Prince of Persia Serisi

Prince of Persia Serisi

Prince of Persia Nedir?

Prince Of Persia bir platform oyunudur. 1989 yılında çıkan oyun zamanının öncülerinden olmuş, geleceğe ışık tutmuştur. Gerek zamanına göre ileri düzey bir oyun olması, gerek oynanış ile akıllarda kalıcı yer edinmesi vesilesiyle popülerliğini korumaktadır.


Prince of Persia’nın Hikayesi Tam Olarak Nasıl?

Oyunun hikayesi aslında gayet alışıldık sayılır. Sultan savaşta ve bunu fırsat bilen kötü kalpli Vezir Cabbar, Sultan’ın kızını bir kuleye kapatıyor. Prenses’e de 2 seçenek sunuyor. Ya Vezir ile evlenecek ya da 1 saat içinde ölecektir. Prenses’e yardım edebilecek tek kişi ise isimsiz bir Prens. Ama maalesef Prens, Vezir tarafından zindana atılmıştır. Prenses 1 saat içinde karar vermek zorunda demiştik. Bu yüzden oyunu 60 dakika içinde bitirmek zorundasınız. Zaman sınırı, ölümcül tuzaklar, düşmanlar yetmiyormuş gibi bir noktada kendi yansımanız ile karşılaşmanız gerekecek.

anigif.gif


Prince of Persia Hikayesinin Çıkış Yeri

Prince Of Persia’nın yaratıcısı Jordan Mechner oyunu için “Binbir Gece Masalları, Indiana Jones ve Robin Hood” gibi filmlerden ilham alarak yola çıkmıştır. Oyunun grafikleri için ise rotoscoping denilen 1920’lerin ve 1930’ların Disney filmlerinde sık sık görülen animasyon tekniği kullanıyor. Jordan’ın kullandığı animasyon tekniğine şöyle bir bakalım:

Önce modelinizi videoya çekiyorsunuz. Ardından bu videodaki hareketleri kare kare bir kağıt üzerine çiziyorsunuz.

kardeş.gif

Bu, Jordan’ın 1985 yılında çektiği video. Bu beyazlı çocuk ise onun kardeşi. Jordan, kardeşinin orada burada koşturmasını, atlayıp zıplamasını bu videolar yardımıyla tek tek eli ile çiziyor ve oyuna aktarıyor.

Bu sayede ilk Prince Of Persia oyununda zamanının çok ötesinde, gerçekçi ve akıcı animasyonlar görmüş oluyoruz. Jordan, Tüm oyunu neredeyse tek başında 4 yılda bitiriyor. Hatta öyle ki oyunun müziklerini bile babası ile hazırlıyor. Oyun 3 Ekim 1989 yılında Apple 2 bilgisayarlar için piyasaya çıkıyor. Oyun sadece bu platforma çıkabildiği için çok iyi satışlar elde edemiyor. Ancak sonradan başına talih kuşu konuyor ki, oyun Borderbund adlı firmanın gözüne takılıyor ve o dönemin ne kadar konsolu varsa hepsine her biri için piyasaya sürülüyor. Nihayet hak ettiği ilgiyi bu sayede görüyor ve tam olarak 2 milyon kopya satışı elde ediyor. Arada grafiker, programcı olmayınca Jordan tüm parayı kendisi alıyor. Ama daha sonra Jordan bu para ile film okuluna gitmeye karar veriyor. Jordan gidince Prince Of Persia serisi uzun bir süre rafa kaldırılıyor.


Prince Of Persia: The Shadow and the Flame

1993 yılına gelindiğinde “Prince Of Persia: The Shadow and the Flame” oyunu karşımıza çıkıyor. Jordan bu sefer yönetmenlik koltuğunda, oyunumuz ise artık daha fazla aksiyona eğilimli. İlk oyundan tam 11 gün sonrasını anlatıyor bizlere. Kötü kalpli Vezir’i yendiğiniz için bütün Pers halkı size şükranlarını ve zenginliklerini sunuyor. Ama Prens onurlu ve gururlu bir savaşçı olarak yalnızca Prenses’in gönlünü istediğini belirtmiştir. Tam Prenses’e evlenme teklifi edeceği sırada size tıpatıp benzeyen adam “Atın bunu dışarı!” diye bağırmaya başlıyor. Oyunumuz bu şekilde başlıyor. 

Oyunumuz ilki kadar olmasa da oyuncular ve eleştirmenler tarafından gayet pozitif yorumlar ile karşılanıyor.

Screenshot_10.png


Prince Of Persia 3D

Serinin üçüncü oyunu uzun bir aradan sonra 1999 yılında geliyor. Jordan’ın proje ile çok ilgilenmemesinden mi bilinmez, ne yazık ki ilk iki oyundaki başarı bu oyunda sağlanamıyor. 3D boyutuna geçerken bir sürü bug, kötü kontroller ve eleştirmenler tarafından özgünlüğünü kaybedip başka bir oyunun klonuna dönmek ile suçlanıyor. Düşük satışlar şirketi iflas ettirince oyunun haklarını Ubisoft satın alıyor. Bu da oyun dünyasına yeni bir soluk getiren efsanenin doğuşuna sebebiyet veriyor. Ancak Ubisoft, Jordan olmadan bir Prens oyunu çıkarılamadığı için onu da projeye dahil edip PoP Team adında bir ekip kurup, başyapıt yapmaya işe koyuluyorlar. 

Screenshot_11.png


Prince Of Persia: The Sands of Time

2003 yılında çıkarılan oyun, anında modern klasikler arasına giriyor. Ölümsüzlük peşindeki hasta Vezir, hiçbir insanın şahit olmadığı hazineler vaadi ile Prens ve babası Kral Sharam’ı “Zamanın Kumlarını” serbest bırakması için kandırıyor. Kumlar etrafa saçılır saçılmaz her yer kaos kıyamet oluveriyor. Bundan sonra prens yaptığı hatayı düzeltmek zorunda. Kum saatini açmak için kullandığınız zaman hançeri oyundaki en yakın dostunuz olacak. Ha zaman hançeri demişken. Sands Of Time oyunundaki zamanı geri sarma aslında oyunlardaki checkpointleri (Ölünce kayıt ettiğiniz yerden başlama yeri) daha ilgi çekici hale getirme fikrinden doğuyor. Öldün mü? Öldüğün yerde tekrar belirmek yerine zamanı geri sar. Bir oyunun bunu yapabilmesi için attığınız her adımın RAM’lere kaydedilmesi lazım. Bu durum bilgisayarlarda sorun değil ancak 4 mb RAM’e PS2 ne yapacak? Ancak onlar bu meselenin de üstesinden gelip sorunu çözüyor. Bu yüzden oyuna başyapıt deniyor. O dönemin konsollarıyla istenirse neler yapabileceğini bizlere ispatlamıştır.

Screenshot_13.png


Sonradan çıkan ancak çok fazla konuşulmayan devam oyunları şöyle:

Prince Of Persia: Warrior Within

Prince Of Persia: The Two Thrones

Prince Of Persia 2008

Prince Of Persia: The Forgotten Sands 2010

Prince Of Persia: The Sands Of Time (Film)

Image

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Oyun sizlere önerimdir. Başka bir konuda görüşmek dileği ile, hoşça kalın.