Yeni Başlayanlar İçin En İyi League Of Legends Şampiyonları

Yeni Başlayanlar İçin En İyi League Of Legends Şampiyonları

League of Legends şampiyonlarından, özellikle yeni bir oyuncuysanız hangisini seçeceğiniz konusunda biraz kafanız karışabilir. MOBA oyunlara başlayanlar için Sihirdar Vadisi haritası kendinizi tekrar tekrar ölürken bulduğunuz korkutucu bir yer olabilir. Oyundaki 140’dan fazla şampiyon arasından seçim yapmak başta zor olabilir. Hangi şampiyonun nasıl oynadığını, hangi şampiyon çiftinin uyumlu olduğunu ve rakip şampiyonlara karşı nasıl başa çıkılması gerektiğini öğrenmek zaman alacak. Tüm bunları öğrenmenin en iyi yolu oyunu oynamak ve eğlenmektir.

Oyunun temel kavramlarıyla başa çıkmak için oyuna başlamanız gerekiyor. League of Legends’ın temel eğitimini oynayın ve minyon dalgaları, kuleler, beceriler ve eşyalar gibi daha geniş kavramlara aşina olun. Tüm temel bilgilere sahipseniz League of Legends şampiyonlarını denemeye ve kendiniz için en iyisini bulmaya hazırsınız.

Yardımcı olması bakımından hem LoL’ün ana sınıflarından hem güçlü hem de başlangıç seviyesi için uygun kabul edilen karakterlerin bir listesini hazırladık. Bunlar savaşçılar, tanklar, büyücüler, destekler, nişancılar ve suikastçılar. Her şampiyonun üst, orta, alt koridor ve orman olmak üzere belirli bir bölgesi vardır ve bu nedenle onları bu kategorilere ayırdık.

LEAGUE OF LEGENDS ŞAMPİYOLARI NELERDİR?

Herhangi bir MOBA’da şampiyon veya kahraman, harita üzerinde oyuncunun kontrol ettiği karakterdir. Her biri farklıdır ve Q, W, E ve R tuşları ile aktifleştirilen dört yeteneği vardır. Tüm şampiyonlar, diğerlerine göre daha güçlü olan ve “ulti” olarak bilinen ve uzun süreli bekleme sürelerine sahip ve yalnızca ara sıra kullanılabilen çok güçlü bir yeteneğe sahiptir.

Şu anda League of Legends’da 140’den fazla farklı şampiyon var. MMO ya da sınıf tabanlı bir nişancı oyunu gibi, her şampiyon takım içindeki amacına uygun kategorilere ayrılabilir. Bazıları nişancı, bazıları büyücü, bazıları hasar emen tanklar ve bazı şampiyonlar da tam olarak belirli bir sınıfa ait olamayabiliyor.

Klasik bir League of Legends maçında bir takımda beş şampiyon bulunur. Her şampiyonun yetenekleri seviyesi arttıkça açılır ve daha sonra deneyim kazanıp altın kullanarak eşya satın alarak geliştirilir. Bu geliştirmelerin her ikisinin de anahtarı, minyonların öldürülmesidir. Minyonlar, düşman tarafından gelen ve şampiyonlara saldıran bilgisayar kontrollü canavarlardır. Düşman şampiyonları öldürmenin yanı sıra minyonları da öldürerek şampiyonunuzu kısa sürede çok güçlü hale getirebilirsiniz.

LEAGUE OF LEGENDS ROLLERİ NELERDİR?

League of Legends’ın ana haritası Sihirdar Vadisi’nde, hepsi birbirinden çok farklı olan beş ana rol vardır. Bunlar haritada, üst koridor (top), orta koridor (mid), alt koridor (bot) veya ormanda olarak çeşitlilik gösterir. Kısacası roller fiziksel konumunuza dayanmaktadır.

Peki sadece bu dört rol mü mevcut? Alt koridorda bir oyuncu yerine iki oyuncu ile oynanır. Bunlardan birine Saldırı Hasarlı Taşıyıcı (ADC) denir ve bu rolün amacı, oyun sonuna doğru ezici saldırı hasarlarını kullanarak ekibi zafere taşımaktır. Bunu yapabilmesi için, oyunun erken aşamalarında korunabilmesi için bolca altın kazanmalı ve koruyucu eşyalar satın almalıdır.

Bu nedenle ADC her zaman bot koridorunda destek ile birlikte oynar. Sihirdar Vadisi’ndeki amacı öldürmek olmayan tek rol Destek rolüdür. Amaçları ADC’nin rahatlıkla skor kazanmaları ve en kısa sürede güçlenmeleri için korunmalarını sağlamaktır. ADC’ler minyonlara son vuruşu yaparken onları korumaları oyunda kritik bir önem taşımaktadır.

Sihirdar Büyüleri’nin de rollere göre kullanılması gerekir. Sıçra, hemen hemen herkesin kullandığı bir büyüdür. Sizi hızlı bir şekilde beladan kurtarabilecek veya aranızdaki boşluğu kapatarak düşmanınızı belaya sokabilecek bir çeşit anlık ışınlanma sağlar. Uzun bir bekleme süresi vardır, bu yüzden akıllıca kullanmakta fayda var.

ADC’ler de neredeyse her zaman Şifa büyüsü alırlar. Oyundaki en önemli işi hayatta kalmak ve düşmanın ADC’sinin takımını öldürmesine izin vermemektir. Eğer bu görevini doğru yapamazsa bu rakibe altın kazandıracak ve güç yükselişlerini hızlandıracaktır. Şifa büyüsü size anlık bir iyileşme kazandırır ve kısa bir süre boyunca hareket hızınızı da önemli ölçüde arttırır, bu sayede de tehlikeden uzaklaşmanıza olanak sağlar.

Destek ise şifanın zıttı olan Bitkinlik büyüsünü alır. Düşmanın bir süreliğine hareket hızını ve savunma istatistiklerini yüksek ölçüde düşürdüğü gibi, aynı zamanda saldırı hızını ve hasar verimini de önemli ölçüde düşürür. Bunu, kaçan bir düşmanı yavaşlatmak veya kaybedilen bir savaşı zafere dönüştürmek için kullanmak gerekir.

