En İyi MMO Oyunları

En İyi MMO Oyunları

En İyi 12 MMO Oyununu Derledik!

MMO’lar çok yönlüdür. Yüzlerce oyun tarafından yılda 10 milyar dolar kazanıyor ve milyonlarca insana ulaşan izleyicilere ulaşıyorlar. Sadece World of Warcraft’da oyuncular, oyunda toplam 6 milyon saatten daha fazla zaman geçiriyorlar. Baktığımız zaman geçmiş yılların metin tabanlı çok kullanıcılı oyunlarından çok uzaktayız. Bu müthiş oyunların unutulmasına gönlümüz el vermedi ve bu listeyi sizler için derledik.

En İyi 12 MMO Oyununu Derledik!

1- World of Warcraft

Yayın Tarihi: 23 Kasım 2004

Geliştirici: Blizzard

Ödeme Modeli: Ücretli

Diğer hiçbir MMO oyunu, şu ana kadar çıkmış oyunların çoğunun gelişiminde World of Warcraft kadar etkili olamamıştır. Bu yüzden onu birinci sıraya koymasak ayıp etmiş olurduk. WoW yıllardır aktif olmasına rağmen yeni genişlemeleriyle hala bizleri şaşırtabiliyor. Blizzard bu genişlemelerde kendini örnek almakta tabi ki. Keza en son genişleme Legion’da Blizzard’ın diğer oyunlarından esinlenerek oluşturulmuş. 

Çok oyunculu oyunları, baskınları, 1 vs 1 savaşları seviyorsanız veya sadece muhteşem harika bir dünyayı keşfetmek istiyorsanız World of Warcraft tam da size göre. World of Warcraft her zaman oyuncuların daha fazlasını istemesinden çok çekmiştir. Legion’da bu amaçla oluşturulmuştur zaten. Oyun sonu dizaynı çok iyi olan ‘’Legion’’ neden Blizzard’ın bu işin ustası olduğunu açıklar nitelikte.

1- World of Warcraft

2- Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Yayın Tarihi: 27 Ağustos 2013

Geliştirici: Square Enix

Ödeme Modeli: DLC ile abonelik

Final Fantasy 14’ün yolculuğu hayal kırıklıklarıyla dolu uzun bir yolculuk olmuştur. 2010’da çıktığında birçok olumsuz geri dönüt alan Square Enix, oyundan elini çekip yeni bir ekiple yeni bir oyun oluşturmayı istemedi. Daha sonra ise oyunun ikinci yayını A Realm Reborn, oyununun hayranlarının seride oynadığı en iyi oyundan da iyi hale getirildi. . Bir anda yenilikçi sınıf sistemiyle World of Warcraft’ın izlediği yolu takip etmeye başladılar.

Final Fantasy 14 sadece savaş oyunu değildir. Hikayesi yavaş başlar, hem Heavensward hem de Stormblood genişlemelerinde kıtalara yayılmış büyük bir destan haline dönüşür. Bu yönüyle de serinin en iyileri FF7 ve FF10 ile en iyi şekilde rekabet etmekte. Güncellemeler düzenli olarak gerçekleşir, ancak yine de aynı oyunları tekrar tekrar oynayacağınızdan emin olabilirsiniz.

2- Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

3-Tera

Yayın Tarihi: 25 Ocak 2011

Geliştirici: Bluehole Studio

Ödeme Modeli: Ücretsiz

Bazı MMO’ların olabildiğince fazla oyuncu çekmek için ağ attığı bu dönemde Tera’nın şiddetli savaşları hep çekici bir güç olmuştur. Oyunun içeriğinin genel yapısı World of Warcraft’ın popüler hale geldiği oyun yapısına benziyor. Oyun aksiyon bazlı  MMO oyunlarına yeni bir nefes getirmiştir. Bugün bile geçilmek için birçok deneme yapılmasına rağmen öldürme denince insanların aklına Tera’dan daha güzel bir oyun gelmiyor.

Birden ücretsiz sürüme geçmekte öyle kolay iş değil ama Tera’nın bu konudaki ısrarı onu benzerleri arasında bir adım öne çıkardı. Mikroişlemcilik çok ağır değildir ve oyun içi para birimi ile çoğu premium öğeyi satın alabiliyorsunuz.

