Mining Pool Nedir, Nasıl Yapılır?

Mining Pool Nedir, Nasıl Yapılır?

Mining Pool, blokları bulmak için bir ekip olarak hareket eden bir grup madencidir. Blok ödülleri, havuza katkıda bulunan tüm madenciler arasında orantılı olarak bölünür ; yani, belirli bir zaman diliminde (havuz madenciliği süresi veya madencilik turu) operasyona ne kadar fazla hash gücü sağlarsanız, o zaman diliminde havuz tarafından elde edilen blok ödülleri için aldığınız pay da o kadar yüksek olur. (Daha spesifik olarak, paylaşımların hesaplanmasının birkaç farklı yolu vardır, ancak genel olarak havuza sağladığınız hash gücünün oranına göre ödüllendirilirsiniz.)

Genel olarak, madencilik süresi veya madencilik turu, havuzdan çıkartılan bloklar arasında yer alan süredir. Yani, havuz blok zincirine bir blok ekleme hakkını kazandıktan hemen sonra bir tur başlar ve bir dahaki sefere blok zincirine bir blok eklenenciye kadar devam eder ve eklendiğinde durur. Tur, havuzun boyutuna ve havuzdaki varolan şansa bağlı olarak süresi değişmektedir.

Mining Pool Teşvikleri ve Ödülleri

Farklı havuzlar, ödemeleri hesaplamak için farklı yöntemler kullanır. Her madencilik havuzunun web sitesi, hangi ödeme yöntemlerini kullandığı hakkında bilgi vermektedir ve detaylar hakkında detaylara inmektedir.

Aşağıdaki liste, en popüler ödeme hesaplama yöntemlerinden birkaçını göstermektedir. Bu yöntemler, madencilere belirli bir süre boyunca havuzdan elde edilen kazançların bir kısmı öder. 

Örneğin, Slush Pool'un madencilik sonuçlarına bir göz atın . Aşağıdaki resimde, sağ taraftaki mevcut turun ne kadar süredir çalıştığını ve ortalama madencilik turunun uzunluğunu (1 saat 39 dakika) görebilirsiniz.

Solda ortalama hash oranını gösterir; 5.345 Eh/S; yani, saniyede 5.345 Exa karma veya saniyede 5.345 kentilyon karma (saniyede 5.345.000.000.000.000.000 karma). Şimdi, 14.662 madenci hesabı havuza hash gücü sağlıyor (sol tarafa bakın; “çalışanların” sayısı bu 14.662 madencinin sahip olduğu bireysel bilgisayarlardır), yani Slush Pool için, her madenci ortalama olarak yüzde 0,0068'ini sağlıyor.

Ödeme hesaplamaları genellikle (kripto para madenciliğinde her şey olduğu gibi!) basit bir orantılı ödemeden daha karmaşıktır. Aşağıdaki liste, madencilik havuzu ödemelerini hesaplamak için birkaç popüler yöntem açıklanmıştır.

  • Hisse Başına Ödeme (PPS): PPS ile madenciler , havuzun gerçek performansına değil, havuzun bir blok madenciliği yapma olasılığına bağlı olarak garantili bir gelir elde ederler. Bazen havuz, istatistiksel olasılıktan daha iyi, bazen daha kötü sonuç verir, ancak madenci, bir blok madenciliği için gereken ortalama hash oranına katkısına göre ödeme alır.
  • Tam Hisse Başına Ödeme (FPPS): FPPS, PPS'ye çok benzer. Ancak, FPPS ile havuzlar, ödeme planındaki blok sübvansiyonun yanı sıra işlem ücretlerini de içerir. Bu, genellikle standart PPS ile karşılaştırıldığında havuz katılımcıları için daha büyük kripto para birimi ödüllerine yol açar.
  • Son N Hisse Başına Ödeme (PPLNS): PPLNS yapısı, katkı yapılan son hisse sayısına (N) bakarak orantılı olarak ödüller öder. Bu dikkate almaz tüm tüm madencilik turunda hisselerini değil, sadece blok keşif anda en son paylaşım katkıları düşünün. (En son kaç paylaşım? N ile hangi sayı ayarlanır?)
  • Paylaşılan Maksimum Hisse Başına Ödeme (SMPPS): SMPPS, PPS'ye benzer bir ödül yöntemidir, ancak madencileri havuz tarafından kazanılan gerçek ödüllere göre ödüllendirir ve bu nedenle asla havuzun kazandığından fazlasını ödemez.
  • En Son Paylaşılan Maksimum Hisse Başına Ödeme (RSMPPS): Bu ödül planı, madencilere SMPPS'ye benzer şekilde ödeme yapar. Ödüller, madencilik havuzu sırasında katkıda bulunulan toplam hisse sayısıyla orantılı olarak ödenir, ancak son hash oranlı hisselere daha fazla ağırlık verilir . Yani, turun başlarında katkıda bulunan hisseler, bir bloğun keşfedilmesine daha yakın olan hisselere kıyasla biraz daha az değere sahip olacaktır.
  • Skora Dayalı Sistem (SKOR): Bu ödül sistemi, sağlanan hash oranı oranına göre size ödeme yapar, ancak madencilik turundaki önceki hisselerden daha yeni hash oranlı hisselere daha fazla ağırlık verir. Yani, hash işleminiz periyodun başındaysa ve bir blok periyodda daha sonra kazanıldıysa, hash gücünüz, kazanan blok zamanına daha yakın bir zamanda sağlandığından daha düşük bir oranda kazandıracaktır.