Şüpheli Chrome Uzantıları ve Bunlardan Kaçınmanın Yolları

Şüpheli Chrome Uzantıları ve Bunlardan Kaçınmanın Yolları

Tarayıcı uzantıları, tarayıcınızın işlevselliğini genişletmenin harika bir yoludur. Ancak, kötü Chrome uzantıları yardımdan çok daha fazla zarara neden oluyor. Bu tür uzantılar pek çok sayıda sistem kaynağı kullanıyor, verilerinizi topluyor, reklam yazılımı kuruyor. Bu tür eklentilerin sisteminizde olmasını istemezsiniz.

Düzensiz bir yapıya sahip olmasından dolayı kötü Chrome uzantılarını takip etmek zordur. En kısa zamanda tarayıcınızdan kaldırmanız gereken birkaç kötü Chrome uzantısının yanı sıra gelecekte bunlardan uzak durabilmenin ipuçlarını sizlere sunduk.

1. Hola

Hola, bölgenizde bulunmayan içeriğin engellemesini kaldırmak için son derece popüler bir VPN uzantısıdır. Bununla birlikte, uygun bir VPN'den farklı olarak Hola, eşler arası bir proxy ağı gibi davranır. Bu, Hola kullanan herkesin aslında başka bir kullanıcının bağlantısını “ödünç aldığı” anlamına gelir.

Daha da kötüsü, Hola dev bir botnet sistemi olarak kullanılmıştır. Ücretsiz hizmet karşılığında Hola bant genişliğinizin bir kısmını kullanır. Geçmişte, Hola bu bant genişliğini sattı. Şirket daha sıkı kurallar getirmeden önce, kötü niyetli kişiler büyük web sitelerinde DDoS saldırıları başlatmak için bu sistemden yararlandı.

Hola yararlı bir hizmet sunsa da bant genişliğinizi bilinmeyen taraflara aktarmasından dolayı kendisinden uzak durmanızı öneririz. Ayrıca başka bir kullanıcı, ağınıza ve bağlantınıza erişip yasadışı malzemelere erişirse başınızı belaya sokabilir.

Bunun yerine gizliliğe saygı duyan en iyi VPN hizmetlerinden birini kullanın.

2. FindMeFreebies

“FindMeFreebies” adlı bir uzantı, ücretsiz ürünleri çevrimiçi bulmanıza yardımcı oluyormuş gibi görünüyor. Ancak asıl işi yeni sekme sayfanızı ücretsiz öğeleri bulmanın yollarını tanıtan FindMeFreebies.com olarak değiştirmesi.

Ana sayfanızı veya bunun gibi yeni sekme sayfanızı ele geçirmek, size para kazanmak için reklam göstermek isteyen yaygın, gereksiz ve önemsiz taktiktir. Bu uzantı için gizlilik politikasını incelerseniz, spam içerikli Ask arama motorunun arkasındaki aynı kişilerden geldiğini görürsünüz. Bu uzantıyı kullanmanız için bir neden yok. Bu uzantı olmadan da başka bir yerde geçerli indirimler bulabilirsiniz.

3. Hover Zoom

Birçok şüpheli Chrome uzantısı neyse ki Chrome Web Mağazası'ndan kaldırıldı. Hover Zoom da buna bir örnek. Eklenti fareyle üzerine geldiğiniz görüntüleri büyütmek için kullanışlı bir araç olarak başladı. Ancak, temel olarak tarama verilerinizi izleyip satarak uzantıyı casus yazılımlara dönüştüren kötü amaçlı bir şirket tarafından satın alındı.

Hover Zoom artık Web Mağazası'nda olmasa da, popülaritesi nedeniyle buraya ekliyoruz. Yüklü olmadığınızdan emin olmanız için kontrol etmenizi öneririz. Bunun yerine güvenli bir alternatif olan Imagus'u deneyin.

4. Antivirus Uzantıları

Antivirüs üreticilerinin tarayıcı uzantıları hemen hemen sadece şirketler için para kazanmak için iş yapıyorlar. Hemen hemen her antivirüs web trafiğinizi güvenlik açısından zaten izler, bu nedenle özel bir tarayıcı uzantısına ihtiyacınız yoktur.

Bu uzantılardan bazıları, bilgilerinizi toplamak ve ana sayfanızı veya varsayılan arama motorunuzu değiştirmek de dahil olmak üzere şüpheli davranışlarda bulunmaktadır. Bu uzantılardan birini kullanmak sizi daha güvenli hale getirmez. Bu nedenle bunlardan kurtulmanız gerekir.

5. Adı Sanı Duyulmamış Tüm Uzantılar

Neyse ki, birçok tehlikeli Chrome uzantılarının çoğu artık kullanılabilir durumda değil. Ancak yenileri her zaman ortaya çıkabilir. Cisco’nun Duo Security adlı sitesinde, Şubat 2020’de Google’ın Web Mağazası’dan kaldırdığı düzinelerce kötü amaçlı uzantı hakkında bir rapor yayınladı.

Bunların çoğunun, EasyToolOnline Tanıtımları veya LoveTestPro Reklam Teklifleri gibi şüpheli adları var. Muhtemelen böyle bir şey yüklemezsiniz, ancak emin olmak için zaman zaman yüklü uzantı listenizi kontrol etmelisiniz.

Bu uzantılar başta önemsiz, yararlı bir eklenti olarak görünür, ancak şirketlerin para kazanabilmesi için reklam oluşturmak için arka planda çalışır.

Kötü Amaçlı Uzantılardan Nasıl Kaçınırım?

Ne yazık ki, tehlikeli Chrome uzantılarına ayak uydurmak biraz zor. Bir zamanlar meşru uzantılar genellikle verilerinizi satarak para kazanmak için kullanan kötü amaçlı şirketlere satılmıştır.

Herhangi bir uzantı yüklemeden önce, özellikle yeni olanların Web Mağazası'ndaki incelemelere göz atın. Reklamlardan veya diğer şüpheli davranışlardan şikayet eden büyük ölçüde olumsuz yorumlar görürseniz, bu uzantıyı kullanmamalısınız. Muhtemelen forumlarda sorun raporları bulacağınız için uzantının adını Google’da arayabilirsiniz.

Yüklü uzantılarınızı incelemek için Chrome'un sağ üst köşesindeki üç noktalı Menü düğmesine tıklayın ve Diğer araçlarUzantılar'ı seçin. Burada sık kullanmadığınız uzantıları devre dışı bırakın. Tanımadığınız bir uzantı görürseniz veya artık kullanmak istemiyorsanız bunları kaldırın.

İzinleri dahil bir uzantı hakkında daha fazla bilgi görmek için Ayrıntılar'a tıklayın. Site erişimi bölümünün altında, tarayıcının verilerinize hangi sitelere erişebileceğini seçebilirsiniz. “Uzantı web sitesini aç” seçeneğine de tıklamak işe yarayabilir. Girdiğiniz site şüphe uyandırıcı görünüyorsa, bu da kötü bir uzantının işaretidir.

Son olarak, uzantının indirme sayfasını görmek için Chrome Web Mağazası'nda Görüntüle'yi tıklayabilirsiniz. Bu da bir süredir yüklemiş olabileceğiniz bir uzantı için son incelemeleri kontrol etmeyi kolaylaştırır.