MacOS High Sierra Yükseltmeye Değer mi?

MacOS High Sierra Yükseltmeye Değer mi?

MacOS High Sierra

MacOS High Sierra

MacOS High Sierra asla gerçekten dönüştürücü nitelikte değildi. Apple‘ın yeni masaüstü işletim sisteminin önizlemesini incelediğimizde, çoğunlukla öncülünü, geçen yılın Sierra‘sını rafine etmek üzerinde yoğunlaşmış. Aynı zamanda, hattın altındaki daha büyük değişiklikler için zemin hazırlıyor gibi. Gerçekten fark edeceğiniz pek bir şey olmadığı ve kapsamlı yükseltmeyi yaptığımızdan beri herhangi bir şey değişmediğinden, yeni işletim sisteminin tam bir incelemesini yapmayacağız. Ancak High Sierra bugün resmen yayınlanıyor ve dikkat çekici özelliklerin bir kısmını vurgulamaya değer. 

Daha İyi Bir Safari

Daha İyi Bir Safari

Apple, High Sierra’daki Safari 11‘in dünyanın en hızlı web tarayıcısı olduğunu iddia ediyor. MacBook Air üzerinde, JetStream karşılaştırma testiyle yapılan teste, hem Chrome hem de Firefox‘dan daha hızlı olduğu doğrulandı. Diğer iki tarayıcı 129 civarında geldiğinde Safari 176,8 puana ulaştı. Ama yine de diğer tarayıcılara kendimizi daha güvenir buluyoruz. Hangouts gibi Google‘ın bazı hizmetleri yalnızca Chrome’da çalışır. Ve genellikle işle ilgili bir şeyle uğraşmak için  Firefox kullanırız. Safari bazı siteleri daha hızlı yükleme eğiliminde olsa bile alışkanlıkların değişmesine yeterli mi acaba? 

Diğer ince ayarlara gelince, Safari 11, varsayılan olarak web videolarını otomatik olarak oynatmasını kapatır; bu da site okuyucularında istenmeyen videoların kapatılmasına yardımcı olur. Belirli siteler için temiz “Okuyucu” modunu otomatik olarak etkinleştirebilir veya bu özelliği destekleyen her web sitesi için otomatik olarak etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca Apple, Safari‘nin diğer iki tarayıcıdan iki saat daha uzun süre web’de gezinmenize ve Netflix‘i dört saat daha fazla izlemenize izin vereceğini iddia ediyor. 

Fotoğraf Yükseltmeleri

Fotoğraf Yükseltmeleri

Fotoğraflar uygulaması bir sürü değişiklik yapmış gibi. Canlı Fotoğraf yeteneklerini takdir etmeye değer. Tıpkı iOS 11‘de olduğu gibi, Canlı Fotoğrafları artık GIF’lere benzeyen kısa animasyonlu kliplere dönüştürebilirsiniz. Zamanda ilerleten Bounce; ve Uzun Pozlama, daha büyük kameralardaki poz ayarlarını değiştirerek elde edebileceğiniz rüya gibi görsel fotoğrafları taklit eden eşsiz bir efekt. Çok abartılacak efektler değiller, ama nihayetinde Canlı Fotoğrafların boşa harcanmadan yararlı görünmesini sağlarlar. Bunların dışında iOS 11’den gelen diğer tüm Fotoğraf güncellemeleri de High Sierra’da vardır. 

VR Desteği

VR Desteği

MacOS, Apple’ın güncellenmiş grafik API’si olan Metal 2 sayesinde sanal gerçekliği işleyebilir. Şu anda, SteamVR’yi kullanan HTC Vive ile sınırlı ve tipik oyunlardaki gibi, her başlık henüz Mac‘leri desteklemez. Elbette, Mac’lerdeki VR için çok erken günler, ancak en azından bu High Sierra ile artık mümkün. 

Hangi Mac’lerin VR’yi gerçekte destekleyebileceğini bulmak şaşırtıcı derecede kafa karıştırıcıdır. Ancak en azından High Sierra, harici GPU’lara da destek getiriyor; bu da, Thunderbolt özellikli herhangi bir Mac’i daha hızlı grafik özellikleriyle yükseltebileceğiniz anlamına geliyor. 

Özellikle de iyi bir özel GPU’ya sahipseniz Metal 2, pencerelerin ve tipik UI öğelerinin oluşturulmasında High Sierra’yı daha verimli hale getiriyor. 

Birkaç Not:

 – Apple, High Sierra’yı ilk duyurduktan sonra yükseltilmiş Apple Dosya Sistemi hakkında büyük bir anlaşma yaptı, ancak OS’u test ederken çok fazla bir fark görülmedi.

 – Siri, ilk olarak iOS 11’de gördüğümüz gelişmiş ses ve DJ yeteneklerini getiriyor. 

 – Uçak modunu doğrudan Spotlight arama çubuğundan kontrol edebilirsiniz. 

Her zaman High Sierra’nın Apple için yineleyici bir güncelleme olacağını biliyorduk ancak görünürdeki değişikliklerin sayısı bizi şaşırttı. Sistem ayarlarınızı gözden geçirmediğiniz sürece Sierra’dan yükseltilmiş olduğunu söylemek zor. Benzer şekilde bir iOS 11 güncellemesi ile birlikte, Apple’ın yeni donanımına bu sene yazılımından daha fazla odaklandığı görülüyor.