Kim Bu Bitcoin Cüzdan Sahipleri?

Kim Bu Bitcoin Cüzdan Sahipleri?

   Son yılların en popüler konularından birisi olan Bitcoin hakkında dikkat çekici bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Öncelikle Bitcoin nedir ? Ne zaman ortaya çıktı ? Bu soruların cevaplarını kısaca sizlere açıklayalım.

 BITCOIN NEDİR ?

    2008 yılında ABD’de yaşanan büyük bir kriz piyasaları altüst etmişti. ABD’nin gayri safi yurt içi hasılasında yaklaşık 14 trilyon dolara yakın bir kayıp oluşmuştu. Ayrıca Amerikan mortgage piyasasında da 10,5 trilyon dolarlık bir kayıp meydana gelmişti. Bunlarla birlikte gelen 9 milyon kişilik istihdam kaybı ABD’yi baya zora sokmuştu. Bu krizden hemen sonra ise piyasaların dalgalanmalardan yararlanmak isteyen Satoshi Nakamato adlı bir kişi veya bir grup 31 Ekim 2008 tarihinde Bitcoin Whitepaper’ını yayınladı.

Satoshi Nakamato’nun Yayınladığı Whitepaper Nedir ?

   Satoshi Nakamato adlı kişinin 2008 yılında yayınladığı Whitepaper, kripto paraların yaratıcıları, kripto paraların kullandığı ağ,işlemlerin hızı ve Bitcoin’in diğer ana hatlarından bahseden bir belge olarak ortaya çıktı.

    Bu olayın ardından Bitcoin’in varlığı kesin olarak kanıtlanmıştı. Uçtan uca elektronik ödeme sistemini kullanan Bitcoin, merkezsizleştirilmiş ve üçüncü müdahelelere karşı korumalı olarak ortaya çıkartılmıştı. Yapısından dolayı günümüzdeki finansal düzene karşı çok hızlı bir şekilde yükselişe geçti.

   Ayrıca Bitcoin ağında yapılan işlemlerin takip edilmesine karşın bu işlemlerin kimler tarafından gerçekleştirildiği bilinmeyeceği için birçok yatırımcının dikkatini de çekti.

 BITCOIN’IN KAYNAĞI NEDİR ?

   Bitcoin, günümüzde kullandığımız fiziksel paralar gibi basılan bir para birimi değildir. Karşılığında verilebilecek herhangi bir değerli maden de bulunmamaktadır. Bitcoin, tamamen sanal ortamda matematik formülü ile üretilen bir sistemdir. Bu matematik formülü herkesin kullanımına açıktır. Ayrıca Bitcoin’in madenci sistemine dahil olan her kişi bu sistemin güvenliğini daha da güçlendirmiş olur.

BITCOIN MADENCİLİĞİ

    Bitcoin madenciliğinden bahsetmek gerekirse, kriptografi şifreleri çözerek sisteme yeni blokların eklenmesinden oluşur. Şifrelerin çözülmesi, madenciliğin yapıldığı sistemlerin donanımsal özelliklerine bağlıdır. Şifreleri çözen kişiler oluşturulan bloklar üzerinden Bitcoin ile ödüllendirilirler.

 

  Evet arkadaşlar, Bitcoin ile temel bilgileri sizlerle paylaştığımıza göre bugünkü yazımızın ana konusuna dönebiliriz. Bugün sizlere bitinfocharts.com’da yer alan ilginç detayları anlatacağız. 

   bitinfocharts.com, temel olarak piyasada belli başlı Bitcoin cüzdanlarıyla ilgili verileri kamuya açık olarak paylaşan bir site. Bu site aracılığıyla sahibinin kim olduğunu bilmediğiniz hesaplar hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Cüzdanda ne kadar Bitcoin olduğunu, kaç bin dolar olduğu, ilk işlemler ve son işlemler gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

    Siteyi biraz incelediğimizde yıllardır hareketsiz olarak kalan cüzdanlar dikkatimizi çekti.Bu cüzdanların içinde ise onlarca uyuyan Bitcoin bulunuyor ve bu Bitcoinler, en yüksek piyasaya değerine ulaştığı tarihlerde bile satılmamış. Neyse lafı daha fazla uzatmadan cüzdanları incelemeye başlayalım.