ADC ve destek alt koridorda iken, Vadi’nin diğer ucunda, yani üst koridorda oyuncular kendilerini aksiyondan uzak, yalnız kalmış gibi hissedebilir. Bu koridor aslında usta oyuncuların yaşadığı koridor olarak da bilinir. Bu koridorda oyuncular hasar veren şampiyonlar seçebildiği gibi hasarları tanklayacak şampiyonlar da seçebilirler.

Tenha konumlarından ötürü üst koridor, Sıçra ile birlikte ikincil sihirdar büyüsü olarak Işınlan alma eğilimindedir. Bu, bir an önce haritanın herhangi bir yerinde takım savaşlarına girmelerini sağlar. Bu sayede şampiyonlar ön cephede hasar verir veya bir çeşit kalkan görevi görür. Ya da belki de canları çok sıkıldığı zaman arkadaşının yanında gitmek için de bu büyüyü kullanabilirler.

Orta koridorda genelde büyücüler oynanır. Yeteneklerinin gücünü artıran büyük Yetenek Gücü istatistiklerini biriktirmenin getirdiği yüksek hasara sahip büyüleyiciler, oyun için önemli bir rol üstlenirler.

Sıçra ile birlikte orta koridorda kullanılan en yaygın Sihirdar Büyüsü Tutuştur’dur. Bu büyü rakibe bir süreliğine yanma hasarı verir, bu da aynı koridordaki rakibinizle kafa kafaya savaşa girmeniz durumunda rakibiniz düşük canla kaçmaya çalışırsa oldukça kullanışlıdır. Unutmayın ki bu oyunda üzerinde Tutuştur büyüsü kullanılmış bir oyuncunun ölümünü beklemek kadar heyecan verici pek az şey var.

Daha az agresif oyuna ilgi duyan orta koridor oyuncuları için Işınlan, Tutuştur almaktan daha iyi bir alternatiftir. Bazı büyücüler çok fazla miktarda zarar verir ve zarar verip dövüşten geri çekilebilirler. Bu yüzden Işınlan büyüsüyle ani bir giriş yapmak oldukça iyi bir strateji olacaktır.

Son olarak ormancıdan bahsedelim. Ormancı haritadaki tarafsız canavarların dolaştığı koridorlarda hareket eder. Görevleri, gölgelerde saklanmak, Vadi’nin agresif yaratıklarından para toplamak ve üç koridorun her birine aniden gidip düşmanları pusuya düşürmektir. Buna oyun dilinde gank denir. Ayrıca ormancının kontrol altında tutması beklenen bazı tarafsız canavarlar da vardır.

Her iki tarafın ormanında birer adet mavi ve kırmızı güçlendirici vardır. Bu güçlendirmelere sahip canavarları öldürdüğünüzde size geçici destek sağlayan bir güç kazandırır. Mavi güçlendirici, yetenekleriniz için bekleme süresi azaltma, daha yüksek mana puanı yenileme ve ek Yetenek Gücü sağlar. Kırmızı güçlendirme ise temel saldırılarınızın çarptığı düşmanları yavaşlatırken, aynı zamanda ek hasar verir. Ayrıca, çatışmalardan uzak durursanız sizi iyileştirir. Oldukça yararlı bu güçlendirmeleri doğru şekilde kullandığınızdan emin olun.

Bir ormancı olarak, Çarp büyüsünü kesinlikle almanız gerekecek, aksi takdirde gerçekten zor zamanlar geçirebilirsiniz. Çarp ve Flash ikilisini iyi kullanmakta yarar var.

Elbette oyun içerisinde bazı kurallar istisnalar ve değişiklikler gösterebilir, ancak oyun temelde bu kurallar üzerine kuruludur.

HANGİ ROLÜ OYNAMALIYIM?

Aslında hepsini oynamanız gerekir. League of Legends’da çok fazla seçenek var ve hangi seçenekte uzmanlaşmak istiyorsanız o rolü çok fazla oynamanız gerekir. Farklı roller, farklı şampiyonlar, farklı eşya dizilimleri. Oyun stilinizi oynadıkça geliştireceksiniz. Tek bir karaktere bağlı kalmak sizi çıkmaz yola sokacaktır. Ayrıca, dereceli oyunlarda istediğiniz şampiyon yasaklanırsa, muhtemelen bu sizi çok sinir edecektir.

Bazen belirli bir şampiyonla tekrar karşı karşıya kaldığınızda zorluk yaşadığınızı göreceksiniz. Nasıl oynandıklarını anlamayacaksınız ve sürekli olarak karşısında ezileceksiniz. Bu durumda, karşınızdaki League of Legends şampiyonu seçip oynamayı deneyin. Bunu yapmak size o şampiyonun yetenekleri ve oyun tarzı hakkında fikir verecektir, böylece bir dahaki sefere karşılaştığınızda ne ile karşı karşıya kaldığınızı bileceksiniz.

Unutmayın ki bu oyunda en önemli şey eğlenmek. Eğer eğlenmiyorsanız değiştirmeniz gereken bazı şeyler olacaktır. Bazen farklı bir şampiyon seçmek, tamamen yeni bir oyun oynuyormuş hissini size kazandırabilir.

EN İYİ LEAGUE OF LEGENDS ÜST KORİDOR ŞAMPİYONLARI

Üst koridor şampiyonları: Kısaca yalnız savaşçılar.

Garen – Demacia’nın Kudreti

Garen klasik bir tank şampiyondur ve W yeteneği ona fazladan savunma istatistikleri verir. Pasif yeteneği olan Metanet, onun diğer şampiyonlardan çok daha hızlı bir şekilde sağlık kazanmasını sağlar. Bu da koridorda daha uzun süre hayatta kalabileceğiniz anlamına gelir. Aksine daha ofansif bir oyun sergilemek istiyorsanız Garen bunu da size rahatlıkla verebilir.

Yetenekleri:

Q – Amansız Hücum: Garen’in hareket hızında artış meydana gelir ve kendisini etkileyen tüm yavaşlatma etkilerinden kurtulur. Bir sonraki saldırısı rakibinin hayati bir organına denk gelerek ek hasar verir ve rakibi susturur.

W – Cesaret: Garen rakiplerini katlettikçe zırh ve büyü direncini pasif olarak arttırır. Ek olarak bu yeteneği etkinleştirdiğinde kısa süreliğine kalkan ve sıvışma kazanır. Ardından daha uzun bir süre etkili olan daha az miktarda hasar azaltma elde eder.

