NEO Akıllı Ekonomi Nedir?

NEO Akıllı Ekonomi Nedir?

NEO Akıllı Ekonomi Nedir?

NEO, uzun zamandır Çin’in Ethereum olarak görülen Antshares‘in yeniden markalanmış halidir.

NEO’nun “Ethereum of China” olarak adlandırılması biraz yanıltıcıdır, çünkü Ethereum’un daha iyi bir versiyonu olacak şekilde tasarlanmıştır. 

Ethereum akıllı sözleşmelerle blok zincir dünyasını değiştirdi. NEO’nun Ethereum’a benzer şekilde akıllı sözleşmeleri vardır. Bununla birlikte, NEO’nun Ethereum’a ve diğer blok zincirlerinden üstün olmasını sağlayan birtakım önemli özellikleri vardır.

NEO’nun Ethereum’a göre sağladığı temel gelişme, Ethereum’un bıraktığı güvenlik açıklarını doldurmasıdır. The DAO’nun rezil saldırısı, Ethereum’un güvenliği üzerinde kalıcı bir etki bıraktı. NEO, bu güvenlik açıklarını kapatarak blok zincir topluluğunu ileri götürmeyi amaçlıyor. NEO’nun ayrıca blok zinciri kuantum bilgisayarlardan – bugün dünyadaki her blok zincirinin şifrelemesini tehdit edebilecek fütüristik bilgisayarlardan – koruyan belirli bir mekanizması var.

Her halükarda, Antshares Temmuz 2017’de NEO’ya yeniden markalaştırılmış, ardından Ağustos ayında NEO Network 2.0‘ı başlatmıştır. Şirket bugün kendisini “Çin’in ilk açık kaynak kodlu zinciri” olarak tanımlıyor. Blok zinciri ilk olarak 2014 yılında geliştirildi ve 2015’ten beri açık kaynaklı.

NEO Akıllı Ekonomi Nasıl Çalışır?

NEO, diğer merkezi olmayan defterlere (blok zincir) benzer şekilde çalışır. Bununla birlikte, P2P ağı, dBFT fikir birliği, dijital sertifikalar, süper iletken işlemler ve Cross-Chain ile birlikte çalışabilirlik de dahil olmak üzere, blok zincir topluluğuna yeni ve benzersiz özellikler getiriyor -geliştiricilerin hepsi yeni ve yükselen ekonomi için ideal bir temel haline geldiğini iddia ediyor.

NEO.org web sitesinde açıklandığı gibi, “NEO, gelecekteki sanayi talebi için kabul edilen benzersiz teknolojileri uygular ve en kapsamlı kamu blok zinciridir.”

NEO’nun temel özelliklerinden biri, temel tasarımının birden fazla dijital varlığı desteklediğidir. Kullanıcılar NEO üzerinden işlemler kayıt edebilir, aktarabilir ve değiştirebilir.

Bir diğer temel özellik, NEO’nun güvenliği garanti etmek için dijital sertifikalar kullanmasıdır. Dijital sertifikalar halka zincirine güven vermek için kullanılır. Bu, NEO platformu vasıtasıyla sayısallaştırılmış varlıklar için yasal koruma sağlar.

 Ve, Ethereum gibi, NEO da Turing-complete akıllı sözleşmeleri kullanıyor.

NEO Özellikleri

Açıkçası, NEO ile devam eden çok şey var. Bu karmaşık bir teknoloji parçası. Teknik ayrıntıların tamamı bu makalenin kapsamı dışında. Bununla birlikte, bitmiş hali ve ethereum gibi diğer popüler blok zincirlerden benzersiz kılan özellikleri de içeren NEO’nun temel özelliklerine ilişkin temel bir bakış.

Multi-Asset Support:

NEO, varlıkların birden çok türünü desteklemek  temel alınarak tasarlanmıştır.

Dijital Sertifikalar:

NEO, güvenilir ekosisteminin temelini oluşturmak için dijital sertifikalar kullanmaktadır. Kullanıcılar merkezi bir partiye veya kuruluşa asla güvenmek zorunda değildirler.