3-Tera

4-EVE Online

Yayın Tarihi: 6 Mayıs 2003

Geliştirici: CCP Games

Ödeme Modeli: Ücretsiz

Modern sanal alan MMO’larına baktığımızda, gidilecek tek bir yön olduğunu düşünüyoruz: EVE Online. EVE’nin 14 yıllık serüveni, bir ders kitabını bile doldurabilir. EVE Online geniş ve karmaşık bir cehennem gibidir ve ipucu olmadan ne yapacağınızı kestirmek için ekrana uzun uzun bakmanız gereken zamanlar olacaktır. EVE’nin daha kolay anlaşılabilmesi için çok uzun süre geçti, ancak en iyi öğretmeniniz her zaman başarısızlığın acısı olacaktır.

İyi haberde şu ki, geçen sene EVE Online, sınırlı bir uzay gemisi seti ve becerilere izin veren ücretsiz oyun seçeneği sunmaya başladı. Sonunda insanlar bir tık uzakta uzayın gizemli dünyasına dalabildi. EVE’nin en büyük başarısı bu oldu.  

4-EVE Online

5-Runescape

Yayın Tarihi: 4 Ocak 2001

Geliştirici: Jagex

Ödeme Modeli: Ücretsiz

Bu listedeki en eski MMO olarak, Runescape yaşına rağmen genç ve her zamanki kadar cazip görünüyor. Bunun nedeni, orijinal olanın asla eskimemesidir. Runescape orijinal olmayı asla bırakmamıştır. Süslü grafikler ve yeni eklemelere rağmen Runescape her şeyden önce özgürlüğe önem vermektedir.. Birkaç malzeme ve gene yön duygularıyla bir dünyaya düşersiniz, nereye gideceğiniz ise size kalmış. Oyuncu seçimleri her şeyin üzerinde tutulmuştur diyebiliyoruz bu yüzden de.  Bu özgürlük ruhu, oyunculara geçerli sürümü ve “eski nesil” Runescape’i çok sevdirmektedir.

5-Runescape

6-Black Desert Online

Yayın Tarihi: 3 Mart 2016

Geliştirici: Pearl Abyss

Ödeme Modeli: Ücretli İndirme

Kore MMO’ları  genellikle olumsuz bir izlenime sahiptir ve Black Desert Online’da bu klişeyi kıramamıştır. Oyun türündeki en pahalı crafting sistemini kullanmaktadır. Bu dinamik MMO oyununda karakterlerinize düzinelerce farklı kariyer yolu çizebileceksiniz. Bir tüccar, balıkçı olabilirsiniz veya bira üretimi üzerine büyük yatırım yapmış bir imparatorluk olabilirsiniz.

Hepsi Black Desert Online’ın karmaşık devre sistemi sayesinde gerçekleşmektedir. Her bölge, çeşitli kaynaklar sağlayan devrelere bölünürken şehirlerdeki özellikler satın alınabilir ve demircilik, balıkçılık veya yığın depocularına dönüştürülebilir. Tüm bu zor işi kendiniz yapmak yerine, daha sıkı çalışmak için kendi seviyenize özgü yetenekleriniz olan otomatik işçiler kiralayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için kavraması çok bir sistem olduğu aşikar ama sunduğu özgürlük eşsiz. Ayrıca haftalık yapılan lonca savaşları ve PvP seçenekleri de oyunu bir adım öteye taşıyor.

6-Black Desert Online

7- The Secret World

Çıkış Tarihi: 19 Haziran 2012

Geliştirici: Funcom

Ödeme Modeli: Oyun ve DLC Ücretsiz

Konu hikaye anlatımlı oyuna gelince, türünde The Secret World’den öğrenecek çok şeyi olan bir sürü oyun var. Oyun vampirlerden illuminatiye birkaç farklı temayı bir araya getirir. The Secret World’ün soruşturma görevlerinde efsanelerin en iyi şekilde gösterimine tanık olacaksınız. Bu yılın başlarında The Secret World, The Secret World: Legends olarak yeniden başlayarak, oyunun en zayıf sistemlerini yenilemeyi denedi. Yenileme her şeyi düzeltmedi, ancak The Secret World’e yeni başlayanlar için oyun daha eğlenceli hale getirildi.

7- The Secret World

8- Star Wars: The Old Republic

Yayın Tarihi: 20 Aralık 2011

Geliştirici: Bioware

Ödeme Modeli: Oyun ve DLC Ücretsiz

 Oyun başlarda oyuncuları oynamaktan alıkoyan bir çok kriz barındırıyordu. Ancak daha sonra daha ince noktalara odaklanan oyun bugünlerde eğlenceli bir hale getirilmiş durumda. Özellikle geliştiriciler hikaye anlatımı bölümünde büyük ilerleme katetmişlerdir.

