Hemen hemen bilgisayar derlemesi yaparken en büyük kararsızlık ve sıkıntı yaşanılan nokta “En iyi oyun anakartı hangisi?” sorusunu kendinize sormakla başlar. Sonuçta bu parça donanımının iskeletini oluşturmaktadır. Bu nedenle hem karar vermesi zor hem de çok dikkat edilmesi gereken bir parçadır. Bu parça sadece bileşenlerinizi bir arada tutan bir parça değil, deneyiminiz arttırmak için donanımlar arasındaki uyumu en üst düzeye çıkaran bir parçadır.
Anakartlar arasında seçimlerinizi azaltmanın en kolay yolu işlemcinizi (CPU) göz önünde bulundurmaktır. AMD ve Intel işlemciler arasında bazı belirgin farklılıklar olsa da hangisine yatırım yapacağınıza karar vermeden önce mobo’nuzun (anakartınızın) hangi işlemciyle uyumlu olduğunu iki kez kontrol etmelisiniz.
Ayrıca, her şeyin olması gereken yere uymasını sağlamak için bileşenlerin büyüklüğünü ve anakartınızın kapasitesini düşünmeniz gerekir. ASUS ROG Strix Z390-I Gaming gibi bir Mini-ITX mobo size şık ve kompakt bir yapı için ihtiyacınız olanı verecektir. Ancak, ekstra PCIe yuvalarına ihtiyaç duyan güçlü bir makine biraz daha sağlam bir anakart gerektirir. İyi bir hız aşırtma (overclock) seçeneklerine sahip bir anakart, pahalı donanımınızdan maksimum şekilde yararlanmanızı sağlar.
Modern bir oyun bilgisayarındaki her bileşenin bir çeşit RGB ışıklandırması olması zorunludur ve ana kartınız kesinlikle bu konuda bir istisna değildir.
Ne tür bir bilgisayar toplarsanız toplayın karar vermek için sayısız faktör var. Bu noktada rehberimiz size en iyi oyun anakartlarının başlıklarını ve devamını hazırlamanıza yardımcı olmak için burada.
Konumuzla alakası olması bakımından daha önce hazırlamış olduğumuz şu makalelere de göz atmayı unutmayın:
2019’un En İyi Oyun Monitörleri
2019’un En İyi Oyuncu İşlemcileri
1. Gigabyte Z390 Aorus Ultra
2019’un en iyi oyun anakartı
Yonga seti: Z390 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-4266 | PCIe yuvaları: x16, x16 (x8), x16 (x4), (3) x1 | Video bağlantı noktaları: HDMI | USB çıkış noktaları: (10) arka IO, (7) dahili | Depolama: (3) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 1733Mbps 802.11ac | Aydınlatma: Soğutucu ve DIMM yuvaları RGB, (2) RGBW başlıkları
- (+) Üçlü M.2 yuvaları dahil ödün vermeyen özellikler
- (+) İki LED başlıklı pürüzsüz RGB paketi
- (+) Intel CPU uyumlu
- (-) Fazla gösterişli
Gigabyte, diğer üst seviye anakart üreticilerinde olduğu kadar gösterişli değil, ancak son zamanlarda gelişme göstermekte. Sürekli olarak daha düşük bir maliyetle üretim yaptığından, Gigabyte’s Z390 Aorus Ultra’yı bu konuda öneriyoruz. 2016’da Skylake ile başlayan Aorus markalı anakartları sevdik ve Ryzen panoları her yönüyle mükemmel ve testlerde bu kart gayet başarılı.
Gigabyte Z390 Aorus Ultra, daha iyi fiyat ve özelliklerle MSI Z390 Gaming Pro Carbon AC ve Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi) ile yarışıyor. Üçlü M.2 yuvaya, Intel Wi-Fi Wave2 ve Ethernet’e, çoklu başlıklarla tam bir RGB işlemine ve ALC1220 sese sahip. Her ikisi de daha fazla seçenek sunan aynı zamanda ayrıcalık için çok fazla ücret alan MSI ve ASUS’la aynı performansı elde etmek için harika bir seçenek.
Bizim için tek dezavantajı bu mobo biraz fazla gösterişli ve daha düşük bütçeli oyun bilgisayarları için uygun olmayabilir. Z390 sonuç olarak denemeye değer bir anakart.
