Space Engineers İnceleme

Space Engineers İnceleme

Space Engineers İnceleme

Öncelikle hepinize selamlar değerli oyun severler! Bugün sizlerle birlikte Space Engineers oyununun incelemesini yapacağız. Bakalım bu uzayda geçen oyunu sevecek misiniz? Hadi konumuza geçelim!

Space Engineers, uzay mühendisliği üzerine kurulmuş bir oyundur. Bu oyunda biz, mühendis olan bir karakteri yönetiyoruz. Oyunda hikayeye bağlı olarak hikaye bizi nereye doğru götürürse oraya gidiyoruz ve bize verilen görevleri yerine getiriyoruz. Oyuna başladığımız zaman daha ilk vakitleri kendimizi aksiyon dolu bir görevin içinde oluyoruz. Oyuna normal bir mühendis olarak başlıyoruz ve bazı yerlerde silahımızı elimize alıyoruz, sırtımıza jetleri takıyoruz, tesislere saldırılar, baskınlar düzenliyoruz. Daha sonradan bir güvenlik ordusu ve koca bir robot ile savaşlara gidebiliyoruz. Evet, büyük ihtimal sizin beklediğiniz gibi çıkmadı değil mi? Siz oyunu sadece uzayda materyaller bularak, gelişerek, sadece uzayda dolaşabildiğimizi zannediyordunuz ama sanırsam beklentilerinizin üstünde çıktı. Oyunda birçok eşya, geliştirme bulunuyor ve bunlar ile kendi envanterimizi oluşturabiliyoruz. Oyunun çok güzel bir atmosferi var ve bu atmosfer, yer gerçekten zihninizi açıyor.

Oyunun bir diğer güzel yanı ise Oyunun araştırma, aksiyon, savaş ve eşya üretme gibi yönleri olması ve gerçekten bu yönleri çok hoşuma gitti. Oyunda müttefiklerimiz ile konuşabiliyor, karşılaşabiliyoruz, bize verilen gelişmiş uzay mekikleri ile uzayın derinliklerinde dolaşabiliyor, gezegenleri keşfedebiliyorsunuz. Oyunun birde hikaye modu var, biraz da ondan bahsedelim.

Oyunun iki çeşit hikaye modu bulunmakta bunlar; İlki, diğer oyunlarda da bildiğiniz gibi oyunun belirlediği bir senaryoyu oynuyorsunuz. Bir mühendis olarak oyuna başlıyorsunuz ve merkezden aldığınız görevleri yerine getiriyorsunuz. Diğer kötü kişiler, robotlar ile savaşıyor, takım arkadaşlarınızla ise beraber oluyorsunuz ve hikaye böyle devam ediyor. Bir diğer hikaye modu ise, size bu modda belirli özel görevler veriyorlar. Bu görevler, belirli bir senaryo ve belirli şartlar altında veriliyor, bu özel görevleri bir kerelik oynamanız isteniyor. Bu mod pratik yapmak için uygun gözüküyor.

Oyunun bir diğer güzel yanı Multiplayer (Çoklu oyuncu modu) olması. Heyecanlı, aksiyonlu ve maceralarla dolu olan hikaye modunu tamamladıktan sonra, çoklu oyuncu modu çok güzel gidecektir. Oyun üzerinden istediğiniz bir sunucuya girerek veya kendi sunucunuzu oluşturarak diğer oyuncularla beraber aksiyona atılabilirsiniz. Çok oyunculu’da yaratılan hava tam bir DayZ havası gibi. Sunucuların geneli, hayatta kalma içeren sunucular. Eğer siz sunucu kurmak isterseniz, istediğiniz Dünya’yı ve hikayeyi seçerek kendi sunucunuzu oluşturabiliyorsunuz.

Eğer fizik kuralları ve mekaniklere önem veren biriyseniz Space Engineers tam size göre! VRAGE oyun motoru sayesinde, sizlere oldukça fazla mekanik sunuyor ve gerçekçi fizik kuralları oluyor. Oyun çok güzel grafiklere sahip değil ve çokta iyi bir bilgisayara ihtiyaç duymuyor ama mekanik ve fizik kuralları işlemcinizi fazlasıyla yoruyor.

Oyun, diğer FPS oyunlarının tam tersi oyunun her noktası tamamen gerçeklikte yapılmış. İşlemcinizin fazla yorulmasına sebep olan bu sorun, sizin oyunu akıcı bir şekilde oynamanızı etkilemiyor yani akıcı olarak oynamaya devam ediyorsunuz. Oyunda, her blok farklı mekaniklere sahip olduğu için ve bizim görmediğimiz bu birçok mekaniği bilgisayar donanımları görüyor ve bunları çözmek zorunda kalıyor buda ara sıra ani dropların girmesini sağlıyor. Elinize aldığınız aletler ile birçok şey yapabilirsiniz; bir uzay gemisi, bir silah vs. tabii bunları yapmak için aletlerin yanı sıra materyallerde toplamanız gerekmekte. Etrafı uzay gemisiyle dolaştığınız zaman, kendinizi gerçekten bir uzay mühendisi sanıyorsunuz. Arkadan gelen müzikler ile, kendinizi fark etmeden oyuna kaptırıyorsunuz.