E – Yargı: Garen bir süreliğine kılıcını hızla çevirerek rakiplere Fiziksel Hasar verir. En yakındaki rakibe verdiği hasarsa artar. (Eşyalardan ve seviyeden kazanılan saldırı hızı, gerçekleştirilen vuruş sayısını arttırır. Dönüşten isabet alan rakip şampiyonlar, birkaç saniyeliğine zırhlarının bir miktarını kaybeder. 

R – Demacia’nın Adaleti: Garen bir rakip şampiyonun hayatına son vermek için Demacia’dan güç alarak, hedefin eksik canının bir miktarına eşdeğer miktarda hedefe gerçek hasar verir.

Garen’in doğuştan gelen tank yapısı, sık sık üst koridorda gezinmeyi öğrenmenize yardımcı olacağından onu kullanışlı bir şampiyon yapar. Diğer üst koridor şampiyonlarına karşı mücadele eder, ancak yeteneklerini iyi yönetirseniz, çoğu yakın dövüş şampiyonuna karşı da kendini koruyabilir. League of Legends’da Amansız Hücum ve Yargı’nın tekrar tekrar kullanılmasına dayanabilecek pek fazla karakter yoktur ve rakiplerinizin onları nihai olarak bitirebileceğiniz bir noktaya indirgemesi uzun sürmez.

Eğer işler yolunda gitmiyorsa savunma yeteneklerinden faydalanabilirsiniz. Garen pasif olarak savunma istatistiklerini kazanma yeteneğine sahip ve otomatik olarak zırh ve büyü direnci geliştirdiği için, karşı karşıya kalabileceği şampiyonlara karşı dayanıklı olması yardımcı olur. Bir savaşı kaybedeceğinizi hissettiğinizde Garen ile savaştan kaçmak kolaydır. E yeteneği rakibin yanınıza gelip hasar almasından dolayı onu uzaklaştırabilir ve Q yeteneğini kullanmak, sizinle düşmanlarınız arasında bir mesafe bırakmanıza olanak tanır. W yeteneği savunmanızı altı saniye yükseltir ve aynı zamanda kaçmanıza yardımcı olur. Garen’in sağlık yenilenmesi oyunun en iyi pasiflerinden biridir. Bu nedenle bir süre beladan uzak durarak hızlı bir şekilde canınızı tamamen doldurabilirsiniz

Eşyalara seçimine gelirsek, Garen için mükemmel olan iki tane eşya mecvut. Günateşi Pelerini, her saniye etrafınızdaki düşmanlara büyü hasarı verir. Kara Balta ise rakibinizin zırhını %24’e kadar düşürür. Her ikisi de Garen’in E yeteneğiyle mükemmel bir şekilde uyumlu olarak çalışır. Bunlar hemen hemen her eşya diziliminde çok önemli eşyalardır.

Garen - Demacia’nın Kudreti

Nasus – Kumların Efendisi

Nasus çeşitli şekillerde oynanabilir. Garen gibi tan olarak oynanabildiği gibi Yetenek Gücü (AP) veya Saldırı Hasarı (AD) kasılabilir. Pasifi Ruhyiyen ona can çalma verir, bu da ona koridorda daha uzun süre hayatta kalmasına olanak sağlar.

Yetenekleri:

Q – Sömürü Darbesi: Nasus’un bir sonraki normal saldırısı 30/50/70/90/110 (+100% Saldırı Gücü) (+300) Fiziksel Hasar verir. Sömürü Darbesi bir birimi katlederse kalıcı olarak 3 Hasar kazanır. Bu ilave miktar, şampiyonlar, büyük minyonlar ve büyük canavarlara karşı 12 olur.

W – Çürü: Nasus hedef şampiyonu 5 saniye boyunca yaşlandırıp, bu süre içinde hareket hızını %47/59/71/83/95 değerine çıkacak şekilde %35 düşürür. Hedefin Saldırı Hızı bu miktarın yarısı kadar azalır.

E – Ruh Ateşi: Nasus hedef bölgede 55/95/135/175/215 (+60% Yetenek Gücü) Büyü Hasarı veren bir ruh alevi ortaya çıkarır. Sonraki 5 saniye boyunca, bölgedeki birimlerin zırh miktarları %15/20/25/30/35 azalır ve bu birimler saniye başına fazladan 11/19/27/35/43 (+12% Yetenek Gücü) Büyü Hasarı alır.

R – Kumların Hiddeti: Nasus yakındaki rakipleri hırpalayan güçlü bir kum fırtınası çıkarır. Fırtına hiddetlendikçe Nasus fazladan can ile saldırı menzili kazanır, yakındaki rakiplere hasar verir, Sömürü Darbesi’nin bekleme süresinde azalma kazanır ve etki süresi boyunca ilave zırh ile büyü direnci elde eder.

Nasus’u oynamanın iki yaygın şekli var. Bunlardan biri, öldürmek için harekete geçmeden önce düşmanlarının sağlığını azaltmak için E yeteneğini, yani Ruh Ateşini kullanarak büyü hasarına odaklanarak oynamak. İkincisi ise Q yeteneğini kullanarak farm yapmak. Bu sayede oyunun sonlarına doğru daha güçlü hale geleceksiniz.

Farma odaklanmak, Nasus’u ne kadar iyi oynadığınızı gösterir. Son vuruş yapmak altın kazanmanın ve eşya satın almanın en iyi yoludur. Q yeteneğinizi güçlendirmek için son vuruş yapmanız gerekir. İlerleyen dakikalarda yetenek daha güçlü hale geldikçe son vuruş kolaylaşır. Nasus’un en büyük dezavantajı yeteneklerinin çok fazla mana götürüyor olmasıdır. Bu da yeteneklerinizi art arda atamayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle mücadele ederken ve güçlenirken mananızı dikkatle yönetmeniz gerekir.

Bu duruma çözüm olarak Buzdoğan Eldiven ve Üçlü Kuvvet gibi eşyaları satın alabilirsiniz. Her ikisi de Nasus’a, büyülerini daha sık kullanmasına izin veren, aynı zamanda mana ve bekleme süresi azaltma sağlıyor. Ayrıca otomatik saldırılara güç vermek veya fazladan zırh vermek gibi başka bonuslar da sağlıyorlar.

