Pac-Man’in 40 Yıllık Geçmişi ve Hakkında Bilinmeyenler

Pac-Man’in 40 Yıllık Geçmişi ve Hakkında Bilinmeyenler

Tam olarak 22 Mayıs 1980'de dünya Pac-Man'in piyasaya çıkışını gördü. Japon şirketi Bandai Namco tarafından başlangıçta sadece arcade makineleri için yayınlandı ve daha sonra Atari 2600, Commodore 64, IMB PC veya Apple II gibi çağın çeşitli büyük platformlarına taşındı. Önce makine üzerinde geliştirilen oyun, daha sonra şirketin 25 yaşındaki çalışanı Toru Iwatani tarafından yeniden oluşturuldu. Oyun toplam 256 seviyeye sahip ve her seviye labirentteki tüm küçük noktaları yemekle geçiliyor. Ayrıca bize temas ederek öldürebilen dört renkli hayalete karşı karşıyayız.

Pac-Man'ın aslen Puck-Man olarak adlandırılmıştı. Puck-Man Japon versiyonunun ilk adıydı. Bir hokey diskine benzemesiyle bu ismi almıştı. Ancak oldukça anlamsız bir anlamı olan başka bir İngilizce kelimeye benzerliği nedeniyle, Pac-Man olarak değiştirildi. Yeni adını Japonca’da çiğneme sesini temsil eden “paku paku” teriminden aldı.

Oyunun yaratıcısı yemeklerden ilham aldığını söyledi. Iwatani, kahramanın şekil fikrinin pizza parçasını kesip yerken aklına geldiğini iddia etti. Ve oyunda yer alan yeme motifi ise kadınları da oyun dünyasına çekmekti. Pac-Man'ın yaratıcısı oldukça kabataslak bir şekilde, kadınların öğleden sonra tatlı yeme tercihiyle ilgili klişeleri açıkladı. Bu yaklaşım ile erkeklerin hakim olduğu arcade salonlarının dünyasını değiştirmek amaçlandı.

Oyunun popülaritesi, oyunun yaratıcısını şaşırttı. Iwatani geliştirdiği bu oyunun bu kadar yüksek bir talep görmesini beklemiyordu. O dönemlerde oyunla birlikte 400 binden fazla makine satıldı. 1990 yılında Bandai Namco 3.5 milyar dolar gelir elde etti.

Pac-Man sekiz farklı Guinness rekoru kırdı. Kuruluşun web sitesinde, insan şeklinde oluşturulan en yaşlı video oyunu karakteri, en büyük arcade makinesi, en uzun yaşayan video oyunu karakteri ve farklı Pac-Man sürümlerinde elde edilen birçok başarıya göz atabilirsiniz.

Labirent içinde gizlenen dört hayaletin kendilerine ait karakterleri vardır. Oyunun sadeliğine rağmen, içerik oluşturucular hayaletlerin davranışlarını farklılaştırmayı başardılar. Blinky her zaman oyuncuyu takip eden kırmızı hayalet, dolayısıyla Japonca adı “Chaser”. Pinky (“Ambusher”), Pac-Man'ın bir anda bulunabileceği yere gidip pusu kurar. Inky, mavi olan, (“Fickle”) davranışını oyuncunun hareket yönüne ve kırmızı hayaletin konumuna bağlı olarak değiştirir. Blinky gibi kovalayabilir, Pinky gibi pusu yapabilir veya Clyde (“Aptal”) gibi rastgele dolaşabilir.

Pac-Man'in sonu yok. 256. seviye son gibi gözükse de oyunu kazanmayı imkansız kılan bir hata var. Son harita ekranın yarısında doğru bir şekilde görüntülenir ve diğer yarısında hatalar vardır. Tüm noktaları toplayamazsınız, bu nedenle bu seviye tamamlanamaz.

Oyunda elde edilebilecek maksimum puan 3333360’dır. Bu da yukarıda belirtilen hata ile ilgilidir. Bu puan tüm küçük ve büyük noktaları, tüm hayaletleri, meyve bonuslarını yiyerek ve tüm ekstra yaşamları koruyarak elde edilebilir. Bu sonuca ulaşan ilk kişi Billy Mitchel oldu. 3 Temmuz 1999'da bu rekoru kırdı ve sonucu en son çıkan hata seviyesinde en üst düzeye çıkardı. Rekoru kırması 6 saat sürdü.

Oyunla ilgili bazı teoriler de var. Bazı insanlar Pac-Man'in Resident Evil veya Penumbra gibi daha sonraki hayatta kalma korku oyunlarına ilham kaynağı olduğunu iddia ediyor. Bu tür oyunlarda, oyuncu doğaüstü tehditlerden (hayaletler) sıklıkla klostrofobik seviyelerden kaçar ve bu da Pac-Man'ın mekaniğine benzerlik gösterebilir. Ancak bu tür fikirler çoğunlukla şehir efsanesi olarak nitelendirilir. Ancak şu kesin ki Bandai Namco'nun efsane oyunu Pac-Man dünyayı fethetti ve dijital dünya ile uğraşan herkes tarafından tanınmıştır. Oyunun 40. yıldönümünü kutlamak için bir müzik videosu oluşturuldu. Video’ya BandaiNamco'nun Youtube profilinden ulaşabilirsiniz.

Pac-Man Müzik Videosu