James Cameron, Jack’in Titanic’te Neden Ölmek Zorunda Olduğunu Açıklıyor

James Cameron,  Jack’in Titanic’te Neden Ölmek Zorunda Olduğunu Açıklıyor

   James Cameron’ın yönettiği Titanik bu sene 20 yaşına giriyor. Bu olayı vurgulamak için Titanik tekrar tiyatrolara geri dönüyor. Sürekli tartışılan filmin tartışılan diğer bir kısmı da gemi indirildikten sonra Rose‘un (Kate Winslet) ve Jack‘in (Leonardo DiCaprio) neden yüzen kapıda ikisini birden tutamamış olması. Bunun yerine, Jack buzlu suda dondurularak Rose’a elveda diyor. TV şovu Mythbusters, Jack’in kapıya sığabileceğini gösterdi. Öyleyse Jack neden Rose’a katılmadı? Cameron, Vanity Fair ile yaptığı röportajda konu hakkında nihai sözü söyledi; elbette ki Jack, yüzen kapının üzerine oturabilirdi. Ama önemli değildi.

  “Cevabı çok basit, çünkü 147 sayfalık metin  Jack’in öldüğünü söylüyor,” dedi Cameron. “Çok basit… Açıkçası sanatsal bir tercihti, bir şey onu tutacak kadar büyüktü ve o onu tutacak kadar büyük değil… Bence bu çok aptalca, gerçekten, 20 yıl sonra bu tartışmayı yapıyoruz. Ancak bu, filmin Jack’in izleyicilere kendisini öylesine sevdirdiğini ve izleyicileri etkilediğini gösteriyor ki ölümü onları incitiyor.” dedi.

   Cameron, Jack’in hayatta kalmasının filmin tamamının “anlamsız” olacağını söyledi. Yönetmen, “Film ölümle ayrılma ile ilgilidir; ölmek zorunda kaldı.” ‘’Öyleyse öyleydi, yada bir duman yığını ona düştü, o aşağı iniyordu. Buna sanat denir; bir şeyler fiziksel nedenlerden ziyade sanatsal nedenlerden kaynaklanıyor.’’

   Teorik olarak Jack geçici sala (kapıya) sığsa bile Cameron kapının sadece bir kişiyi desteklemek için yapıldığını söylediği için o şekilde de ölebilirdi. ‘’Suda odun parçası üzerine insanlar yerleştirdim, yaklaşık 2 gün boyuca yüzdü, bu tahta -28 derecede batmadan sadece 1 kişiyi destekleyebilirdi. Böylece kurtarma gemisi gelene kadar dayanabildi.

  “Jack bir saat sonra bir cankurtaran gemisi tarafından kurtarılacağını bilmiyordu, yine de öldü. Ve filmde gördüğünüz gibi olması için çok ince ayar yaptık çünkü zamana inandım, inanmaya devam ediyorum. O yine de bir insanın hayatta kalması için böyle bir şey yapmış olacaktı. ” 

  Vanity Fair‘in tam röportajı, Cameron’un yaklaşmakta olan Avatar sergileri ve sonraki Terminator filmleri gibi şeylere değindiği , okunması gereken harika bir yazı.

   Bu arada 2.2 milyar dolarla Titanik, Cameron’un yönettiği başka bir film olan Avatar’ın (2.8 milyar dolar) arkasında, tarihin en yüksek ikinci hasılat yapan filmi.

Kaynak: 1