FIFA 18 İnceleme

FIFA 18 İnceleme

FIFA 15‘ten bu yana serinin her oyunu, öncekinden daha az duyarlı olunca bu EA serisinin zarar görmesine neden oldu. Ve şimdi FIFA 18 ile bu düşüşü durdurmayı başarmış. Yine de girişi halen yavaş hissettiriyor. Ama en azından biraz daha duyarlı ve sonuçta daha az sinir bozucu hissettiriyor. Olağanüstü sunum ve şimdiye dek olduğundan daha fazla oyun oynamak için nedenlerle bir araya geliyor. FIFA 18’in sahadaki iyileştirmeleri serinin iyileşmesinin başlangıcını temsil ediyor gibi gözüküyor. 

FIFA 17‘nin problemi oyuncuların normal seviyelerine geçiş hızlarını yavaşlatması, oyunun geri kalan kısmının daha yüksek bir hızda kalmasıydı. Bu, oldukça hızlı bir şekilde sprint edebileceğiniz anlamına geliyordu, ancak yönü hızlandırmak veya yön değiştirmek için adeta bir çağ geçmesi gerekiyordu. FIFA 18’de hala bu durum devam ediyor gibi. Oyuncuların çevrelerinde yavaş dönme eğilimlerinin devam etmesi ve uzun süren animasyonlar, girdi gecikmesinin yarısı gibi hissedilebilir. Ancak daha yavaş sprint yaptıkları için oyun hızının bir bütün olarak daha tutarlı olduğunu gösterir. 

FIFA 18

Bu, sahtekarlık veya tempoyu kullanan savunmacıların vurarak savunma yapması konusunda daha az ilgilendiği daha çok topa çalışarak ve daha düşünceli bir oyunla sonuçlanan oyundur. Yapay Zeka takım arkadaşları artık daha sık ve akıllıca çalıştırarak size top oynarken daha fazla seçenek sunuyor ve oyuncuların ilk dokunuşları topu vücuduna daha yakın tutuyor ve nihayet atak saldırısına geçecek üçlü oyuncuyu geçerli bir seçenek haline getiriyor. Maalesef, teşvik edilmeyen geçişler eskisi kadar gevşek olmaya devam ediyor; uzun paslar ve yuvarlanan toplar, kaçınılmaz olarak durdurulmadan önce hedeflerine doğru yavaşça süzülür ve toplar hep aynı şekilde, nadiren savunma açıklığını açmak için yeterli alana sahiptirler. 

Birçok saldırı, kanatlarınızın veya bek oyuncularınızın, topu rakip alana götürmesi veya ceza sahasının kenarından popüler hücumcu bir orta saha oyuncusuyla sonuçlanır. Bu güzel bir şey gibi gözüküyor. Şutlar eskiye oranla biraz daha fazla ağır gibi ve oyunun en tatmin edici anlarından biridir. Üst köşeye uçan bir şutun harika bir his olduğunu görmek çok iyi hissettirir ve bu FIFA 18’de geçen yıla oranla çok daha sık görülür. Bu arada geçişler, eski düşük geçişlere oranla yeni bir üçlü yüksek sisteminin kullanılmasıyla yeniden düzenlendi: geçiş esnasında R1/RB’yi basılı tutmak hırs oluşturur. Topu yuvarlayarak geçiş; L1/LB ile FIFA 17’ye benzer şekilde kayan bir top gibi gözüküyor; ve tabi standart X/Kare tuşları hızla savunucuların arkasında topu kapmak için bastırıyor. Önemli ölçüde geçen yılın aksine şimdi, hedeflenen adama veya kaçan adama topu geçirerek gol atmak mümkün ve bunu yapmak bugüne kadar herhangi bir FIFA oyununa kıyasla daha iyi hissettiriyor. 

Bununla birlikte, hala yararsız olan bir takım parçalar düzeltilmemiş. Penaltılar FIFA 17’nin yaklaşımından biraz daha az karmaşık olsa bile çözmek için atomu parçalamaya çalışıyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Hala gereksiz yere salakça; aynı anda şut gücünün, yönünün ve yüksekliğinin tümüne dikkat etmenizi gerektiriyor. Tabi herkes aynı düşünmeyebilir. Ama bizce biraz gereksiz. 

