Telegram’ın Coin Çalışmaları Başladı

Telegram’ın Coin Çalışmaları Başladı

Şifreleme endüstrisi için bir oyun değiştirici olarak nitelendirilen Telegram‘ın ilk coin projesi, şirket için bir cankurtaran olabilir.

Rus kardeşler Pavelve Nikolai Durov  tarafından 2013 yılında başlatılan şirket, mesajlaşma platformundan para kazanmak için belirsiz önerileri uygulamadı. CoinDesk tarafından elde edilen token satış primerine göre tek başına 2017’de 70 milyon dolarlık ağır işletme masrafı ile Telegram, durumu bilen insanların söylediğine göre muhtemelen projenin bilinen fon kaynağı olan Durov’un kişisel servetinin büyük kısmını ortaya koydu.

Ancak başarılı olursa, gelecekte “gram” olarak bilinen şifreleme tokenlarının satışı 1,2 milyar dolarla Telegramı tekrar ayağa kaldıracaktır. Ve tokenlar zamanla değerlerini korursa, şirketin yeni vakfının yarattığı 500 milyarlık toplam gram’ın yüzde 52’sinden tekrar eden bir kaynak elde edilmiş olur.

Bunlar elbette büyük fikirlerdir.

Endüstrinin şimdiye kadar gördüğü en iddialı simge satışı olarak kabul edilen ICO, Telegram Open Network , ucuz gerçek zamanlı ödemeler için ve sonunda, merkezi olmayan kimlik, depolama ve daha fazlası için bir platform oluşturacak. 

Teklif yatırım fonu yöneticileri arasında yaygın bir ilgi uyandırdı. Telegram kitlelere (şirket uygulamasında 200 milyon kullanıcısı olduğunu bildiriyor) kripto getirme fikrinden heyecanlı olsa da bazı kuşkular var.

Evgeny Vigovsky, “Altyapının oluşturulması için ciddi bir sorun var” dedi. Kripto deposunda Saifu baş işletme görevlisi ,yakında bir ICO başlatan, ve Rus güvenlik devi Kaspersky Labs: “Bence,yetersizliklerinin olduğu bir noktaya dalmaya çalışıyorlar.” dedi.

Vigovsky devam etti:

‘’Henüz ürünün alfa versiyonu yok. Ve ayrıca,şirketin şifreleme yaklaşımını, teknolojisindeki güvenlik açıklarından endişe eden profesyonel şifreleme uzmanları sorguladı. Bu, yeni projenin güvenliği ile ilgili endişeleri artırıyor.”

Telegram, CoinDesk‘den yapılan yorumlar için bir cevap vermedi.

Bununla birlikte, belki de hepsinden daha önemlisi, CoinDesk tarafından Telegram ICO ile ilgili olarak elde edilen belgelerin, şirketin neden bu kadar büyük bir mesafe almayı istediğini açıkça ortaya koymamasıdır.

Rezerv

Temin edenlerin, daha sonra şirket tarafından kullanılmak üzere oluşturulan tokenların bir kısmını ellerinde bulundurmaları alışılmadık bir durum değildir.

Umut edilen şudur: tokenlar açık piyasada işlem görmeye başlarlarsa, şirkete değer katar ve firmaya, faaliyetlerini sürdürebilecekleri başka bir sermaye havuzu (daha sonra satabilirler) kazandırır.

Bazen, bu yedek fonların yönetimi vakıfların eline geçirilmekte ve bu da aslında Telegram ICO’da görülmektedir.

Beyaz gazeteye göre, rezerv tokenları kar amacı gütmeyen TON Vakfı‘na teslim edilecek ve vakıf, başlangıçtaki gelişimini tamamlarken,daha fazla gram satışına da engel olacak.

Telegram personeli, platformda tekrarlamaya devam etmeleri için teçhizat olarak kendi token havuzlarının değerini artıracak bir teşvik olarak, token arzının yüzde 4’ünü elinde tutacak.

TON Vakfı ayrıca, ilk token 10 cent’e satılacak olmak üzere tokenlarının satışında öngörülebilir bir formül belirliyor .

CoinDesk tarafından sağlanan bir anlaşma özetine göre, özel satışa katılanlar, gram başına satılan ilk 600 milyon dolarlık gram için 0.308$ sabit bir fiyatla erişecek. Yukarıda açıklanan formülün ardından, satışlar devam edince, halka açık satışta olanların fiyatı artacaktır. Ekip, kamuya açık satışlarda 600 milyon dolar daha yükseltmeyi başarırsa, alıcılar için bu satışta ödenen ortalama fiyat gram başına 0,969 dolar olacak.

Turing Capital’in kurucu ortağı ve token ekonomisi uzmanı Siddhartha Kalla, teknik raporun tanımladığı fiyatlandırma planının sayılarını yayınladı. Kalla, beyaz gazetenin formülünü takiben, token fiyatı arttıkça, Telegram ve TON Vakfı’nın 14,7 milyar dolar gibi bir rakam getireceklerini belirtti.

Ekledi:

“Son gram 14.84 dolarla satılacak ve bu da beş milyar gramlık arzı 74.21 milyar dolara çıkaracak.”

Durov Kontrolü

Gram tokenının arkasındaki ekonomi, para arzının istikrara kavuşturulmasını öncelikli olarak belirlerken, Catalini şu anda belli bir sonuca sahip olup olmayacağı konusunda belirsiz olduğunu belirtti.

Ayrıca, Catalini platformda yönetimden endişe duyuyor.

CoinDesk‘in gördüğü belgelerden hiçbiri yönetim hakkında bir bilgiyi ayrıntılı bir şekilde ele almıyor. Böyle büyük bir proje için, oy verme kadar basit bir şey bile net değil, çok garip.

Diğer ICO projeleri, yönetimin nasıl ilerleyeceği,uyuşmazlıkların ve oylama düzenlerinin düzenlenmesiyle ilgili önemli ayrıntılara giriyor. TON projesi tüm bu noktalarda opak.

Güvenilmeyen sistemleri çok fazla vurgulanan bir endüstri için, Durovs yatırımcılardan kendilerine ve Telegram ekibine çok fazla güvenmelerini rica ediyor.

Catalini, bununla birlikte gelirlerin gündelik masrafların ötesinde nasıl kullanılacağıyla ilgili daha fazla ayrıntı ortaya konması gerektiğini söyledi.

 Sonuç:

 “Para politikası, parametrelerin nasıl kararlaştırılacağı, vakıf için ne gibi bir yönetime gittikleri hakkında daha fazla bilgi vermeleri gerekiyor”

Kaynak: 1