1.1.1.1 DNS Servisi İnterneti Hızlandırıyor

1.1.1.1 DNS Servisi İnterneti Hızlandırıyor

DNS: 1.1.1.1

DNS: 1.1.1.1

Cloudflare; bugün, internet bağlantınızı hızlandıracağı ve özel kalmasına yardımcı olacağını vaat eden kendi tüketici DNS hizmetini başlatı. Hizmet https://1.1.1.1 kullanıyor ve bu bir şaka değil, herkesin kullanabileceği gerçek bir DNS çözümleyicisi. Cloudflare, “İnternet’in en hızlı, gizlilik öncelikli tüketici DNS hizmeti” olacağını iddia ediyor. OpenDNS ve Google DNS her ikisi de mevcutken, Cloudflare 24 saat içinde tüm DNS sorgularını silme sözü vererek kendi DNS hizmetinin gizlilik yönüne yoğunlaşıyor.

DNS hizmetleri, genellikle, İnternet servis sağlayıcıları tarafından, Google.com gibi bir alan adını, yönlendiricilerin ve anahtarların anlayacağı gerçek bir IP adresine çözmeleri için sağlanır. Bu, internetin önemli bir parçasıdır, ancak ISP’ler tarafından sağlanan DNS sunucuları genellikle yavaş ve güvenilmezdir. ISP’ler veya bağlandığınız herhangi bir Wi-Fi ağı, ayrıca ziyaret edilen tüm sitelerin gizlilik sorunlarını ortaya koyan DNS sunucularını da kullanabilir. DNS ayrıca, Türk vatandaşlarının Twitter yasağından kaçınmasında önemli bir rol oynamıştı.

Cloudflare, DNS hizmetini 1.1.1.1 ve 1.0.0.1 aracılığıyla sunmak için APNIC ile çalıştı. Birçok kişi 1.1.1.1’i uydurma bir adres olarak kullanmıştı. APNIC geçmişte IP adresindeki trafiğin akışını analiz etmek ve boğmak için uğraştı. Cloudflare CEO’su Matthew Prince şöyle açıklıyor: “APNIC ekibiyle ilk önce son derece hızlı bir DNS sistemi oluşturmak istedik. Unutulmaz IP’lerde bir DNS çözümleyicisi sunabilmek için Cloudflare’in ağını çöp trafiği almak ve çalışmak üzere sunduk. Ve bununla birlikte, 1.1.1.1 doğdu.”

Cloudflare’ın DNS’si hem TLS üzerinden DNS’ye hem de HTTPS’den DNS’ye destek sunacaktır. Şirket, HTTPS desteğinin daha fazla tarayıcıyı ve işletim sistemi protokolü destekleyeceğini umuyor. Cloudflare’ın DNS’si şu anda 14ms’lik global bir yanıt süresinde. OpenDNS’in 20ms’i ve Google’ın DNS’i 34ms’le çalışıyor. Bu nedenle, tüketiciler için en hızlı DNS çözümleyicisi.

Bu Cloudflare’ın, web hizmetleri için ilk yardımı değil. Web optimizasyon ağı, birkaç yıl önce Universal SSL özelliğini, milyonlarca web sitesine ücretsiz SSL şifrelemesi sağlamak için kullandı ve şirket, sitelerin zararlı trafiğe maruz kalmasını önlemek için DDoS koruması sunmasıyla tanınıyor. Cloudflare’ın yeni DNS’ini etkinleştirmekle ilgileniyorsanız, tüm bilgileri https://1.1.1.1 adresinde bulabilirsiniz.

Kaynak: 1