Metro Exodus İncelemesi

Metro Exodus İncelemesi

1550086616023.png

 

1550086969759.png

 

Metro Exodus İnceleme

Öncelikle hepinize selamlar değerli forum üyeleri. Bugün sizlerle birlikte “Metro Exodus” adlı oyunun incelemesini yapacağız, hadi incelemeye geçelim.

1550087087695.png

 

Metro Exodus, bu oyun geçtiğimiz günlerde çıkış yaptı ama hala piyasaya sürülmedi, piyasaya 15 Şubat 2019 tarihinde sürülecek. Bu oyun ilk olarak bizi muhteşem grafikleriyle bizleri karşılıyor. Oyunun yapımcıları olan 4AGames gerçekten çok iyi bir iş başarmış, hem oyunun grafikleri hem de hikayesiyle muhteşem bir oyun ortaya çıkarmışlar.

Metro Exodus bir FPS oyunudur, oyunun içinde craftlar yapabilir ve gelişerek oyunda ilerleyebilirsiniz. Bu oyunda bazen gerilirken bazende duygusal anlar yaşayacaksınız. Oyun çok güzel ama bir problemi var; oyunun optimizasyonu gerçekten iyi değil yani iyi bir bilgisayarınız varsa bile oyunda donmalar olursa şaşırmayın. Oyunun bir diğer güzel yanı ise oyunda çok fazla çeşitlilik olması. Bu oyun diğer oyunlar kadar büyük bir haritaya sahip değil ama Metro Exodus, oyuncuya kendine ait küçük küçük dünyalar sunuyor ve kocaman açık bir dünya’ya gerek kalmıyor. Tüm oyun boyunca trenle ilerliyorsunuz ve bazı yerlerde hikaye gereği durarak görevleri yerine getiriyorsunuz veya isterseniz etrafı keşfedebiliyorsunuz. Oyunda çok fazla mermi sorunu var oyunda mermi bulmak çok zor ve merminiz bitince zor durumda kalabiliyorsunuz. İsterseniz biraz oyunun hikayesinden bahsedelim.

Metro Exodus Hikayesi

Önceki Metro oyunlarda da bizim oynattığımız, karakterimiz olan Artyom ile oyuna devam ediyoruz. Bu oyunda hikayeyi diğer Metro oyunlarındaki gibi devam ettirmiyor, hikayeyi Moskova’nın dışına taşıyor. İlk oyunlarda yaşanmış olan nükleer savaş sonrasında bütün insanlığın yok olduğunu gösteren Metro serisi, hayatta kalan insanların Moskova’da bulunan metrolarda olduğunu göstermişti. Fakat insanların başka yerlerde yeni hayatlar kurduğuna inanıyordu Artyom, bu oyunda diğer insanları bulma yolunda gidiyor. İlk oyunlarda yaşanan olaylardan sonra Artyom’un amacını anlatan oyunun girişi, tam da bu kısımda başlıyor. Oyunun devamında ise bu yolda ilerleyerek, Artyom ve ekibiyle uzun bir serüvene tanık oluyoruz.

1550152668735.png

 

Metro Exodus’ta ana karakterimiz olan Artyom’u fazla tek başına görmüyoruz, oyunda genel olarak yan karakterler de oyunumuza ortak oluyor. Bir önceki oyunda Anna adlı bir kızla yakınlık kuran Artyom, yeni oyunda bu Anna adlı karakterle evlenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Anna bu oyunda büyük bir değişim geçirmiş önceki serileri yaknıdan takip edenler bu değişimi görünce şaşırabilir. Bir önceki Metro oyununda bulunan çılgın keskin nişancımız, bu oyunda çok daha ağır başlı bir tavırla karşımıza çıkıyor. Hikayede insanlığın kurtuluşu için kendini adayan ana karakterimiz Artyom’un en büyük destekçisi Artyom’un eşi; Anna oluyor.

Hikaye olarak oynayan oyuncuyu kendine bağlamayan bu oyun, yavaş bir ilerleyişle oyuncuların pek hoşuna gitmeyebilir. Yan karakterlerin doluluğu bakımında çok yetersiz kalan bu oyun, bu yönünü kurtaramamış. Bu oyunda özel yan görevler bulunmamakta, sadece ana hikayeye bağlı olarak ilerliyorsunuz. Bu da sizi her zaman yan karakterlerle birlikte olmaya zorluyor. Özellikle önemli bir yan karakterlerden olan bir tanesi Miller, bu karakterin bizimle olan konuşmaları gerçekten aşırı sıkıcı. Bu oyun gerçekten hikaye konusunda zayıf kalmış ama buna rağmen Metro Exodus, ana fikir sayesinde hikayeyi az da olsa kurtarıyor.

1550153577985.png

 

Serinin diğer dikkat çeken bir özelliği olan açık dünyaya geçersek, oyun bu konuda gerçekten biraz hayal kırıklığı yaşattırıyor. Oyunun tanıtım videolarında Fallout’tan ilham almış gibi gözüken geliştiriciler, bunun tam tersi daha kapalı bir yapıyı tercih etmiş gibi gözüküyor. Bu oyunda açık dünyayı gezebiliyorsunuz fakat oyuncuyu gerçekten çok fazla serbest bırakmıyor. Bunun dışında oyunda tek başınıza kaldığınız zamanlarda bir anda çıkıp size saldıran mutantlar sizi gerçekten de çok fazla geriltebilir.

