Oyun stüdyoları, çalışmalarını yayınlamadan önce birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Bu da üretim sürecinin daha uzun sürmesine neden olacaktır. Bazı oyunlar, oyuncuyla buluşma süresinin zamanı birçok oyun severi çıldırtma noktasına kadar getirmiştir.
Bu nedenle oyun dünyasının sabır taşını kırabilecek ve oyuncuları beklemekten ağaç yapabilecek bir yapım listesi sizler için oluşturduk. Açık dünyalar gibi büyük bütçeli yapımlar genellikle oldukça uzun bir geliştirme süreci olan oyunların başında gelmektedir.
Unreal World
Unreal World ilk olarak 1992'de piyasaya sürüldü ve o zamandan beri geliştiriliyor. Unreal World, gerçek zamanlı ve sıra tabanlı öğelerle Finlandiya'da geçen kurgusal bir hayatta kalma oyunudur. 2021 yılından beri sürekli güncellenen yapım, 2016 yılında Steam platformuna inecek. Steam üzerinde 19 TL olan oyun Ayrıca ilk sandbox roguelike oyunudur. Geliştirilme süresi tam olarak 26 yıl süren oyunun geişim aşaması hâlâ daha devam etmektedir.
Half-Life 3
Erik Wolpaw Valve'den Şubat 2017'de ayrıldı. Yazar Wolpaw ile birlikte birçok kişi Valve ile yollarını ayırdı. Valve'den ayrılanlar arasında Jay Pinkerton ve Marc Laidlaw gibi yarı-yaşam yazarları vardı. Çünkü Valve, VR teknolojisine ve donanım teknolojisine odaklanıyor. Ancak Valve'ın kurucusu Gabe Newell geçen yıl “Valve oyun yapmaya devam ediyor” dediğinde oyun şirketinin başına tekrar geçince birçok yazar şirkete geri döndü.
Hatta “Half-Life 3″ü beklemek yerine kendi “Half-Life” oyunlarını yapanlar bile var. Half-Life 2'nin 2. Bölümünü Project Borealis adı altında devam ettirmeye çalışan oyunculara Valve'ın tepkisini bilmiyoruz. Ancak oyuncular uzun yıllardır tutkularını kaybetmemiş ve yazar ekibi yavaş yavaş birleşiyor olsa da “Half-Life 3” gelecek mi? Gabe Newell her mesajı kolayca onaylamayacak, Erik Wolpaw'ın dönüşünü onayladı. GabeN'in bir gün “Half-Life 3 burada” açıklaması yapacağını umud edyoruz. 15 yıldır ses seda olmayan oyun için hâlâ daha bir çaıklama yapılmadı.
Final Fantasy XV
Oyun sektörünün bilinen stüdyolarından Square Enix tarafından geliştirilen “Final Fantasy 15” ilk olarak 2016 yılında oyuncuların karşısına çıkmıştı. Dizideki 15. eser kurgusal dünya Eos'ta geçmektedir. Şu anda, oyunun kahramanı memleketini ve barış görüşmelerinde yakaladığı sihirli kristali geri almak için yola çıkıyor.
Final Fantasy 15 çıkmadan önce hayranların önüne koyacak malzeme yoktu. Bu dönemde, teması bile çeşitli değişikliklere uğradı. Ancak 10 yıllık geliştirmenin ardından üretim tamamlanmadı.
Duke Nukem Forever
2004 yılında “Forever Duke of Destruction”ın son rötuşları tamamladığı ve hatta oyun içi grafiklere sahip bir tanıtım videosu yayınladığı söyleniyor. İki yıl sonra, 3D Realms çalışanları işten çıkardığını ve çalışanları birer birer işten çıkarmaya başladığını söyledi.
3D Realms, “Duke Destruction 3D”nin yayınlanmasının ardından ilk kez “Duke Destruction sonsuza kadar” duyurusunu yaptı. Yapılan resmi açıklamada, oyunun 1997 yılında piyasaya sürüleceği basına yansımıştı. Oyunun tamamlanamaması nedeniyle şirket, oyunlarının 2001 yılında tamamlanacağını belirtti.
