Orna – GPS ve RPG’nin Birleştiği Nokta

Orna – GPS ve RPG’nin Birleştiği Nokta

Bugün Google Play’de daha önce oynadığım bir oyunun mağaza sayfasında benzer oyunlara bakarken karşıma bu oyun çıktı. Adı ile ilgimi çekmeyi başaran Orna: The GPS-RPG, daha ilk bakışta Pokemon GO ve Ingress gibi GPS oyunlarında arayıp da bulamadığımı bana verebilecek kapasiteye sahip gibi duruyordu. Büyük bir heyecanla oyunu indirdim. Oyun hem Android hem de iOS cihazlar için geliştirilmiş.

Birkaç saatlik oynayışın ardından oyun aşırı hoşuma gitti ve bu oyunun daha fazla kişiye ulaşmasını düşündüğüm için bu haberi yazmaya karar verdim. Son zamanlarda çok popüler olan GPS oyun türü ile yılların eskitemediği RPG oyun türü harmanlanarak bize efsane bir oyun sunulmuş.

Oyun, Cutlass adlı bir ekibin Google Play mağazında bulunan tek mobil oyun. Bir zamanlar çok popüler olan ancak hala daha pek çok kişi tarafından oynanan Pokemon GO’dakine benzer sistem bu oyunda da var. Oyunda hareket etmek için gerçek hayatta da hareket etmeniz gerekiyor. Bu yüzden oyun cihazınızın GPS sistemini kullanıyor. Hal böyle olunca oyunu oynamak için GPS’inizi açık tutmak zorunda kalıyorsunuz.

Genel oynanış hakkında kısaca bahsettiğimize göre biraz da oyun içeriğine değinelim. Oyun klasik RPG özellikleri taşıyor. Ayrıca oyun 8bit grafiklerden oluşuyor. İlk başta karakterimizi yaratıyoruz, hangi sınıfı seçeceğimize karar veriyoruz, cinsiyetini belirliyoruz ve oyuna başlıyoruz. Oyunun güncel sürümünde şu anda üç sınıf mevcut. Bunlar sırasıyla savaşçı, büyücü ve suikastçı. Oyun içerisinde karşınıza oyunu öğretici pop-uplar çıkıyor ama mobil oyunlardaki gibi sizi bazı eylemlere zorunlu tutmuyor, bunun yerine sadece size neyin ne işe yaradığından bahsediyor. Yardıma ihtiyacınız yoksa bu yardım menülerini kapatabilirsiniz de.

Bu arada oyunun arayüzü çok sade ve geçişler çok yumuşak. Ayrıca arayüz renginden oynanışı kolay hale getirecek özelliklere kadar pek çok oyun içi özelliği değiştirebileceğiniz bir ayar menüsü de var. 

Karakterinizi oluşturduktan sonra etrafınızda beliren canavarlarla savaşmaya başlıyorsunuz. Oyundaki savaş sıra tabanlı olarak işliyor. Yani taraflar birbirine sırayla saldırıyor veya yetenek kullanıyor. Öldürdüğünüz her bir canavardan deneyim puanı, altın ve çeşitli eşyalar kazanıyorsunuz. Ayrıca oyunda güzel bir görev sistemi de var. Aldığınız her görevi tamamladığınızda deneyim puanı ve altın kazanıyor, böylelikle karakterinizin seviyesini hızla arttırabiliyorsunuz. Siz hareket ettikçe farklı canavarlar, dükkanlar, görev alabileceğiniz NPC’ler ve eşyalarınızı geliştirmede kullanabileceğiniz hammaddelerle karşılaşabiliyorsunuz.

Oyunda ayrıca belli bir seviyeden sonra klanlara katılabilirsiniz. Ayrıca diğer klanlarla ve hatta krallıklarla savaşlar da yapabilirsiniz. Yazımın başında da belirttiğim gibi oyun hala çok fazla kitleye ulaşmış olmadığından dolayı çevrenizde oynayan sayısını az gördüğünüzde şaşırmayın.

Savaşlarda aldığınız hasar canınızı azaltacak ve kullandığınız yetenekler de mana gücünüzü azaltacak. Bunları doldurmanın çeşitli yöntemleri var. Seviye atladığınızda canınızı ve mananızın tamamı otomatik olarak dolar. Ayrıca savaş sırasında veya savaş dışında satın aldığınız can ve mana iksirlerini kullanarak da bu özellikleri tekrar doldurabilirsiniz. Bunların yanı sıra oyundan çıktığınızda can ve mananız yavaş yavaş dolmaya başlar. Oyun sırasında hiçbir şey harcamadan veya seviye atlamadan bunları doldurmak istiyorsanız, haritada gezerken denk geldiğiniz rastgele oluşmuş çeşmelerden içtiğiniz sular da canınızı ve mananızı dolduracaktır.

Hareket etmeden etrafınızda canavar çıkma olasılığı düşük olacağından dolayı koltuk veya yatak başında bu oyunu oynamak yavaş bir gelişim kaydedeceğinizi gösteriyor. Daha yüksek seviyeli canavarlarla karşılaşmak için daha fazla hareket etmeniz gerekiyor. Yatağınızda oturup bu oyunu oynamak istiyorsanız zaten bu oyuna hiç başlamayın derim. 

Son olarak oyunun aktif bir topluluğu olduğundan bahsetmek gerek. Reddit ve Discord üzerinden kullanıcılar ve hatta oyunun geliştiricileri birbirleriyle etkileşim halinde. Oyunun bir de wiki sayfası bulunmakta. Bu sayfadan takıldığınız yerde oyun hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz. Bu oyunun daha fazla oyuncuya erişmesi gerektiğini düşünüyorum. Pokemon Go veya Ingress gibi oyunlardan sıkıldıysanız ve RPG oynamaktan çok hoşlanıyorsanız, bu oyunu kesinlikle oynamanızı tavsiye ediyorum.