Ölümsüzlük – Yeni Teknoloji ile İnsanlar Ölümsüz mü Olacak?

Ölümsüzlük – Yeni Teknoloji ile İnsanlar Ölümsüz mü Olacak?

Ölümsüz İnsan

Ölümsüz İnsan

Ölümsüz insan! Kurzweil ve 2045 programı, 2045 yılına kadar makine-insan tekillik durumunun oluşmasını öngörüyordu, ancak böyle bir sonuca varmanın yöntemleri nelerdir ve bunu yapmak nasıl sonuçlanır? 2045 Avatar!

Ölümsüzlüğe Dönüş 2045 Hareketi ve Dört Aşama

2011 yılında Rus milyarder Dmitry Itskov tarafından kurulan 2045 hareketi, kişiliklerini insan vücudundan üstün bir taşıyıcıya aktararak insanları ölümsüzleştirmeyi amaçlıyor. Hareketin ideolojisi “bir bireyin kişiliğini daha gelişmiş bir biyolojik olmayan taşıyıcıya aktarmayı ve ölümsüzlüğe kadar varan ömrü uzatmayı sağlayan teknolojiler oluşturmaktır”. 

Kooperatifin beşeri ölümsüzlüğe erişme girişiminde dört ana yol var. Her aşama, projedeki kronolojik bir adımı yansıtıyor ve her aşama bir başka dereceyi temsil ediyor. 

2045 Avatar

2045 Avatar

Avatar A

Avatar A, bir beyin-bilgisayar ara birimi (BCI) kullanarak uzaktaki insan robotunun insan beyninin kontrolünü sağlamayı amaçlıyor. Bu tuhaf görünse de, projenin en temel yönü olan düşünceyi kullanarak kontrol robotlarının on yıl önce elde edildiğini hatırlamalıyız. Bu teknoloji insan sinir sisteminin protez iyileştirmeleriyle etkileşime geçebildiğini gösteren protez alanında son gelişmelerle hızlandırılmıştır.

Avatar B

Avatar B, bir vücudu uzaktan kontrol etmek yerine beynin vücuda kendisinin yerleştirilmesini amaçlıyor. Tasarlanan süreç beynin ‘kapanması’, yer değiştirilmesi (metempsiosis) ve daha sonra nakli anlamına gelir. Teorik olarak beyin robotik bir cisimdeyken, bu aşama, değiştirilebilen, genişletilen veya güncellenmiş bir vücuda ait bir bilinç oluşturur. 

Avatar C

Uygulamanın bir sonraki aşaması olan Avatar C, beynin yüklenebileceği tamamen robotik bir vücut öngörüyor. Varsayımsal olarak, bu bilinçliliğin tamamen robotik bir vücuda veya potansiyel olarak birçok cisme yüklenmesine ve daha sonra takılmasına izin verebilecek donanım ve yazılım çözümleri gerektirecektir. Beyin bilgisayara çevrildiğinde – bir makineyi kontrol eden etli madde olarak kalmaktan ziyade – beynin kendisinin özelleştirilmesini ve birleşik bir robotun bir bütün olarak bir insan vücudunun yapamadığı şeylerden kurtulmasını sağlar.

Avatar D

2045, Avatar D ile ilgili çok az bilgi verir, ancak bu düşüncenin iskeleti – eğer okzimonu bağışlarsanız – “avatar gibi bir hologram” ya da “madde bağımlı zihni” oluşturmaktır. 

Sonsuz Gençliğe Yönelik Olumsuzluklar ve Dezavantajlar

Bu teknolojinin hayata geçirilip getirilmeyeceği, tartışılmaz bir sorudur: Kurzweil‘in öngörüldüğü gibi, belki de eninde sonunda 2045‘te ortaya çıkacaktır. Daha önemli soru şudur: ortaya çıkmalı mı çıkmamalı mı? Ölümsüzlük olasılığı bireyin yanı sıra toplumun tamamı üzerinde derin etkilere sahip olabilir. 

Ebedi gençlik fikri ile ilgili hem pozitif hem de negatif düşünceler var. Ölümsüzlük, artık ölüm korkusu yaşamayacağımız anlamına gelir, hayatımız boyunca daha fazla şey yapabilirdik ve dünyanın en büyük zihinleri olarak düşüncelerimizi geliştirmeye devam edebilirdik. Bununla birlikte kaynaklar, aşırı yaşla ilişkili ciddi psikolojik sorunlar, evlilik ve ebeveynlik gibi toplumsal yapılar üzerine stres üzerinde de bir baskı söz konusu olabileceğini söylüyorlar.

Bu ikilem Ovid‘in Cumaean Sibylini anımsatıyor: ebedi gençlerden ziyade sonsuz yaşam istedi. Bu nedenle, Apollo onu canlı tuttu. Ama bir kavanozda çürüyüp sadece bir ses haline gelene kadar. Hikayeyi ahlaki olarak nitelendirirken, sonsuz yaşamı elde ederek neyi elde etmek istediğimizi sürekli olarak düşünmeliyiz: bu yolculuk somut ve pozitif bir kazanç mı olacak yoksa sadece ölmekten mi korkuyoruz. Umarım ilk düşüncedir, yoksa bir kavanozda bir sesten başka bir şey olma riskini istemeyiz.