Nasıl Daha Sessiz Bir Bilgisayar Yaparız? (Özellikle Oyun Bilgisayarı)

Nasıl Daha Sessiz Bir Bilgisayar Yaparız? (Özellikle Oyun Bilgisayarı)

Sizlere birkaç basit adımda nasıl neredeyse sessiz bir oyun bilgisayarı kurabileceğinizi göstereceğiz. 

 – Yüksek kaliteli bir CPU soğutucu alın

 – Yüksek kaliteli termal macunu kullan

 – Ek fanlar alın ve iyi nötr hava akışı sağlayın

 – Sessiz veya fansız bir PSU (Güç Kaynağı) alın

 – Sessiz bir grafik kartı edinin

 – Sabit sürücüyü boş verin ve bir SSD edinin

 – Ses sönümleyici bir kutu alın

 – İyi kablo yönetimi yapın

Bu adımları biraz daha detaylandıralım.

Yüksek Kaliteli Bir CPU Soğutucu Alın
İşlemciler, özellikle hız aşmaları durumunda, çok fazla ısı üretebilir. Yüksek kaliteli bir soğutucu kullanmıyorsanız , CPU fanınız teçhizatınızın en yüksek kısımlarından biri olabilir. Bazı premium hava soğutucularında Noctua NH-D14 veya Be Quiet!’s Dark Rock Pro vardır. Bununla birlikte, soğutmada bir adım öteye gitmek için, bir su soğutucu edinmenizi öneririz. Örneğin mükemmel bir kapalı devre çözümü olan Kraken X62’yi kullanın. 

Genel olarak, 140mm’lik fanlar kullanan 120mm’lik bir CPU soğutucusuyla çalışmanızı öneririz. Daha büyük fanlar daha düşük devir sayıları ile daha fazla havayı çekebilecek ve bu da onları daha sessiz hale getirecek. Kasanızın 140mm fanları desteklediğinden emin olun.

Çok daha öte bir durum istiyorsanız ve nasıl yapacağınızı biliyorsanız high-end özel döngü soğutucu seçebilirsiniz, mesela; EKWB. 

Yüksek Kaliteli Termal Macunu Kullan
Çoğu CPU soğutucusuna önceden uygulanan termal bileşik kötü değilse de, termallerinizin kontrol altında olduğundan emin olmak için prim termal macunu uygulamanız gerekir. Sadece stok ürününüzü önce izopropil alkol ile temizlediğinizden emin olun.

Öneri olarak; mükemmel ve diğer üst düzey bileşiklerden beş derece daha üstün olduğu bilinen Noctua’nın NH-H1 seramik macununu kullanabilirsiniz. 

Ek Fanlar Alın Ve İyi Nötr Hava Akışı Sağlayın
Belki mantıksız gibi görünebilir ancak teçhizatınızın daha az ses çıkarmasını isterseniz, kasanıza mümkün olduğunca çok fanlar yüklemelisiniz. 

Sessiz bir yapı için, Be Quiet!’in Silent Wings 3 veya Noctua’nın NF-A14 gibi 140mm olan düşük gürültülü fanlarını öneriyoruz. Yine, kasanızın 140mm fanları desteklediğinden emin olun. Fanlarınız elde ettiğinizde, nötr hava akışı sağlayacak şekilde ayarlamanız gerekecektir. Bu, egzoz fanları gibi ideal bir şekilde birçok giriş fanı bulundurmanız gerektiği anlamına gelir. Bu, her zaman düzenli bir hava gelmesini sağlayacaktır. Fanlarınızı ön taraftan giriş fanları ve arka tarafta veya kasanın üst tarafında egzoz fanları olacak şekilde ayarlarsanız sağlıklı bir kurulum yapmış olursunuz. 

Sessiz Veya Fansız Bir PSU (Güç Kaynağı) Alın
Güç kaynakları genelde en güçlü bileşenler değildir, ancak dikkat dağıtıcı bir nem yaratabilirler. Bundan, sisteminiz ısındığında dönen bir fan içeren bir PSU edinerek kurtulabilirsiniz. Güç kaynakları emme fanları kullandıklarından, alttaki bir havalandırma deliğine sahip bir kutunuz yoksa, PSU fanını yukarı bakacak şekilde monte edin. 

Tamamen sessiz olan Seasonic’in Platinum 520 veya Silverstone’un NJ520 gibi pasif soğutmalı güç kaynakları piyasada mevcuttur. 

Sessiz Bir Grafik Kartı Edinin
İşlemci dışında, grafik kartları genellikle herhangi bir oyun teçhizatının en güçlü bileşeni. Sessiz bir ekran kartı almanın anahtarı, güç tasarruflu bir GPU’su olan bir ekran kartı almaktır.  Pascal mimarisi ile Nvidia’nın 10 serisi ekran kartları bu açıdan genel olarak iyi. İşi daha ileri götürmek isterseniz genellikle termalleri kontrol altında tutmak için daha fazla fan ve daha büyük ısı emicisi bulunanları vardır. Mesela; Zotac’ın AMP Extreme GTX 1080 Ti ekran kartındaki fanlar kart 60 derecenin üzerine çıkana kadar açılmıyor. 

Ekstra sessiz bir seçenek için, Corsair ve MSI gibi şirketler ayrıca, fan ve radyatörle birlikte gelen su soğutmalı GPU’lar satıyor. 

Sabit Sürücüyü Boş Verin Ve Bir SSD Edinin
Sabit diskler sürekli yüksek sesli değildir, ancak veriyi getirirken sarsılma sesleri oldukça can sıkıcı olabilir. Bunun nedeni HDD’lerin çok hızlı dönmesi için gereken katı metal plakaları kullanmasıdır. Bu sorunu tamamen Solid-State Drive sürücü kurulumu ile giderebilirsiniz. SSD’ler HDD’lerden çok daha pahalı iken, hareketli parçaları yoktur ve bu nedenle tamamen sessizdirler.

Ses Sönümleyici Bir Kutu Alın
En sessiz parçaları sıralamış olsanız da iyice sessizlik için ses sönümleyici bir kutu kullanmak isteyeceksiniz. Be Quiet!’ın Darkbase Pro 900 veya NZXT’nin H440 gibi Şasiler gürültü sızmasını hafifleten bir grup kalın kapalı hücreli ses sönümleyici materyali kullanıyor. Bunlar biraz daha pahalıya mal olabilir, ancak sessiz bir kurulum istiyorsanız gerçekten buna değer. 

İyi Kablo Yönetimi Yapın
İyi bir kablo yönetimi teçhizatınızın en uygun hava akışını almasını sağlar. Tüm kablolarınızı kasa kapaklarının arkasına yönlendirdiğinizden ve onları bağlamak için zip bağlar veya Velcro bantlar kullandığınızdan emin olun. Çoğu durumda, kullanılmayan sabit disk kafeslerini çıkarırsak, bu da biraz daha hava akımını sağlayacaktır.