Diğer yerlerde, EA nihayet bireylerin temposundaki dengeyi sağladı. Yavaş oyuncular yavaş ve hızlı oyuncuların da hızlı olduğunu veya güçsüz olduğunu hissettiriyor. Bununla birlikte, sayısız küçük ama önemli geliştirmeler olmasına rağmen, FIFA’yı geride bırakan bir takım kusurlar var. Ronaldo ve bir kaç tane dünya yıldızından başka diğer farklı oyuncular hala yeterince benzersiz hissettirmiyor, oyundaki her futbolcu kabaca aynı gibi. Bunların büyük çoğunluğu aynı canlandırmayı yapıyor ve yalnızca yüksekliklerinde ve hız istatistiklerinde farklı hissettirmekte. Bu yılki marifet ise hızlı oyuncu değişikliği; oyunu durdurmak zorunda kalmadan bir oyuncuyu değiştirmek için oyundaki duraklamalar sırasında R2/RT düğmesine basmanız yeterli. Oyundan önce düzenlenen önceden planlanmış üç değişikliğe uygulayabileceğiniz veya oyunun önerisine katlanabildiğiniz gerçeği ile sınırlı olan güzel bir dokunuş. Bu özellik oyundaki duruma nadiren uygundur ve onu sprint ile aynı düğmeyle konumlandırmak yanlışlıkla harekete geçirmenize neden olabilir. 

FIFA 18’in saha içi tutarsız olabilir ama sunumu; serinin son birkaç sezonda en çok ilerlediği alan. Bir bütün olarak spor oyunları için standart oluşturmaya devam ediyor. Sıkıcı, ayrıntılı bir değişiklik gibi gelebilir, ama daha güzel ve çok yönlü aydınlatma her maçı benzersiz hissettirmeye gerçekten yardımcı olur. Oyun; daha gerçekçi ve coşkulu kalabalık tepkiler ile maçı dünyanın neresinde oynadığınıza bağlı olarak farklı atmosfer türleri tarafından desteklenir. Mesela; İspanyol maçları tezahüratları uzak davul ve sürekli partizan gürültüsü ile atılırken, İngiliz kalabalığının, destek eksikliği yüzünden deplasman takımlarıyla alay etme olasılığı daha yüksektir. Daha büyük taraftarlar için kulüple özel şarkılar yaygındır; Belki de Liverpool‘un taraftarları Anfield’ın You’ll Never Walk Alone (Asla Yalnız Yürümeyeceksiniz) in 200. kez sergilenmesinden sonra yorgun düşebilirler. 

Buna ek olarak, lige özgü markalaşma ve grafikler var, hatta alt liglerde daha az tanınmış oyuncular da dahil olmak üzere stadyum spikerleri tarafından okunan oyuncu adları ve gerçek hayat transferlerini ve sonuçlarını tartışan büyük ölçüde mükemmel yorumcular. Bu da FIFA 18’i birlikte, futbol izleme deneyimini yansıtan ve spor çevresindeki kültürünü her zamankinden daha tertemiz bir şekilde yorumlayan bir oyun haline getirir. 

FIFA neredeyse kendi içinde bir spor kanalı haline gelmeye devam ettiğinde, her yıl oyunun repertuarını da genişletiyor. Bu yıl ikinci sezon için anlatı odaklı Journey modu dünyaca ünlü bir yetenek olan Alex Hunter ile geri dönüyor. Journey, bazı büyük özelleştirme seçeneklerinin ötesinde (diğer hafif değişikliklerle birlikte Hunter’ın giyim ve saç stilini değiştirebilirsiniz) 1’inci sezonun üzerine pek çok gelişme yok gibi görüyor ve oyuncu kadrosu geçen yılki gibi aynı karma performansları üretiyor. Benzersiz bir mod olmaya devam ediyor ancak FIFA 18’in Journey modu, her şeyden çok orta sınıf bir TV programının ikinci turuna daha çok benziyor, sadece biraz daha fazlası var gibi. 