Nasus - Kumların Efendisi

EN İYİ LEAGUE OF LEGENDS ORMANCI ŞAMPİYONLARI

Belirli bir pozisyonu bulunmayan şampiyonlar. Sürekli hareket etmeleri gerekir.

Shyvana – Ejder Kanı

Shyvana, oyundaki en hızlı ormancılardan birisi. Sahip olduğu pasif yetenek, Ejderkanının Hiddeti, ejderhalara daha fazla zarar vermesine izin vermesinin yanında öldürdüğü her oyuncu için bonus istatistik kazandırır. Altıncı seviyeye ulaştıktan sonra gank yapmaya hazır olur. Ancak W yeteneğindeki hız artışı sayesinde altıncı seviyeye gelmeden bile bir tehdit olabilir. Ayrıca, ekibinizin ihtiyacına göre şekillenebilir. İsterseniz tank olarak, isterseniz de hasar verici rollerde oynanabilir.

Yetenekleri:

Q – Çifte Isırık: Shyvana bir sonraki saldırısında iki vuruş yapar. Normal saldırılar Çifte Isırık’ın bekleme süresini 0,5 saniye azaltır. (Ejderha Biçimi: Çifte Isırık Shyvana’nın önündeki bütün birimleri biçer.)

W – Ateş Burgacı: Shyvana 3 saniyeliğine etrafını ateşle kuşatarak yakınındaki rakiplere saniye başı büyü hasarı verir ve daha hızlı hareket eder. Ateş Burgacı devredeyken Shyvana’nın rakibe yaptığı normal saldırılar, verilen hasarın bir kısmını tekrar uygular. Büyü devam ettikçe Hareket Hızı azalır. Normal saldırılar, Ateş Burgacı’nın süresini uzatır. (Ejderha Biçimi: Ateş Burgacı büyür.)

E – Alevli Nefes: Shyvana’nın fırlattığı ateş topu, karşısına çıkan bütün rakiplere hasar verir ve hedefin üstünde köz oluşturarak hedefi 5 saniyeliğine işaretler. Shyvana’nın işaretli hedeflere yaptığı normal saldırılar, isabet ettiği hedeflerin o anki azami Can değerlerinin belli bir yüzdesini hasar olarak verir. (Ejderha Biçimi: Alevli Nefes, isabet halinde veya hedef konumda patlayarak ilave hasar verir ve kısa süreliğine zemini kavurur.)

R – Ejderin Öfkesi: Shyvana ejderhaya dönüşür ve hedef konuma uçar. Yoluna çıkan rakipler hasar alır ve hedef konuma doğru savrulurlar. Shyvana pasif olarak her saniye Hiddet kazanır ve normal saldırıda 2 Hiddet elde eder.

Shyvana’nın pasifi öldürdüğü ejderhalar sayesinde onu daha güçlü kılar. Bu, çok önemli bir yetenektir. Oyunun başlarında ejderhalar, ekibinize zamanla biriken güçlü bonuslar kazandırır ve ne zaman ortaya çıktıklarını takip etme ve bunları elde etme fırsatlarından yararlanmak için Shyvana’ya ve aynı zamanda tüm ekibinize bir avantaj sağlamak için anahtardır.

Sadece birkaç şampiyon Shyvana kadar hızlı orman temizleyebilir. Shyvana tüm orman kamplarını öldürdükten sonra oyunun başlarında bir avantaja sahip olur ve rakip koridorları üzerindeki baskıyı arttırmanıza izin verir. Kitle kontrol yeteneği eksik kaldığı için altıncı seviyeden önce skor alabilmenin yolu takım arkadaşlarınızla yakın çalışmaktan geçer.

Shyvana’yı oynamak bazı durumlara bağlı olarak kolaydır. Takımınız geride kalmışsa veya çok fazla tank yoksa, Yanardöver efsununa sahip bir İz Sürücü Bıçağı inşa etmeye değer. Bu, Shyvana’ya orman canavarlarını öldürme hasarını ve biraz kitle kontrol bonusu verdiği gibi, biraz daha uzun süre hayatta kalabilmek için sağlık ve hasar artışı verir. Ancak durum iyi gidiyorsa Cengaver veya Jilet Gibi efsunlarını kullanarak daha fazla hasar veya saldırı hızı kazanabilirsiniz.

Shyvana - Ejder Kanı

Volibear – Kükreyen Fırtına

Volibear Shyvana kadar hızlı değil, ama ormanda hayatta kalmak için iyi bir seçim. Pasifi, Fırtınanın Seçtiği, Can değeri kritik seviyeye düştüğünde birkaç saniyeliğine onu hızlıca iyileştirir ve bu da takım dövüşlerinde kullanılabilir. Gankleri oldukça etkilidir ve ekibinizin ihtiyaç duyduğu şeye bağlı olarak ya hasar verici ya da tank olarak inşa edilebilir.

Yetenekleri:

Q – Dörtpençeli Fırtına: Volibear dört ayak üstüne inerek 4 saniyeliğine %15/17.5/20/22.5/25 Hareket Hızı kazanır. Rakip şampiyonlara doğru koşarken kazandığı hareket hızı artarak %30/37.5/45/52.5/60 olur. Volibear’ın bu süre içindeki ilk saldırısı fazladan 30/60/90/120/150 Fiziksel Hasar verir ve hedefi Volibear’ın arkasına savurur.

W – Kuduz: Pasif: Volibear, her saldırıyla %9/13/17/21/25 Saldırı Hızı kazanır. Bu etki 3 defaya kadar birikir.

Aktif: Volibear 3 Kuduz yükü biriktirdiğinde bir rakibi ısırarak hedefin eksik can miktarının her %1 kadarı başına %1 artacak şekilde 60/110/160/210/260 (+15ilave Can yüzdesi [ilave can miktarının %15 kadarı]) Fiziksel Hasar verebilir. Volibear bir minyonu veya canavarı ısırırsa Kuduz’un bekleme süresi %50 azalır.

E – Haşmetli Kükreme: Volibear güçlü bir kükremeyle rakiplerine hasar verir, onları yavaşlatır ve az miktarda geri savurur. Havada veya atılma halinde olan rakipler fazladan hasar alır. Kükremesi, minyon ve canavarları da korkutur.

