Intel Oyun Performans Canavarı Coffee Lake İşlemcilerini Duyurdu!

Intel Oyun Performans Canavarı Coffee Lake İşlemcilerini Duyurdu!

Intel Oyun Performans Canavarı Coffee Lake İşlemcilerini Duyurdu!

Sekizinci Nesil Core işlemcileri mobil formatta (Kaby Lake Refresh) başlatan Intel, Pazar günü, ana tüketicilere sunulan ilk altı çekirdekli işlemciler olan Sekizinci Nesil  masaüstü serisini (Coffee Lake) resmen tanıttı.

Intel‘in “en iyi oyun masaüstü işlemcisi” olarak gördüğü 6 çekirdekli / 12 iş parçacıklı bir çip olan Core i7-8700K, sıralamaların en üstünde yer alıyor. Core  i7-8700K, daha fazla çekirdeğe ve saat hızına sahip olan, yaklaşık 2.000 dolarlık Core i9-7980XE Skylake-X çipinden farklı olarak, oyuncular için çok daha mantıklı seçenekler sunuyor ayriyeten tek çekirdekli turbo modda 4.7GHz’e kadar yükselebiliyor ve 4.6GHz her altı çekirdeği birleştirirken 3.7GHz’lik bir ana saat hızı ve 12MB’lik L3 önbellek içeriyor. 

Intel Oyun Performans Canavarı Coffee Lake İşlemcilerini Duyurdu!

Tüm seriye bir göz atın:

Intel’in önceki nesil Core i7-7700K (Kaby Lake) işlemcisi online olarak yaklaşık 300 Dolar(yaklaşık 1000TL)’a bulunabilir. Fakat Core i7-8700K’ya da 59 Dolar fazla para vererek sahip olabilirsiniz. Ayrıca 303 Dolara bir Core i7-8700 (o da 6 çekirdekli / 12 parçadan oluşan bir yongadır) da alabilirsiniz, ancak bu sürüm daha kolay overclock için gerekli donanımı bulundurmuyor. Bununla birlikte, soğutma sistemleri içermeleri ”K” olmayan serilerin bir artı yönüdür.

Intel Masaüstü Platform Grubu genel müdürü Anand Srivatsa, “Odaklı olduğumuz nokta meraklıları için en en iyi masaüstü deneyimini yaşatmak. Sekizinci Nesil Intel Core masaüstü işlemcilerimiz genel olarak muazzam gelişmeler sağlıyor ve özellikle oyuncular için rakipsiz bir deneyim sunuyor.” dedi.

Coffee Lake, 14 nanometre üretim sürecinde inşa edilmiş bir diğer işlemci ailesidir ve bu aile Intel’e 10nm Cannon Lake işlemcilerini hazırlarken tanıtmak için başka bir işlemci hattı sağlıyor.

Intel’in kendi testlerine göre, Coffee Lake, Kaby Lake’e kıyasla, “Gears of War 4 gibi popüler ve zorlu oyunlarda, saniyede 25 kareye kadar daha fazla kare sunuyor. Bununla birlikte, yayın yapanlar daha fazla faydasını görebilirler. Intel, Core i7-4790K (Devil’s Canyon) CPU çalıştıran üç yıllık bir makineye kıyasla oyun + akış + kayıt işlemlerini iki kat daha hızlı yapabileceğinizi iddia ediyor.

Tüm seriye bir göz atın:

Coffee Lake Ryzene Olan Büyük Bir Tepkiye Benziyor!

İşte asıl büyük haber, Intel’in sonunda ana işlemci hattına daha çok çekirdek ekliyor şaşırtıcı bir şekilde Core i3’ün yanı sıra Core i5 / i7 ürünlerinin çekirdek sayısı artacak gibi. Burada AMD’nin Ryzen’ini kutlamak gerek çünkü ortaya rekabet çıkarmasa Intel böyle bir adım atmayacaktı.

Intel’in masaüstü için ilk dört çekirdekli işlemcileri, 2006’da çıkmıştı (Kentsfield / Core 2 Quad). Intel’in en son birleşik bir tüketici masaüstü platformuna sahip oluşu 2008’in sonlarında Core i7’e geçiş, ‘hayran bazlı” soket LGA1366 platformunun oluşturulmasıyla olmuştu. LGA1156 platformu, bir yıl sonra, i7-860 ve i7-870 gibi dört çekirdekli ve Hyper-Threading (4 çekirdekli / 8-iş parçacıklı veya 4C / 8T denildi.) işlemcileriyle geldi. O günden bu yana Intel’in ana platformu üç yuva güncellemesi (LGA1155, LGA1150 ve en son LGA1151) ve altı nesil daha yaşadı ancak en iyi işlemciler 4C / 8T kaldı.