Pro Clubs büyük ölçüde dokunulmaz ve Ultimate Team‘in kazanan formülü ayrıca çoğunlukla tek kalmış gibi. Birkaç yeni ekleme de Squad Battles için var; Yapay Zeka tarafından kontrol edilen diğer Ultimate Team kulüplerine karşı maçlar oynamadan önce, yönettiğiniz kazanç miktarı için sıralama diğer gerçek dünya oyuncularına göre sıralanır. Çevrimiçi multiplayerlara ya da son turun nitelik yarışmalarına ve haftasonu turnuvalarının olduğu FUT Champions‘a yorucu olan programlarından dolayı yapma zamanları olmayanlar için mükemmel bir alternatiftir. Bu arada, örneğin iki golün üstünde kazanmak ya da bir Serie A oyuncusu ile gol atmak ve diğer zorlukların yanında coin veya paketlerle ödüllendirildiğiniz Daily Objectives, özellikle de geleneksel olarak yetersiz ödüller alan sezon oyuncuları için yeni ikramiyeler sunar. 

Sonuç olarak bu konu hakkında; transfer görüşmeleri elden geçirilmiş olan Journey’in etkisi, Pro Clubs ve Career Modun ötesine geçmiş diyebiliriz. En azından estetik olarak. Teklifinizi bir e-posta olarak göndermek yerine, transfer konuşmaları artık etkileşimli cutscenes aracılığıyla gerçek zamanlı olarak yapılmaktadır. Yeni gerçekçi özellik ise; önündeki bir gelen kutusu yerine insan yüzü dışında, imza sözleşmelerine serbest bırakma maddeleri ve satma yüzdeleri ekleme olanağıdır. Bu da büyük ölçüde yüzeysel bir değişikliktir. Ama yine de en azından yüz defa yazılmış aynı teklif mektubu şablonunu görmekten heyecan verici. Bunların dışında Career Modu, oyuncu konuşma sistemi en bayağı hissiyatıyla devam ediyor. Oyuncuların size gönderdiği e-postalar, önceki oyunlarda yıllardır gönderdikleri e-postalarla aynıdır ve hala cevaplanacak hiçbir yolu yoktur. 

FIFA 18 FUT

PES 2018 vs FIFA 18

Career Mode, Pro Clubs ve Ultimate Team’in yeni özellikleri şüphesiz tatmin edici değil, ancak bunun nedeni zaten mükemmel olanın mükemmel olmaya çalışmasıdır. Her biri oynamak için tamamen farklı bir yol öneriyor; Career Mode favori takımınızı kontrol etme şansını sunuyor, Pro Club’lar arkadaşlarınızla oynamak için harika bir yol ve FUT özellikle de çocukken futbol kartları toplayanlar için en bağımlılık yapanı ve eğlenceli olanıdır. 

EA’nın üstün olduğu saha dışı; sunulan çeşitli oyun modlarından ve her şeyin nasıl sunulduğundan kaynaklanır. FUT’un Haftanın Takımı‘ndaki sürekli güncellemelerle, Daily Objectives (Günlük Hedefler) ile, yorumlarda gerçek dünyadaki olayların tartışılması gibi özelliklerle FIFA 18, futbol dünyasını yakalar ve bunu video oyununa güvenle dönüştürür. Bununla birlikte saha içinde ise, EA’nın futbol serisi hala PES 2018‘in daha akışkan, tatmin edici futbolunun çok gerisinde kalıyor. Bu yılki geliştirmelere razı olmak zorundasınız. FIFA’nın bir kez daha dünyanın en iyisi olması için önümüzdeki yıllarda yapılması gereken daha çok şey var. 

FIFA 18

FIFA 18

FIFA18

FIFA18

FIFA18 İnceleme

FIFA18 İnceleme

FIFA 18 İnceleme

FIFA 18 İnceleme