Satoshi Nakamato'nun Yayınladığı Whitepaper Nedir ?

1

     Sitedeki verilerden yola çıkıldığında dikkat çeken bir başka cüzdan. Bu cüzdanı incelediğimizde ilk Bitcoin işlemini 2011 yılında yaptığını görüyoruz. 2011 yılında ortalama Bitcoin fiyatını incelediğimizde ise 6,05 $ olduğunu görüyoruz. 2010 yılına nazaran ortalama bir Bitcoin’in fiyatının 5,99 $ arttığını görüyoruz. Bu etkende birçok insanın ilgisini çektiği kadar bu cüzdan sahibinin de ilgisini çekmişe benziyor.

    İlk Bitcoin işlemi olan 2011 yılından beri cüzdandan herhangi bir Bitcoin çıkışı olmamış. Cüzdanda yaklaşık 8 yılda toplam 310 Bitcoin işlemi yapılmış. Cüzdan da şu an 79.957 Bitcoin bulunmakta ve bunların toplam değeri $599,156,512’e ulaşmış durumda.  

1

2

      Diğer hesapların aksine bu sefer 2013 yılında ilk Bitcoin işlemini gerçekleştiren bir hesabı ele alıyoruz. Bu hesabın ilk Bitcoin işlemini gerçekleştirdiği güne baktığımızda 1 Bitcoin’in ortalama değerinin 198 $ olduğunu görüyoruz. Önceki yıllara nazaran çok yüksek değerlere sahip olan Bitcoin’e gittikçe ilgininde arttığını görmekteyiz. Hesaptan şu ana kadar 181 işlem gerçekleştirilmiş.

       Ancak önceki Bitcoin cüzdanı gibi bu cüzdan’da da dikkat çeken bir detay var. İlk Bitcoin işleminin 2 yıl sonrasında cüzdan sahibi yalnızca 1 Bitcoin çıkış işlemi gerçekleştirmiş. Bitcoin çıkışının gerçekleştiği gün Bitcoin fiyatını araştırdığımızda ise 235 $ olduğunu görüyoruz. Şaşırtan nokta ise büyük bir artış söz konusuyken neden yalnızca 1 işlem gerçekleştirildiği.

       Cüzdanda 2015 yılından beri başka bir Bitcoin işlemi gerçekleştirilmemiş. Cüzdan da şu an 69.370 Bitcoin bulunmakta ve bunların toplam değeri $519.822.670’e ulaşmış durumda.

2

3

      Ele aldığımız bu hesapta ise ilk Bitcoin işlemi 2014 yılında gerçekleştirilmiş. İlk Bitcoin işleminin gerçekleştiği günü ele aldığımızda 1 Bitcoin’in 574 $ olduğunu görüyoruz.Bu rakamlar zaten Bitcoin’in kısa sürede nasıl yükseldiğini gözler önüne seriyor.

       Cüzdan’da şuana kadar 84 Bitcoin işlemi gerçekleştirilmiş ve herhangi bir Bitcoin çıkış işlemi bulunmuyor. Hesapta şuan 53.880 Bitcoin bulunmakta ve bunların toplam değeri $403.748.355’e ulaşmış durumda.

     Şu ana kadar 7 tane Bitcoin cüzdanını ele aldık. Bu cüzdanlarda uyuyan Bitcoin miktarı 291.772’ye ulaşmış durumda. Bu rakam BTC piyasasına göre değerlendirildiğinde çok önemli bir rakam olarak karşımıza çıkıyor.

