Ethereum Classic Nedir? Ethereum Classic Nasıl Alınır?

Ethereum Classic Nedir? Ethereum Classic Nasıl Alınır?

Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic; akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık, blok tabanlı, dağıtılmış bilgi işlem platformudur. Uluslararası bir ortak düğüm ağını kullanarak komut dosyaları yürütebilen merkezi olmayan bir Turing tam sanal makinesi, Ethereum Sanal Makinesi‘ni (EVM) sağlar. 

Ethereum Classic ayrıca; katılımcılar arasında aktarılabilen, şifreleme cüzdanında saklanan ve gerçekleştirilen hesaplamalar için katılımcı notlarını karşılayabilen “classic ether” olarak adlandırılan bir değer belirteci sağlar. Classic ether simgesi ETC sembolü altında işlem görür. Dahili işlem fiyatlama mekanizması olan Gas, şebekedeki spam’ı önlemek ve kaynakların talebin sunduğu teşviklerle orantılı olarak tahsis etmek için kullanılır.

Ethereum platformu “Ethereum Classic” (ETC) ve “Ethereum” (ETH) olmak üzere iki farklı fork haline getirilmiştir. Çatallanmadan önce, Ethereum adı verilmişti. Çatallanmanın ardından yeni platform Ethereum (ETH) adını korudu ve eskisi Ethereum Classic (ETC) olarak değiştirildi. Ethereum Classic, Ethereum Vakfı ile DAO Hard Fork’la uyuşmazlığın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Mayıs 2016’da, Ethereum’da kurulan DAO adlı bir girişim sermayesi fonu, akıllı sözleşmeler kullanan projelere yatırım yapmak amacıyla 168 milyon dolar kazandırdı. Aynı ayda DAO ile güvenlik açıklarını ayrıntılarıyla anlatan ve etherin çalınmasına izin verebilecek bir belge ortaya çıktı. Haziran ayında, The DAO’daki hesaplardan 3.6 milyon Ether (yaklaşık 50 milyon USD) alındı ve sahiplerin izni olmaksızın Mayıs ayında ortaya çıkarılan güvenlik açıklarından birini kullanan başka bir hesaba taşındı. DAO üyeleri ve Ethereum topluluğu durumu çözmek için varsa hangi eylemlerin yapılması gerektiğini tartıştı. Bir oylama sonucunda ve Temmuz 2016’da Ethereum kodunda sert bir çatal uygulamaya karar verildi. Ethereum Classic, Ethereum topluluğunun bazı üyeleri, “değişmezlik” gerekçesiyle sert çatalı reddettikleri, blok zincirinin değiştirilemeyeceği ilkesi ve Ethereum’un açıklanmamış versiyonunu kullanmaya karar verdikleri zaman ortaya çıktı. 

Ethereum Classic Nasıl Alınır?

Ethereum Classic altcoinler arasında epey popüler olan bir kripto para birimidir. Ama ne yazık ki ülkemizdeki coin borsalarında Ethereum Classic alım satım işlemleri yapılmamaktadır. İşlemleri gerçekleştirebilmek yurt dışı borsalarını kullanmanız gerekmektedir. İşlemlerin nasıl yapıldığını öğrenmek için “Altcoinler Nasıl Alınır?” makalemize bakabilirsiniz. Ayrıca, Bitcoin borsası işlemleri için popüler binance.com sitesine üye olabilirsiniz.  

Türkiye’deki coin siteleri için Coin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz. 

Bitcoin ile ilgili daha fazla bilgi için “Doğru Bitcoin Kullanımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Üretmek İçin Hangi Ekran Kartını Seçmeliyiz ?” adlı videomuzu da izleyebilirsiniz.

Ayrıca; güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.