Kickstarter, RAW Oyun Projesini Dolandırıcılık İddiasından Dolayı Kapattı

Kickstarter, RAW Oyun Projesini Dolandırıcılık İddiasından Dolayı Kapattı

RAW Oyun Projesi Dolandırıcılık Nedeniyle İptal Edildi

RAW Oyun Projesi Dolandırıcılık Nedeniyle İptal Edildi

GTA Online tarzında inşa edilen bir ‘sanal MMORPG’ oyunu olan RAW için Kickstarter projeyi askıya aldı. Destekçiler, Kickstarter’dan taahhütlerin iptal edileceğini söyleyen bir e-posta aldılar. Proje, fon sağlama hedefine çoktan ulaşmıştı. Mütevazı bütçesine rağmen projeyi hayata geçirme konusunda çok iddialı oldular. Ancak hayranlar, eleştirmenler ve yayıncılar gibi pek çok kişinin eleştirisi ile karşı karşıya kaldılar. Kickstarter’ın kendisi de aynı şekilde hissediyor gibi görünüyor.

Bir Kickstarter temsilcisi, “Kurallarımız ve yönergelerimiz, oluşturucuların bir projeyi tamamlamak ve tüm mükâfatları yerine getirmek için gereken para miktarını arttırmalarının araştırılmasını ister. Bu oluşturucu, bir güncellemede, oyunu tamamlamak için Kickstarter dışında ilave fon toplamaları gerekeceğini belirtti. Projelerin dürüst ve net bir şekilde sunulmasını istiyoruz ve bu proje bu standardı karşılamadı.” dedi.

Bu, geliştiriciler bir SSS’ye atıfta bulnarak, “Evet, oyunumuz 70 bin dolara hal olamaz, ancak kimse bu paranın sahip olduğumuz tek şey olduğunu söylemedi. Bizim de başka kaynaklarımız var.” dedi.

Oyunun resmi Discord mesajında geliştiriciler, Kickstarter’ın projeyi askıya almasından önce herhangi bir “uyarı” yapmadığını söylüyor. Geliştiriciler “biz çok hayal kırıklığına uğradık ama kırılmadık” diyor ve başka yerlerde finansman aramaya devam edecekler. “IndieGoGo bu çözümlerden biri olabilir. İkinci çözüm, web sitemiz aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.”

Kickstarter toplananları tipik olarak yalnızca tamamen finanse edilen bir projenin kampanyası sona erdiğinde tahsil edilir, bu nedenle destekçiler iptal edilenler için hiçbir talepte bulunmayacaktır.

Kickstarter aracılığıyla desteklenen oyunlar olsun, Kickstarters’ı sıklıkla takip eden devam eden destekleyici kampanyalar veya Shenmue 3 gibi yayıncı ortaklardan para alan oyunlar olsun, kesinlikle gelişim için ilave fon aradılar. Buradaki fark, geliştiricilerin Kickstarter’ın kampanya devam ederken yeterli para sağlayamayacağını belirtmesidir.

Son Kickstarter güncellemesi 12 Temmuz’da yapıldı. Geliştiriciler, iki buçuk yıldır tam zamanlı olarak oyun üzerinde çalıştıklarını vurguladılar.

RAW’ın Kickstarter ön sayfası, oyunun “sosyal yapıya benzersiz yaklaşımı olan ve oyun ayrıntılarına yüksek dikkat çeken sert MMORPG” olduğunu söylüyor. “Küçük bir geliştirici ekibi” tarafından yapılıyor. Oyun daha fazla karmaşıklık katmanı ile GTA RP tarzını andırıyor gibi görünüyor. Developer Killerwhale Games’in resmi sitesi, RAW’ın “engin açık bir dünya” ile birlikte “gelişmiş devlet”, emlak, iş, meslek ve sözleşme sistemlerinin yanı sıra kara, su ve hava taşımacılığı ve “güvenilir” bir yapıya sahip test edilmiş çok oyunculu olacağını söyledi.

Kickstarter sayfası, “çoğu sistem” in zaten bitmiş olduğunu söylüyor. Ancak geliştiricilerin henüz oyunu oyunculara ulaştırmasının bir yolu varmış gibi görünmüyor. Sıkça Sorulan Sorular bölümünde, Kickstarter fonlarının öncelikle daha fazla programcı ve 3D modelleyici işe almada kullanılacağını ancak yine de bir ofis bulmaları, donanım, yazılım, “gelecekte” bir hareket yakalama sistemi satın almaları ve ayrıca “yükseltilmiş fonların % 30-40’ı civarında olması gereken” vergi ödemeleri için kullanılacağı belirtiliyor.