İlk çıktığı günden bugüne GTA’ya bir bakış atalım.

İlk çıktığı günden bugüne GTA’ya bir bakış atalım.

 

GTA yani Grand Theft Auto oyunu, piyasada yerini aldığı günden bugüne değin geçen 20 yıldan uzun süredir ilgiyle takip edilen ve her versiyonu hala oynanan en efsanevi oyunlar arasında yer almaktadır. GTA’yı bu kadar özel yapan şey, çıkardığı her versiyonuyla oyun dünyasında adeta devrimsel gelişmelerle birlikte gelmesidir.

 

Biz de bu yazımızda halihazırda GTA 6 dedikoduları devam ederken geçmişten günümüze GTA’lara kısaca bir bakış atalım istedik. Gelin hep birlikte GTA evreninde kısa bir yolculuk gerçekleştirelim.

 

Grand Theft Auto (1997)

Serinin ilk oyunu Grand Theft Auto adıyla 1997 yılında yayınlandı. O zamanki adı DMA Design olan Rockstar North şirketi tarafından Birleşik Krallık’ta geliştirilmiş ve oyunun yayınlanması da Rockstar Games tarafından yayınlanmıştır. Serinin ilk oyunu kahramanın kuşbakışı ile görüntülendiği serbest bir dünyada belli görevleri yapmanın yanı sıra haritada beliren tüm araçların sürülmesi ve yoldan geçen insanlarla dahi etkileşime geçilebilmesi gibi serbest oyun mantığı ile yapılmış olan ilk oyundu. Grand Theft Auto, çıkmadan önce neredeyse iptal edilecekti ki ilk versiyonu PC ve Playstation 1 için yayınlandı.

 

GTA’da telefonlardan gelen görevlerin tamamı takip edilebiliyor ve sonrasında üç boyutlu olarak da gezilebilecek olan Liberty City, Vice City ve San Andreas şehirleri 2 boyutlu haliyle dolaşılabiliyordu. Oyun, 1997 yılında geçiyordu. GTA’nın ilk versiyonunda sadece 4 adet silah vardı.

 

Grand Theft Auto: London 1969 (1999)

GTA’nın ilk versiyonunun genişleme paketi olan GTA: London 1969, adından da anlaşılacağı üzere 1969 yılında Londra’da geçmekte olan bir oyundu. Oyunun ana mantığı GTA 1 ile aynıydı. Sadece araçlar ve dönemin atmosferi 1969 yılına daha uygun bir olan GTA: London 1969’da GTA 1’e nazaran daha kaliteli grafikler görmek mümkündü.

 

GTA: London 1969, Rockstar Canada tarafından geliştirilmiştir. Sunduğu ek özellikler ise ilkine kıyasla daha kaliteli müziklere yer vermesi ve oyunun ilk oyuna göre daha uzun olması dışında bekleneni çok fazla karşılamış değildir.

 

Grand Theft Auto: London 1961 (1999)

GTA’nın 2’nci genişleme paketi, GTA: London 1961’de yine adından anlaşılacağı üzere 1961 yılının İngiltere’sinde geçen bir oyundur. GTA: London 1969’a çok çok benzeyen oyunda 1969 paketinden tek farkın yeni bir harita olarak Manchester şehrinin eklenmesi olduğunu söylemek mümkündür.

 

Grand Theft Auto 2 (1999)

Serinin çıkan oyun olarak her ne kadar 2’nci oyunu olsa da genişleme paketlerini ele almazsak 2’nci oyunu olan GTA 2’de artık sabit bir ana karakterimiz ve bir hikayemiz olmaya başlamıştı. İlk olarak bu oyunda GTA’nın daha sonraki oyunlarının birçoğunda göreceğimiz şeylerle karşılaştık. Örneğin çete savaşları ve bir çetenin üyelerine saldırdığınız takdirde o çetenin tamamının size düşman olması gibi GTA serisinin alametifarikası olan özelliklerini ilk olarak GTA 2’de görmeye başladık diyebiliriz.

 

GTA 2 ile ilgili bir diğer ilginç nokta oyunun 2013 yılında geçmesidir. Oyunun ana kahramanı daha sonra GTA 3’te de karşımıza çıkacak olan Claude Speed’dir. Oyun, çıktığı yılda büyük yankı uyandırmış ve özellikle introsu bile hala hatıralarımızda yer almasına sebebiyet vermiştir.

 

Oyunun felsefi altyapısı ve serinin devamında Amerikan sistemine getireceği eleştirelere de ilk olarak bu oyunla birlikte başlandığını da ekleyebiliriz.

