PES 2018 İnceleme

PES 2018 İnceleme

PES 2018 ile Konami’nin yıllık futbol oyunu geçen yılki baskıyla biraz benzer görünüyor. Sunum düz ve lisans eksikliği devam eden bir sorundur. Ancak bazı mükemmel on-pitch tweaks, PES 2018’in şimdiye kadar yapılmış en tatmin edici futbol oyunu.

En belirgin değişiklik oyunun hızında belirgin bir azalmadır. Bu, hem top hem de oyuncu hareketi için geçerlidir, yani eşleşmelerin kendilerine göre daha metodik bir adımları vardır. Oyuncular daha hızlı koşarken daha yavaş dönüyorlar ve bu nedenle daha gerçekçi bir şekilde yapıyorlar. Bununla birlikte, önemli olan, her şey daha önceki kadar tepki vericidir.

Birkaç yeni animasyonla birleşince, yavaşlama hızı her bir tekme darbesinde daha fazla ağırlık hissi kazandırır. Ayrıca, topu kaybettiğinizde geri almanız genellikle hayal kırıklığı yaratabilir. Özellikle savunma birkaç yılda anlamlı bir şekilde gelişmediği sürece. Bireysel sıkıntılar temkinsiz hissettiriyor ve rakip golcülerin ayaklarını yere sererken işaretçilerinden çok fazla alan veriliyor. Yani yakın müdahale yapılması zor hale geliyor. Mourinho bunların hiçbirini istemezdi. 

PES 2018

Bununla birlikte, PES biraz donanım değiştirirse de, mekaniği hala bazı muhteşem manevralar yapmana izin verir. Paslar, her zamankinden daha tatmin edici. Yükselen ve kavis almaya başlayan top çok güzel bir şekilde dalışa geçiş hissi uyandırıyor. 

Zemin geçişleri artık daha çeşitli. Oyuncularınız topu dışarıdan sürükleyip topa dokunuşlarla içe doğru rahat kıvrılabilirler. 

Pasların çok yönlülüğü, güzel bir futbol üretmenize olanak tanır: Barselona ile oynamak gibi ve aslında Barcelona gibi oynayabilirsiniz. Aynı zamanda oyunu öne yığmak anlamına gelir, ilerideki oyuncuya oynayabilir ya da geniş alan oluşturabilir veya çapraş oyunlar gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu duruma bağlı olarak farklı taktikler seçmenize izin vermek için bazı set parçalarının özellikleri yeniden işlenmiş. Örneğin, merkezdeki serbest atışlar için uzun serbest vuruşları öne doğru kullanmayı seçebilir veya kaleye şutu tercih edebilirsiniz. Veya köşe vuruşlarında, kısa bir çizgi oluşturmadan önce iki oyuncu kısa süreyle veya tüm takım oyuncularının ceza sahası kenarında hizalanmasını isteyebilirsiniz. Doğrudan serbest vuruşlar da geliştirildi ve artık daha sezgisel ve daha akıcı gibi gözüküyor. Nihayet onlardan gol atabiliyorsunuz. 

Oyuncular ayrıca topu saklar ve geçen rakipleri daha gerçekçi biçimde tökezletirler, sadece topu saklamanıza yardımcı olmazlar, aynı zamanda bir ekranda sadece noktalar değil, oyuncular gibi hissetmelerini sağlarlar. Kaleciler ise hâlâ robot gibi davranıyor. Gerçek hayatta olduğu gibi değil, statik animasyonlar ve tutarsız kurtarmalar ile; illüzyondan çıkıp bir ekibi kontrol ettiğinizi ve bir video oyunu oynadığınızı hatırlatan bir hayal kırıklığına neden olurlar. 

Dünyanın önde gelen liglerinden sadece PES’de Fransız ve İtalyan ligleri lisanslıdır, Premier League, EFL ve İspanyol ligleri yalnızca inandırıcı formdadır. Pro Evo ile geleneksel olduğu gibi, ekipler sahte takımlarla çoğaltılır ve Alman Ligi herhangi bir formda bulunmazken Man Blue (Manchester City), London FC (Chelsea) ve MD White (Real Madrid) gibi takım isimleri ile taklit edilir. Daha da önemlisi; kitler, taklit edilecekleri gerçek hayat sürümleri ile çılgınca farklıdır. Şampiyonlar Ligi lisanslıdır, ancak Manchester United olarak oynamaktan ziyade, Man Red’i kontrol ediyorsanız ve siyah formda oynuyorsanız, bu en sevdiğiniz ekiple oynamanın sihrini öldürüyor. Neyse ki, oyunun hayranlarının yaptığı ve bir USB stick yardımı ile, PS4 ve PC‘deki orijinal kitlerde mod almanız oldukça kolaylaşıyor. Bu oyunu ilk kez yüklediğinizde görülen PES’in gerçek dışılığının hafiflemesine yardımcı oluyor. Xbox One kullanıcıları için bu geçerli değildir. 

