Pokemon oyunlarını bilgisayarınızda oynayabilir misiniz? Büyük ihtimalle hayır (tabii yasa dışı şekillerde oynuyorsanız o ayrı.) Biz bu makalemizde sizlere yasa dışı oyunlar yerine Pokemon gibi tasarlanmış alternatif yasal oyunları sunacağız. Pokemon serisi artık klasikler arasına yerleşmiş durumda. Bilgisayar oyuncuları ise senelerdir resmi bir Pokemon bilgisayar oyunu oynamak istiyor. Elbette bilgisayar oyuncuları da Pokemonlarını savaştırmak, özel saldırılarını kullanmak, onları arkalarında gezdirmek ve devasa bir Pokemon dünyasında kaybolup gitmek ister.
Henüz klasik Pokemon oyunları tarzı olan sıra tabanlı dövüş üzerine kurulmuş resmi bir Pokemon oyunu bilgisayar için yayınlanmadı. Tabii ki bu konuda Nintendo’yu suçlayamayız, çünkü onlar da yeni konsol satmak için konsollara oyun geliştirmek zorundalar. Ama tabii ki bu konsol sahibi olmayan oyuncuları biraz olsun kıskandırıyor. Yüksek fiyatlara satılan Nintendo konsolları ve tabii ki bu konsollar için özel üretilmiş Pokemon oyunları çoğu oyuncu için tercih dışı kalıyor.
Biz de bugün bilgisayar oyuncularını sevindirmek için Pokemon’a alternatif olabilecek oyunları araştırdık ve makalemizde sıraladık. Elbette bu oyunlarda resmi Pokemonları göremeyeceksiniz ama özenle tasarlanmış çok fazla benzerlik gösteren bu küçük cep canavarlarını (Pocket Monsters) ve sıra tabanlı oyun sistemini bilgisayarınızda oynamanın keyfini çıkaracaksınız.
Bilgisayar için yapılmış Pokemon oyunları nelerdir?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi şu an için istediğimiz ölçütlerde resmi bir Pokemon oyunu mevcut değil. Bunun yerine çeşitli oyun firmaları tarafından tasarlanmış ve kodlanmış farklı Pokemonumsu oyunlara göz atalım.
Slime Rancher
Yapımcı: Monomi Park | Çıkış Tarihi: 2016
Bu oyun çok uzak diyarlarda geçen ve slime üzerine kurulmuş bir oyun. Oyunun başında bir slime çiftliğini devralıyorsunuz ve oyundaki amacınız çeşit çeşit slimeları yakalayıp çiftliğinize getirmek. Fazlasıyla renk çeşidine ve türlere sahip bu slimeları elinizdeki bir alet vasıtasıyla topluyor ve onlara bazı görevler verebiliyorsunuz.
Tıpkı Pokemon’da olduğu gibi Pokedex tarzı bir uygulama bu oyunda da var. Topladığınız slimeları ve toplamanız gereken diğer slimeları görebildiğiniz bir ansiklopedi mevcut. Slimeların özelliklerini bu Slimepedia adlı bu ansiklopedi sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Oyunda pembe renkliden, kaya biçimli, hatta su ve ateş görünümlü slimelar gibi toplam 90 çeşit slime bulunmakta.
World of Final Fantasy
Yapımcı: Square Enix | Çıkış Tarihi: 2017
Ünlü MMORPG oyunu Final Fantasy’nin yan oyunu olarak piyasaya sürülen bu oyunda Grymoire’i keşfediyor, orijinal Final Fantasy canavarlarının küçük ve tatlı versiyonları olan Mirage’ları topluyorsunuz. Bu özelliğiyle aslında sıra tabanlı Pokemon oyunlarına çok benzeyen World of Final Fantasy’de yakaladığınız Mirage’ları savaştırabiliyorsunuz da.
Orijinal Final Fantasy oyununu oynadıysanız, bu oyunda tanıdığınız karakterlerin ve canavarların küçük ve şirin halleriyle maceradan maceraya atılacaksınız. Oyun ayrıca çok fazla diyalog ve seslendirme içerdiğinden dolayı, hikaye çoğu zaman sürükleyici oluyor. Bu da aslında World of Final Fantasy’i sadece ekranda var olan alt diyaloglardan ibaret olan klasik Pokemon oyunlarından bir adım öteye taşıyor.
Slay The Spire
Yapımcı: Mega Crit Games | Çıkış Tarihi: 2017
Slay the Spire, yaban ellerin “deck building” dediği deste oluşturmaca mekanikleriyle, roguelike elementlerini birleştiren bir oyun. Oyunun içeriğine gelecek olursak, şu an için, seçilebilir üç karakter ile birlikte üç adet oynanabilir mod bize sunuluyor. Üç karakterin tabii ki özellikleri ve desteleri birbirinden farklı.