 

Grand Theft Auto 3 (2001)

Aradan geçen 20 yıla yakın süredir hala ilk günkü gibi hayranları olan ve tüm dünya çapında oynanmaya devam eden Rockstar Games’i oyun dünyasının en tepesine yerleştiren devrim niteliğindeki oyunu GTA 3’tü şüphesiz. Oyunu bu kadar üst düzey kılan nokta ise o yıllarda neredeyse hayal edilmesi bile mucize olan bir noktayı gerçek hayata taşımış olmasıydı. O da 2 boyutlu kamera görüntüsünden artık 3 boyutlu bir kamera açısına geçerek karakteri neredeyse onun gözünden kontrol etmeye imkân tanıyan bir açık dünyaya taşımış olmasıydı.

 

Oyunda tıpkı GTA 2’de olduğu gibi yine ana karakterimiz Claude Speed kontrol ediliyor ve hikâye onun etrafında şekilleniyordu. Oyundaki karşılığı New York olan Liberty City’de geçen GTA 3’te ana hikâyeyi belirleyen belki de yüzlerce görevin yanı sıra tüm araçları sürebilmek ve bu araçlarda çalan onlarca farklı radyodaki yüzlerce şarkıyı dinlemek bile başlı başına bir keyifti.

 

Şüphesiz belki de oyunun yaratıcısı Rockstar Games dahi oyunun bu denli tutulacağını ve aradan geçen 20 yılda hala oynanacağını çok da beklemiyordu desek yeridir.

 

Grand Theft Auto: Vice City (2002)

Sıra geldi belki de serinin en eğlenceli oyunu diyebileceğimiz GTA Vice City’e. Oyunda 2 boyutlu olarak gördüğümüz şehirlerden ikincisi olan Vice City’i gezdiğimiz oyunda yeni eklenen hava ve deniz taşıtları ile 3 farklı yakadan oluşan şehirleri gezmek başlı başına bir keyifti.

 

Oyun 80’lerin tüm unsurlarını bünyesinde taşıyor ve oyuncularına da bunları yaşatıyordu. Buna dönemin Miami’sinin atmosferi, karakterlerin giyim kuşamı ve oyunda ilk defa göreceğimiz mekân satın alma gibi özellikler de eklenince Vice City, başlı başına bir fenomen olmaya aday bir oyun halini aldı.

 

Gta Vice City’de kahramanımız Tommy Vercetti ile 1986 yılının Vice City’sinde yer yer Scarface filminden yer yer de Miami Vice ve Goodfellas gibi filmlerden esintileri buluyor ve dönemi tam anlamıyla yansıtan müziklerle helikopter sürebiliyor, oyunun sonunda da tüm şehrin hâkimi olabiliyoruz.

 

GTA 3, GTA Vice City ve bir sonraki oyun olan GTA San Andreas’ı üçleme şeklinde Steam üzerinden satın alarak oynayabilirsiniz.

 

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Gelelim serinin bir diğer efsanevi oyunu olan GTA San Andreas’a. Bu da tıpkı Vice City gibi kendi kitlesini yaratmış olan ve 2004 yılında çıkmış olmasına karşılık hala keyifle oynanan GTA oyunlarından biridir.

 

Oyun tam anlamıyla Amerikan çetelerinin birbirleri ile mücadelelerini ve polisle kirli ilişkilerini ortaya koyan tam manasıyla bir sistem eleştirisi olarak görülebilir. GTA San Andreas’da ana karakterimiz Carl Johnson nam – ı diğer CJ’dir. CJ ile 1992 yılının gangsta çetelerinin içinde yer alıyor ve oyunun diğer kısımlarında da San Andreas eyaletini oluşturan diğer şehirlere doğru yol alarak en sonunda yine evimizin yer aldığı Los Santos şehrinde oyunu bitiriyoruz.

 

Oyun diğer GTA oyunlarına göre devasa ölçüde büyük haritası, hikayesi ve sürülebilecek yeni araçları ile bu denli ilgi gören bir oyun oldu. Bununla birlikte Afro Amerikan fertlerin hayatlarını anlatmasıyla da GTA San Andreas kendi kitlesini yaratmayı başarmıştır. San Andreas, 1992 yılında geçmektedir.

 

Oyunun devrimsel niteliklerinden bir diğeri ise karakterin kişiselleştirilebilmesiydi. Karakter baştan ayağa giydirilebiliyor, spor salonunda kas kütlesi arttırılabiliyor ve hatta çok fazla yemek yemesi sağlanarak haddinden fazla şişman hale bile getirilebiliyordu. Bu da oyunun bu denli ilgi çekmesinin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilebilir elbette ki.