R – Fırtına Pençe: Volibear yakınındaki en fazla 8 rakibe 75/115/155 (+40% Yetenek Gücü) Büyü Hasarı veren zincirleme bir şimşekle gürler. Sonraki 12 saniye boyunca fırtınadan güç alan Volibear’in normal saldırıları 75/115/155 (+40% Yetenek Gücü) İlave Büyü Hasarı verir ve yakındaki 8 rakibe sıçrar.

Volibear’ın Q yeteneği, onun en kullanışlı yeteneği. Bu yetenek sayesinde beladan uzaklaşabilir, aynı zamanda bir takım savaşaında veya çatışmada düşmanları çok etkin bir şekilde tutup çekebilirsiniz. Kırılgan bir hedefi kovalayıp onu geriye doğru takımın önüne atmak takımın skor alması için çok faydalıdır.

Kuduz yeteneğinin pasif hali vardır. Aktif hale getirmek için Volibear’ın üç temel saldırı gerçekleştirmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir. Aktifleştirmek çok uzun sürmese de hemen kullanamayacağınızı bilmelisiniz. Aynı zamanda uzun bir bekleme süresi vardır. Bu yüzden doğru zamanda doğru yerde kullandığınızdan emin olmalısınız.

W yeteneği ve Ultisinden dolayı, saldırı hızı Volibear’ın önemli bir ihtiyacı. Ne kadar hızlı saldırırsanız, W yeteneğinizini ne kadar hızlı etkinleştirirseniz ultinizle o kadar fazla hasar verirsiniz. Aklın Sonu eşyası, düşmanınızın büyü direncini düşürürken saldırı hızınızı arttıran önemli bir eşyadır. Ayrıca, Volibear’ın pasifinin etkinliğini artıran Ruh Gömleği de faydalı bir eşya.

Volibear - Kükreyen Fırtına

EN İYİ LEAGUE OF LEGENDS ORTA KORİDOR ŞAMPİYONLARI

Yüksek büyü hasarıyla savaşta çok etkili olması beklenen şampiyonlar.

Annie – Şeytan Çekici

Annie orta koridorda oynamak için fazlasıyla uygun bir şampiyon. Etkili kitle kontrol yetenekleri ve yüksek büyü hasarına sahip bu şampiyon minimum düzeyde hareket kabiliyetine sahip olsa da iyi bir zamanlama ve hedef seçimi tüm oyunu Annie’nin lehine döndürebilir.

Yetenekleri:

Q – Yok Et: Annie, içi mana dolu bir ateş topu yollar; 80 / 115 / 150 / 185 / 220 (+ 80% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir. Yok Et hedefin ölümüne neden olursa, mana bedelinin tamamı ile bekleme süresinin yarısı iade edilir.

W – Ateşle: Annie’nin fırlattığı ateş 50 derecelik koni şeklinde bir alandaki tüm rakiplere 70 / 115 / 160 / 205 / 250 (+ 85% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir.

E – Alev Kalkanı: Annie 3 saniyeliğine kendine ve Tibbers’a 16 / 22 / 28 / 34 / 40% hasar azaltma sağlar. Devrede olduğu sırada kalkana normal saldırı isabet ettiren rakipler 20 / 30 / 40 / 50 / 60 (+ 20% Yetenek Gücü)  büyü hasarı alır.

R – Çağır: Tibbers: Tibbers bir alev patlamasıyla ortaya çıkarak hedef bölgedeki rakiplere 150 / 275 / 400 (+ 65% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir. Rakipleri 45 saniye boyunca kovalayarak yakındaki rakiplere her saniye 10 / 15 / 20 (+ 10% Yetenek Gücü) yakar ve saldırılarıyla 50 / 75 / 100 (+ 15% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir. Annie bu yeteneği yeniden kullanarak Tibbers’ı kontrol edebilir.

Annie Tibbers’ı ortaya çıkardığında, bir şampiyon üzerine Kundakçı yeteneğini kullandığında ve katledildiğinde Tibbers Hiddetlenir. Hiddet: Tibbers 3 saniye içinde azalarak tükenecek şekilde %275 Saldırı Hızı ve %100 Hareket Hızı kazanır.

Annie’nin kitle kontrol yeteneği takım dövüşlerine başlatmada kullanılabilir. Dört yetenek kullandığınızda, kullanacağınız bir sonraki hasar veren yetenekten sonra rakibe sersemletme verebilirsiniz. Düşmanları sersemletmek için Yok Et veya Ateşle yeteneklerinizi kullanarak ve ardından hemen üzerlerine Tibbers’i bırakarak, büyük miktarda büyü hasarı verebilirsiniz.

Annie’nin uzun menzilli ve yüksek kitle kontrol yeteneği savaş başlatmasında başarılı olsa da dikkat edilmesi gereken bir husus var. Eğer rakibe yakalanırsa korunmak için sadece Alev Kalkanı yeteneği işe yarar ve düşmandan kaçmak için etkili başka bir yeteneği yoktur.

Annie’nin verdiği zarardan en iyi şekilde yararlanmak için, mümkün olduğunca Yetenek Gücü (AP) kasmak gerekir. Bunun için Rabadon’un Şapkası biçilmiş kaftandır. Bu eşya size çok fazla AP veriyor ve toplam AP’nizi %30 oranında artırıyor. Ayrıca, ekstra patlama ve sıçrama hasarı için Luden’in Feryadı veya tank düşmanlara karşı oynamak için Hiçlik Değneği gibi eşyalar da satın alabilirsiniz.

Annie - Şeytan Çekici

Morgana – Istırabın Kanatları

Morgana işlevsel bir büyücüdür. Annie büyük miktarlarda hasar verebilse de, Morgana’nın orta koridorda üstünlük kurabilmesi için farklı yeteneklere sahip. İyi bir destek şampiyonu olmasının yanı sıra yüksek büyü hasarına sahip olması, onu orta koridor için uygun bir şampiyon haline getiriyor.

Yetenekleri:

Q – Karanlık Esaret: Atılan karanlık enerji ışını, vurduğu ilk rakibi 2 / 2.25 / 2.5 / 2.75 / 3 saniyeliğine yerine sabitleyerek, 80 / 135 / 190 / 245 / 300 (+ 90% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir.

