İnsanlar Omuriliğini Onaran Genlere Sahip Lampreyler ile Aynı Geni Paylaşıyor

İnsanlar Omuriliğini Onaran Genlere Sahip Lampreyler ile Aynı Geni Paylaşıyor

Bu Gen ile Felç Tedavi Edilebilir mi?

Bu Gen ile Felç Tedavi Edilebilir mi?

Lamprey (Taşemen) hayal edebileceğiniz kadarıyla insandan farklı görünüyor. Bu balık, bazı türlerin diğer hayvanlara tutunup kanlarını emmek için kullandığı bir çenenin yerine, yılanbalığı benzeri, körelmemiş bir vücuda, gözlerin şişmesine ve açık çatırdayan dişlerin bulunduğu bir çembere sahiptir. Yine de bu uzaylı görünümlü canlılar insanlarla oldukça olağanüstü bir şeyler paylaşıyor; genler. Lamprey  kırık omur tellerini onarır. Bu keşif, sağlık için bir şeyler vaat edebilir; Bir gün aynı geni insanlarda harekete geçirebilirsek, omurilik hasarını tersine çevirebiliriz, hatta felci.

Genler, Marine Biological Laboratories (MBL), Medical Research için Feinstein Enstitüsü, Hofstra Üniversitesi’nde Zucker Tıp Fakültesi, Mount Sinai’deki Kentucky Üniversitesi’nin Icahn Tıp Fakültesi’nde işbirliği yapan bir grup bilim insanı tarafından tespit edildi.

Çalışmalarında, yaralanmış olan lamprey (taşemen) normal felçten 10 ila 12 hafta içinde yüzmeye başladı.

Feinstein Enstitüsü ve Zucker Okulu’ndan doçent olan Ona Bloom, “Bilim adamları lamprey spinal kord yaralanmasından kendiliğinden düzelme sağladığını uzun yıllardır biliyor ancak moleküler reçete bu kayda değer kapasiteye eşlik eden ve destekleyen bir şey değil, Bu çalışmada, iyileşme sürecinde değişen tüm genleri belirledik ve şu anda bu bilgilere sahibiz, belirli yolların süreç için esas olup olmadığını test etmek için kullanabiliriz.” dedi.

Lamprey’nin bu şaşırtıcı düzelmeyi sağlayacak kesin genetik değişiklikleri bulmak için araştırmacılar, ilk önce omurga kordlarında insizyon yaparak hayvanları felce uğratarak başardı. Araştırmacılar daha sonra, yaralanmadan başlayarak saatler sonrasında beynlerinden ve omuriliklerinden numuneler aldı ve bu takip eden üç ay boyunca devam etti. Bu numuneler, yaralı hayvanlarda hangi genlerin ve hücrelerin işlevlerini kontrol altına alması için ürettikleri proteinlerin ve diğer kimyasalların yani sinyal yollarının harekete geçirildiğinin belirlenmesine yardımcı oldu.

Ekip özellikle toparlanma için gerekli olan bir yol belirledi. Wnt sinyal yolu tıkandığında, hayvanlar kurtarılamadı. Ayrıca araştırmacılar için , değişikliklerin sadece hayvanların yaralı omuriliğinde değil aynı zamanda beyinde de gerçekleştiğini görmek şaşırtıcıydı.

MBL’deki Rejeneratif Biyoloji ve Doku Mühendisliği için Eugene Bell Merkezi Direktörü Jennifer Morgan, basın açıklamasında, “Bu, omurilik hasarından sonra beynin çok fazla değiştiği fikrini güçlendirir. Çoğu kişi; ‘Omurganın kendisini tedavi etmek için ne yapabilirsiniz?’ diye düşünüyor olabilir. Fakat verilerimiz beyinde bir sürü şeylerin olduğu fikrini desteklemektedir.” dedi.

Bununla birlikte bu keşifin, tedaviler için kullanılmasında muhtemelen önünde uzun bir yol vardır. Araştırmacılar, iyileşme sürecinde hangi genetik değişikliklerin gerçekleştiğini bildiklerinden, iyileşme için gereken tam dizilime uyum sağlamak için genleri ve yolları açıp kapamak için test yapabilecekler. Bu sekans tanımlandıktan sonra, diğer hayvanlarda test edilebilir.

Bu bulgular, spinal kord yaralanması olmasa bile, tedavi etmek için bir yol bulmanın geniş bir parçasıdır. Bilim adamları fareleri kök hücre kullanımı, maymunlarda beyin implantları ve insanlarda elektriksel uyarılma yoluyla felci kısmen veya tamamen tersine çevrilmek için ilerleme kaydettiler.

Kaynak: 1, 2