En İyi Sanal Gerçeklik Gözlüğü 2019

En İyi Sanal Gerçeklik Gözlüğü 2019

En iyi sanal gerçeklik gözlüğünü seçmek neye öncelik verdiğinize bağlı olarak değişir (çözünürlük, yenileme hızı, görüş alanı veya herhangi başka bir teknik faktör). Ancak gerçek şu ki, bu özelliklerin hiçbiri aslında önemli değil. Öncelikle her oyun platformu için olduğu gibi sanal gerçeklik (VR) ile ilgili asıl önemli olan gözlüğün içinde ne kadar eğlendiğinizdir. Sizi onu almaya iten oyunlar var mı? Yoksa bir süre sonra rafa mı kaldıracaksınız, her baktığınızda size boşa harcadığınız paranızı mı hatırlatacak? Uygun fiyatlı mı ve ödediğiniz paranın karşılığını veriyor mu?

Bu listedeki en iyi sanal gerçeklik gözlüklerini yukarıdakileri göz önünde bulundurarak seçtik. Konfor, gözlüğün kafanıza ne kadar iyi oturduğunun yanı sıra mide bulantısını hafifletmek için ne kadar iyi tasarlandığının da önemli olduğudur (yenileme hızı ve azaltılmış ekran kapısı efekti çok önemlidir). Oyun kütüphanesi de hayati bir konudur. Başlıkları genişletmek için bu gözlüklerin birçoğunu kırmak mümkün olsa da  en iyi sanal gerçeklik gözlükleri sizin için mümkün olan en az çabayı gerektirir. Ve elbette fiyat kritiktir, hepimiz sınırsız gelire sahip değiliz ancak asıl önemli nokta kazandığınız paranın karşılığını vermesidir.

1. Oculus Quest

En iyi sanal gerçeklik gözlüğü

Ekran: OLED | Çözünürlük: 2880 x 1600 | Yenileme Hızı: 72Hz | Görüş alanı: 100 derece | Denetleyicisi: Oculus Touch | Bağlantılar: Bağımsız (şarj etmek için USB-C, 3. parti kulaklıklar için 3,5 mm jak)

Oculus Go, kablosuz sanal gerçekliğe doğru atılmış ilk adımdı ancak her şeyden çok bir konsept kanıtıydı. Artık kablolu muadili Rift S gibi 399 dolara satılan Oculus Quest var. Sonunda bağımsız sanal gerçeklik kazandı.

Kablosuz VR özgürlüğü gerçekten harika. Oculus’un diğer gözlük ürünlerine onlarca saat harcayıp yorulduktan sonra bile Quest, taşınabilirliği ile beni şaşırttı. Rift S ile aynı performansa sahip olmasa da, kendi gözlerinizden görüyormuş hissi benzersiz. Seyahate mi gidiyorsunuz? Quest’i çantanıza atın ve gidin. 571g ağırlığı ile oldukça hafif olan gözlük, sensör, kablo veya başka herhangi bir aksesuar gerektimez (mükemmel, zarif dokunmatik kontrol cihazları dışında) ve çalışması için devasa, güçlü bir oyun PC’sine bağlı olması gerekmez. Sanal gerçekliği en inandırıcı şekilde sunması, 399 dolarlık fiyatını uygun hale getiriyor.

2. Samsung Odyssey+

Windows Mixed Reality gruptan en iyi sanal gerçeklik gözlüğü

Ekran: AMOLED | Çözünürlük: 2880 x 1600 | Yenileme Hızı: 90Hz | Görüş alanı: 110 derece | Denetleyici: Odyssey Denetleyicileri | Bağlantılar: HDMI, USB 3.0

Tahmin ettiğiniz gibi orijinal Odyssey HMD’nin  yeni versiyonu olan Odyssey + Samsung, önemli bir gelişme ve Windows Mixed Reality (WMR) ürününün en iyi mahsulü. Bu kategori adı sizi yanıltmasın, Odyssey + her şeyden önce özel bir VR gözlüğüdür. “Mixed” terimi, Microsoft’un HoloLens’i VR girişimi ile aynı ekosisteme dahil etme konusundaki arzusundan geliyor.

Odyssey + 2880×1600 çözünürlüğü ile VR gözlüklerde  olan en iyi çözünürlüklerden birine sahip ve aynı zamanda Samsung HMD’lerin çoğunda gördüğünüz ince çizgileri azaltmak için kullandığı tescilli anti ekran kapı efektinden de yararlanıyor. Odyssey + ‘daki SDE (ekran kapı efekti) pratik olarak farkedilemez ve WMR inside-out izleme standardıyla birleştiğinde dikkat çekici bir dalma düzeyi sağlar.