W – Zulüm Toprağı: Bir alanı 5 saniye boyunca lanetler. Lanetlenmiş bölgedeki rakipler her saniye eksik can değerlerine bağlı olarak; 8 / 16 / 24 / 32 / 40 (+ 11% Yetenek Gücü) ila azami 80 / 160 / 240 / 320 / 400 (+ 110% Yetenek Gücü) 12 / 24 / 36 / 48 / 60 (+ 16.5% Yetenek Gücü) 120 / 240 / 360 / 480 / 600 (+ 165% Yetenek Gücü) büyü hasarı alır.

E – Kara Kalkan: Dost bir şampiyonun etrafına, 5 saniye süren bir kalkan yerleştirir. Kalkan 70 / 140 / 210 / 280 / 350 (+ 70% Yetenek Gücü) büyü hasarını emer ve kırılana kadar engelleme etkilerini önler.

R – Ruh Prangası: Karanlık zincirler,0.5 saniye gecikmeden sonra yakındaki rakip şampiyonlara 150 / 225 / 300 (+ 70% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir ve onları 3 saniyeliğine 20% yavaşlatır. 3 saniyenin sonunda, kurbanlar ilave 150 / 225 / 300 (+ 70% Yetenek Gücü) büyü hasarı alarak, 1.5 saniye sersemler. Rakip şampiyonlar, Morgana’dan uzaklaşarak zincirleri kırabilir.

İyi hedef alma ve hızlı refleksler Morgana oynamak için anahtardır. Ondan en iyi şekilde yararlanmak için Karanlık Esaret ile düşmanlara vurmanız, verdiğiniz hasarı en üst düzeye çıkarmak için Zulüm Toprağı ile hızlıca saldırmanız gerekir. Ayrıca, müttefikleriniz tehlikedeyken, Q’nuzla düşmanları durdurabilir veya müttefiklerinizin üstünde hızlı bir Kara Kalkan yeteneği kullanıp onları koruyabilirsiniz.

Zhonya’nın Kumsaati ve Hextech Silahkılıç gibi eşyalar Morgana’nın ultisi ile etkili bir şekilde kullanılabilir. Silahkılıç sizi ileriye iter ve düşmanlarınızın menzili içinde olmanızı sağlarken, aynı zamanda küçük bir bonus hasar verir. Ultinizi kullanmaya karar verdikten sonra, Zhonya’yı aktif hale getirirseniz, 2,5 saniyeliğine donacaksınız. Bu süre zarfında hareket edemezsiniz, ancak aynı zamanda hasar da alamazsınız. Böylelikle düşman takımının tam ortasında olsanız bile güvende olursunuz.

Bu, ekibinize güvenmeniz gerektiği anlamına geliyor. Morgana, sersemletmelerinden faydalanabilecek arkadaşlarıyla birlikte en iyi şekilde oynanır. Ultinizi kullanmadan önce takımınızla iyi iletişim kurduğunuzdan emin olun, çünkü ultinizi yanlış zamanda kullanırsanız büyük bir takım savaşı kaçırabilirsiniz. Bu da takım savaşını kaybetmek anlamına gelir.

Morgana - Istırabın Kanatları

EN İYİ LEAGUE OF LEGENDS AD CARRY ŞAMPİYONLARI

Saf fiziksel hasar veren ve oyunu taşıma potansiyelleri bulunan şampiyonlar.

Caitlyn – Piltover Şerifi

Caitlyn, oyundaki en uzun menzile sahip şampiyondur. Oyunun ileri safhalarında Tristana ve Kindred ona menzil konusunda yetişseler de, oyunun erken safhalarında Caitlyn çoğu zaman potansiyel tehditlerden uzak bir mesafede bile olsa hasar verebilir. Oldukça basit yetenekleri var. En yüksek hasarları düz vuruşuyla bile verebiliyor.

Yetenekleri:

Q – Piltover Silahı: Tüfeği 1 saniye kurarak yaptığı delici atışla 30 / 70 / 110 / 150 / 190  (+ 130 / 140 / 150 / 160 / 170% Saldırı Gücü) fiziksel hasar verir. Hasar sonraki her hedefte azalarak en az 67% oranına düşer. Kapanların açığa çıkardığı hedeflere her zaman tam hasar verir. Sonraki hedeflere verilen hasar: 20.1 / 46.9 / 73.7 / 100.5 / 127.3 (+ 87.1 / 93.8 / 100.5 / 107.2 / 113.9% Saldırı Gücü)

W – Yordle Kapanı: Caitlyn yakalanan rakip Şampiyonun 1.5 saniyeliğine hareketsiz kalmasına ve 3 saniyeliğine Gerçek Görüş etkisine girmesine yol açan bir kapan kurar. Kapanlar 90 saniye kuru kalır. Aynı anda 3 / 3 / 4 / 4 / 5 kapan aktif olabilir. Kapana yakalanan rakiplerin Tam Kafadan Vuruşlarından aldığı hasar 40 / 90 / 140 / 190 / 240 (+ 40 / 55 / 70 / 85 / 100% Saldırı Gücü) artar ve 4 saniye boyunca kapana bağışıklık kazanır.

E – 90 Kalibrelik Ağ: Caitlyn’in fırlattığı ağ 70 / 110 / 150 / 190 / 230 (+ 80% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir ve bir rakibi 1 saniyeliğine 50% yavaşlatır. Caitlyn’in 400 menzil geriye savrulmasına yol açar.

R – Son Koz: Mükemmel atış için yapılan bir saniyelik hazırlıktan sonra, bir rakip şampiyona attığı mermiyle 250 / 475 / 700 (+ 200% ek Saldırı Gücü) fiziksel hasar verir. Diğer rakip şampiyonlar kendilerini siper ederek merminin önüne atlayabilir. Hazırlık boyunca hedefe yönelik Gerçek Görüş sağlar.

ADC’lerin kavgadan olabildiğince uzak durmaları gerekir. Bu durumda takım arkadaşlarınız sizi korumalıdır. Muhtemelen takımınızdaki en büyük hedef sizsiniz ve mücadeleye yaklaşmak çok hızlı bir şekilde ölümünüze yol açabilir. Caitlyn olarak W, E yeteneklerini kullanın ve beladan uzak durarak hasar vermeye odaklanın.

