Roleplay Terimleri

Roleplay Terimleri

Roleplay Nedir?

Öncelikle Roleplay nedir bundan bahsedelim. Roleplay, oyunlara hayat verme biçimidir. Oyunları gerçeğe uyarlama, gerçekten örneklerle belli karakterleri yaşatma ya da gerçekte olmadığınız başka bir karakteri tümüyle, yeni özellikleriyle hayata geçirmedir. Bu “Roleplay” terimini kullanan birçok oyun var. Roleplay, alt basamaklara ayrılabilir. Üstte bahsettiğim gibi birçok dallara ayrılıyor.

Bu oynadığınız oyuna göre değişiklik gösterecektir.

Nasıl Roleplay Yapılır?

Roleplay yapmak, göründüğü kadar karmaşık ve zor değildir aslında. Sadece günlük yaşantınızdaki karakteri karıştırmayarak, tamamı ile yeni bir karaktere bürünmek. Bunu tüm insanlar fark etmeden bile olsa yapıyor. Çoğu kişinin bir iş, okul ve ev karakteri mutlaka vardır sanıyorum. 🙂

Roleplay Nasıl Yapılmalı? Ne Gibi Karakterlere Bürünülebilir?

Normal hayatınızda olmak istediğiniz bir karakter, bir idolunuz var diyelim. Bunu canınız istediğince canlandırabilirsiniz. Ya da oynadığınız oyuna göre değişiklik gösterebilecek bir sürü karakter mutlaka aklınızda canlanacaktır. Orta Çağ temalı bir oyunda iseniz ona uygun bir sürü film, dizi, oyun karakterleri mevcut. Bunlardan esinlenebilirsiniz.

Roleplay Terimleri Nelerdir?

Öncelikle bu terimler tüm oyunlar için sabit değil. Ben bu konumda Multi Theft Auto üzerinden gideceğim.

METAGAME (MG): Oyunda, yeni bir karakter iseniz. Normalde yapmanız gereken yeni biriyle tanışırken ismini öğrenmektir. Bunu yapmayıp, herhangi biriyle tanışma rolü gerçekleşmeden ismiyle seslenmek, kural ihlali olacaktır.

POWERGAME (PG): Seçtiğiniz karakterin dünyevi özellikleri olması gerekmektedir. Normal bir insan birinin beynini kolaylıkla sökemez değil mi? İşte örneğin bunu yapmaya çalışırsanız, kural ihlali yapmış olursunuz.

MIXING IC-OOC: Roleplay’de In Character ve Out Of Character bölümleri var. In Character bölümü, yani IC bölümü karakterin oyundaki rolüdür. Out Of Character, yani OOC bölümü ise oyun dışı karakterinizdir, yani kendiniz. Eğer IC ile OOC’yi karıştırırsanız kural ihlali yapmış olursunuz. Oyun içindeki karakterinize normalde karakterinizde olmayan özellikleri kendinizden eklerseniz bu kural ihlalidir.

BUNNY HOPPING: Normal hayatta hiçbirimiz hızlanmak için etrafta zıplaya zıplaya dolaşmayız değil mi? Bu da bir gerçekçilik, gerçek hayat rolü olduğundan oyunda da bu şekilde davranmamalıyız.

RETARTED ROLEPLAY: Yaptığımız rollerin sebepleri olmalı. Durduk yerde birine gidip de uydurma bir yalanla zarar veremeyiz. Tıpkı gerçekteki gibi yaptığımız eylemlerin sebepleri olmalı. Kafamıza eseni yapamayız. Bu ihlale halk arasında “salakça roleplay” de deniyor.

SMILEYS IC: Oyun içinde yazarak rol yaptığımızdan, normalde yaptığımız: “xd, tm, mrb” gibi kısaltmalar yaparak rol yapmak bu kural ihlaline giriyor.

RP FIRST BITCH LATER: Bu kural ihlali biraz ağır bir dille belirtilmiş olsa da, haklı bir ihlal. Şöyle örnek verilebilir: eğer gücünüze güvenip başka bir güçlü gruba saldırmaya kalktığınızda ve başarısız olduğunuzda rolü kabullenmemeniz.

GUNS OUT OF ASS (GOOA)Power Game ile biraz bağdaştırabildiğimiz bir kural ihlali. Normalde yapamayacağımız bir yerden herhangi bir silah çıkarma işi. Örneğin pantolonun cebinden yarı otomatik silah çıkarmak gibi.

BUG ABUSE: Oyun içerisindeki hataları, IC karakterinizin yararına kullanmak, kural ihlali.

NON-RP: Roleplay yapmama.

DEATHMATCHING (DM): Sebepsiz yere birilerine zarar verme, öldürme.

REVENGE KILL (RK): Eğer biri sizi öldürdüyse, yeni bir karakter açıp ondan intikam alamazsınız. Yeni açtığınız karakter bağımsızdır.

CAR SURFING: Araçların üzerinde seyahat etme.

CAR RAMMING: Araçla sebepsiz yere insanlara ve araçlara çarpma.

NINJA JACKING (NJ): Rolsüz olarak araç çalma.

REFUSE ROLEPLAY: Rol yapmayı reddetme.

Konum buraya kadardı, Roleplay yukarıdaki gibi sert kuralları olan karışık bir şey değildir. Zaman geçtikçe bu kurallara alışıyorsunuz bile. Oyundan oyuna kuralları değişmektedir ve oyundaki karakterini canlandırmak oyunculara haz verir. Zamanınız olursa herhangi bir oyunda Roleplay yapmayı kesinlikle öneririm.

Yazar