Papers please incelemesi

Papers please incelemesi

Hayali bir ülke olan Arstotzka’da vatandaş rolündesiniz. Arstotzka ülkesi uzun süredir savaş içinde. Ondan dolayı ülkenin bütün sınırları kapalı durumda.

İlerleyen zamanlarda savaş biter ve ülkenin sınırları açılır. Ancak sınırlardaki önlemler güvenlik nedeni ile daha çok artırılır. Ondan dolayı bu sınırlarda görev yapacak çok sayıda memura ihtiyaç bulunur. 

İşte oyundaki rolünüz bu sınırlarda gümrük memuru olarak görev yapmanızdır. Bundan sonra oyundaki hikaye tamamen sizin oynama yapınıza göre şekillenecektir. 

Oyun hikayesinin, sizin oynama yapınıza göre şekilleneceğini söylemiştik. Bu hikayenin oluşumu tamamen sizin seçimlerinize bağlıdır. Oyunda 20 tane final bulunmaktadır. Bu finallerin birbirlerine benzediğini söylememiz gerekir. 

İlk başlarda vatandaşların pasaportlarını inceleyen bir memursunuz. Bu size kolay gibi gelebilir. Ancak ilerleyen zamanlarda dışarıdan insanlar gelmektedir.Onları dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Pasaportta bulunan kilolarını, boylarını ve diğer bilgilerini detaylı bir şekilde incelemeli ve ülkeye neden geldiklerini sorgulamalısınız. Bunlar kolay gibi görünebilir. Ancak bunları belirli bir zaman içinde yapmanız gereklidir. Buda biraz oyun stresi yaratmaktadır. 

Oyunda belirli mesai saatleri içinde ne kadar çok kişiyi sınırdan geçirirseniz, o kadar fazla para kazanırsınız. Ancak pasaportunda yanlış bilgiler bulunan kişileri geçirirseniz, maaşınızdan bir miktar ceza kesileceğini de söylememiz gerekir. Ancak bu oyunun en küçük cezalarından birisi. Yanlışlıkla gümrükten bir terörist geçmesine izin verebilirsiniz. Terörist birkaç metre sonra canlı bomba olarak patlayacak ve bölgedeki kişilere zarar verecektir. Bunun sonucunda terör örgütüne yardımdan hapse atılabilir ve oyunu kayıp edebilirsiniz. 

Oyunda en dikkatli olmanız gereken karakterlerden birisi ise, Jorji Costava’dır. Jorji ile oyunun ilerleyen bölümlerinde tanışacaksınız. Sahte pasaport ile sürekli gümrükten geçmeye çalışan bir kaçakçıdır kendisi. İlerleyen bölümlerde oldukça can sıkacak bir karakter olduğunu söyleyebilirim. 

Oyunda kazandığınız paralar ile ne yapabilirsiniz

Oyunda kazandığınız paralar ile ne yapabilirsiniz

Kazandığınız paralar ile ailenize bakıyorsunuz. Ev kirası ödüyor, evin gıda, elektrik, su giderlerini karşılıyorsunuz. Paranızı dikkatli harcadığınızda size bir miktar para kalıyor. Düzensiz harcamalarda ise iflas durumuna gelebiliyorsunuz. Size kalan bu bir miktar para ile yatırım yapabilirsiniz. 

Ancak bazı oyuncular para konusunda oldukça cimri davranmaktadır. Ailesine gıda almayan, evin elektriğini ödemeyen oyuncular bununda bir bedeli bulunmaktadır. Evinizi soğuk havalarda yeteri kadar ısıtamaz iseniz, aileniz hastalanabilir. Buda size ek masraflar çıkartacaktır. 

Tabi bu zorluklar sizi usulsüz yollara itebilir. Mesela gümrükten rüşvet karşılığında kaçakçıları geçirebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durum. Tabi sonuçlarını da iyi düşünmeniz gerekiyor. 

Kısacası farklı bir konusu olan mükemmel bir puzzle oyunu olduğunu söyleyebilirim.