Caitlyn’in menzili kuşatma için de kullanışlıdır. Dövüşler başlamadan önce ekipler birinin yakalanması için kulelerin altında beklerken bunu yapabilirsiniz. Caitlyn kapanları savunma amaçlı kullanabilir ancak düşman şampiyonlarına daha fazla hasar vermek için de Q yeteneğiyle birlikte kullanıldığında çok etkili olur.

AD Carry, oyun boyunca tartışmasız en az çeşitliliğe sahip roldür ve çok çeşitli eşya dizilimleri vardır. Caitlyn için de diğerlerinde olduğu gibi, saniyede en fazla hasarı verebilmek için saldırı hasarı (AD) ve saldırı hızına ihtiyacınız vardır. Ebedi Kılıç eşyası ile AD oranını ve kritik bir vuruş yapma şansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca, Caitlyn’in saniye başına hasarını daha da geliştirmek için ekstra hasar kazandıran Runaan’ın Kasırgasını da kullanabilirsiniz.

Caitlyn - Piltover Şerifi

Ashe – Ayaz Okçu

Morgana bir işlevsel bir orta koridor şampiyonuysa, Ashe de işlevsel bir ADC sayılabilir. Kitle kontrol, görüş ve alan etkisi veren yeteneklerden oluşan bir kombinasyon ile alt koridorda harika bir oyun çıkarmak mümkün. Ayrıca ultisi oyundaki en güçlü sersemleticilerden biri.

Yetenekleri:

Q – Pürdikkat: Pasif: Normal saldırılar 4 saniyeliğine Odak kazandırır, bu etki en fazla 4 defaya kadar birikir.Yükler birer birer eksilir, 4 yüke ulaştığında Pürdikkat yeteneğini kullanarak bütün Odak yükleri tüketilebilir.

Aktif: Ashe 5 saniyeliğine 20 / 25 / 30 / 35 / 40% Saldırı Hızı kazanır ve normal saldırıları, saldırı başına 105 / 110 / 115 / 120 / 125% Saldırı Gücü kadar fiziksel hasar veren bir ok yağmuruna dönüşür. Bu süre boyunca Ashe, Odak yükü biriktiremez.

Asgari Saldırı Gecikmesi: Q yeteneği kullanıldığı zaman, normal saldırısını başa döndürmek yerine, saldırı gecikmesini normal değerinin %40’ını düşürür.

W – Yaylım Ateşi: Ashe, 57,5 derecelik koni şeklinde bir alana 20 / 35 / 50 / 65 / 80 (+ 100% Saldırı Gücü) fiziksel hasar veren 9 ok fırlatır. Şampiyonlara isabet edenler, Buz Atışı’na yönelik Kritik Vuruş sayılır. Rakipler, yaylım ateşi’nden gelen okları engelleyebilir, ancak yalnızca ilkinden hasar alır.

E – Şahin Atışı: Ashe’in gözcülük yapması için canlandırdığı şahin, hedef konuma uçarken alanı (1000 menzil genişliğinde) açar. 5 saniyeliğine görüş sağlar. Şahin Atışı 2 kereye kadar biriktirilebilir.

R – Büyülü Kristal Ok: Ashe düz bir hatta bir ok atar. Ok bir rakip şampiyona isabet ederse, 250 / 425 / 600 (+ 100% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir ve kat ettiği mesafeye bağlı olarak, şampiyonun en fazla (2800 menzil ve daha fazla mesafe kat ettiyse) 3.5 saniye sersemlemesine neden olur. Ayrıca, 250 menzil içindeki birimler de ilk hasarın yarısını alarak 3 saniyeliğine Buz Atışı’nın mevcut yavaşlatması kadar yavaşlar. Minimum sersemletme süresi: 1.3 saniye.

Jhin veya Lucian gibi birkaç ADC büyü hasarı verse de ADC’ler genellikle birbirlerine benzerler ve çoğu otomatik saldırı ile işlev görür. Temelde savaşın gerisinde durması gerekse de Caitlyn’in aksine Ashe savaş başlatıcı konumda da kullanılabilir.

Düşmanlarınızı dürtmek ve minyonları temizlemek için W yeteneğinizi kullanabilirsiniz. Doğru zamanlama ile rakiplerinize ulti de atabilirsiniz. Bu etkileyici yetenek harita boyunca ilerler ve ilk düşman hedefine ulaştığında yok olur, onu sersemletir ve bu düşman ekibinize yem olabilecek bir konuma düşer. Dövüş başlamak için kullanışlı olduğu gibi savaşları bitirmekte de iyidir.

Caitlyn gibi Ashe de muhtemelen Ebedi Kılıç ve Runaan’ın Kasırgası’nı kullanabilir, ancak iki farklı eşya da Ashe için uygun olabilir. Yaptığınız zararın miktarına göre sizi iyileştiren ve Kanasusamış ile can çalma buildi kurabilirsiniz. ADC’ler için ayrıca tanklara zarar vermek de önemlidir. Bu yüzden zırhı delen veya sizden daha fazla cana olan düşmanlara zarar veren öğeler çok önemlidir. Bunu göz önünde bulundurarak, Dominik Efendi’nin Hürmetleri eşyasını almak, her iki ADC’ye de faydalı olacaktır.

Ashe - Ayaz Okçu

EN İYİ LEAGUE OF LEGENDS DESTEK ŞAMPİYONLARI

ADC’yi korumakla yükümlü ve diğer oyunculara destek olan yardımcı şampiyonlar.

Leona – Seher Işığı

Leona tartışmasız olarak en iyi kitle kontrol yeteneklerine sahip destek şampiyonudur. Bu da savaşlara başlamada ve ADC’sine destek çıkmada mükemmel olmasını sağlar. Kalkanı sayesinde minimum riskle savaş başlatabilir.

Yetenekleri: 

Q – Şafak Kalkanı: Bir sonraki normal saldırı fazladan 30 / 55 / 80 / 105 / 130  (+ 30% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir ve hedefi 1 saniyeliğine sersemletir.