 

San Andreas’ın tüm hilelerini sayfamızdan bulabilir ve oyunu daha eğlenceli bir şekilde oynayabilirsiniz.

 

Grand Theft Auto Advance (2004)

Serinin 8’nci oyunu olan GTA Advance, grafik olarak ancak GTA 1 ile karşılaştırılabilecek ölçüde bir oyundur. Bu oyun, o dönem oldukça popüler olan gameboylar için üretilmiş bir GTA sürümüdür.

 

Oyunda GTA 3’ün bir yıl öncesi konu ediliyordu ve oyun, tıpkı GTA 3 gibi Liberty City’de geçiyordu. Ana karakterin ismi Mike’dı.

 

Her ne kadar gameboy için üretilen bir oyun da olsa 3 boyuta geçen ve Vice City ile San Andreas gibi şaheser oyunları ortaya koyan bir seride böyle bir oyun beklenen ilgiyi çekmedi.

 

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (2005)

Yine adından anlaşılacağı üzere Liberty City’de geçen bir GTA oyunudur. O dönem oldukça popüler olan PSP’lerde oynanmak üzere piyasaya çıkarılmış bir oyundur. GTA 3’ün geliştirilmiş bir versiyonu olarak değerlendirilebilecek GTA: Liberty City Stories’de ana kahramanımız Toni’dir.

 

GTA 3’ün aksine GTA Liberty City Stories’de motosiklet sürmek mümkündü ve oyun yine GTA 3’te olduğu gibi Liberty City’de 1998 yılında geçiyordu.

 

Grand Theft Auto: Vice City Stories (2006)

Yine PSP kullanıcıları odağa alınarak üretilmiş bir diğer oyun GTA Vice City Stories’de Vice City’nin tadına tekrar varmak isteyenler düşünülmüş. Oyun, Tommy Vercetti’nin şehri Vice City’de Tommy’den 2 yıl önceki 1984 yılının hikayelerini anlatıyordu.

 

GTA Vice City’de bizleri büyük hayal kırıklığına uğratan Lance Vance’in her seferinde bu işlere girme sebebi olarak gösterdiği kardeşi Victor Vance, GTA Vice City Stories’deki ana kahramanımızdı. Bilindiği üzere GTA Vice City’nin başındaki kirli ticaret esnasında Victor Vance kurulan pusuda ölüyordu.

 

Grand Theft Auto IV (2008)

GTA IV serinin devrim niteliğinde sayılabilecek 2’nci oyunu olabilir. Nitekim GTA IV ile birlikte inanılmaz grafikler oyun dünyasına girmiş oldu.

 

Grafikleri ile gerçekçiliğin sınırlarını zorlayan oyundaki bir diğer devrimsel yenilik ise oyuna online oynama özelliğinin gelmiş olması idi. Nitekim GTA IV’te dilediğiniz kişilerle internet üzerinden GTA keyfini karşılıklı bir şekilde sürmeniz mümkündü.

 

Elbette ki böyle bir yeniliğin olması o güne kadar internet ile çok da işi olmayan GTA’ya farklı bir statü kazandırdı ve GTA için internet gereksinimini de gündeme getirmiş oldu. Nitekim dönemin teknolojisi ile bile kasan bir oyun olan GTA IV’ün online olarak karşılıklı oynanabilmesi için hızlı bir internet bağlantınızın olması olmazsa olmaz şartlardan biri olarak görülebilir.

 

Hala hayranları olan ve dünyanın dört bir yanında keyifle oynanan GTA IV’ün online oynanma şeklinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için internet bağlantı hızınızın en az 20 Mbps olması gerekmektedir. İnternet bağlantı hızınızın GTA IV oynamaya elverişli olup olmadığını ölçmek için Speedcheck veya benzer diğer internet bağlantı araçlarını kullanabilirsiniz.

 

Oyunda ana karakterimiz Doğu Avrupalı Niko Bellic’tir. 2008 yılının Liberty City’sinde geçen oyun bizlere gerçeğe yakın bir Liberty City deneyimini sunmaktadır.

 

Hikayesi ve online moduyla göz kamaştıran bir yapım olan GTA IV’de tüm dünyada milyonlarca kopya satmayı başarmış bir oyundur.

 

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (2009)

GTA IV’ün genişleme paketlerinden biri olan GTA IV: The Lost and Damned ilk olarak Xbox 360 oyun konsolu için yayınlanmıştır. Oyun, 20 saate yakın bir oynanış süresini kullanıcılarına vaat etmektedir.