Oyunun olumsuz, kötü yanlarını söyleyecek olursak, ilk olarak oyunun topluluk çevirilerine izin vermesi. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi oyun geliştiricileri tarafından oyuna direkt olarak koyulan diller dışındaki diğer diller (Türkçe’de dahil) gönüllü olarak oyuncular tarafından çevriliyor. Bu da yanlış çevirmelere yol açabiliyor ve yanlış anlayınca oyunun tadı kaçıyor. Bu yüzden Türkçe çevirisi, temel cümleler hariç hepsi İngilizce, sanırsam çeviriyi yapan arkadaş çok yetenekli.

Bunun dışında, oyun 2013’ten beri Beta versiyonda. Daha yeni betadan çıktı oyun. Şahsen o kadar yıllık beta sürecine sahip olan bir oyun değil. Bunun yanı sıra, oyun beta olduğu vakitlerde kendini hiç beta gibi göstermiyordu fakat betadan çıkartmıyorlardı. Oyun Beta olduğu zamanlar çok fazla optimizasyon sorunu vardı fakat şu an düzelme var gibi gözüküyor ama halen ufaktan optimize sorunları devam ediyor. Oyun zaten mekanikleri ve fiziği sebebiyle çok güçlü bir sistem istiyor, optimizasyon sorunu da yaşanırsa büyük bir düşüş yaşanabilir. Oyuncular düşük ayarlarda oynamak zorunda kalır ve bu da bir süre sonra oyuncuların canını sıkar.

Diğer bir sıkıntı; bekleme süresi. Oyunda çok fazla bekletiyor örneğin, iki görev arasında yer değiştirince oyun abartılı bir şekilde sizi bekletiyor ve bu da çok fazla canınızı sıkıyor. Bunun dışında oyunda ara sıra oyun kilitleniyor ve hiçbir şey yapılamıyor sadece bende mi bu sıkıntı bilmiyorum ama biraz bakındım benim dışımda da bazı kişilerde bu sorun yaşanıyormuş.

Minimum sistem gereksinimi gayet ideal olan bu oyun, yüksek grafiklerde oynamak isterseniz sağlam bir donanımınız olsa iyi olur. Grafikleri çokta iyi olmayan bir oyun neden bu kadar şey istiyor diye soracak olursanız; oyunun grafikleri evet çok iyi olmasa da oyunun mekanikleri, ayrıntıları, fiziği vs. çok fazla donanım istiyor. Oyun minimum ayarda iken göremeyeceğiniz bazı ayrıntıları, yüksek ayarlarda görebileceğinizi de söylemeden geçmemek gerek.

Oyunda workshop ve modlamalar bulunuyor, bu kısım Minecraft’a benziyor. Steam Workshop Atölyesi başta olmak üzere Space Engineers için birçok yerde farklı farklı modlar ortaya çıkmış. Bu modların bir kısmı ile modların size sunduğu farklı hikayeyi oynayabilir, bir kısmını alarak kendi hikayenizi oluşturabilir, içinde boş bir şekilde gezinebilirsiniz. Oyunun açık dünya türünde bir yapısı olduğunu da bu şekilde anlıyoruz. Oyun için yapılan Star Wars modunda kocaman bir ölüm yıldızını hareket ettirmeye çalışıyorsunuz fakat bu modu en güçlü işlemciler bile kaldıramıyor.

Peki Space Engineers satın alınır mı? Oyun hem açık dünyası, hem atmosferi, fiziği, mekaniği olsun gerçekten çok hoş. Grafiklerini soruyorsanız grafikleri normal fakat bu grafikler daha da bir hoş yapıyor bu oyunu. Bu oyunda canınız sıkılınca rahat bir şekilde eğlenerek vakit geçirebilirsiniz, kendi evreninizi yaratabilirsiniz. Bu güzelliklere rağmen oyunun fiyatı gerçekten çok ideal 32 TL. Peki bu fiyata değer mi? kesinlikle! Eğer ki uzayı ve bilimi seviyorsanız bu oyun tam size göre!

  • Amaç ve olay dizisi ★★★★
  • Nesne tanımları ve çeşitlilik ★★★★★
  • Oynanış ★★★★
  • Karakterler ★★★★
  • Grafikler ve işitsel ögeler ★★★★

Evet! Değerli topluluk üyeleri, bir incelememizin daha sonuna geldik. İşinize yaradıysa beğenmeyi ve yorum atmayı unutmayın. İyi günler, iyi oyunlar! :)