W – Tutulma: 3 saniyeliğine 25 / 35 / 45 / 55 / 65 (+ 20% % Ek zırh) ek zırh ve 20 / 30 / 40 / 50 / 60 (+20% Ek Büyü Direnci) büyü direnci kazanır. Etki sona erdiğinde, isabet alan yakındaki rakipler 40 / 80 / 120 / 160 / 200 (+ 40% Yetenek Gücü) büyü hasarı alır ve Leona 3 saniyeliğine ek zırh ve büyü direnci değerlerini korur.

E – Ufuk Kılıcı: Düz bir hattaki bütün rakiplere 60 / 100 / 140 / 180 / 220 (+ 40% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir. Darbe alan son rakip 0.5 saniyeliğine hareketsiz kalır ve Leona onun üstüne atılır.

R – Güneş Patlaması: Güneş enerjisinden oluşan bir ışın çağırır(0.625 saniye gecikme ile) ve rakiplere 100 / 175 / 250 (+ 80% Yetenek Gücü) büyü hasarı vererek, 1.5 saniyeliğine 80% yavaşlamalarını sağlar.

Patlamanın merkezinde kalan rakipler yavaşlamak yerine sersemler. Leoanın Kılıcı Işıl Işıl parlar ve sonraki 3 / 4 / 5 otomatik saldırısı 100 menzil ve isabet durumunda 30 / 40 / 50 (+ 15% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir.

Leona, kitle kontrol yetenekleriyle tanınan bir destek şampiyonudur. Bu sayede bir savaşa rahatlıkla katılabilir. Ancak çok abartmamakta fayda var. Sizi destekleyecek bir ekip olmadan savaşa atlayarak kendinizi çok hızlı bir şekilde ölüme sürükleyebilirsiniz. Sonuçta ölümsüz değilsiniz.

Ayrıca, bir destek olarak işinizin bir kısmının ADC’nize göz kulak olduğunu unutmayın. Takımınıza yarar sağlamak için savaşlara katılmak bazı durumlarda işe yarasa da ADC’nizden uzakta kalmak onun ölümüyle sonuçlanabilir. İlk düşmana atlamadan önce her zaman karşıdaki en güçlü tehdidi engellemeye çalışın.

Bir destek şampiyonun işinin büyük bir kısmı, ekibinize görüş sağlamaya yardımcı olmak ve düşmanın görüşünü kesmektir. Tüm şampiyonların totem yerleştirmesi gerekse de, destek oynayan herkes en azından bir Keşiftaşı’na sahip olması gerekir. Leona’nın yapısı tanktan oluştuğu için Demir Solari’nin Broşu, aktifleştirildiğinde ona ve yakındaki müttefiklerine bir kalkan sağlar ve istatistiklerini arttırır. 

Leona - Seher Işığı

Janna – Fırtınanın Hiddeti

Janna’nın yetenekleri arasında her şeyden biraz var. İyileştirme, kalkan, fırlatma, yavaşlatma, dürtme, güçlendirme ve hız artışı. Sahip olmadığı tek şey sersemletme olsa da çok yönlülüğü onu mükemmel bir destek yapıyor. Ancak yakalanmamak için özen gösterilmesi gerekiyor.

Yetenekleri:

Q – Uğultulu Kasırga: Yarattığı hortum, yoluna çıkan tüm rakiplere 60 / 85 / 110 / 135 / 160 (+ 35% Yetenek Gücü) büyü hasarı vererek onları 0.5 saniyeliğine havaya savurur. Hortum, 3 saniyeye kadar yüklenebilir. Yüklendiği her saniye için 15 / 20 / 25 / 30 / 35 (+ 10% Yetenek Gücü) ilave hasar verir ve rakipleri fazladan her saniye için 0.25 (azami 1.25) saniye daha yukarı savururarak, 25% daha uzağa gider. Hortumu erken salmak için tekrar etkinleştirilir. Uğultulu Kasırga hedefine her zaman 1.5 saniyede ulaşır.

W – Meltem: Pasif: Meltem bekleme süresinde değilken Janna 6 / 7 / 8 / 9 / 10% (+Her 100 Yetenek Gücü için 2%) Hareket hızı kazanır ve birimlenir içinden geçmeyi mümkün kılar.

Aktif: Bir rakibe 60 / 115 / 170 / 225 / 280 (+ 50% Yetenek Gücü) büyü hasarı verir ve hareket hızını 2 saniyeliğine 24 / 28 / 32 / 36 / 40 (+Her 100 Yetenek Gücü için 6%)% azaltır. Meltem bekleme süresine girdiğinde, pasif özelliği kaybolur.

E – Fırtınanın Gözü: Dost bir şampiyona veya kuleye 5 saniye boyunca kalkan olur. Kalkan dağılana kadar en fazla 70 / 105 / 140 / 175 / 210  (+ 70% Yetenek Gücü) hasarı önler ve 10 / 17.5 / 25 / 32.5 / 40 (+ 10% Yetenek Gücü) saldırı gücü verir.

R – Muson: Rüzgârın gücünü çağırarak etraftaki rakipleri geri savurur ve yakındaki takım arkadaşlarına 3 saniye boyunca saniyede 50 / 75 / 100 (+ 50% Yetenek Gücü) can kazandırır. Azami iyileştirme miktarı 300 / 450 / 600 (+ 150% Yetenek Gücü)

Janna Leona’dan tamamen farklı bir destek grubuna giriyor. Leona’dan daha kırılgan olsa da yeteneklerindeki çeşitlilik müttefiklerini neredeyse tüm diğer desteklerden daha iyi korumasını sağlıyor. Zayıf yapısıyla düşmanları üstüne çekerken bir yandan da yetenekleri sayesinde onları rahatlıkla dürtebilir.

Janna koruma konusunda iyi olduğu gibi müttefiklerin düşmanlarını kovalamasına da yardım edebilir. Kendisi aşırı derecede hızlı ve müttefikinin hızını da arttırabiliyor. W ve E yetenekleri, düşman üzerinde kullanıldığında onlara negatif özellikler verirken müttefikler üzerinde pozitif etkiler verir.

Keşiftaşı ve Demir Solari’nin Broşu Janna için güzel eşyalardır, ancak Janna’ya ekstra yavaşlatma etkisi veren Buz Kraliçesinin Hakkı’na da bakmak isteyebilirsiniz.

Janna - Fırtınanın Hiddeti