PlayStation 1deki En İyi 15 2D Oyunlar

PlayStation 1deki En İyi 15 2D Oyunlar

Sony'nin Playstation'ı 1994'te piyasaya sürüldüğünde, oyun endüstrisi çılgın ve heyecan verici yeni 3D grafik dünyası lehine 2D oyun günlerini geride bırakıyordu. Özellikle Kuzey Amerika'da 3D ortamlarla oyun oluşturmaya ve pazarlamaya ağırlık verildi. Faket geriye dönüp baktığınızda ilk yapılan 3D oyunları umduğunuz kadar eğelenceli olmaya bilir çünkü 2D oyunları popülerken yapılan ilk 3D oyunlar pek ilgi görmemişti. 

Grafiksel doğruluk, oyun tasarımı ve bir bütün olarak teknolojideki tüm gelişmelere rağmen, 2D oyunların 3D muadillerine göre hala belli bir çekiciliği var. Dövüş oyunları, platform oyunları ve diğer türler iki boyutta en iyi şekilde parladığından, bazı durumlarda daha basit daha iyidir mantığını güdebiliriz. 

15- Rayman

Rayman, PS1 döneminde en çok oynanan oyunlar arasında listemizin 15. sırasında yer aldı. Daha sonra oyunu 3D olarak tekrar geliştirselerde 2D'deki etkiyi ne yazık ki yaratamadı. Playstation'ın lansman yılında piyasaya sürülmesine rağmen, oyunun hareketli grafikleri ve sesi, zamanının ilk 3D oyunlarından daha fazla ilgi gördü. 

14- Street Fighter Alpha 3

Capcom, Arcades'deki en bilinen dövüş oyunu yayıncısı olduğu için onlarca 2D ve 3D dövüş oyunları geliştirerek yayınlıyordu fakat hiçbir oyun Street Fighter Alpha 3 kadar ilgi çekici olmadı. 

Marvel crossover dövüşçüleri kadar gösterişli olmasa da, Street Fighter Alpha 3'ün kontrolleri, derin dövüş mekanikleri ve kadrosu bunu telafi etmeye yetti. Bunu, oyuncuların dünyayı dolaşırken dövüşçülerinin seviyesini yükseltebilecekleri benzersiz bir “Dünya Turu” moduyla birleştirmek, bu oyunu PS1'deki en iyi 2D dövüşçü oyunu yaptı. 

13- Metal Slug X

Tamamen yeni bir oyun olduğunu düşünebilirsiniz, ancak Metal Slug X aslında Metal Slug 2'nin yükseltilmiş bir versiyonudur. Oynayabileceğiniz en derin yan kaydırma oyunu değil, ancak oyun birçok kişi için zamanının gösterişli ve son derece eğlenceli oyunu olarak tabir ediliyordu. 

12- Tomba!

Tomba 3D oyunu gibi görünen bazı bölümlerinde 3D alıntıları olan ancak oynanış açısından 2D oyunlarından bir farkı yoktur. PS1'i olupta bu oyuna sahip olmayan kullancı sayısı epeyce azdı. Yeni oynamaya başlayan oyuncular bir hayli zorlansa da kendilerini oyuna kaptırıp çokca zaman geçirmişlerdir. 

11- Mortal Kombat Üçlemesi

Seriye bir aşk mektubu olan Mortal Kombat Trilogy, Ultimate Mortal Kombat 3 ile neredeyse aynı şekilde oynanıyor, ancak kadrosu bir Mortal Kombat oyununda yer alan hemen hemen her karakteri içerecek şekilde tamamen genişletildi. Bu, oyuncuların Shao Kahn, Goro, Kintaro ve Motaro olarak oynayabileceği bossları içeriyor. Oyun özelliklerden yoksun olsa da, bu klasik MK oyunlarının en iyisidir ve herhangi bir MK müdavimi için sahip olunması gereken bir oyundur. 

10- Rapid Reload

Japonya'da Gunners Heaven olarak bilinen Rapid Reload, Media.Vision tarafından geliştirilen ve 1995 yılında hem Japonya hem de Avrupa'da PlayStation için Sony Computer Entertainment tarafından yayınlanan 2D platform oyunu olarak listemizde yer aldı. 

Rapid Reload piyasaya sürüldüğünde Gunstar Heroes'un bir klonu olduğu için ağır bir şekilde eleştirildi, fakat geliştirici ekibin en iyi oyunlarından biri olan Rapid Reload koşu ve silah kullanma türünde türünün eşsiz oyunlarından biridir. 

9- Silhouette Mirage

Daha önce bahsedilen Gunstar Heroes gibi harika oyunların yaratıcılarından Silhouette Mirage, geliştiricilerden beklediğiniz klasik koşu ve silah aksiyonuna ek bir hile ile çok benzersiz bir yaklaşım getiriyor. Oyun boyunca kafanızı karıştıran hayalet botlar bulunmakta bu botlar yüzünden serap gördüğünüzü ve botları öldüremediğinizi görebilirsiniz. Oyunda ilerledikçe ve oynanış mekaniklerine alıştıkça hayalet botları öldürmek sizin için çokta zor olmayacak. 

8- Alundra

Working Designs tarafından geliştirilen aynı zamanda Kuzey Amerika Elemental Gearbolt, Popful Mail ve Lunar serisi gibi harika oyunlarında geliştiricisi olan Working Designs, zamanında Kuzey Amerika'nın en büyük 2D oyun geliştiricisi olarak tarihe geçmiştir. 

