Espor’un İlk Milyar Dolarlık Yılı

Espor’un İlk Milyar Dolarlık Yılı

Oyuncu olmak için harika bir zaman. Oyun, eğlence endüstrisindeki büyük yıldızların gölgelerinden çıktı ve sonunda kendini güçlü bir güç olarak belirledi. Son zamanlarda, oyun endüstrisinin, birleştirilen film ve müzik endüstrisinden daha değerli olduğu bildirildi. Popüler çok oyunculu oyunlara dayanan yarışmaları olan Espor, oyun endüstrisinin bir bütün olarak başarısının arkasındaki en büyük itici güçlerden biri oldu.

Ve şimdi yeni bir çalışma Espor’un gelirinin 2019’da Newzoo’ya göre bir milyar dolara ulaşacağını bildirdi. Bu, son zamanlarda yükselen gelir ve kitle olarak sektör için bir başka endüstri standardı olarak belirlenmiştir. Buradaki değerlenme; oyuncu maaşları, ödül havuzları ve sermaye yatırımı değil, medya hakları, reklam, yayıncılık ücretleri, mal ve sponsorluk satışı kullanılarak yapılmıştır.

Rapora göre, sponsorluklar gelirlerin yüzde 42’sini oluştururken, yüzde 23’ü medya haklarına bağlanıyor. Çalışma aynı zamanda dünyadaki en çok izlenen oyunları da göz önüne aldı ve League of Legends, 347 milyon saatle bu konuda herkesi aştı. LoL’i 274 milyon saat ile Counter-Strike izliyor ve Dota 2 250 milyon saat ile üçüncü sırada geliyor. Dördüncü sırada ise 101 milyon saat izlenen Overwatch var.

PUBG ve Fortnite gibi oyunlar popülerlik ve oyuncu sayıları konusunda hükmetmiş olsalar bile, henüz uygun bir spor topluluğuna sahip olmadıkları için, Espor arenalarında bile kırılamadılar. Bu oyunlar, Twitch’te diğer oyuncu ve yayıncılar tarafından daha fazla izleniyor.