Coffee Lake, 6 çekirdek ve uzun bekleme süresi ile bir yeniliğe imza attı, ancak bu Ryzen’e karşı gösterilen çok sert bir tepki gibi görünüyor. İşlemci ilk olarak 2016’daki yol haritalarında göründü ve o zaman 2018’de piyasaya çıkması bekleniyordu. Şimdi 2017 sonlarında ortaya çıkacağı söyleniyor ve bu yıl Intel’den üçüncü büyük CPU platformu lansmanı gelecek demek oluyor bu da. Ayrıca dördüncü nesil mimarisi olan 14nm litografi’yi kullanmak için Intel işlemci mimarisi optimizasyonuna geçiş yaptı.

Coffee Lake Ryzene Olan Büyük Bir Tepkiye Benziyor!

Intel Z370 Sadece Coffee Lake İçin!

Çekirdek sayılardaki artışa ek olarak, L3 önbellek boyutları her üç seviyede de yüzde 50 arttı; yani i7 için 12MB, i5 için 9MB ve i3 için 6MB oldu. Resmi bellek desteği Skylake’de DR4-2133’e, Kaby Lake’de DDR4-2400’e ve şimdi Coffee Lake’de DDR4-2666’ya (ancak hala Core i3 parçaları için yalnızca ‘DDR4-2400) gelişti. 

Entegre edilmiş grafikler, daha önce olduğu gibi Intel HD Graphics 630 olarak aynı kalıyor; bu da gerçekten oyun dostu olmayan bir ekran kartı. PCle hattının toplam sayısı, PCH’ye bağlanan 16 artı dört DMI 3.0 şerit ile aynı kalıyor. CPU’ya daha fazla PCIe şeridi eklemek yuvada bir değişiklik gerektiriyor ve Intel bu pazarı Core i9 gibi HEDT (High-End Masaüstü) işlemcilerinden ayırmış. Çoğu kullanıcı ek PCIe şeridine gerçekten ihtiyaç duymuyor, ancak platform güncellemesi için çok az da olsa ihtiyaç var.

Intel Z370 Sadece Coffee Lake İçin!

Coffee Lake lansmanı biraz tartışma olmadan olmaz. Intel, yeni işlemcilerle çalışmak için Z370 yongasetini piyasaya sundu. Z370 anakartlar, Z270 kartlarıyla aynı LGA 1151 soket kullanıyor, ancak Kaby Lake işlemcilerini desteklemiyor.

Intel “Platform için yeni Intel Z370 yonga seti, yeni 6 çekirdekli işlemcilerin maksimum performansına ulaşmaları için gerekli, gelişmiş güç aktarımını ve ayrıca overclock ve bellek yönlendirme desteği için geliştirilmiş paket güç sunumu sağlıyor.’’ dedi.

Z370 anakartlarının Kaby Lake işlemcilerini destekleyebilmesine rağmen, Intel buna izin vermiyor – şirket, anakart üreticilerine BIOS aracılığıyla desteği engellemelerini söylüyor. Elbette, yeni bir yonga seti ile yeni bir anakart satın alıyorsanız, muhtemelen işlemciyi de yenilemek isteyeceksinizdir. Ancak mevcut CPU’larını taşırken ya da indirimli Kaby Lake çipi üzerinde bir anlaşma imzalarken en yeni platforma atlamak isteyenler için şu anda bir seçenek yok.

Ryzen’in ilerlemesine rağmen Intel, biz oyuncular için birincil tercihimiz olarak kaldığını göz önüne alırsak, yeni 8. Nesil işlemciler çoğunlukla yeni sistemlere bakanlar için güzel bir gelişme. Şimdi artık, önceki nesil Core i5 işlemcileri ile Core i3 işlemcileri eşit güce sahip oldu. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da, Skylake-X işlemcilerinin aksine, Coffee Lake işlemciler daha yüksek çekirdek sayım parçaları için kullanılan mesh topolojisi yerine bir ring bus topolojisi ile geliyor. Bu çok iyi haber, çünkü alt çekirdek sayımları için ”ring bus” daha iyi performans gösteriyor.

Intel’in sonunda kendi ana akış platformunu dört çekirdekli parçaların ötesine taşıdığını görmekten heyecan duyuyoruz, ancak zaten uzun süredir 6 çekirdekli Intel işlemcilerimiz vardı. Core i7-980X yedi yıl önce LGA1366 için çıktı, 1000 Dolar’a satıldı. O günden bu yana 6 çekirdekli işlemciler 583 Dolara (i7-980 ve i7-3930K), daha sonra 555 dolara(i7-4930K) ve son olarak i7-5820K ile üç yıl önce 389 Dolara düştü. Core i5-8400 ise tartışmasız en ilginç olanı, 6C / 6T sadece 182 $ ‘dan başlıyor.

Sekizinci Nesil Core, 5 Ekim’de resmen çıkmış olacak ve tam olarak kriterleri ve incelemeleri öğrenmiş olacağız. Ürünlerin performansı çok değişmeden yalnızca ürün tanıtımı ile geçse de geçmişe baktığımızda 2017 işlemci tarihinin en hareketli yılı olarak gözükmekte.

Intel Z370 Sadece Coffee Lake İçin!