2. ASUS ROG Maximus XI Hero Wi-Fi
Meraklıları için üstün hız aşırtma
Yonga seti: Z390 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-4400 | PCIe yuvaları: (2) x16 (x16 veya çift x8), x16 (x4), (3) x1 | Video bağlantı noktaları: HDMI, DisplayPort | USB çıkış noktaları: (8) arka IO, (7) dahili | Depolama: (2) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 866Mbps 802.11ac | Aydınlatma: Soğutucu RGB, (2) Aura RGB, (2) erişilebilir Aura
- (+) Mükemmel işlemci ve bellek hız aşırtması
- (+) Üst düzey bir kart için çok pahalı değil
- (-) Wi-Fi daha hızlı çalışabilirdi
Öncelikle bu çipset 8. ve 9. nesil LGA1151 soket uyumlu Intel işlemcileri destekliyor. Intel USB 3.1 gen2 portlarının sayısını Z370’de 4 taneyken, şimdi 6 adede çıkarmış. Bunların sayısı tabii ki anakart üreticisinin tasarrufunda, ancak Intel üreticiye 6 porta kadar destek verme imkanı sağlıyor. Ayrıca yine anakart üreticisi isterse, dahili 802.11ac özelliği koyabiliyor. Bunların dışında Z370 ile oldukça benzer özelliklere sahip.
ROG Maximus anakartları ASUS mühendislik departmanının daima en iyi ve en yüksek kaliteli bileşenleri kullandığı modeller olmuştur. Bu anakart da yıllardır süregelen bu anlayışı yansıtmaya devam ediyor. Bellek hız aşırtması yapabilmek, işlemcinin bellek kontrolcüsünün kalitesine ve hız aşırtma performansına bağlı. Bu yüzden yüksek bellek frekanslarının her sistemde stabil çalışmayacağı bilmeniz gerek. Eğer sadece 2 adet bellek takacaksanız soldan sağa ikinci ve dördüncü slotlara takmanız gerekiyor.
Bunun haricinde anakartın 6 adet 90 derece açılı SATA 6 Gigabit portlarına sahip olduğunu görmekteyiz. Anakart üzerinde bolca fan, USB ve RGB çıkışı da var. Arka plaka, sıvı soğutma blokları ve anakartın önemli bir bölümünü kaplayan zırh gibi bileşenler, toplam ağırlığı oldukça artırmış. Anakartı şöyle bir tutup kaldırdığınızda bu ağırlığı rahatça hissedebiliyorsunuz.
ASUS ROG Maximus XI anakart Intel’in güncel Z390 çipseti için çıkan cazip ve bol özellikli anakartlardan biri. Performanstan feragat etmek istemeyen ve son teknolojik trendlerin elinde olmasını isteyen kullanıcıları hedefleyen bu anakart, 9.nesil bir Intel işlemci ve hızlı bir bellek kitiyle birleştirildiğinde, size uzun yıllar ağır iş yüklerinde ve oyunlarda hizmet edebilecek bir bilgisayarın temelini oluşturacaktır.
3. ASUS ROG Strix Z390-I Gaming
Küçük biçimli yapılar için en iyisi
Yonga seti: Z390 | Bellek: (2) DIMM, 32GB, DDR4-4500 | PCIe yuvaları: (1) x16 | Video bağlantı noktaları: HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 | USB çıkış noktaları: (7) arka IO, (1) ön IO, (4) dahili | Depolama: (2) M.2, (4) SATA | Ağ: Ethernet, 866Mbps 802.11ac | Aydınlatma: Kenar RGB, (1) erişilebilir Aura RGB
- (+) Çift M.2 yuvası
- (+) Mükemmel hız aşırtma ve sistem performansı
- (-) Bir adet M.2 yuvası anakartın altında
- (-) Yeni I / O port kalkan pürüzsüz ama hantal
Fiyat olarak düşünüldüğünde, ASUS’un Strix Z390-I Gaming ürünü ITX segmenti için en üst sıraya yerleşiyor. Küçültülmüş boyutuna ve yükseltme seçeneklerinin yetersizliğine rağmen, ROG Strix Z390-I Gaming mükemmel performans ve değerler sağlıyor. Tweaking özellikli 3600MHz de dahil olmak üzere çeşitli bellek hızları kullanan kararlı 5GHz hız aşırtmaya sahip olan tek PCIe x16 yuvası, test sırasında çoğu Z390 ATX kartıyla eşleşen hatta aşan hızlarıyla bizi bu karta itiyor.
