belirgin derecede ağır bir mantıksal uyumsuzluğa sahip, benzersiz bir konumda. Yan görevleri, mini oyunları ve dövüş karşılaşmalarının oyunun ana konusu ile çok az ilgisi var. Ancak geliştiriciler bunu biliyor ve bundan zevk alıyorlar.

Bu yüzden, oyunun tadını çıkarabileceğiniz her türden çılgın ve aptalca mini oyunlar olsa da, konusu ihanet, kardeşlik, sadakat ve erkekliğe doğru adım atmadır. Serideki her oyunun tadını çıkarabileceğiniz harika bir hikayesi var, ancak 0 gerçekten bunu tam bir şekilde veriyor. Ayrıca kusursuz seslendirme ve inanılmaz derecede akıllı yerelleştirme sunuyor.

 

Danganronpa

Bir başka harika oyun, çılgın Japon dizisi olan Danganronpa, hayat simülatörü unsurlarını Phoenix Wright'ı anımsatan deneme tabanlı sahnelerle harmanlayan, “görsel roman” türünde anlatı tabanlı bir oyun.

Bu oyunda, kahramanın ve akranlarının hepsi bir okulda kilitlenmiş ve yavaş yavaş öldürülüyorlar. Her grizzly ölümünden sonra, bir duruşma yapılıyor ve oyuncunun suçluyu belirlemesi gerekiyor. Anime sanatı ve estetiği, okul arkadaşları hakkında komik bir çizgi film oyununa işaret etse de, harika bir şekilde uygulanmış bazı düğüm noktaları ve eğlenceli bir tarzı var.

 

NieR: Automata

2017'nin en büyük hiti olan NieR: Automata, esrarengiz insanlar tarafından tasarlanan kendi türleri arasındaki bir savaşta yakalanan iki android ile dünyayı milyarlarca yıl önce işgal eden robotların hikayesini anlatıyor.

NieR: Automata, teknik düzeyde oyunların en güzeli olmayabilir, ancak derin felsefi tartışmalara büyük ölçüde dayanan yoğun ve düşündürücü anlatısıyla bunu hemen telafi ediyor. Kahramanlarımız, 2B ve 9S, kökenleri ve savaşın gerçeği hakkında daha fazla şey keşfettikçe, oyuncu kumandasını elden bırakmak daha da zorlaşıyor.

 

BioShock

Diğer tüm toplumlardan ayrı bir su altı kentinde inşa edilen BioShock, yanlış giden bilimsel deneylerin ardından ayaklanmalarla bakıma muhtaç hale gelen Rapture kentinde mahsur kalan Jack'in hikayesini anlatıyor.

Şehrin, onun yaratıcısının ve sakinlerinin tarihini ortaya çıkarmalı ve ayrıca bir bütün olarak video oyunlarında anlatının doğasıyla yüzleşmeye başlamalısınız. Evet, bu oyun ilerledikçe aşırı derecede meta hale geliyor ve oyuncunun kahramanın kontrolünü ele geçirme rolünü sorguluyor. Bir oyun boyunca ilerlemelerini motive etmek için iyi bir hikayeye ve gizeme ihtiyaç duyan herkesin keyif alabileceği harika bir anlatıya sahip.

 

The Last Of Us

İşte mekaniği ve tasarımı oldukça doğrusal bir tarzda hayatta kalma üzerine kurulu bir oyun. Sürekli yer değiştirmeli, zombi benzeri düşmanlardan kaçınmalı veya onları öldürmeli, malzeme bulmak için çevreyi yağmalamalı, silahlar hazırlamalı ve bir noktadan öbür noktaya tek parça halinde gitmelisiniz.

Harika bir hikayesi olmasaydı, bu oyun bugün olması gereken yerde olmazdı. The Last of Us, bir oyunun anlatısının, oyunun sadece çok fazla hileye sahip olması durumunda hikayesini yönlendirebileceğini ifade etti. Değerli bir genç kızı hayatta tutması gereken, onunla bağ kuran ve yol boyunca soğuk ve sert kalbini ısıtmayı öğrenen bir adamın hikayesini anlatmak, onların ilişkileri, bu oyunu bırakmamızı engelleyen şey olmayı başarıyor.

 

God Of War

2018'de Yılın Oyunu ödülünü kazanan oyun, PS4'e özel anlatım odaklı tek oyunculu bir deneyim oldu. God of War, çok daha az kan ve çok daha fazla anlatı, diyalog, karakter gelişimi ve olay örgüsü ilerlemesi içeren klasik kanlı aksiyon serisinin devamı/yeniden başlatmasıdır.

Bu oyunun ilginç yanı oynanış ve çevre dizaynından öte muhteşem hikaye anlatımına sahip olması. Bir babanın ve oğlunun, her ikisi de çocuğun annesinin ölümüyle yüzleşirken, keşfedilecek zengin bir dünya ve eğlenmek için derin bir mücadele sunarken, muazzam derecede özel ve samimi bir hikayesi olan bir oyun.

 

Persona 5

Persona 5 ile birlikte geliştirici stüdyo Atlus iki farklı türü bir araya getirmeyi başardılar: yaşam  simülatörü ve zindan tarzı bir RPG. 100 saatlik hikaye içeriğine sahip bir oyun, yoğun ve uzun zamanlar geçirmenizi sağlayacak.

Tokyo'da geçen Persona 5'in hikayesi, yozlaşmış yetkililerin, sanatçıların ve iş adamlarının kalplerini değiştirerek yanlışlarını düzeltmeye çalışan Joker kod adlı genç bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Bunu yapmadığı zamanlarda okul sınavlarından sağ çıkıyor, arkadaş oluyor ve aşık oluyor. Oyun iki hikâye ile oynanıyor: Tokyo'lu genç ve dünyayı kurtaran kahraman.

 

Final Fantasy IX

Final Fantasy yaratıcısı ve orijinal yönetmen Hironobu Sakaguchi, bir zamanlar iyi bir aksiyon oyunu yapmaktansa iyi bir hikaye anlatmayı tercih edeceğini ve seride Final Fantasy IX'ten daha iyi bir hikaye olmadığını söyledi. Oyunun gerçekten başarılı olduğu yer, karakterlerin kişisel hikayeleri ve ilişkileri. Partinizin her üyesi, yakından tanımaya değer bir hikayesi olan büyüleyici, sevecen kişilerdir.

Oyunun genel konusu orijinal olmayabilir, ancak karakterlerine ve ilişkilerine aktarılanlar rakipsiz. Bu harika karakter kadrosuyla çıktığınız yolculuğun tadını çıkarmak için bu oyunu 20 kez daha oynayacaksınız.