Çoğu MMO, yalnızca tek bir genel anlatım sunarken, The Old Republic ana oyunda oynamak için sekiz farklı sınıf hikayesine sahiptir ve hepsi de birbirinden heyecanlı ve eğlencelidir. Bioware, seslendirme oyuncularının en üst düzeyde olması ve gerçekten başarılı olmasını sağlamaya çalışırken çok para harcamış olmalı. Son yıllarda, The Old Republic, bir dizi genişleme paketi ile bu yatırımını daha da genişletti.

8- Star Wars: The Old Republic

9- Final Fantasy XI

Yayın Tarihi: 16 Mayıs 2002

Geliştirici: Square Enix

Ödeme Modeli: DLC ile abonelik

Başlarda insanlar hikaye bölümünden oldukça şikayetçi gibi duruyorlardı. Aslında Final Fantasy XI’in hikayesi, Square Enix’in şimdiye kadar yaptığı en iyi hikayelerden birisidir. Final Fantasy XI kapsamlı, zaman zaman samimi hikayeleri anlatmak için bir MMO’nun geniş çerçevesini kullanıyor. Ancak bunu yaparken de bazı eski moda grafik ve menüleri kullanmak zorunda kalıyor.

FF14 halen daha güzel bir MMO olsa da FF11 oynanmadan geçilecek tarzda bir oyun değildir. Son güncellemeler, tek başına ya da bir grup halinde oynarsanız ilerlemeyi çok daha kolay ve daha keyifli hale getirdi; bu nedenle, Final Fantasy XI’nin hikaye anlatımına yönelik nostaljik yaklaşımını her zamankinden daha kolay bir şekilde yaşıyorsunuz.

9- Final Fantasy XI

10- Guild Wars 2

Yayın Tarihi: 28 Ağustos 2012

Geliştirici: ArenaNet

Ödeme Modeli: Ücretli

Konu PvP’ye geldiğinde diğer oyunlar bir yanda duradursun, karşınızda PvP’nin kralı! Daha geleneksel bir deneyim isteyenler için, yapılandırılmış PvP, odak noktası olan takım ölüm oyunu eşleşmesi ve beceri ve koordinasyona odaklanarak nesnel tabanlı modlarda savaşmanızı sağlar. Guild Wars 2’yi eğlenceli kılan şeylerin özü, karmaşık beceri rotasyonlarını ezberlemek yerine, kaçmanın ve çarpışmaları vurgulayan aksiyonlu savaşlarının tamamında saklıdır. Geliştirici ArenaNet, Guild Wars 2’yi çıtanın üzerinde tutmak için bugün bile harıl harıl çalışıyor.

10- Guild Wars 2

11- Planetside 2

Yayın Tarihi: 20 Kasım 2012

Geliştirici: Daybreak Game Company

Ödeme Modeli: Ücretsiz

Oyunun tek odak noktası diğer oyuncuları öldürmek ve onların bölgelerini ele geçirmektir. Planetside 2 Savaşı, her biri dört farklı kıtayı kontrol etmek isteyen üç ülke arasındaki bitmeyen bir mücadeleyi anlatır. Ortalama MMO’ların sağladığı eğlenceden sıkıldıysanız, Planetside 2’nin savaşları size taze kan gibi gelecektir. Gün olacak her yeri ele geçireceksiniz ama diğer gün bir bakmışsınız savunma yapıyorsunuz. Bu bir döngü haline gelince de aklınızda küçük ama unutulmaz anlar oluşacaktır. Son güncelleme ile oyuncu kaybedip eski altın çağından çıksa da hala tutulan bir MMOFPS oyunudur.

11- Planetside 2

12-The Elder Scrolls Online

Yayın Tarihi: 4 Nisan 2014

Geliştirici: Zenimax Online Studios

Ödeme Modeli: Ücretli

The Elder Scrolls Online’ın güzel bir oyun olması biraz zaman aldı ama değdi. Oyun türünün en iyilerinin arasına adımı sağlamca attı. Üç grup, Cyrodiil bölgesini ve efsanevi Elder Scrolls’u kontrol etmek için savaştığı oyunda muhteşem bir PvP sistemi bulunmaktadır; ki oyun bugünkü konumunu bu PvP sistemine borçludur. Ayrıca nesneye odaklanan oyun uzun yıllar boyunca MMO’lara ilham kaynağı olacak gibi görünüyor. 

12-The Elder Scrolls Online