Diablo III
Blizzard Entertainment tarafından yayınlanan “Diablo III” 2001'den beri geliştirilmektedir. 11 yıllık gelişimin ardından oyuncuların karşısına çıktı. Mevcut aksiyon rol yapma serisindeki en son oyun, ilk 24 saatte 3,5 milyon adet satarak 2012'nin en çok satan oyun oldu.
Blizzard North'un bazı önemli unsurları Vivendi ile çatıştığında, oyunun gelişimi kesintiye uğradı. Geliştirme aşaması, başladıktan yedi yıl sonra 2008'de yeniden başladı. Son olarak 2012 yılında son rötuşlar tamamlanmış ve hazır hale getirilmiştir.
Prey
Oyun dünyasında bir dizi talihsizlikle boğuşan oyunlardan biri de Prey. 90'ların ortalarında duyurulan ve en parlak döneminde olan 3D Realms'in en çok emek verdiği oyundu. Projenin ilk yıllarında iki efsane vardı: Tom Hall ve John Romero. Av, önce John Romero, ardından Tom Hall ile kendi şirketini kurdu. Bu sayede Prey'in gelişimi yarıda kaldı. Toplamda 11 yıl süren oyunun gelişimi 1995'te başlayıp nihayet 2006'da piyasaya sürülebildi.
L.A. Noire
Los Angeles'ta Noire adlı bir oyunun geliştirme sürecinde bu kadar uzun süre geliştirilememesinin tek bir nedeni var. Bu, Rockstar Games'in o dönemde üretimde kullandığı MotionScan sistemidir. Bu bahsedilen sistem ise 30'dan fazla kamera ile bri yüz yakalama teknolojisiydi. Geliştirilme aşaması 7 yıl süren oyun 17 Mayıs 2011 tarihinde piyasaya çıktı. Toplamda 50 milyon doları geçen yapım bütçesi oyun dünyasında adından söz ettirmeyi başardı.
Too Human
“Too Human” 2000 yılında PlayStation için hazırlanmış bir oyundu ancak yapım şirketi Silicon Knights, Sony ile anlaşamaması üzerine Nintendo yetkilileriyle bir araya geldi. Ardından Nintendo ile de beklentileri karşılayamayan Too Human, yine yollarını ayırmak zorunda kalır ve Xbox ile anlaşıp oyunu 5 yılın ardından Xbox 360 için piyasaya çıkartır.
Team Fortress 2
Team Fortress 2 ilk olarak 1999'da E3 etkinliğinde piyasaya sürüldü, ancak o zamanlar oyunun bugün oyunla neredeyse hiçbir bağlantısı yok. Ana oyunda oldukça ciddi stil ve taktik fikirler öne çıkıyor ve ilginç oyun yapısı ve absürt karakterlerin yerini rüzgar alıyor.
Oyun için biraz daha geliştirilmesi gerektiğini düşünen Valve, Source oyun motorunun kullanılmasını, grafiklerin karikatürize tarza sahip olmasını ve oyunun eğlenceli olması gerektiğini açıkladı. Bunun üzerine geliştiriciler Valve'nin bu sözleri üzerine çalışmalarına başlayarak 8 yılda geliştirip piyasaya sürdü.
Mafia II
2K Games tarafından 23 Ağustos 2010'da piyasaya sürülen “Mafia II”, oyuncular tarafından iyi karşılandı. İtalyan Mafyasının çalışma ortamını konu alan bu yapım, Vito Scaleta'yı hayatımıza soktu. Oyun 2004'te geliştirmeye başladı ve altı yıl sonra 2010'da sona erdi. “Mafia 2″nin genellikle 2009 yılında vizyona girmesi beklense de beklenmedik gecikmeler yaşandı. 6 yıl gecikme ile yayınlanan oyun sonrasında oyun severlerin gözdesi haline geldi.