Oyunun roguelike kısmı ise harita kısmında oluyor. Her yeni oyunda farklı bir harita ile karşılaşıyoruz. Bir de bazı kısımlar soru işaretli oluyor. Eğer o taraflara giderseniz size yarar sağlayabileceği gibi zarar da sağlayabilecek etkinliklerle karşılaşabiliyorsunuz. Yine etkinlik dışında düşman falan da çıkabilir. Ama etkinliklerle karşılaşmanın tek yolu bu soru işaretli kısımlar. Oyun haritası üç bölümden oluşuyor ve her bölümün sonunda bölüm sonu canavarı oluyor. Üç bölüm sonu canavarını da yenerseniz oyunu kazanmış oluyorsunuz.
Digimon Masters Online
Yapımcı: Joymax | Çıkış Tarihi: 2009
Digimon Severler için harika bir online oyun olan Digimon Masters online, tüm Digimon severleri bir arada topluyor.
Digimon Master Online çeşitli canavarları eğitip geliştirdiğiniz ve diğer oyuncularla savaştığınız online bir MMO. Digimonlar geliştikçe daha güçlü formlara sahip oluyorlar ve bununla beraber özel güçler elde ediyorlar. Bu da Digimon’u Pokemon’a çok fazla benzer kılan en büyük özellik oluyor haliyle. Ancak bu oyunda her şey gerçek zamanlı, yani sıra tabanlı değil. Oyunda sürekli olarak hareket etmek zorundasınız.
Ni no Kuni II: Revenant Kingdom – Launch Trailer | PS4
Yapımcı: Level-5 | Çıkış Tarihi: 2018
Japon RPG’lerinin çöküşte olduğu bir dönemde karşımıza çıkan Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, bizi masalsı bir atmosfere davet ediyor. Ölen annesini geri getirme ümidi ile yola çıkan Oliver, aynı zamanda seçilmiş kişi klişesine sahip olsa da, bu klişe üzerine gitmemiş ve özlediğimiz Japon RPG dinamiklerini fazlasıyla karşımıza çıkarmıştı. İşte 2 dünya arasındaki bağa odaklanan Ni No Kuni’nin devam oyunu, yine aynı olgu üzerinden devam ediyor. Oyunun hemen başında bu olgu üzerine gidilmiş ve ilerledikçe bağlantı adına daha somut delillere ulaşıyoruz.
Ni No Kuni 2 dövüş sistemi olarak gerçek zamanlı bir dövüş sistemi kullanıyor. Yani oyunda karşılaştığınız tüm yaratıkları karşınızda görebiliyorsunuz. Level-5 imzasını taşıyan ve ilk oyundaki kadar büyük bir destek olmasa da Studio Ghibli çizgilerine sahip olan Ni No Kuni 2, görsel anlamda da oldukça doyurucu bir yapıya sahip. Yavaş yavaş evrilmeye başlayan ve bu konuda eleştiriler alan bu türün, son dönemdeki en yegane ve başarılı örneklerinden birisi olduğunu da gönül rahatlığı ile oynayabilirsiniz.
New Ooblets trailer! From E3 2018
Yapımcı: Double Fine | Çıkış Tarihi: 2019
Ooblets Pokemon’dan esinlenilmiş macera dolu bir indie oyun. Double Fine tarafından geliştirilen bu oyunda yaşayan bitkiler bizim yaratıklarımız. Bunun yanında karakter tasarımı, ev inşa etme ve birçok eğlenceli aktivite bulunmakta. Toprağa ektiğiniz tohumları sulayıp yetiştirerek bebek Oobletlerinizi topluyor ve onları geliştiriyorsunuz. Oyunda bulunan sıra tabanlı savaşlar, tür üstünlüğü ve diğer birçok mekanikler Pokemondan çokça esinlenilmiş.
Çiftçilik ve dansla eğitim sadece bu oyunda bir başlangıç. Tuhaf diyarları keşfedebilir, dost canlısı yabancılarla kaynaşabilir ve kasabalara gidip biraz kestirebilirsiniz. Oyun aşırı derecede tatlılık içerdiğinden bazılarınız bir süre sonra şeker krizine girebilir. Dikkatli olun. Keyfini çıkarın.
2019’un En İyi Macera Oyunları | 2019’un En İyi Minecraft Modları | Tencent ve TIMI’den Yeni Pokemon Oyunu