Okuldaki Engellenen Web Sitelerine Erişemiyor musunuz? İşte Çözüm

Okuldaki Engellenen Web Sitelerine Erişemiyor musunuz? İşte Çözüm

Okuldaki Engellenen Web Siteleri

Okuldaki Engellenen Web Siteleri

Eğitim ve internet bugünlerde el ele tutuşuyor ve lise öğrencilerinin neredeyse % 100’ü okul saatleri içerisinde internete erişebiliyor. Ancak web kullanımı arttıkça, okullar öğrencilerin çevrimiçi ortamda neler yapabileceklerini sıkı bir şekilde kontrol etmeye başladı. Ve bu her zaman iyi bir şey değil.

Okul web filtresinden etkilendiyseniz, bu makale herhangi bir lise öğrencisinin uygulayabileceği bazı çözümler önerecektir.

Okuldaki hizmetlerin engelinin kalkmasını neden istiyorsunuz?

Öncelikle, ne tür uygulamalardan ve hizmetlerden bahsettiğimizi net olarak açıklayalım. Okulların, öğrencilerin erişebildiklerini veya erişemeyeceklerini engellemelerinin birçok nedeni vardır ve bu kısıtlamaları uygulamak için sansür düzenli olarak uygulanır.

Bu, lise çağındaki öğrenciler arasında geniş bir kullanıcı tabanına sahip olan Fortnite gibi popüler oyunlar ya da fazla olmasa da, popüler olan Facebook ve Instagram gibi sosyal medya siteleri için geçerli olabilir.

Ancak genç web kullanıcılarının kontrol altına alma ihtiyacının daha ciddi bir tarafı var. Yurtdışındaki örneklere bakacak olursak; Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) geçmişte okul bölgelerine karşı, genellikle politika ve LGBT meseleleriyle ilgili bazı web sitelerine erişimi engellemek için dava açtı.

Bu durumlarda, çevrimiçi bilgilere erişmek öğrencinin refahı için son derece önemli olabilir. Bu nedenle, yerel filtreleme sistemlerini yenmek için pek çok mükemmel neden var. Şimdi eğlence kısmına geçelim: okulunuzun kısıtlamalarını nasıl kullanılamaz hale getirirsiniz.

Okulunuzdaki çevrimiçi blokları geçme yolları

1. Kimliğinizi gizlemek için güvenilir bir VPN kullanın
İlk yöntemimiz, öğrencilere önereceğimiz yöntemdir, çünkü en iyi sonuçları alacağınızdan emin olabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda (daha çok VPN olarak bilinir) Sanal Özel Ağ kullanmak, IP adresinizi yeniden yönlendirmenize olanak sağlar. Yani etkili bir şekilde okul ağının bir parçası olmadığınız gibi görünmesini sağlar.

Okul sizi öğrenci olarak sınıflandırmazsa, muhtemelen internet kısıtlamalarını aşabilirsiniz. Daha da iyisi, en iyi VPN‘ler tarafından sağlanan şifreleme sayesinde, okulunuzdaki IT ekibinin neye gözattığınızı veya ne oynadığınızı bilme imkanı yoktur.

Doğru VPN’i seçmek esastır. Sağlayıcınız IP veya DNS verilerini sızdırıyorsa, okulunuz kesinlikle bloklarını aşmaya çalıştığınıza karar verecektir. Ayrıca, iyi sağlayıcılar, Fortnite oyunlarını jet gibi yapan hızları da sunar.

Örneğin, PureVPN okullar için engelleme yetenekleri ve bulunduğunuz her yerde yıldırım hızları sunduğunu iddia ediyor. Ancak NordVPN, HideMyAss veya ExpressVPN de aynı derecede iyi olurdu.

Yine de ücretsiz hizmetleri kullanmayın. Daha az koruma sunma eğilimindedirler ve tahriş edici reklam yazılımlarıyla birlikte gelirler. Ücretli olanlardan birini almaya çalışın.

2. Bir web sitesinin IP adresini yazmayı deneyin, URL’sini değil
Genel olarak, web sitelerini metin tabanlı URL’leri üzerinden belirleriz. Ancak, web üzerindeki herhangi bir siteyi (veya çok oyunculu bir sunucuyu ya da bu konuda akış platformunu) tanımlamanın başka bir yolu var: IP adresi.

Okullar tarafından kullanılan bazı filtreleme sistemleri oldukça basit ve şüpheli web adreslerinin bir listesini hedefleyerek çalışır. Veya belirli terimleri içeren siteleri engellemek için bir anahtar kelime sensörü kullanabilirler.

Bir URL yerine bir IP adresi kullanarak, bunun üzerinde sık sık çalışabilirsiniz. Bir IP’yi nasıl bulursunuz? Aslında, oldukça basit. Başlat Menüsünü kullanarak bir Komut İstemi başlatmanız yeterli. Şimdi, “ping” yazıp ardından erişmek istediğiniz sitenin tam URL’sini girin (başlangıçta https:// olmadan).

Bu, tarayıcınızdaki adres alanına girebileceğiniz IP adresini çağırır. Şansınız varsa yapmanız gereken tek şey bu.

3. Web uygulamalarıyla yaratıcı olun
Okulunuzun blogladığı bir web sitesini veya blogunu okumak istiyorsanız, RSS ile yaratıcı olmanız gerekebilir. RSS, web sitelerinden bağımsız okuyucu uygulamalarına kadar “yayınlar” sağlayan bir sistemdir. Bu düzenli olarak güncellenen haber siteleri için harikadır, ancak RSS her türlü servis tarafından kullanılabilir.

Bir RSS okuyucusu indirerek ve erişmek istediğiniz bir sitenin yayınını ekleyerek, okul filtrelerini yayını çağırmaya, böylece engellenmesi gereken içeriğe etkin bir şekilde erişim sağlamaya zorlayabilirsiniz.

Alternatif olarak, engellenen web sitelerinin önbelleğe alınmış sürümlerine erişmeyi deneyebilirsiniz. Wayback Machine gibi servisler, web için büyük miktarda web sayfası kaydeder ve erişmek istediğiniz site (veya bunun nispeten yeni bir sürümü) arşivde olabilir. Bazı nedenlerden dolayı, filtreler engellenen sitelere erişim sağlayarak Wayback Machine’ni sallama eğilimindedir.

Okulunuzun internetini serbest bırakmak için bir VPN kullanın

Bir Fortnite oyunu oynamanız veya Facebook’taki arkadaşlarınızı güncel tutmanız gerekirse, okulunuzun size engel oluşturmasına izin vermeniz gerekmez.

Etkili bir VPN kurarak, en dar filtreleme sistemlerini bile yenebilirsiniz. Yine burada bahsettiğimiz diğer yöntemler de ücretli bir VPN servisine yatırım yapmayı sevmiyorsanız denemeye değer.

Her durumda, kısıtlanmamalı veya geri tutulmamalıdır. Bilgi, özellikle gençler için ücretsiz olmalıdır. Ve şimdi nasıl yapacağınızı biliyorsunuz.