Kitlerin nasıl göründüğüne dikkat edilmemesi oyun sunumuna bir bütün olarak yansır. PES’in ana rakibi olan FIFA, TV’de futbol izleme deneyimini oldukça yakından izlerken, Pro Evo 2018 karşılaştırıldığında Pro Evo 2018 biraz düz görünüyor. Oyuncu modelleri oldukça iyi görünüyor hatta belli belirsiz oyuncuların şaşırtıcı derecede doğru yüzleri var. Ama taraftarlar, karton kesikler kadar sahte gibi görünüryor. Gol attığınızda sevinçler inleme sesleri gibi. Spikerlere gelince; Peter Drury ve Jim Beglin’in korkunç, stilli, birbirini tutmayan yorum iadeleri ve sıfır ekstra heyecan içeren bir klişeleşmiş diyalog kütüphanesi ile. Bu şikayetler elbette PES 2018 için yeni değil, fakat EA bu alanlarda FIFA ile adımlar atmaya devam ederken, PES’in zayıf manzaraları ve sesleri her geçen yıl daha belirgin bir şekilde zıt hale geliyor. 

Aynı şey, PES’in çevrimiçi sunumu için bir dereceye kadar geçerlidir. FIFA Ultimate Team‘e Konami’nin cevabı ve bu sene büyük yeni özelliği MyClub. Yeni özellik 3v3 co-op online oyun, arkadaşlarınızla biraz kahkaha karşılığında kontrolün çoğunu feda ettiğiniz eğlenceli bir mod. Siz ve takım arkadaşlarınız her biri birkaç oyuncuya katılırlar, ardından üçünüz maçı kontrol edip maç sonu ödülleri paylaşırsınız. 

Bu arada çevrimdışı, tek oyunculu odaklı Ana Ligi, bazı bölgelerde ilerleme kaydederken başkalarını çileden çıkarmaya devam ediyor. Yeni menü düzeni, modu gezinmeyi kolaylaştıran hoş bir değişiklik ama Master League‘de bir bütün olarak hâlâ önümüzdeki yıl ele alınması gereken bir dizi göze çarpan tuhaflık var. Genç takımlar hala adları bir daktiloda adeta bir maymun tarafından toplanan bilinmeyen oyuncularla doludur. Ücret bütçeleri ve maaşlar hâlâ haftalık yerine yıllık olarak gösterilir; ve transfer bütçeleri hâlâ asgari olarak düşüktür. Örneğin;  PSG, bu yaz gerçek hayatta Mbappe‘de £ 150 milyon/$ 200 milyon ve Neymar‘da £ 200 milyon/$ 270 milyon harcama yaparken, oyunda bunu denediğimizde sadece 5£ 50 milyon/$ 67 milyon ile sınırlandırıldık. 

PES 2018 Efsaneler

Neyse ki sanırım PES oynamak için yeni bir favori yolu olabilir. Rasgele Seçim Modu Pro Evo 6‘dan dönüyor ve eğer 2006 yılından her şeyi hatırlayamıyorsanız, işleri harika bir şekilde yeniymiş gibi güzelleştirebilir. Siz ve arkadaşınız (mod yerel oyunda mümkün), seçtiğiniz lig ya da ülkelerin bir takımından oyuncuları rasgele takımına atar. Bu da işi biraz stratejik ve eğlenceli hale getirir. 

Konami‘nin bu yıl yaptığı az sayıdaki şımarık ama yine de önemli değişikliklerden biri de (biraz) oyuncularının geliştirilmiş dayanıklılığı. Bunlardan bir diğeri, L1/LB’ye bastığınızda hangi oyuncunun yanına geçeceğinizi gösteren basit bir gri işaretçidir, ince ustalık gerektiren bir iş. 

Ama bazı aksaklıklara rağmen sahaya çıktığınızda, başka hiçbir futbol oyunu PES 2018 kadar iyi hissetmez. 

PES 2018, iki elmanın yarısı gibi. Saha dışından eksik; Çevrimiçi modlar ve sunucu sorunları çok arzulanan bir şey olmaktan vazgeçiriyor ve oyunun sunumu rekabette geride kalıyor. PES hayranları lisanssız kitleri her sene yeniden oluştursa bile.

Yine de, sahaya çıktığınızda, başka hiçbir futbol oyunu PES 2018 kadar iyi hissetmiyor. Daha yavaş ilerleme, gerçekçilik ve eğlence arasındaki çizgiyi mükemmel bir şekilde geliştirmeye yardımcı olan belirli bir gelişmedir. Sadece oyuncuların hareketleri bile ve topun havada yaptığı kavis kontrolü çok hoş bir hissettiriyor. Her pas, kafa vuruşu ve şut insana gerçek geliyor. Ve dokunuşlar, sahanın kenarından bomba şutlar, kayarak çalımı durdurmak, galibiyet için son çabalarınızla bir uzun top attığınızda bile sizi saha içine yakın hissettirir, sanki sahanın içinde siz oynuyorsunuz.

PES 2018

PES 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018 İnceleme

Pro Evolution Soccer 2018 İnceleme

PES 2018 İnceleme

PES 2018 İnceleme

Pro Evo 2018

Pro Evo 2018

Pro Evo 2018 İnceleme

Pro Evo 2018 İnceleme