Başlangıçta dar oyun kütüphanesi nedeniyle Odyssey + veya eski versiyonunu bu listeye dahil etmek konusunda kararsızdık. Ancak HTC Viveport  tüm WMR gözlüklerine destek vermeye başlayınca, bu geniş  abonelik kütüphanesi Odyssey’in kataloğuna eklenmiş oldu.

3. Oculus Go

Bağımsız en iyi VR gözlük

Ekran: LCD | Çözünürlük: 2560 x 1440 | Yenileme Hızı: 60-72Hz | Görüş alanı: 100 derece | Denetleyici: Tek tescilli denetleyici | Bağlantılar: Bağımsız (şarj etmek için Micro USB 2.0; 3. parti kulaklıklar için 3,5 mm jak)

199 dolar fiyatıyla  Go, listemizin en ucuz gözlüğü ve bu potansiyel tasarrufların sadece görünen kısmı. Go tamamen bağımsız bir gözlük olduğundan onu kullanmak için bir bilgisayara ihtiyacınız yok. Daha pahalı gözlüklerin gerektirdiği yüksek seviyeli bir PC’den daha ucuzdur. Buna rağmen Go düşük fiyatı ile oldukça sağlam bir gözlük. Rift veya Vive Pro’yla rekabet edemez  ancak yine de Vive Pro’dan sadece on derece daha az etkileyici bir 2560×1440 çözünürlük ve 100 derece görüş alanı sunar. 

Sanal gerçekliğin veya gerçekten ayakta durmanızı veya hareket etmenizi gerektiren herhangi bir sanal gerçeklik deneyiminin en büyük sıkıntılarından biri, sürekli olarak kablolara takılma veya dolanma korkusuyla karşı karşıya kalmanızdır. Go bağımsız olduğundan, bu büyük engeli tamamen ortadan kaldırarak daha rahat ve güvenli bir deneyim sağlıyor. Go sizi hareket ederken uzayda izlemiyor olsa da, Rift’in yaptığı gibi tüm kabloları ve aynı zamanda bir gözlük setinin içinde sıkışmaktan kaynaklanan rahatsızlıkları da ortadan kaldırıyor. Ve rahatlıktan bahsedersek, Go yüzünüze tam olarak oturduğunda tamamen rahat hissettiriyor. İç astarı yumuşak ve yastıklı, cildinizi sertleştiren sert plastik sırtlar yok.

Go, Vive Pro Rift ile rekabet edemez ancak aynı şekilde PlayStation VR’nin sunduklarıyla da kıyaslanamaz. Gerekli tüm bileşenlerini kafanıza tutturulmuş küçük bir gri kutuya yerleştiren bir set için sağlam bir teklif kütüphanesiyle inanılmaz bir teknoloji parçası ve ayrıca uzun kurulum veya konfigürasyon gerektirmiyor. Yani ailenizi şaşırtmak veya arkadaşlarınızı sanal gerçekliğin harikalarıyla tanıştırmak istediğinizde kullanmak oldukça basit.

4. Oculus Rift S

Büyük oyun kütüphanesi için en iyi sanal gerçeklik gözlüğü

Ekran: LCD | Çözünürlük: 2560 x 1600 | Yenileme Hızı: 80Hz | Görüş alanı: 110 derece | Denetleyicisi: Oculus Touch | Bağlantılar: DisplayPort / Mini DisplayPort, USB 3.0

Rift S ilginç bir teklif. Orijinal Oculus Rift’in güncellenmiş hali olan Oculus Rift  S eski versiyonu yerinden etti ancak orijinaliyle aynı fiyata satılıyor. Bununla birlikte, yenileme hızında ufak bir düşüş ve OLED yerine LCD lensler kullanılmasının tuhaf bir geri adım olduğu da söyleniyor. 

Bununla birlikte, Rift S PC için satın alabileceğiniz en iyi orta seviye kablolu gözlük. Orijinal Rift’in piyasaya sürülmesinden bu yana büyük ölçüde olgunlaşmış ve genişletilmiş bir kütüphaneye sahip olmasının yanı sıra yüksek çözünürlüğü ve daha rahat oturması, orijinal Rift’in artık eskimiş olduğu anlamına geliyor Orijinali yukarıda belirtilen kategorilerden bazılarında küçük bir avantaja sahip olsa da, Rift S, özellikle inside-out izlemeyi tam olarak desteklediğinden dolayı bağlantı kurmanız  ve oyun alanınızdaki harici sensörler için bir yer bulmanız gerekmez.

Hali hazırda orta seviye veya daha yüksek bir oyun PC’sine yatırım yaptıysanız, harika görünen ve oynanan birinci sınıf bir VR deneyimi yaşamak için iyi bir gözlük istiyor ancak bunun için büyük bir miktarda para harcamak istemiyorsanız, kesinlikle Rift S’i tercih etmelisiniz. Gerçekte  umduğumuzdan daha çok tekrara düşmüş bir yükseltme olabilir ancak yine de mükemmel bir donanım parçası ve bilgisayar sahiplerinin sanal gerçeklik dünyasına adım atmaları için harika bir yol.

