Marvel’in Babası Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

Marvel’in Babası Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

Marvel Comics‘in ortak yaratıcısı ve en ikonik süper kahramanlarının yaratıcısı Stan Lee, pazartesi sabahı öldü.

TMZ’ye göre Lee, Hollywood Hills’deki evinden bir ambulansa, daha sonra vefat ettiği Cedars-Sinai Tıp Merkezi’ne götürüldü. Çizgi roman efsanesi geçtiğimiz yıl zatüre gibi bazı sağlık sorunları ile mücadele ediyordu.

Stan Lee, 22 Aralık 1922’de New York’ta Stanley Martin Lieber’de doğdu. Babası Jack Lieber bir elbise yapıcısıysı ve hem karısı Celia hem de kendisi Romen doğumlu Yahudi göçmenlerdi. Büyürken, Lee filmlerden etkilendi, özellikle de Errol Flynn’in kahraman olarak oynadığı her şeyden. Lee, Bronx’taki DeWitt Clinton Lisesi’nden 1939’da ayrıldıktan sonra WPA Federal Tiyatro Projesine katıldı.

1942’de Lee ABD Ordusuna katıldı ve iletişim ekipmanlarını tamir ettiği Sinyal Kolordu’nun bir üyesi oldu. Daha sonra Eğitim Filmi Bölümüne transfer oldu. Filmler, kılavuzlar ve çizgi filmler üretti. Lee 1945’te ordudan ayrıldı ve 1947’de hayatının aşkı Joan Clayton Boocock ile evlendi. Joan’nın 2017’deki ölümüne kadar 70 yıl boyunca beraberlerdi ve iki çocukları oldu.

Lee ilk olarak 1939’da çizgi romanlarda Timely Comics’te asistan olarak çalışmaya başladı ve ilk kez 1941’de Kaptan Amerika Çizgi Romanında 3. metin yazarı olarak görev yaptı ve ilk kez “Stan Lee” takma adını kullandı. 50’li yıllarda Timely Comics, Atlas Comics’e evrildi ve Lee, romantizm, bilim kurgu ve korku türlerinde çok sayıda hikaye yazdı.

Yayıncı Martin Goodman, Lee’nin DC Comics‘in o zamanki yaptığı şeyin popülerliğine bir cevap olarak 50’li yılların sonlarında bir süper kahraman takımı oluşturmakla görevlendirdi. Lee, Kirby’nin, DC’deki Challengers of the Unknown’daki çalışmalarına dayanan Fantastic Four (Fantastik Dörtlü)’yü yaratmak için Jack Kirby ile birlikte çalıştı. Lee, karakterlerini kusurlu hale getirdi. Amacı gerçekçi problemlere sahip olmalarını ve okuyucuların ilişki kurabileceği bir şey oluşturmaktı. Fantastic Four #1 1961’in sonlarına doğru çıktığında, bu bir başarıydı.

Kusurlu süper kahramanlar temasını kullanmaya devam etti. Yeni takımlara ve karakterlere uyguladı. X-Men, Hulk, Thor ve Iron Man için Kirby ile tekrar çalıştı. Daha sonra, ikonik Avengers‘ı oluşturmak için bir araya geldiler. Lee, Daredevil‘de Bill Everett ile çalıştı ve en büyük başarısını Spider-Man‘de sanatçı Steve Ditko ile buldu. Lee, yayıncı rolünü üstlendiği ve aylık kitaplar yazmayı bıraktığı 1972 yılına kadar Marvel‘de yazar olarak egemenliğini sürdürdü.

Oradan Lee, bir bütün olarak Marvel ve çizgi roman endüstrisinin bir figürü ve temsilcisi oldu. Çizgi roman toplantılarında, hayranlarla buluşmaya başladı. 2012 yılında , çizgi roman endüstrisindeki herkes için en büyük onur olan Comikaze Expo, Stan Lee’s Comikaze olarak yeniden isimlendirildi. Lee çalışmalarını, karakterlerini ve en önemlisi hayranlarını sevdi ve asla üretmeyi bırakmadı. Okuryazarlık kaynaklarına erişimi iyileştirmek amacıyla okuryazarlık, eğitim ve sanat üzerine odaklanan Stan Lee Vakfı’nı 2010 yılında başlattı.

Lee, oluşturdukları, anlattığı hikayeleri ve tüm filmlerde sahip olduğu eğlenceli yarattığı karakterlerle popüler kültürü değiştirdiği şekilde daima hatırlanacak. Her şey için teşekkürler Stan Lee.