Zcash Nedir? Zcash Nasıl Alınır?

Zcash Nedir? Zcash Nasıl Alınır?

Zcash

Zcash

Zcash Nedir?

Zcash, kripto para birimleri bloğundaki en son çıkan para birimidir. Yıllar geçtikçe altcoinler denilen birçok alternatif şifreli para birimleri ortaya çıktı.Bitcoin başarısından sonra bunların sayısı 700’e ulaştı.Bu birimlerin çoğu, bitcoine karşı rekabet etmeye çalışıyor. Pek azı ilgi görürken, pek çoğu küçük bir piyasa değeri, hacmi ve dolaşımı ile çalışıyor. 

Bir kesim Zcoin’i ”Bitcoin para için http gibiyse, Zcoin https’dir.” cümlesiyle tanımlıyor. Zcash gizlilik ve şeffaflığa çok önem veriyor. Bu yüzden https’e benzetilen Zcash, tüm işlemlerin kaydedildiği ve yayınlandığı bir ek güvenliği olduğunu iddia etmektedir. Ancak gönderen, alıcı ve tutar gibi ayrıntılar gizli kalır. 

Zcash’in kurucusu ve CEO’su Zooko Wilcox, Investopedia’ya şunları söyledi: ”Zcash, kamuya açık bir blok zincirinde özel işlemlere (ve genellikle özel verilere) olanak sağlayan yeni bir blok zinciri ve şifreleme kabiliyeti. Bu, işletmelerin, tüketicilerin ve yeni uygulamaların, küresel, izinsiz bir blok zinciri kullanırken bile işlemlerinin detaylarını kimlerin göreceğini kontrol etmelerini sağlar.” Zcash, kullanıcılarına gelişmiş şifreleme tekniği veya ekibinin geliştirdiği bir zk-SNARK adı verilen sıfır bilgi kanıtı imkânı kullanarak içeriğin şifrelenmesine izin veren “korumalı” işlemler seçeneği sunar. Bu konstrüksiyonlar, işlemlerin geçerliliğini ve diğer bilgilerin verilmesine gerek kalmadan dengelerin muhafaza edilmesini sağlar. Böylece Zcash, kimsenin hile yapmamasını veya çalmamasını sağlamanın yanı sıra, bitcoine ek bir özellik sunuyor  

Zcash Nasıl Çalışır?

Zcash korumalı işlemlerin içeriğini şifreler. Ödeme bilgileri şifrelendiğinden, protokol geçerliliğini doğrulamak için yeni bir şifreleme yöntemi kullanmaktadır. 

Zcash, kriptografideki yeni atılımlara dayanan deneyimli kriptograf takımımız tarafından geliştirilen ve zk-SNARK adı verilen sıfır bilgi kanıtı kullanır. Bu yapılar, şebekenin tarafların veya tutarlar hakkında bilgi vermeden güvenli bir bakiyeyi muhafaza etmesine izin verir. Harcama yetkisi ve işlem değerlerini halka açık olarak göstermek yerine, işlem meta verisi şifrelenir ve kimsenin hile veya çalma girişimi olmadığını kanıtlamak için zk-SNARKlar kullanılır. 

Zcash ayrıca, kullanıcıların Bitcoin‘e benzer şekilde çalışan kamu ödemelerini göndermesine olanak tanır.

Zcash Nasıl Alınır?

Ülkemizde altcoin alım satımı yapılmadığı için Zcash alırken yurtdışı borsalarından yararlanmanız gerekir. Altcoinlerin nasıl alındığına dair daha detaylı bilgiler için ”Altcoinler Nasıl Alınır?” makalemizden yararlanabilirsiniz. Bitcoin borsasından haberdar olmak için binance.com sitesine üye olabilirsiniz.

Bitcoin ile ilgili daha fazla bilgi için ”Doğru Bitcoin Kullanımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Ayrıca güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.