 

Liberty City’deki motosiklet çetesi üyelerinden biri olan Johnny Klebitz’in ana karakter olarak yönetildiği oyunda motosiklet sürmenin tadına doyuluyordu.

 

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (2009)

GTA IV’ün yine ek paketlerinden biri olan The Ballad of Gay Tony oyununda ana karakterimiz Luis Fernando Lopez’di. Oyunda birbirinden renkli karakterler vardı ve GTA IV’ün ana hikayesinde açıkta kalan birtakım noktaları kendine has üslubuyla kapatıyordu.

 

Oyunda birbirinden farklı ve gelişmiş yeni silahlar, yeni araçlar, yeni araçlara gelen modifiye özellikleri ve birbirinden eğlenceli aktiviteler getirilmiş ve Liberty City’nin tadına sonuna kadar varılmaya çalışılmıştır.

 

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (2009)

Oyun genel olarak taşınabilir el konsolları için üretilmiştir. Özellikle Nintendo DS sahibi olan oyunculara birbirinden eğlenceli dakikalar yaşatan GTA Chinatown Wars oyunu yukarıdan görünümlü kamera açısı olmasına rağmen yine de etkileyici grafikler sunmaktadır. O dönem yeni yeni yaygınlaşan akıllı telefonlar ile de en çok oynanan oyun olmuştu.

 

İçerisinde yer alan mini aktivite ve oyunlar ile de çok ilgi çeken oyun her platformda ilgi görmeyi başaran GTA serisinin tarzıyla değişik ancak beklenen ilgiyi gören yapımlarından biri olmayı başarmıştı.

 

Grand Theft Auto V (2013)

GTA serisinin en son çıkan ve kendisinden bir önce çıkan oyunla arasında yer alan 4 yılın hakkını veren yapım, 2013 yılının Los Santos’unda geçiyordu.

Bu da yine GTA IV gibi devrimsel özellik taşıyan bir diğer GTA oyun serisi olmayı başarmıştır. Nitekim GTA V’i devrimsel yapan özelliğiyse oyunda aynı anda 3 farklı karakteri yönetme imkanının oyunculara verilmiş olmasıdır.

Yine, tıpkı GTA IV’te olduğu gibi online olarak karşılıklı oynama imkânı sunan GTA V’de GTA IV’de zaman zaman yaşanan sorunlar aşılmış ve oyun tüm işletim sistemlerinde internet üzerinden oynanabilmek için optimize haliyle yayına sunulmuştur.

Özellikle grafikleri ve 3 farklı hikâyeyi birden ilerletip birleştiren kurgusu ile GTA serilerinin en iyilerinden biri olmayı başarmış ve ilk çıktığı tarihten günümüze milyonlarca satmayı başarmıştır. Bu özellikleriyle daha uzun yıllar daha ilgiyle oynanmaya devam edecek bir oyun olan GTA V, serinin nadide örneklerinden biri olarak henüz gelmeyen GTA 6’dan beklenenleri de çok yukarıya çekmeyi başarmıştır.

 

GTA serisi ile ilgili ilginç gerçekler

  • GTA’nın tüm serileri toplamda 250 milyondan fazla kopya olarak satılmıştır.
  • San Andreas’da yer alan Ryder ve OG Loc karakterlerinin tasarlanışı esnasında gerçek rapçilerden esinlenilmiştir.
  • Lindsay Lohan, GTA V’teki kapak kızının kendisi olduğunu iddia ederek Rockstar Games firmasına dava açmıştır.
  • GTA V’in senaryosu 3500’den fazla sayfa ve 160.000 satır diyalogdan oluşuyor. En yakın rakibi olan yine aynı serinin oyunu GTA IV’te ise 80.000 satır diyalog bulunuyordu.
  • GTA V ilk çıktığı 3 gün içerisinde 1 milyar dolar hasılat yaptı. Oyunun geliştirilmesi aşamasında ise 137 milyon dolar gibi devasa bir bütçe harcanmıştı. Sadece bu durum bile bize oyun sektörünün gelmiş olduğu inanılmaz büyüklüğü gösteriyor.
  • Her oyunun gizemleri ve hileleri de oyuncuların dillerinde senelerdir süregelmektedir. Özellikle hileleriyle San Andreas’ta yapılabilenlerin haddi hududu yoktur. San Andreas’ın araba çeşitliliğini arttıracak San Andreas araba hileleri en çok ilgi gören hilelerden biridir.