5. Valve Index

Oyun PC’lerinde birinci sınıf deneyim için en iyi sanal gerçeklik gözlüğü

Ekran: AMOLED | Çözünürlük: 2880×1600 | Yenileme Hızı: 120Hz, deneysel 144Hz modu | Görüş alanı: ~ 130 derece | Denetleyici: Dizin Denetleyicileri | Bağlantılar: DisplayPort, USB 3.0, USB 2.0

Vive Pro, Quest ve Odyssey + ‘a eşit bir ekran çözünürlüğüne sahip ancak 120Hz yenileme hızı (şu anda desteklenmeyen deneysel modda 144Hz’e kadar) ile  piyasada olan HMD’lerin (kasklı ekran) en iyi görsellerinden bazılarına sahiptir. Yaklaşık 130°’lik görüş alanı, sınıfının en iyisidir ve gözlükte neredeyse hiç tespit edilebilir bir ekran kapısı efekti yoktur. Aynı zamanda, mükemmel Index kontrol cihazlarında parmak izi takibi, gelecekteki aksesuarlar için USB geçidi ve kulakların hemen üstünde bulunan hoparlörleri üzerinden gelen harika, kristal netliğinde ses gibi bazı etkileyici teknoloji ve kullanışlı özelliklere de sahiptir. Aynı zamanda, özenle seçilmiş yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış ve birinci sınıf ağırlık dağılımı ile giymek oldukça rahattır.

Ama tabi ki tüm bunların bir bedeli var. Fiyatını göz ardı ettiğiniz takdirde Valve Index piyasadaki en iyi sanal gerçeklik  gözlüğüdür. Neredeyse bin dolarlık fiyatıyla Index’in,  Rift S veya Quest’in fiyatının iki katından ve Odyssey’nin MSRP’sinin neredeyse iki katından daha fazla bir maliyeti var. Ayrıca kontrol cihazlarının kayan yazı özelliği olan parmak izleme teknolojisi için kullanımın güvenilirliği yok.

Bununla birlikte, bütçeniz varsa ve güçlü bir oyun bilgisayarına sahipseniz ve sanal gerçekliğin sunabileceği en iyi performansı görmek istiyorsanız, Index şu anda mevcut olan en iyi birinci sınıf gözlüktür.

Sanal  gerçeklik terimlerinden bazıları

Field of view (FOV) (Görüş alanı)

Görüş alanı, gözlemcinin görebildiği bir ortamın miktarını belirtir. Sanal gerçeklikte ise ekranda  görünen oyun dünyasının kapsamıdır. Bir sanal gerçeklik gözlüğündeki daha geniş bir FOV, oyunun içine girme hissinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Head mounted display (HMD) (Kasklı ekran)

Genellikle VR kulaklıklara atıfta bulunmak için kullanılan grafik özelliklere sahip başa takılan herhangi bir giyilebilir.

Inside-out tracking  (İzleme)

Outside-in izlemenin aksine harici sensörlerin kullanıcının sanal gerçeklikte gözlükten kaynaklanan hareketlerini izlemek için kullanıldığı sistemler. İzleme ve kullanılan yöntem, üç serbestlik derecesini (sanal gerçeklikte herhangi bir yöne bakabilme) veya altı serbestlik derecesini (sanal gerçeklikte vücudunuzu herhangi bir yöne hareket ettirebilme ve etrafa bakabilme) sağlamak için çok önemlidir.

Latency (Gecikme)

Bir girdi ve bir cevap arasındaki gecikme, başınızı hareket ettirme veya başka bir yöntem ile gözlük ekranındaki yanıt arasında olan gecikmedir. Düşük gecikme, sanal gerçeklikte mide bulantısını azaltmak için hayati öneme sahiptir.

Resolution (Çözünürlük)

Bir resmin veya ekranın yatay ve dikey piksel cinsinden ölçümü. Sanal gerçeklikte yüksek çözünürlük önemlidir çünkü ekranlar kullanıcının gözlerine o kadar yakındır ki, pürüzlü çizgiler, piksellenme ve ekran kapısı efektini vurgular.

Refresh rate (Yenileme hızı)

Bir ekranın saniyede görüntüleyebildiği, hertz cinsinden ölçülen görüntü sayısı. Düşük yenileme hızı, mide bulantısına (hatta donmaya) neden olabileceğinden, gecikmede olduğu gibi VR için yüksek yenileme hızı önemlidir.

Screendooreffect (SDE) (Ekran kapısı efekti)

Yakın mesafeden, pikseller halinde oluşturulan bir görüntünün, pikselleri arasındaki ince çizgilerin görülebildiği yerdir. Yüksek çözünürlük (veya Odyssey + ‘da yerleşik olan benzeri çözümler) bu etkiyi azaltır.