Alundra, karakterinizin başkalarının rüyalarına girme yeteneğine sahip olduğu bir Legend of Zelda klonudur. Oyun, karakterin zihinsel şeytanlarının üstesinden gelmesine yardımcı olmaya çalışırken ölüm, depresyon, kader, din ve varoluşçuluk gibi zorlu konularla ilgilenir. 

7- The Adventure of Little Ralph

The Adventures of Little Ralph, bazı oyunlar ile karşılaştığınızda 1'e 1 turnuva dövüşçüsüne dönüşen bir aksiyon platform oyunudur. Oyun, neredeyse bir Süper Nintendo Eğlence Sistemi oyunu gibi hissettiren renkli sahneler ve patronlarla dolu.

Ralph, Valgo'nun Ralph'in hanımını kaçırmasından sonra Valgo adında bir iblis tarafından genç bir çocuğa dönüştürülen bir adamdır. Ralph, platform bölümlerinde gezinmek için bir kılıçla donatılmıştır, ancak oyun bir turnuva dövüşçüsüne geçtiğinde yetişkin bir adama döner ve size Street Fighter'a benzer oynanışlar sunar. 

Heart of Darkness

Prince of Persia, Out of this World ve Blackthorn gibi Heart of Darkness de sinematik bir platform oyunudur. Sinematik bir platform, sert kontrollerle ancak yoğun şekilde canlandırılan karakter hareketleriyle karakterize edilir. Nadiren yönlendirildiğiniz ve kontrol kasıtlı olarak garip hale getirildiği için tür ayrıca çok fazla deneme yanılma gerektirir. 

Heart of Darkness, gölge benzeri hayaletler tarafından kaçırıldıktan sonra köpeğini kurtarmaya çalışan Andy adında genç bir dahi çocuk hakkındadır. Andy, kendisini vahşi yaşamdan ve çevresel tehlikelerden korurken çeşitli ortamlardan geçmek ve bulmacaları çözmek zorunda kalan ve oyun boyunca zorlu görevler ile karşılaşan baş kahramanınızdır. 

5- Avda

Çoğu ateş etme oyununun aksine, In the Hunt'ta diğer denizaltıları ve diğer su altı düşmanlarını ele geçiren bir denizaltısınız. Ayar dışında, In the Hunt, R-Type ve Gradius gibi oyunlara benzer standart bir nişancı oyunudur. Bununla birlikte, oyuna bol miktarda tekrar oynanabilirlik sağlayan birden fazla son var. Bu da oyunun çeşitliliğini arttırıyor. 

Bu oyundaki sprite çalışması inanılmaz derecede ayrıntılıdır ve aslında bazılarına tanıdık gelebilir. Oyun, Irem tarafından geliştirildi ve daha sonra son derece detaylı sprite çalışmasıyla da bilinen Metal Slug serisini oluşturacak olan aynı grup insan tarafından tasarlanarak PS1 için piyasaya sürüldü.

4- Skullmonkeys

Neverhood'un devamı olan Skullmonkeys, Neverhood Inc. tarafından 1998'de geliştirildi. Skullmonkeys, killmation kullanan ve Neverhood'da bulunan birçok ilginç mizah ve karakter tasarımını paylaşan bir 2D platform oyunudur. Konsollarda killermation kullanan ilk oyunlardan biri olan Skullmonkeys, çok benzersiz bir görünüme sahiptir. 

3- Strider 2

Strider 2, 1999'da oyun salonları için piyasaya sürüldü ve daha sonra 2000'de PlayStation'a taşındı. Strider 2, ilk oyundan 2000 yıl sonra geçiyor ve Strider Hiryu'yu başlatıyor . Oyun, benzersiz bir görünüm oluşturmak ve oyuna derinlik kazandırmak için hem hareketli grafikleri hem de çokgen grafikleri kullanır. Seviyeler, muhtemelen başlangıçta bir arcade oyunu olduğu için yıldırım hızında ve birçok oyuna göre kısa bir deneyim sunar. 

2- Mega Man X4

Mega Man X4, Mega Man X serisinde Playstation'a ulaşan ve 32 bitlik işleme sahip olan serinin ikinci oyunudur. Daha önceki tüm Mega Man oyunlarında olduğu gibi, 8 farklı aşamadan birini seçiyorsunuz, bir robot ustasıyla dövüşüyor, güçlerini çalıyor ve diğer robot ustalarını yenmek için aldığınız güçlerden faydalanıyorsunuz. 

1- Castlevania: Symphony of the Night

Geldik listemizin ilk sırasına, Castlevania: Symphony of the Night, Nintendo'nun Metroid serisinin yapısını tam olarak benimseyen ilk oyundur ve Metroidvania terimini doğurmuştur. Önceki Castlevania oyunlarından farklı olarak, Castlevania: Symphony of the Night'ta aynı zamanda Drakula'nın oğlu olan yarı insan, yarı vampir Alucard olarak oynuyorsunuz. 

Oyun boyunca, Alucard'ı güçlendiren ve ona oyunun yeni bölümlerine erişmesini sağlayan ekipman ve yetenekler buluyorsunuz. Castlevania: Symphony of the Night, tüm zamanların en iyi oyunlarından biri olarak etiketlendi ve bu noktada hemen hemen her konsolda oyuna erişim sağlayabilme imkanı sundu.