Süperiletken Ticaret Mekanizması:

NEO, P2P’nin dijital varlık alışverişini kolaylaştırır. Dijital varlıkların ve para birimlerinin alıcıları ve satıcısı, üçüncü taraf değişimlerine gerek kalmaksızın eşler arası olarak ele alınacaktır.

Turing-Complete Akıllı Sözleşme:

Turing-complete akıllı sözleşmelerin kesinliği yüksektir. NEO’nun akıllı sözleşmeleri, NEOVM’de çalıştırıldığında paralel çalışmayı, parçalanmayı ve sınırsız ölçeklenebilirliği desteklemektedir.

Gelişmiş Akıllı Sözleşme Özelleştirilebilirliği:

NEO akıllı sözleşmelerinin özelleştirilebilirliği ile tanınır. Sözleşmeler, C ++, Java ve Go gibi dilleri kullanarak yüksek seviyede uyarlanabilir. Bu, geliştiricilerin yeni bir programlama dili öğrenmek zorunda kalmadan gelişmiş akıllı sözleşmeler oluşturabileceği anlamına gelir.

NeoVM:

NEO, NeoVM veya NEO Sanal Makinesi adı verilen hafif bir stack’e sahiptir. Bu sanal makine etkin çalıştırma ile daha kısa başlatma süreleri sağlar. Deterministik çağrı ağacı teknolojisi, NEO’nun sınırsız teorik ölçeklenebilirlik elde etmesini sağlar.

dBFT Uzlaşma Mekanizması:

Benzersiz fikir birliği mekanizması sayesinde NEO, diğer blok zincirlerden de farklıdır. Bu mekanizma, Byzantine Fault Tolerance algoritmalarının uzlaşmaya varması ve işlemlerin sonunu sağlamasıyla ilgilidir. Ayrıca, sistemin, tüm düğümlerin üçte birinden daha azında Byzantine Fault oluştuğu sürece son durumunu ve kullanılabilirliğini sürdürmesini sağlar.

 Orijinal Cross-Chain İşbirliği Protokolü:

NEO’nun cross-chain  çalışma protokolü, temelde işlemlerin daha hızlı olduğu ve aracıya ihtiyaç duymadığı anlamına gelen atom  takaslarına olanak tanır. NEO platformu aynı zamanda dağıtılmış bir işlem protokolüne izin verir ve farklı zincirlerde yürütülen akıllı sözleşmelerin işlem tutarlılığını garanti eder. Düzensizlik açısından NEO, başlangıç noktasından birlikte işletilebilecek şekilde tasarlanmış birkaç blok zincirden biridir.

Örgülü Kriptoloji Kuantum Bilgisayar Kanıt Teknolojisi:

Teknolojiyi engellemek için en büyük tehditlerden biri de kuantum bilgisayarların keşfi. Blok zincirinin temelinin tamamı modern bilgisayar gücü ve sınırları üzerine kuruludur. Bir kuantum bilgisayar kriptografiyi parçalayarak, blok zinciri güvenliğini ve teknolojinin geleceğini tehdit edebilir. Bununla birlikte, NEO, kuantum bilgisayar geçirmez teknolojisi ile bu konuyu özellikle ele alıyor. NEO, SVP mevcut kuantum bilgisayarları tarafından çözülemez, bu da NEO’nun geleceğini kuantum bilgisayarların icadından korunmaktadır.

NEO’nun arkasında kim var?

NEO geliştirme ekibinin kilit üyeleri arasında kurucu Da Hongfei, kurucu ve temel geliştirici Zhang Zhengwen ve genel sekreter Tao Rongqi yer alıyor. 

 Sonuç

NEO’nun hemen hemen her makalesinde platforma, “Ethereum of China” deniliyor. Bu biraz yanıltıcı. NEO’nun Ethereum gibi akıllı sözleşmeleri var. Bununla birlikte, aynı zamanda dünyanın önde gelen blok platformu haline getirebilecek birtakım yenilikçi özelliklere de sahiptir. Birlikte çalışabilirlik ve endüstri ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış,

Kaynak: 1