Termal Macun Nedir ve İşlemcinizi Nasıl Serin Tutar?

Termal Macun Nedir ve İşlemcinizi Nasıl Serin Tutar?

PC toplarken, satın aldığınız termal macun tüpü yerine yeni işlemci, grafik kartı ve RAM hakkında daha heyecanlı olursunuz. Ancak termal macun bilgisayarınızın sağlığı için hayati önem taşır. Termal macunsuz bilgisayarınız çok uzun süre açık kalamaz.

Şimdi termal macunun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını inceleyelim.

Termal Macun Nedir?

Termal macun (termal jel veya termal bileşen olarak da bilinir), işlemci ve ısı emici arasına uygulanan bir maddedir. Elektronik mağazalarında, bazen aplikatör adı verilen kürek benzeri küçük bir aletle birlikte küçük termal macun tüpleri satın alabilirsiniz.

PC toplarken, PC’nizin sorunsuz çalışması için bir tüp termal macun gerekir. Bazı CPU ısı emicileri önceden monte edilmiş termal macun ile gelir, böylece kendiniz uygulamadan cihazı kurabilir ve kullanabilirsiniz. Ancak bazı donanım meraklıları en sevdikleri termal macun markasını alabilir ve manuel olarak uygulayabilir.

Termal macunun rolü, CPU’dan ısıyı uzaklaştırmak için soğutucuya yardımcı olmaktır. Isı emicisi daha sonra ısıyı donanımdan uzaklaştırır. Bu, özellikle bilgisayarınız zor işlemler yaptığında CPU’yu serin tutmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca “stok termal macun” terimiyle de karşılaşabilirsiniz. Bu, önceden yapılmış bir makine de dahil olmak üzere üretici tarafından uygulanan termal macundur. Ancak, bazı üreticiler termal macun üzerinde yağsız ve ısı iletkeni çok etkili olmayan bir bileşik kullanır.

Bu nedenle, meraklılar genellikle bu stok termal macunun yerine tercih ettikleri “satış sonrası” macunu almayı tercih ederler.

Termal Macun Nasıl Çalışır?

İşlemciler çok ısınabilir, bu nedenle ısıyı mümkün olduğunca çabuk çekmek çok önemlidir. Ne yazık ki, hava çok güçlü bir iletkendir. Bu nedenle optimum aktarım için CPU ile ısı emici arasında mümkün olduğunca az hava olması gerekir.

Bilgisayarın kasasını açtıysanız, ısı emicisinin CPU’ya sıkıca bastırdığını bilirsiniz. Bu mühür havanın içeri girmesini engelleyecek kadar iyi görünse de, havayı dışarıda tutmak için yeterli değildir.

CPU’nun yüzeyi ve ısı emicinin temas plakası küçük oluklar ve boşluklarla kaplıdır. Düzgün bir şekilde kapatılmazsa, bu boşluklar işlemci ile ısı emicisi arasındaki havayı sızdırır ve ikisi arasındaki ısı, transfer verimliliğini azaltır.

Termal macun bu noktada devreye girer. Termal macun sadece iyi bir ısı iletkeni olmakla kalmaz, aynı zamanda donanımın yüzeylerindeki küçük boşluklara ve oluklara da girebilir. Hava geçirmez bir conta oluşturur ve ısı aktarım hızını arttırır.

Zamanla, termal macun eskir ve kurur. Kuruluk etkinliğini azaltır ve CPU’nun ısınmasına neden olur. Bu yüzden bilgisayarın aşırı ısınmasını önlemek için termal macunun yeniden uygulanması önerilir.

Cihazınızın Termal Macuna İhtiyacı Var Mı?

Termal macunun toplanmış bir PC’de işlemci veya güç kaynağından daha önemli olmadığını düşünebilirsiniz. Bir bilgisayar termal macun olmadan çalışabilir, ancak ne kadar verimli olacağı söz konusudur.

Termal macun olmadan, CPU ve soğutucu arasında en uygun ısı transferi gerçekleşmez. Bu nedenle, CPU, macun kullanılmadığında çok daha sıcak hale gelir. CPU çok ısınırsa bilgisayar da aşırı ısınır. Bu durum da kasma, mavi ekran ve rastgele kapanmalara neden olur.

Termal macun satın almak bir bilgisayar yapısının en az heyecan verici kısmı olsa da, bir zorunluluktur. Isı emicinin işini daha iyi yapmasını sağlar ve bilgisayarınızı ısınmaya ve kapanmaya karşı korur.

Termal macun gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, yeni almış olduğunuz işlemcinizi bu macun ile kaplamaktan endişe duyuyorsanız, önceden uygulanmış macunlu bir soğutucu almayı deneyin. 

Termal Macun Nasıl Uygulanır?

Termal macunun önemi göz önüne alındığında, onu en iyi şekilde uygulanmasının çeşitli yolları var. İnternette araştırırsanız, uygulama için teoremler, stratejiler ve aktarılan öneriler ve videolar bulacaksınız. Bu sayede macunun nasıl uygulanabileceğini canlı olarak görebilirsiniz.

En basit uygulama yöntemi, işlemcinin ortasına bezelye büyüklüğünde bir damla yerleştirmektir. Ardından, dört köşeye eşit basınç uygulayarak ısı emicisini işlemciye takın. Bu, termal macunun ezilmesini ve yüzey boyunca eşit olarak dağıtılmasını sağlar.

Termal macununuz bir aplikatör ile birlikte gelirse, macunu eşit bir şekilde yaymak için kullanabilirsiniz. Bazı kişiler ısı emicisini işlemciye sıkıştırmadan önce yayılmanın mükemmel olduğunu düşündükleri için bu yöntemi sever.

İşlemcinin çekirdeklerine yayarak çizgi tabanlı bir uygulama da söz konusu. Tabii ki bu yöntemde çekirdeklerin işlemci üzerinde nerede olduğunu bilmeniz gerekecek, bu yüzden herkese uygun bir yöntem değil.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, macunda kabarcık veya boşluk olmamasını sağlamak önemlidir. Bunlar sinir bozucu havanın içeri girmesini ve ısı dağılımını engeller.

Termal Macun Nasıl Uygulanır?

Termal Macunun Kalitesi Nasıl Ölçülür?

En iyi termal macunu seçmek oldukça zordur, çünkü herkesin kendisi için en iyisi olduğu konusunda farklı görüşleri vardır. Ancak, test sonuçlarına bakarak ve kararınızı ham verilere dayandırarak en iyi markaları seçebilirsiniz.

Termal macun verimliliğini incelemek için, önce bilgisayarın termal macunsuz sıcaklığını ölçülür. Ardından, işlemciye bir marka termal macun uygulanır. Bilgisayar daha sonra bir stres testinden geçirilir.

Test cihazı, stres testi sırasında işlemcinin vurduğu maksimum sıcaklığı kontrol eder. Daha sonra stres testi sıcaklığını daha önceki boş sıcaklık ile karşılaştırılır. Rölanti sıcaklığı ve stres testi sıcaklığı arasındaki fark ne kadar küçük olursa, termal macun ısıyı uzaklaştırmak için o kadar iyi demektir.

Termal Macunun Kalitesi Nasıl Ölçülür?

PC’nizi Serin Tutun

Bir bilgisayarı çalıştırmak için illaki termal macun gerekli olmasa da, sıcaklıkları düşük tutmak için kesinlikle gereklidir. Bu nedenle, bir bilgisayar toplarken, hazır termal macunlu bir işlemciye almasanız bile ekstradan termal macun alarak kendiniz uygulayabilirsiniz.