     Bu ele aldığımız7 tane Bitcoin hesabındaki Bitcoinlerin toplam piyasa değeri ise 2.189.390.561

    Eğer genel olarak araştırmamızı ele alırsak, bu cüzdan sahiplerinin normal yatırımcılar olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü Bitcoin’in tarihinde en yüksek değerine ulaştığı günlerde bile Bitcoin’lerini satmamaları en çok dikkat çeken detaylardan birisi. Özellikle ilk Bitcoin işlemlerinin yapıldığı yıllarında Bitcoin’in yükselişe geçtiği yıllar olması, pekte tesadüf olduğunu düşünmüyoruz.

3

4

    Bir başka dikkat çeken bu cüzdanı ele aldığımızda ise daha ilginç detaylar olduğu görünüyor. İlk Bitcoin işlemini 2010 yılında gerçekleştiren cüzdan sahibi şu ana kadar 92 tane Bitcoin işlemi gerçekleştirmiş. İlk Bitcoin işleminin yapıldığı güne baktığımızda ise 1 Bitcoin’in herhangi bir değere sahip olmadığı görünüyor. Dikkat çeken detay cüzdan sahibinin ilk Bitcoin işleminin 2 ay sonrasında 4 tane Bitcoin çıkış işlemi gerçekleştirmiş. Ancak sorun şu ki Bitcoin’in çıkış yaptığı o tarihte de Bitcoin’in herhangi bir değeri bulunmuyordu.

      Son işlem tarihinden bugüne kadar başka bir işlem yapmayan cüzdan sahibinin şu an 31.000 Bitcoin’i bulunuyor ve bunların toplam değeri $232.297.941’e ulaşmış durumda. Cüzdan sahibinin o tarihlerde neden sadece 4 tane Bitcoin çıkış işlemi gerçekleştirdiği gerçekten çok dikkat çeken bir detay.

4

5

   Bu cüzdanı ele aldığımızda ise ilk Bitcoin işlemini 2010 yılında gerçekleştirdiğini görüyoruz. İlk işlemin gerçekleştiği günü araştırdığımızda ise 1 Bitcoin’in herhangi bir değere sahip olmadığını görüyoruz.Cüzdan da şu ana kadar 89 işlem yapılmış.

    Şu ana kadar cüzdanda herhangi bir Bitcoin çıkışı gerçekleşmemiş. Cüzdan da ise şu an 28.151 Bitcoin bulunmakta ve bunların toplam değeri $210.948.962’e ulaşmış durumda.

5

6

    Örneğin bu cüzdanı ele aldığımızda, ilk Bitcoin işlemini 2010 yılında gerçekleştirdiğini görüyoruz. 2010 yılında 1 tane Bitcoinin ortalama 0,06 $ olduğunu görüyoruz.İlk bakışta ortaya çıkan bir kripto para için normal bir yatırım gibi görünüyor ancak olaya şu açıdan bakmak gerekirse, Bitcoin’in 10 yıllık geçmişinde en yüksek değere ulaştığı sene bile bu Bitcoin’ler satılmamış. 2017 yılında 20.089 $ olduğunda Bitcoin, tarihindeki en yüksek değerine ulaşmıştı.

    Şu ana kadar herhangi bir Bitcoin çıkışı gerçekleşmeyen cüzdanda şu ana kadar 62 kez  Bitcoin girişi gerçekleşmiş. Ayrıca cüzdanda şu an 19.414 Bitcoin bulunmakta ve bunların şuanki toplam değeri  yaklaşık $145.481.357’e ulaşmış durumda.

6

7

   Dikkat çeken bir başka cüzdan ise resimde gördüğünüz bu cüzdan. Cüzdan sahibi ilk Bitcoin işlemini 2011 yılında yapmış. Cüzdanda şu ana kadar toplam 52 işlem yapılmış. İlk Bitcoin işleminin yapıldığı gün Bitcoin fiyatına baktığımızda 0,79 $olduğunu görüyoruz. 2011 yılının sonlarına nazaran daha daha düşük bir fiyatta Bitcoin alan cüzdan sahibi şu ana kadar herhangi bir Bitcoin çıkışı gerçekleştirmemiş.

     Cüzdan da şu an 10.000 Bitcoin bulunmakta ve bunların toplam değeri $74.934.764’e ulaşmış durumda.

7