Web Sitesi için Domain Nasıl Alınır?

Web Sitesi için Domain Nasıl Alınır?

Domain Nasıl Alınır?

Domain Nasıl Alınır?

Domain adları, web’deki ilk izlenimdir. Domain genellikle, herhangi bir göz atma müşterisinin karşılaştığı ilk şey olduğu için, doğru mesajı ve uygun bir profesyonel fikri göndermesi gerekir.

Bu nedenle, en başından itibaren doğru yapmak çok önemlidir. Gerçekten de web sitenizi uygulamaya geldiğinde yapmanız gereken en kritik seçimlerden biridir. Doğru alan, ziyaret etmek isteyenler tarafından kolayca ve tekrar tekrar bulunabilme ile ilgilidir. Bu, göründüğü kadar basit değildir.

Ayrıca, bir domaine sahip olmanın bir avantajı, bir domain adı e-posta adresi belirtebilmenizdir. Bu bir Hotmail veya Gmail hesabından belirgin bir şekilde daha profesyonel görünen bir şeydir.

Sizler için bir domain adı seçerken akılda tutulması gereken hususların bir listesini oluşturduk.

1. Kısa tutun

İnsanların yazmasını istediğiniz daha fazla harf, bir tür hata yapmaları, yanlış şeyi yazmaları ile sonuçlanabilir ve dolayısıyla sizi bulamama şansları o kadar yüksek olur. Altı harfin uzunluğu idealdir ve kesinlikle sekiz karakterden daha azını istersiniz. Siz, “otekilestiremediklerimizdenmisiniz.com” gibi durumlardan kaçının.

2. Doğru domain adı uzantısı

İnternet ilk başladığında, nispeten az sayıda uzantı seçeneği vardı (URL’nin son harfleri). Çoğu işletme .com kullanıyor, bazıları ise bir alternatif olarak .org’u tercih ediyor.

Bu günlerde her ülkenin iki veya üç harfli bir kodu vardır ve konu varyasyonlarının sayısı önemlidir.

Bunlar en yaygın olanları:

.co – Genellikle şirket, ticaret veya topluluk için bir kısaltma.
.info – Bilgilendirme siteleri
.net – Genellikle bunlar internet altyapı siteleridir
.org – Ticari olmayan kuruluşlar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar
.biz – .com ya da beğenmeyenler için iş veya ticari kullanım
.me – Bloglar veya diğer kişisel siteler

Ve genellikle bunları, coğrafi uzantılarla bir araya getirerek; .co.uk (Birleşik Krallık’ta bir şirket) şeklinde bulabilirsiniz.

Büyük işletmeler için, seçtikleri adın tüm büyük subdomainlerini (alt alanlar) almak ve bunları aynı siteye veya bölgesel sürümlere yönlendirmek pratiktir.

Ne seçerseniz seçin, doğru uzantıyı seçmenin bulunup bulunmama arasındaki fark olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Şüphe duyuyorsanız, küresel bir pazar varlığına sahip ticari varlıklar için hala en iyi seçenek olarak kabul edildiğinden ve profesyonel bir işlem yaptığınıza dair bir mesaj gönderdiği için .com’u seçin.

3. Mevcut domainleri kontrol edin

Siteniz için bir ad seçerseniz yapılacak ilk şey, bir başkasının o domaini zaten kaydettirip kaydetmediğini kontrol etmektir. İsimTescil’in bunu yapmak için mükemmel bir aracı vardır, burada veya burada bulabilirsiniz.

Ayrıca, söz konusu domainin açık yazım hatalarını kontrol etmek ve bu aramaları size getirmek için onları kaydettirmeyi düşünebilirsiniz. Başka bir web sitesine çok benzeyen bir isme sahip olmak, yasal bir zorlukla ve her iki tarafta da müşterileri şaşırtabilir. Bu nedenle, Amazen.com veya Gooogle.com değil, daha anlaşılır açık bir şey almak için özen gösterin.

4. Dil kontrolü yapın

Bir dil kontrolü yapmak tuhaf bir şey gibi görünebilir, ancak Türkçe’de zararsız görünen bir kelime, diğer dillerde daha az harika çağrışımlara sahip olabilir.

Sadece bir web sitesinin adının dünyanın diğer tarafındaki insanlara kasıtlı olarak hakaret etmediğini keşfetmek için sadece bu markalaşmaya yoğunlaşmak ideal bir senaryo değildir.

Ford, şirketin Ford Kuga’yı piyasaya sürmesiyle yakın zamanda bu sapkınlıkla karşılaştı. Dünya çapındaki ürün lansmanından sonra, Balkanlar’da, “Kuga” nın, 1347’den 1351’e kadar 200 milyon Avrupalının ölümünden sorumlu olan Kara Ölüm’ün sözcüğü olduğu bildirildi.

Bu tür bir hatanın çok daha kötü örnekleri var, bu yüzden her zaman kontrol edin.

5. Ticari marka aramaları yapın

Başka bir işletmenin ticari marka sahibi olduğu bir kelimeyi veya bir kelimenin bir kısmını kullanmak çok sorunlu olabilir. Bu, özellikle, bulduğunuz kelime imal edilmişse ve bu nedenle ortak kullanım tarafından sunulan korumalar kapsamında yer almıyorsa geçerlidir.

Kontrol etmek için iyi bir yer olan knowem.com olabilir. Bu, bir kelimenin bir ticari marka, bir alanda veya kelimenin sosyal medya sitelerinde kullanılmasının gerekip gerekmediğini size gösterecektir.

6. Tire ve sayılardan kaçının

Kural olarak, kolayca karıştırabildikleri için tire ve alt çizgilerden kaçının. Aynı nedenden ötürü, genellikle sayılardan da kaçının, örneğin sıfır ile ‘o’ harfinin de ayırt edilmesi zordur.

7. Yerel olarak odaklanmayı düşünün

Küresel hırslarınız yoksa ve Konya Ereğli’de araba tamir servisi yapıyorsanız, EregliArabaTamir.com iyi bir seçimdir. İşletmenizin adını kapsadığı yeri koymak, araba tamirlerini ararken, çevredeki herkesi sitenize getirecektir.

Bu planın tek uyarısı, örneğin Ereğli’nin sadece Konya’da olmaması olabilir.

Ereğli, Türkiye coğrafyasında birden fazla yerleşim yerinin ismidir. Zonguldak başta olmak üzere, Tekirdağ ve Kocaeli’de de vardır. Yine, bir isim seçerken her açıyı dikkate aldığınızdan emin olun.

8. Unutulmaz iyidir

Web sitelerini kolayca hatırlamanız çok daha olasıdır ve ayrıca ağızdan geçen kelimelerle daha da kolaylaşır. Bu doğrultuda, ismin kolay telaffuz edilip edilmeyeceği ve küresel bir kitleye bakıp bakmadığınıza bağlı olarak, Türkçe dışında başka dillerde de kolayca söylenip söylenemeyeceğine de yardımcı olur.

Çabuk ve unutulmaz bir şey seçmek zor olabilir. Ancak bu kriterlere uyan bir isim bulmak, trafik seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

9. Bir kelime üreteci deneyin

Fikirlere takılıp kalırsanız, her zaman anahtar kelime kullanan ve onları ilginç yollarla birleştiren çevrimiçi kelime jeneratörleriyle uğraşabilirsiniz. Bunun için kelimeler.net‘i deneyin.