En küçük Strix, çift PCIe Gen3 x4 M.2 yuvaları, Intel v219 Ethernet, yükseltilmiş Intel 9560 2×2 802.11ac Wi-Fi ve izole edilmiş bir ALC1220A ses codeci dahil olmak üzere küçük form faktörüne rağmen eksikliklerin bulunmadığı uzun bir özellik listesine sahip. Yoğun özelliklere rağmen, Strix Z390-I’ nın temiz tasarımı, hızlı sistem montajı ve konfigürasyon sağlar.
Bulması zorlaşırken, daha ince tasarımıyla ROG Strix Z370-I modeli, özellikle dönem sonu fiyatlarında mükemmel bir alternatif olmaya devam ediyor.
4. MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi
Yonga seti: X570 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-4400 | PCIe yuvaları: x16, x16 (x8), x16 (x4), (2) x1 | Video bağlantı noktası: HDMI | USB çıkış noktaları: (8) arka IO, (4) dahili | Depolama: (2) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 2.4Gbps 802.11ac | Aydınlatma: Üç bölgeli RGB (3) RGB başlık
- (+) 2 adet PCIe 4.0 M.2 yuvası
- (+) Wi-Fi 6 Uyumlu
- (-) Isı koruma M.2 kurulumunu zorlaştırıyor
- (-) Pahalı
İlk olarak şüphesiz ki bu anakartın en iyi yanlarından birisi OC (Overclock) yani hız aşırtma desteğinin bulunması. Bunun yanı sıra Intel XMP, A-XMP, AMD StoreMI ve VR Ready teknolojilerini destekliyor.
Başka bir güzel yanıysa bu anakart 4400 Mhz,128 Gb’a kadar RAM desteğinin bulunması. Toplamda 4 tane RAM yuvası ve 2 tane bellek kanalı yuvası bulunduruyor. Ayrıca çoklu GPU’ya da olanak sağlıyor. Bunun sayesinde eğer arzu edersek ileriki zamanlarda bilgisayarımızı geliştirebiliriz.
Depolamada ise M2 desteği sunan bu anakart M2 arayüzü olarak SATA VE PCle GEN.4×4 destekliyor. Ayrıca bir tane de değil 2 tane M2 yuvası bulunmakta. SATA yuvasında ise tam 6 tane SATA slotu var. Böylece ileride çok rahat bir şekilde istenilirse depolama alanı arttırılabilir.
Kablo girişleri anlamında ise tam bir cennet. 2 x USB 3.2 GEN 1 , 2 x USB 2.0 , 3 x USB 3.2 GEN 2 olmak üzere toplamda 7 tane Type-A USB girişi var. 1 adet Type-C 3.2 GEN 2 giriş mevcut. 1 adet HDMI girişi bulunurken DisplayPort bulunmamakta. 5 adet mic girişi bulunurken, 1 adet Lan girişi bulunmakta.
Ses kartında ise Realtek ALC1220 ve 7.1 ses kanalı desteği bulunmakta. Ayrıca 2 kanallı Wi-Fi 6(802.11.ax) bulundururken ekstra olarak Bluetooth 5.0 desteği de sunuyor. Böylece ethernet kablosuna bağlı kalmak zorunda değilsiniz ve ekstradan Wi-Fi alıcısı almanıza gerek olmayacak.
Son olarak gelelim en güzel kısma; dış tasarıma. RGB aydınlatma. Evet anakartımızda RGB şerit aydınlatma mevcut ve bu da çoğu kullanıcının sevdiği bir şey. Boyutları ise ne çok büyük ne de çok küçük.
5. Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi
Çok çekirdekli Ryzen 7 kullanıcıları için en iyi oyun anakartı
Yonga seti: X470 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-3200 | PCIe yuvaları: x16 (x16), x16 (x4), (2) x1 | Video bağlantı noktası: HDMI | USB çıkış noktaları: (10) arka IO, (9) dahili | Depolama: (2) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 1.73Gbps 802.11ac | Aydınlatma: Üç bölge RGB, (3) RGB başlık
- (+) Çift 32 Gb/sn M.2 yuva
- (+) Hızlı Intel Wi-Fi ve Bluetooth
- (-) Diğer kartlar buna göre daha iyi hız aşırtma yapar ve daha hızlı çalışır
AUROS serisi zaten üst düzey kullanıcılar için hazırlanmış bir seri olduğu için anakart üzerinde de bu üst düzey havayı görebilmek mümkün oluyor. Siyah, gri ve turuncu renkler ile kombine edilmiş anakart, üst düzey sağlamlık ve kalite sunan parçalardan oluşmakta.
