Körebe Oyunu Nasıl Oynanır ?

Körebe Oyunu Nasıl Oynanır ?

Körebe; en az 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Kökeni Antik Yunan'a uzanan bu eğlenceli oyun dünyanın her yerinde oynanan olan kalabalık bir oyundur. Antik Yunan’daki adı ‘bakır sivrisinek’ olan oyun, İtalya’da ‘kör sinek’, Almanya’da ‘kör inek’, İspanya’da ‘kör tavuk’ olmuş. Başka ülkelerde doğal olarak farklı isimler ile nitelendirmişlerdir. Oyun isimleri her ülkede farklı isimlendirilmiş olsada oyun kuralları hemen hemen aynıdır.

Körebe oyunu, gözü kapalı olarak başka oyunculara dokunarak onları tanımak için oynanan bir oyundur. Oyunculardan birisinin ebe olması ve gözleri görmeyecek şekilde kapatılması en az iki kişi ile oynanan oyuncu sınırı olmayan bir oyundur. Ebe olan oyuncu çevresinden duyduğu sesler ile hareket ederek o yöne yönelmesi ve ebe olmayan diğer oyuncuları bulup onlara dokunması gerekir. Dokunduğu oyuncuyu ise yüzüne dokunarak tahmin etmesi gerekir. Eğer doğru tahmin ederse ebe diğer oyuncu olur. Bilemez ise ebenin tekrar oyuna devam eder taki tekrar oyunculara dokunup tahmin edene kadar.

Körebe oyununda dikkat edilmesi gerekenler ve kurallar nelerdir?

Ebenin gözleri kapalı olacağından etrafda çok fazla eşya olmaması ve büyük bir alan olması dikkat edilmesi gerekenlerdir. Ebe olacak oyuncu ise ya tekerleme ile ya da kura ile belirlenmesi gerekir.