Oyunun grafiklerine geçecek olur isek, grafik konusunda gerçekten de muazzam bir performans koymuş ortaya. Oyunda oynadığım süresince neredeyse hiçbir teknik hataya rastlamadım ama ara sıra kaplamaların geç yüklendiği de oluyor. Oyunda yan görevler yok ve bunun eksikliği gerçekten de açık bir şekilde hissediliyor. Seyehat ettiğimiz trenden inip topraklara adım attığınız zaman her yeri keşfetmek istiyorsunuz fakat sizi keşfetmeye gönderecek bir görev olmadığı için sadece haritada gösterilen noktalara gidip trene geri geliyorsunuz. Oyuna kış iklimiyle başlıyorsunuz sonunda ise susuz, çorak topraklara kadar gidiyorsunuz yani oyunun iklimi hikayeye bağlı olarak değişiyor.

1550154368679.png

 

Açık dünya ise S.T.A.L.K.E.R. serisinden esinlenmiş gibi duruyor, bu oyunu daha da zor bir hale getirmiş gibi gözüküyor. Oyunda mutantlar, haydutlar ve anomaliler sizin peşinizde olması bu oyunun açık dünyasını daha da zor ve daha geriltici bir hale getirmiş. Görevlere çıktığınızda kaynaklarınızı çok dikkatli kullanmanız gerekiyor, konumun ilk başında mermi sorununa birazcık değinmiştim. Tek bir mermi bile boşa sıkılmamalı, eğer sıkılırsa biraz zaman geçtikten sonra sizi ölümle burun buruna bile getirebilir, tabii ki görev bittikten sonra trene geri döndüğünüzde kaynaklarınızı rahatlıkla yenileyebiliyorsunuz.

Metro Exodus oyunun geliştiricileri oyunda PC üzerine daha çok geliştirmeler yapacaklarını ve daha çok önem vereceklerini söylediler fakat oyuncular gözünden pekte öyle gözükmüyor, oyuncular PC versiyonunun, başta optimizasyon sorunu olmak üzere çok kötü olduğunu söylemekteler.

Oyunun açık dünyasında öldürdüğümüz haydutlardan ve etraftan topladığımız çeşitli materyaller ile trene geri döndüğümüzde işimize yarayacak şeyler üretebiliyoruz. Ama bu materyalleri toplarken dikkat etmeniz gereken bir unsur var, eğer bir haydut değilde sivili öldürüp materyallerini toplarsanız Artyom’un (sizin yönettiğiniz karakter) ruh hali kötüye doğru gidebiliyor yani iyi veya kötü olmanız tamamen sizin elinizde.

1550154956779.png

 

Oyunun oynayış mekaniklerine değinecek olursak, ana hikaye gibi mekaniklerde yavaş yavaş işliyor. Mutantların size olan tepkileri oldukça yavaş. Fakat bu oyunu daha oturaklı bir duruma getirmiş. Karakterin sağa sola hızlıca gidip, atlayıp, zıplaması Metro Exodus oyununda bulunmamakta. Artyom’un normal, sıradan bir insan olması ve karşısına çıkan zorluklarla normal hayatta yaşadığınız gibi baş etmesi bu oyunu çok daha gerçekçi bir hale getirmiş.

Metro Exodus bizlere oyun boyunca 3 adet mevsim sunuyor bunlar; yaz, kış, sonbahar var. Neden mi ilkbahar yok? Büyük ihtimal ilkbahar iklimi bu oyuna pekte iyi gitmez diye düşünüp koymamışlar ve bence de haklılar.

Açık dünya’da istenilen kadar detaylı olmayan Metro Exodus’ta bulunan silahlar ise oyuncuların beklemediği güzel ve detaylı olmuş. Etraftan topladığınız materyaller ve parçalarla silahınızı farklı farklı şekillere sokabiliyorsunuz. Silah gelişimi konusuna değinirsek, bu oyun oyuncuya çok fazla seçenek sunuyor silah gelişimi konusunda. Ayrıca oyunun savaşma mekanikleri de güzel gibi. Eğer görevlerde gizliliğe önem veren bir kişiyseniz ve elinizde bulunan silahları gizliliğe göre ayarladıysanız, bütün çabanızın boşuna gittiğini görürseniz üzülebilirsiniz çünkü oyunun yapay zekası gerçekten çok kötü, sizi hiç algılayamıyor size düşman olan insanlar (Mutantlar haricinde).

1550155699172.png

 

Peki genel olarak bu oyun yüklemeye ve oynamaya değer mi? Evet değer, oyunun birkaç sorunu, hatası var örneğin; optimizasyon sorunu, yapay zeka sorunu vs. fakat oyun bunlara rağmen indirmeye ve oynamaya değiyor. Eğer aksiyonu ve gerilimi seviyorsanız bu oyun tam size göre oynamanızı öneriyorum. Tabii ki iyi bir bilgisayarınız varsa, oyunu kaçırmayın derim.

Amaç ve olay dizisi ★★★★★

Nesne tanımları ve çeşitlilik ★★★★

Oynanış ★★★★★

Karakterler ★★★★

Grafikler ve işitsel ögeler ★★★★★ 

Oyunu Epic Games Store üzerinden 309TL’ye satın alabilirsiniz.

1550155850040.png

 

Evet, değerli forum vatandaşları bir konumuzun daha sonuna geldik. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İşinize yaradıysa beğenmeyi ve yorum atmayı unutmayın. İyi günler, iyi forumlar! :)