Bu parçalardan en dikkat çekenleri hiç şüphesiz Fins-Array adı verilen soğutucu görevli metal plakalar. Anakart üzerindeki kritik noktalara yerleştirilen bu ızgaralar hem anakartın çekiciliğini ön plana taşımış hem de soğutma performansı alanında etkin bir kazanım oluşturmuş. Yine ekran kartı slotları, RAM slotları da ekstra güçlendirilmiş koruma bulunduruyor.
Öte yandan anakartın üzerinde 4 adet DDR4 bellek yuvası görmekteyiz. Toplamda 64 GB’a kadar RAM desteği sunan bu slotlar, 3600 MHz hızına kadar frekans desteği sunabiliyor. Ayrıca çift kanallı bellek desteğini görmekteyiz. Diğer slotlara bakacak olursak 3 adet PCI-Express x16 yuvası görüyoruz. Bu yuvaları kullanarak 2 yollu NVIDIA SLI ve AMD CrossFire kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. İlk yuva x16 modunda çalışırken ikinci yuva x8 modunda çalışıyor. Eğer tek bir ekran kartı kullanacaksanız ilk slotu kullanarak x16 modunda verim alabilirsiniz zira iki ekran kartı kullanımında otomatik olarak x8 modunda paylaşım gerçekleştiriliyor. Son yuvanın çalışma modu ise x4.
Gigabyte AORUS serisi ile oldukça güçlü ve performanslı ürünleri kullanıcılara sunmayı başardı. Serinin her yeni ürününde kalite ve performansın daha da arttığını görmekteyiz. Gigabyte X470 AORUS Gaming 7 WiFi anakart da bu gelişimin en iyi temsilcilerinden biri olmuş.
6. Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5
Düşük fiyata mükemmel uyumluluk ve performans
Yonga seti: X370 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-3200 | PCIe yuvaları: x16, x16 (x8), x16 (x4), (2) x1 | Video bağlantı noktası: HDMI | USB çıkış noktaları: (10) arka IO, (9) dahili | Depolama: (2) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 1.73Gbps 802.11ac | Aydınlatma: Üç bölge RGB, (2) RGB başlık
- (+) Kararlı BIOS ve iyi hafıza desteği
- (+) 32 Gb / s M.2 ve U.2 konektörleri
- (-) Kablosuz veya Bluetooth desteği yok
- (-) Tek M.2 yuvası
Gigabyte takımından Aorus AX370 Gaming 5, Ryzen’in başlangıcından beri kararlı olduğu için varlığını gösteriyor diyor ve etkileyici bir orta seviye AM4 olarak geçiyor.
Hız aşırtma, Aorus oyun anakartları veya genel olarak Ryzen için bir öncelik değil. Testlerde kullanılan Ryzen 7 1700X yalnızca 4 GHz civarında bir işlem yapabiliyordu, ancak stok saatlerinde 1700X’in yüksek IPC’si ve sekiz çekirdeği Intel’in daha pahalı 6 çekirdekli muadillerinden rahatça uzaklaşıyordu. Bütçeniz varsa ve daha eski bir platform kullanmaktan çekinmiyorsanız, AX370 Oyun 5 çoğu AM4 kurulumu için fazlasıyla yeterli.
WiFi ve Bluetooth uyumluluğu gibi daha yüksek kaliteli anakartlardan edindiğiniz özelliklerden bazılarından yoksun olduğundan, mobo’nuzda yaptığınız tasarrufu, ayrı bileşenlerle bağlantı kurarak çözebilirsiniz.
7. ASUS TUF H370-Pro Gaming Wi-Fi
Hız aşırtması olmayan CPU’lar için mükemmel Wi-Fi ile uygun bütçeli bir seçenek
Yonga seti: H370 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-2666 | PCIe yuvaları: x16, x16 (x4), (4) x1 | Video bağlantı noktaları: D-Sub, HDMI, DisplayPort | USB çıkış noktaları: (7) arka IO, (6) dahili | Depolama: (2) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet, 1.73Gbps 802.11ac | Aydınlatma: Kenar RGB, (1) Aura RGB başlık
- (+) Mükemmel Wi-Fi uygulaması
- (+) Mükemmel gerçek dünya performansı
- (-) Sınırlı bellek hızı
- (-) Zayıf ses
H370 uygun fiyatlı bir yonga seti Z370 yonga seti ile aralarındaki en belirgin fark hız aşırtma kabiliyetinin olmaması. Yani Intel’in “k” ibareli işlemcilerini bu kartta kullanabilir fakat hız aşırtma (overclock) yapamazsınız. Diğer taraftan Z370 yonga setlerinde olmayan USB 3.1 Gen2 desteği H370 yonga setli anakartlarda karşımıza çıkıyor.
305 mm x 244 mm boyutlarında ve ATX bir yapıda olan anakart, farklı bir PCB tasarımına sahip. Anakart PCB’sinin sağ tarafı girintili çıkıntılı yani asimetrik bir yapıda. Aynı zamanda PCB üzerinde gri tonlarında ki renk şeması kullanılmış. Anakartın sağ üst köşesinde ve yonga seti soğutucu plaka üzerinde TUF Gaming logoları bulunuyor. Giriş çıkış portları üzerinde bulunan sert plastik kaplama üzerinde de aynı şekilde TUF logosu yer almış.
Asus TUF H370 Pro Gaming’in teknik özelliklerine yakından bakalım. TUF H370 Pro Gaming sadece Coffee Lake mimarili 8. nesil işlemcilere destek veriyor. Hız aşırtma kabiliyeti olmayan anakart LGA 1151 V2 olarak geçen soket yapısına sahip. LGA 1151 soket yapısına sahip olan Asus TUF H370 Pro Gaming’in geriye dönük uyumluluğu bulunmuyor. H370 yonga setli anakartlar LGA 1151 V2 soket yapısını kullanıyor.
Anakart üzerinde 4 adet DIMM yuvası bulunuyor. Aşırı akım korumasına sahip bu yuvalara 64 GB’a kadar Ram takabiliyorsunuz. Ayrıca Asus TUF H370 Pro Gaming, maksimum 2666 MHz bellek hızı desteği ile karşımıza çıkıyor. Yüksek bellek hızları ile daha iyi performans alacağınız Intel işlemciler için bu değer bir önceki nesilde 2333 MHz’di.
Sonuç olarak Asus TUF H370 Pro Gaming, giriş seviyesinde başarılı bir anakart diyebiliriz. Rakip sayılacak modellere göre mutlaka artıları ya da eksileri olacak. Fakat tercih kısmında sizin ihtiyaçlarınız ön plana çıkıyor. Eğer Asus TUF H370 Pro Gaming’in sizin ihtiyaçlarınızı karşıladığını düşünüyorsanız bu anakartı çekinmeden alabilirsiniz.
8. Gigabyte Z390 UD
Uygun fiyatlı bir orta seviye Intel seçeneğine giderek tasarruf edin
Yonga seti: Z390 | Bellek: (4) DIMM, 64GB, DDR4-4266 | PCIe yuvaları: x16, 2 x16 (x4), 3 (x1) | Video bağlantı noktası: HDMI | USB çıkış noktaları: (6) arka IO, (4) dahili | Depolama: (1) M.2, (6) SATA | Ağ: Ethernet
- (+) Mükemmel fiyat
- (+) Genişleme için 4 DIMM
- (-) Sadece tek bir tam PCIe x16 yuvası
İyi bir Z370 anakartı arıyorsanız, mükemmel bir fiyata Gigabyte’dan Z390 UD satın alabilirsiniz. Bellek yükseltmeleri için DIMM’ler, depolama için çok sayıda SATA bağlantı noktası (ve bir M.2) vardır.
Bu anakarttaki tek önemli dezavantaj tek x16 PCIe yuvası bulundurması, bu da yalnızca birden fazla grafik kartı kullanmayı planlayanlar ve en yüksek verimi talep edenler için yeterli olmayacaktır. Z390 yonga seti, 8. ve 9. nesil Intel işlemciler için harika bir seçenek.